ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κορυφώνεται αυτές τις μέρες η προσυνεδριακή διαδικασία του Κόμματος με τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής σε όλη την Ελλάδα, μπροστά στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα γίνει από τις 24 έως τις 27 Ιούνη στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Σ' αυτό και σε επόμενα φύλλα του Σαββατοκύριακου, ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύει σύντομες ανταποκρίσεις από τις εργασίες των Συνδιασκέψεων, ξεκινώντας από τις Οργανώσεις Περιοχής Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς - Εύβοιας και Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο σύνθετες απαιτήσεις απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη

Από περιοδεία του ΚΚΕ στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Από περιοδεία του ΚΚΕ στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Με επιτυχία έγινε στις 23 Μάη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, όπου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο με την ομόφωνη υπερψήφισή τους από το Σώμα. Στις εργασίες παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής επανεξελέγη ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ.

Η πλούσια και εποικοδομητική προσυνεδριακή δουλειά, που ολοκληρώθηκε με τη Συνδιάσκεψη, δίνει ώθηση στη συνολική προσπάθεια των Οργανώσεων της Πελοποννήσου να γίνει ο ρόλος του ΚΚΕ ακόμα πιο διακριτός στις πλατιές εργατικές - λαϊκές μάζες, ως ο φορέας νέων ιδεών, της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, της πραγματικής διεξόδου από τα αδιέξοδα που σωρεύει ο καπιταλισμός.

Τόσο εισηγητικά όσο και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, εντοπίστηκε η ανάγκη βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλειάς, αναβάθμισης της ιδεολογικής - πολιτικής - μορφωτικής δουλειάς του Κόμματος και της ΚΝΕ, ως όρος για να ανταποκριθεί η Οργάνωση στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, σε όλα τα μέτωπα.

Η Συνδιάσκεψη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πώς εκφράζονται οι εξελίξεις και οι ανταγωνισμοί στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της αστικής τάξης για ενεργότερη εμπλοκή στους στρατιωτικούς - πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και της επιδίωξης για ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό, ενεργειακό και οικονομικό κόμβο στήριξης των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται η εντεινόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα, ταυτόχρονα με την προσπάθεια για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την «αναχαίτιση του αντιαμερικανισμού», μέσα από παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, τον Πολιτισμό κ.ά.

Αντίστοιχα ενισχύεται η προσπάθεια διείσδυσης της Κίνας, με αποτέλεσμα την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πιλοτικό πρόγραμμα δικτύων 5G από κινεζική εταιρεία στην Καλαμάτα, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αντιδραστικό - σκοταδιστικό περιεχόμενο, οι οποίες όμως σταμάτησαν ξαφνικά, όταν έφυγε από τη μέση η κινεζική εταιρεία. Αλλά και η Ρωσία, μέσα από διάφορα επιχειρηματικά και άλλα σχήματα, προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Στοιχείο των κλιμακούμενων ανταγωνισμών και της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτούς, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, είναι και η συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ, ύψους 1,65 δισ. δολαρίων, για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα.

Οι εξελίξεις στην οικονομία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία της περιοχής σε συνάρτηση με τον αστικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη, τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν ζητήματα προσανατολισμού και διάταξης δυνάμεων, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας.

Σημειώθηκε, για παράδειγμα, η σταθερή και πολύχρονη μείωση των αυτοαπασχολούμενων αγροτών, που ακολουθεί την πανελλαδική τάση και επιβεβαιώνει την όξυνση των προβλημάτων για τους βιοπαλαιστές αγρότες, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί η δουλειά με βάση τις αποφάσεις της Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ.

Στη μεταποίηση, πρώτος κλάδος παραμένει αυτός του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σε στενή διασύνδεση με την αγροτική παραγωγή, που σε κάποιες περιπτώσεις την έχει συγχωνεύσει στην επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφέρεια υπάρχουν 37 μεγάλες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 10 έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 150 περίπου επιχειρήσεις έχουν πάνω από 1 εκατ. τζίρο. Ο κύριος όγκος αυτών βρίσκεται σε Αργολίδα και Κορινθία. Η μεγάλη συγκέντρωση αυξάνει τις απαιτήσεις για τη δουλειά της Οργάνωσης στην εργατική τάξη.

O Τουρισμός είναι επίσης από τους κλάδους όπου στηρίχτηκε η καπιταλιστική ανάκαμψη από την προηγούμενη κρίση στην Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη ένταση σε Μεσσηνία και Αργολίδα. Ενώ και ο Επισιτισμός διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η «πράσινη ανάπτυξη» φέρνει καινούργια δεδομένα και για την παρέμβαση του Κόμματος στην περιοχή, με αναγκαίες προσαρμογές από νομό σε νομό. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις είναι πιο σύνθετες στην Αρκαδία, όπου κλείνουν λιγνιτικές μονάδες και εντείνεται η προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής στα «πράσινα» σχέδια των ομίλων για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Συνολικά στην περιοχή αυξάνονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η «ψηφιακή οικονομία» περνά με διάφορους τρόπους σε όλο το φάσμα των δυναμικών και των νέων καπιταλιστικών επενδύσεων στην Πελοπόννησο, με σοβαρή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αγροτική παραγωγή και στη σύνδεση με τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, με τεχνολογίες αύξησης της παραγωγικότητας, προγράμματα επιμόρφωσης «έξυπνης γεωργίας», δορυφορικής παρακολούθησης των καλλιεργειών, ιχνηλάτησης της πορείας του προϊόντος «από το χωράφι στο ράφι», προώθηση της «καινοτομίας» στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση.

Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκε η πλούσια πείρα της ΟΠ την τελευταία διετία από την παρέμβαση του Κόμματος στην εργατική τάξη, για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντίστοιχα, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει πολυάριθμα τέτοια λαϊκά στρώματα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Καθοριστική για τις εξελίξεις η παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα

Από κινητοποίηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Από κινητοποίηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με τη Συνδιάσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου εκφράστηκε ουσιαστική συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, τόσο από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων όσο και από την ομόφωνη υπερψήφισή τους.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής επανεξελέγη ο Διονύσης Κλάδης.

Ως ένας βασικός παράγοντας που θα συνεχίσει να επιδρά καθοριστικά στις εξελίξεις στην περιοχή, αναδείχτηκε η ισχυροποίηση της οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την αξιοποίηση στρατηγικών υποδομών, όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Σημειώθηκε επίσης το ιδιαίτερο αποτύπωμα που αφήνει στην περιοχή η όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, η ειδικά επεξεργασμένη παρέμβαση αστικών επιτελείων και πρεσβειών στη μειονότητα που ζει στην περιοχή και αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα του συνολικού πληθυσμού.

Η όξυνση του Προσφυγικού και η αξιοποίηση των προσφύγων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αναδείχτηκε ως ένα επιπλέον στοιχείο που επιταχύνει εξελίξεις και σχεδιασμούς σε βάρος του λαού της περιοχής και εκτιμήθηκε θετικά η παρέμβαση της Οργάνωσης γι' αυτά τα ζητήματα, σε συνθήκες έντασης του αντικομμουνισμού και της προσπάθειας ποινικοποίησης της δράσης του Κόμματος στον Εβρο, με μηνύσεις, πρόστιμα κ.τ.λ.

Ξεχώρισε ιδιαίτερα η παρέμβαση της Οργάνωσης για τα ζητήματα της υγείας, της καταστολής, ενάντια στην επέκταση του ΚΥΤ στην Ορεστιάδα, ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στους μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες, καθώς και στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις «πράσινες επενδύσεις» για τα κέρδη των ομίλων που εποφθαλμιούν την περιοχή.

Θετικά εκτιμήθηκαν τα βήματα που έγιναν στην παρέμβαση του Κόμματος στο εργατικό κίνημα, αλλά και στους βιοπαλαιστές αγρότες, με τη διαπίστωση ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για πιο αποφασιστικά βήματα.

Ο στόχος που μπαίνει για τη συνέχεια είναι να βελτιωθεί η δράση της Οργάνωσης σε όλους τους «δείκτες» που θέτουν οι Θέσεις της ΚΕ, πρώτα απ' όλα η ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση και αντιπαράθεση για τα οξυμένα ζητήματα που κυριαρχούν στην περιοχή και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της αστικής τάξης, των κομμάτων της και των εκπροσώπων της στην Τοπική Διοίκηση, ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και πολυποίκιλων μηχανισμών και υπηρεσιών.

Να γίνουν ουσιαστικά βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων, στην παρέμβαση στο εργατικό κίνημα και στους βιοπαλαιστές του χωριού και της πόλης, στην κομματική οικοδόμηση. Κλειδί θεωρείται η καλύτερη εξειδίκευση της δουλειάς στη μειονότητα, στις γυναίκες και τη νεολαία της περιοχής.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή, αντιπρόσωπος της Συνδιάσκεψης παρέδωσε στην ΚΕ του Κόμματος πολύτιμο αρχειακό υλικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ