ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Θετική αποτίμηση, πιο ψηλά ο πήχης

Από κινητοποίηση στα Χανιά, ενάντια στον ελλιμενισμό αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα
Από κινητοποίηση στα Χανιά, ενάντια στον ελλιμενισμό αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα
Με την ομόφωνη υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή νέου οργάνου έγινε την περασμένη Κυριακή 30 Μάη στο Ηράκλειο η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην πρώτη της συνεδρίαση, η νέα Επιτροπή Περιοχής επανεξέλεξε Γραμματέα τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ.

Κοινή διαπίστωση στην εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής και στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων ήταν ότι η Οργάνωση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει το επόμενο διάστημα ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα, με «όπλο» τις Αποφάσεις του Συνεδρίου, βάζοντας φιλόδοξους στόχους στο ανέβασμα της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς, στην παρέμβαση στο κίνημα, στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, στην οικοδόμηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ο προβληματισμός και η γενίκευση της πείρας για την εξειδίκευση της στρατηγικής σε κάθε χώρο που δρα η Οργάνωση, ώστε να προωθείται εύστοχα η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης και να συσπειρώνονται δυνάμεις γύρω από το Κόμμα.

Αναδείχτηκε ως καθοριστικό στοιχείο η ενίσχυση της ιδεολογικής μορφωτικής δουλειάς στις γραμμές του Κόμματος, για την ποιοτική αναβάθμιση της δουλειάς των ΤΕ και των ΚΟΒ, ειδικά σε μια Οργάνωση με μεγάλο ποσοστό νέων μελών και χαμηλό μέσο όρο φυσικής ηλικίας.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Κρήτης, οι εξελίξεις στην περιοχή και ο αστικός σχεδιασμός για την ανάκαμψη, που εστιάζει στις «πράσινες επενδύσεις» στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην καινοτομία με επίκεντρο το ερευνητικό και τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, όπως και στις Μεταφορές.

Στο επίκεντρο παραμένει βέβαια ο Τουρισμός, που αποτελεί το 47% του τοπικού ΑΕΠ. Στόχοι του κεφαλαίου είναι η παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου, με «βελτίωση» του τουριστικού προϊόντος, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση πιο υψηλών «βαλαντίων», μέσω της καλύτερης διασύνδεσης με άλλους κλάδους, όπως ο Πολιτισμός, η διατροφή, η Υγεία και το περιβάλλον.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για καλύτερη και πιο σταθερή παρακολούθηση της παρέμβασης του αστικού κράτους στην περιοχή, μέσω και της περιφερειακής διοίκησης (στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, «υπόγεια» και της ΝΔ), αλλά και της παρέμβασης των άλλων κομμάτων, που ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή, διατάσσοντας κορυφαία στελέχη τους.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική διαστρωμάτωση, όπως αναφέρθηκε εισηγητικά, παρά το πολύ υψηλό ποσοστό εργατοϋπαλλήλων στο σύνολο του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, ένα μεγάλο μέρος εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπληρωματικό εισόδημα - έστω και φθίνον - από ιδιοκτησία αγροτικών ή τουριστικών ακινήτων, γεγονός που ασκεί έντονη επίδραση στη διαμόρφωση της συνείδησης και αξιοποιείται πολλαπλά από τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις.

Στη συζήτηση ξεχώρισε η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, που επιδρά καταλυτικά, λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει η Σούδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και των γενικότερων ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τονίστηκε η ανάγκη να «ανέβουν» η ετοιμότητα και η παρέμβαση του Κόμματος μπροστά στις εξελίξεις.

Από την πλούσια συζήτηση ξεχώρισε η εκτίμηση πως η βελτίωση της δουλειάς της ΚΟ ήταν αποτέλεσμα καλύτερου προσανατολισμού στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, καλύτερης επεξεργασίας θέσεων και παρακολούθησης της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης και αντιπαράθεσης σε μία σειρά από κλάδους, όπως στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στο Εμπόριο, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια και την Ερευνα, στους καλλιτέχνες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους αγρότες.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη εκτίμησε πως το ανεβασμένο κύρος που κατέκτησε το Κόμμα την περίοδο της πανδημίας, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης του λαού, αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την εκπλήρωση των στόχων που βάζει η Οργάνωση με βάση τις Αποφάσεις που θα πάρει το 21ο Συνέδριο.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεταφορά της πείρας από την παρέμβαση σε σημαντικά μέτωπα

Οι κομμουνιστές στέκονται με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η συμβολή τους στον δύσκολο αγώνα αναγνωρίζεται πλατιά
Οι κομμουνιστές στέκονται με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η συμβολή τους στον δύσκολο αγώνα αναγνωρίζεται πλατιά
Με τη μεταφορά πείρας και συμπερασμάτων από τη δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα και τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά κυρίως με πλούσια συζήτηση για το πώς θα ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντα που βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ και σε λίγες μέρες οι Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, με τη Συνδιάσκεψη που υπερψήφισε ομόφωνα τις Θέσεις για το Συνέδριο και εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής επανεξελέγη ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ.

Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν η ουσιαστική συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ και ο προβληματισμός για το πώς θα αναβαθμιστεί η καθοδηγητική δουλειά και θα αντιστοιχηθεί με τις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα.

Καταγράφηκαν θετικές πλευρές, δυνατότητες και αδυναμίες από την παρέμβαση του Κόμματος για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, αλλά και μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που προσφέρεται για συμπεράσματα και γενίκευση σημαντικής πείρας.

Αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο στάθηκαν επίσης στο μέτωπο της Υγείας και στην πλούσια δράση που ανέπτυξαν οι Κομματικές Οργανώσεις στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτή.

Επίσης, στην αντιπαράθεση με αφορμή τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπου η προσπάθεια να οργανωθεί μαζικός διεκδικητικός αγώνας από τους πληγέντες απαιτούσε ανεβασμένο επίπεδο στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, σε μια περιοχή όπου οι «πράσινες επενδύσεις», κυρίως στις ΑΠΕ, γίνεται προσπάθεια να σερβιριστούν ως η απάντηση στην κλιματική αλλαγή και πάνε χέρι - χέρι με την αξιοποίηση των φυσικών καταστροφών για την αλλαγή χρήσης στη γη.

Συζητήθηκε ακόμα η συμβολή στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, με επίκεντρο τη Φθιώτιδα.

Κατατέθηκε γόνιμος προβληματισμό για το πώς η πείρα και τα συμπεράσματα από αυτές τις σημαντικές μάχες θα γίνουν κτήμα όλης της Οργάνωσης, θα δώσουν ώθηση στην παραπέρα οργάνωση της δουλειάς με βάση τις κατευθύνσεις του Συνεδρίου.

Πολύ περισσότερο που η περιοχή γειτνιάζει με την Αττική και συγκεντρώνει παραγωγικούς τομείς τους οποίους το κεφάλαιο έχει ως προτεραιότητα στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους. Τέτοιοι είναι η Ενέργεια, όπου η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια μετατρέπονται σε ενεργειακό κέντρο. Επίσης, κλάδοι της μεταποίησης, με δεκάδες μεγάλα εργοστάσια στις Βιομηχανικές Περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Θήβας, της Χαλκίδας και της Λαμίας. Τέλος, οι Μεταφορές και τα logistics, ο Τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα δε ο τομέας της αγροδιατροφής.

Ο αστικός αυτός σχεδιασμός αφήνει ήδη το αποτύπωμά του στους όρους ζωής και δουλειάς των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, τους οποίους αναμένεται να επιδεινώσει η επιτάχυνση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που το επόμενο διάστημα θα συνδεθούν πιο άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, την ώρα που τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζονται να δοθούν για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην περιοχή της Στερεάς και της Εύβοιας οι εργαζόμενοι και ο λαός υποφέρουν από τη σημαντική έλλειψη υποδομών, όπως αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, δευτερεύον οδικό δίκτυο κ.λπ.

Τα νοσοκομεία και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι σε άθλια κατάσταση και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (31% σύμφωνα με στοιχεία του 2018) βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της επίσημης φτώχειας, ενώ η ανεργία καλπάζει. Παράλληλα, στην περιοχή καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων που εγκαταλείπουν την Εκπαίδευση και το μορφωτικό επίπεδο είναι από τα χαμηλότερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναδείχθηκε η ανάγκη της καλής αφομοίωσης των Θέσεων της ΚΕ και των Αποφάσεων του Συνεδρίου, ώστε με νέα εφόδια και την ανάλογη διάταξη δυνάμεων η Οργάνωση να δώσει με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος στην περιοχή, να δυναμώσει ο πρωτοπόρος ρόλος της στην οργάνωση της πάλης του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ