ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μηδέν εις το πηλίκον...

Οι περιλάλητες «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού αποτέλεσαν «μεγάλη απογοήτευση» ακόμα και για τους στενότερους συνεργάτες του, που το μόνο που βρήκαν να προτάξουν ήταν η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής!

«Ποιος ανασχηματισμός;». «Πασάλειμμα». «Αντί για σαρωτικό ανασχηματισμό ένα σαρωτικό ...τίποτα»! «Ανασχηματισμός του ...Μπίστη»!

Πρόκειται για μερικά - και όχι από τα πιο δηκτικά - σχόλια που συνόδεψαν την ανακοίνωση του «περιλάλητου» ανασχηματισμού, ο οποίος διεκδικεί το πρώτο βραβείο ασημαντότητας, ακόμα και από εκείνο τον ανασχηματισμό του Ανδρέα Παπανδρέου, που έμεινε στην ιστορία ως ο «ανασχηματισμός που έβαλε φτερά στην - τότε - κυβέρνηση»...

Οι «προσδοκίες για ρήξεις», που ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλλιέργησε τόσους μήνες, προαναγγέλλοντας πομπωδώς τις «πρωτοβουλίες» του (αλλά τώρα επιχειρείται από το περιβάλλον του να ειπωθεί ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε τις καλλιέργησε!), σε συνδυασμό με την καθαίρεση Λαλιώτη στο κόμμα, που πυροδότησε σενάρια για «σαρωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση, τελικά διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ολοι οι λεγόμενοι βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ παραμένουν στην κυβέρνηση και στις ίδιες θέσεις, με τον Κ. Λαλιώτη (που απάντησε «ουδέν σχόλιον» όταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό) να μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε «στήθηκε» με στόχο τη δική του εκπαραθύρωση...

Την ίδια ώρα δε λείπει το «κερασάκι» των ξινισμένων «κεντρο-αριστερο-δέξιων» σεναρίων με την υφυπουργοποίηση των Μπίστη-Κοντογιαννόπουλου...

Πρωτεύει η εφαρμογή της (ίδιας) πολιτικής!

Ετσι προέκυψε ο χτεσινός ανασχηματισμός, που, κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, έγινε «με γνώμονα την καλύτερη απόδοσή της για την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων» και οι «μη αλλαγές» οφείλονται στο ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να προχωρήσει «χωρίς καμία απώλεια χρόνου και χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής». Και όλα αυτά διότι «το νέο Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να προωθήσει αποτελεσματικά το έργο της κυβέρνησης». Τοποθέτηση που συνιστά πλήρη ομολογία για συνέχιση της ίδιας και απαράλλαχτης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ως εκ τούτου το «νέο» κυβερνητικό σχήμα (θα ορκιστεί τη Δευτέρα στις 11 π.μ. και στις 12 μ. θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ αναμένεται και συγκρότηση νέου «επικοινωνιακού επιτελείου») παραμένει στα «εντός εκτός και επί τα αυτά», με τις εξής «πινελιές»:

-- Είσοδος δύο νέων υπουργών, ο Χάρης Καστανίδης ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο Αλέξανδρος Ακριβάκης ως υπουργός Επικρατείας.

-- Εξι υφυπουργοί: Ο Νίκος Φαρμάκης ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Θεόδωρος Κοτσώνης ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Μπίστης ως υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Κίμων Κουλούρης ως υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Γιώργος Θωμάς ως υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ως υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

-- Στη νέα κυβέρνηση ένας υπουργός αλλάζει υπουργείο, δηλαδή ο Γ. Πασχαλίδης από υπουργός Μακεδονίας-Θράκης γίνεται υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ένας υφυπουργός αναβαθμίζεται σε υπουργό, δηλαδή ο Γιώργος Φλωρίδης που από υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται υπουργός Δημόσιας Τάξης.

-- Αποχωρούν από την κυβέρνηση (εκτός του Μ. Χρυσοχοΐδη) ο Γιώργος Ανωμερίτης από υπουργός Εμπ. Ναυτιλίας και πέντε υφυπουργοί: Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Δημήτρης Θάνος (εκλέχθηκε στο ΕΓ) και οι Λ. Αποστολίδης (από το Αμυνας), Στ. Μπένος (από το Εσωτερικών), Χρ. Θεοδώρου (από το Ανάπτυξης) και Ε. Κούρκουλα (από το Παιδείας).

Παρασκήνιο

Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού πυροδότησε συζητήσεις για το παρασκήνιο που προηγήθηκε και είχε ως συνέπεια αυτό το πενιχρό («απογοητευτικό» το χαρακτήρισε κορυφαίος υπουργός) αποτέλεσμα. Συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού ομολογούσαν, δε, ότι «όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς», υπονοώντας ότι μετά από το «μέτωπο» που άνοιξε στο κόμμα, δεν είχε το περιθώριο να ανοίξει «μέτωπο» και στην κυβέρνηση. Από την άλλη καθόλου πειστική δεν ήταν η εξήγηση περί «λίγου χρόνου» μέχρι τις εκλογές που δεν επέτρεπε αλλαγές προσώπων, αφού ο χρόνος ήταν γνωστός όταν ο Κ. Σημίτης καλλιεργούσε τις σχετικές προσδοκίες. Το «μηδέν εις το πηλίκον», συνεπώς, σε επίπεδο ανασχηματισμού, οδηγεί ορισμένους να επιμένουν ότι από την αρχή στόχος ήταν οι αλλαγές στο κόμμα, ώστε να διευκολυνθούν κατοπινές εξελίξεις, που ενδεχομένως έχουν να κάνουν και με σενάρια «διαδοχής»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ικανοποίηση... για τον ανασχηματισμό

«Βαθιά ανάσα» πήραν στη Ρηγίλλης μετά την ανακοίνωση του χτεσινού ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση μέσω δοκιμασμένων μεθόδων, με πρώτη την ασύστολη δημαγωγία.

Η ηγεσία της ΝΔ είχε στριμωχτεί άσχημα στο δικομματικό πόλεμο για την εξουσία, γιατί οι «ανατροπές» και «ρήξεις» στο ΠΑΣΟΚ είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για ανάλογες «σαρωτικές αλλαγές» και στην κυβέρνηση, γεγονός που θα επέτρεπε στον Κ. Σημίτη να ελέγξει απόλυτα την «ατζέντα» των εξελίξεων και να προκαλέσει σοβαρά «υπαρξιακά» προβλήματα στην ηγεσία της ΝΔ. Ενδεικτική της ανησυχίας είναι η αναφορά που υπήρχε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ στη χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στα Γιαννιτσά. «Τα τελευταία γεγονότα αποτελούν τρανή απόδειξη ότι παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας», είπε, προσθέτοντας ότι «δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτοί που κυβερνούν δε νοιάζονται παρά μόνο για την εξουσία».

Η «διάψευση των προσδοκιών» που προκλήθηκε από τον ανασχηματισμό επέτρεψε στην ηγεσία της ΝΔ να βγει από την αμηχανία, στην οποία είχε περιέλθει λόγω των «αλλαγών» στο ΠΑΣΟΚ και να προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον πόλεμο των εντυπώσεων. «Πολύ κακό για το τίποτα», σχολίασε τον «πολυδιαφημισμένο» ανασχηματισμό ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι διαψεύστηκαν οι προχθεσινές υποσχέσεις του Κ. Σημίτη για «νέα πρόσωπα που θέλει να δει η κοινωνία». Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε ο Κ. Καραμανλής που είπε ότι ο ανασχηματισμός απέδειξε πως ο πρωθυπουργός «αδυνατεί να φέρει το νέο που επικαλείται». Αρκετά στελέχη της ΝΔ προχώρησαν σε απαξιωτικές και σαρκαστικές δηλώσεις, επιχειρώντας να αποδυναμώσουν επικοινωνιακά το «νέο ξεκίνημα» της κυβέρνησης. Ενδεικτικά ο γγ της ΚΟ Δ. Σιούφας αναρωτήθηκε δηκτικά αν «δε δέχτηκαν άλλοι να μετάσχουν στην κυβέρνηση ή δεν έχει άλλους ο πρωθυπουργός». Ο ίδιος μάλιστα δε δίστασε να «ριψοκινδυνεύσει» την πρόβλεψη ότι «η κυβερνητική κρίση τώρα θα διευρυνθεί και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί κάτω από την πίεσή μας να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο, διαλέγοντας μια αξιοπρεπή ήττα από μια εκλογική συντριβή τον Απρίλιο».

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει τις τηλεοπτικές περιοδείες «κοντά στους αγρότες», στο πλαίσιο της ψηφοθηρικής τακτικής του. Μετά την περιοδεία του σε περιοχές του Νομού Πέλλας, που επλήγησαν από τις φετινές θεομηνίες, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε ότι «οι αλλεπάλληλες θεομηνίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη γεωργική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο και πάρα πολλοί από τους αγρότες μας βρίσκονται, πράγματι, σε απόγνωση». Ζήτησε από την κυβέρνηση τα αυτονόητα, να προχωρήσει στην άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων. Προσπάθησε να κάνει ένα βήμα μπροστά, λέγοντας ότι θεωρεί αναγκαίο να καταβληθεί αμέσως, ως προκαταβολή, το 50% της εκτίμησης του ΕΛΓΑ, καθώς και οι οφειλόμενες περσινές αποζημιώσεις. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επαναλάβει την κατηγορία ότι «η κυβέρνηση Σημίτη έχει εγκαταλείψει τους αγρότες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους», ξεχνώντας ότι το ίδιο ακριβώς «εγγυάται» και το πρόγραμμα της ΝΔ για τους αγρότες που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα.

«Κουβέντες» για αμερικανάκια

Ανταλλαγή πυρών από Λαλιώτη - Μίλερ και «αγωνιώδης» παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου για το πόσο «υπερήφανη» είναι η εξωτερική μας πολιτική

«Γελοιότητες», χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ τις αιτιάσεις του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος αποχωρώντας από τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αμερικανική πρεσβεία είχε «βοηθήσει» στην απομάκρυνσή του και την ανάδειξη του νέου ισχυρού άνδρα στο κόμμα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αισθάνθηκε χτες την ανάγκη να υπογραμμίσει πόσο «υπερήφανη» είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι οι εξελίξεις στο κόμμα και την κυβέρνηση είναι «ενδοκυβερνητικά θέματα». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, καθώς δεχόταν τους καλεσμένους στη δεξίωση για τον εορτασμό της 227ης επετείου από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Τ. Μίλερ χαρακτήρισε γελοιότητες τους ισχυρισμούς ότι ο αμερικάνικος παράγων έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στις διαδικασίες που οδήγησαν την εκλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ανταπαντώντας στον Αμερικανό πρεσβευτή ο Κ. Λαλιώτης σημείωσε: «Ουδέν σχόλιον, αυτά που είπε τον χαρακτηρίζουν».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Σχολιάζοντας τη δήλωση Μίλερ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε πως «νομίζω ότι όλα αυτά παραπέμπουν σε μια άλλη Ελλάδα του παρελθόντος. Η Ελλάδα έχει δείξει την περήφανη εξωτερική της πολιτική από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και σήμερα ακόμη περισσότερο με τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Νομίζω ότι όλη αυτή η φιλολογία ερμηνεύεται κακώς και έχουμε μπροστά μας πολλά να πούμε».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» υποστήριξε ότι «ο Κώστας Λαλιώτης τιμωρήθηκε, γιατί δεν ακολούθησε την πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την πολιτική του Μπους και κατέβασε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στα φιλειρηνικά συλλαλητήρια, ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ».

Θα γίνει... ανασχηματισμός;

«

Ωδινεν όρος και έτεκεν... Μπίστη και Κοντογιαννόπουλο»! Τα «τσικό» των «κεντρο-αριστερο-δέξιων» σεναρίων επί σκηνής! Αν αυτές δεν είναι «μεγαλειώδεις πρωθυπουργικές κινήσεις», τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους... Βέβαια, υπάρχει και η απώλεια της κυρίας Κούρκουλα, που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου ότι βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Αλλά ήρθε ο Κίμων και - συνεπώς - «υπάρχει ελπίς»!

Κατά τα λοιπά, στη θέση του Χριστοδουλάκη ετοποθετήθη ο... Χριστοδουλάκης, στη θέση του Ακη ο... Ακης, στη θέση του Γιωργάκη ο... Γιωργάκης και στη θέση του Γιάννου ο... Γιάννος! Κινήσεις «ματ», δηλαδή, όχι παίξε - γέλασε!

***

Αυτή τη φορά ο «Μανωλιός» δεν άλλαξε καν τα «ρούχα» του... Αλλά υπάρχει εξήγηση. Η κυβέρνηση, κατά δήλωση του Χρ. Πρωτόπαππα - που ετοποθετήθη στη θέση του... Χρ. Πρωτόπαππα - δεν μπορεί να χάσει καιρό με αλλαγές σε πρόσωπα, αντίθετα με τα ίδια πρόσωπα, που είναι πια «έμπειρα» και «ζυμωμένα» στον αγώνα για «κοινωνικό δίκαιο» και «σοσιαλισμό», πρέπει να συνεχίσει και να επιταχύνει την εφαρμογή της πολιτικής της. Την ίδια πολιτική, δηλαδή!

Φυσικά, ακόμα και αν τελικά άλλαζαν τα πρόσωπα, το αποτέλεσμα - πάλι - μηδέν εις το πηλίκον θα ήταν. Αλλά, όσο και να πεις, αυτό το... «ανεμογκάστρι» που βαφτίστηκε ανασχηματισμός, υποδηλώνει σημειολογικά ότι η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της έχουν την κοινωνία γραμμένη στο... Εκτελεστικό τους.

***

Η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - και σε κάθε κόμμα - είναι πάντα αντανάκλαση της πολιτικής που ακολουθεί. Εάν ο λαός ήταν ικανοποιημένος από την κυβερνητική πολιτική, θα υπήρχε έδαφος για εσωκομματική κρίση; Και πώς απαντά σε αυτή την κρίση (κρίση γέννημα της αντιλαϊκής πολιτικής) ο κ. Σημίτης; Δηλώνοντας ότι τα ίδια πρόσωπα θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική και τοποθετώντας τον φίλο του κ. Μίλερ, τον κ. Χρυσοχοΐδη, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ!

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία είναι σαφές. Συνεπώς, είναι πια υπερώριμες οι συνθήκες, τα λαϊκά στρώματα που παγιδεύτηκαν τόσα χρόνια σε αυτό το κόμμα, αλλά το βλέπουν να «τσακώνεται» με τη ΝΔ για το ποιος είναι «περισσότερο με τους Αμερικάνους» και το ποιος είναι «περισσότερο με τους βιομηχάνους», να πάρουν τις αποφάσεις τους...


Ν. Μπ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τελειωμένη υπόθεση η δυνατότητα προοδευτικής αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ

Σε δήλωσή της για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου παρακολουθούσε την ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διώξεις σε βάρος Κομμουνιστικών Κομμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Ελπίζω οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, που ανήκουν ή ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και είχαν μια ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει και να γυρίσει σελίδα προοδευτική, να κατάλαβαν, να συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για τελειωμένη υπόθεση κι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να συμπαραταχτούν με το λαό στον αγώνα για τα μεγάλα τους προβλήματα, στρέφοντας την πλάτη και προς το ΠΑΣΟΚ και, εννοείται, προς τη ΝΔ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ