ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Απέναντι σε πιο σφιχτά σύνορα

Η πρόληψη - αποτροπή που προβλέπει για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων το κοινοτικό δίκαιο, αποτελεί την «πυξίδα» για την κατασταλτική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα. Αυτό ξεκαθαρίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η στροφή των διακινητών απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων στις θαλάσσιες οδούς, που έχουν οδηγήσει σε ναυάγια με μεγάλο αριθμό νεκρών ανθρώπων, οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πείνα. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που διώχνονται με διάφορους τρόπους από τη χώρα μας.

Οπως διευκρίνισε προχτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μιλώντας στον ροταριανό όμιλο για την πρόκληση της ασφάλειας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, «η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις επιστροφές παρανόμων μεταναστών. Μέχρι τις αρχές του 2015, θα έχουμε επιστρέψει στις χώρες προέλευσης πάνω από 100.000 παράνομους μετανάστες».

Η φύλαξη των συνόρων, αλλά και ο συντονισμός των αντιμεταναστευτικών μέτρων στα σύνορα θα είναι βασικό έργο του κέντρου που παρουσίασε χτες ο Ν. Δένδιας. «Το κέντρο αυτό ανήκει στη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και κατέχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην επιχειρησιακή συνεργασία των Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα βοηθήσουν τη διεξαγωγή αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων τύπου «Ξένιος Ζευς» και «Ασπίδα».

Αλλωστε, στο ΚΟΔΙΣΜΕ θα ανήκει και η μονάδα επανεισδοχής και μετανάστευσης που θα διατηρεί επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές ασφάλειας για επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οπως διευκρινίστηκε από αρμόδιο αξιωματικό, υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας. Η μονάδα αυτή θα παίρνει τη σχετική αναφορά ενός περιστατικού για είσοδο στη χώρα από την Τουρκία και θα περιμένει ανταπόκριση σε αίτημα επανεισδοχής. Οσον αφορά τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, τονίστηκε πως η πρόληψη - αποτροπή που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο, δίνει την κατεύθυνση στην ΕΛ.ΑΣ. για το χειρισμό του θέματος.

Στην παρουσίαση ανακοινώθηκε πως έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από ψηφιακά έργα όπως το ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης και το «Smart Boarders», το οποίο είναι το ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών.

ΠΑΤΡΑ
Αύριο η δίκη για τη Μανωλάδα

Ξεκινά αύριο, Παρασκευή 6 Ιούνη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών η δική για τους πυροβολισμούς σε βάρος μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα. Πρόκειται για την επίθεση που είχε γίνει στις 17 Απρίλη 2013, όταν 119 εργάτες γης από το Μπαγκλαντές δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς όταν προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους. Κατά την επίθεση, 35 άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με αφορμή τη δίκη, σημειώνει ότι η επίθεση είναι απόρροια ενός ευρύτερου φαινομένου: Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης που δέχτηκαν την επίθεση διέμεναν κι εργάζονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, στο έλεος κυκλωμάτων εκμετάλλευσής τους. Χαρακτηρίζει τους εργαζομένους που δέχτηκαν την επίθεση ως θύματα εμπορίας ανθρώπων (θύματα trafficking) και σημειώνει ότι η απάντηση της Πολιτείας στο σάλο που δημιουργήθηκε ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως θυμάτων trafficking και η παροχή προστασίας από τον κίνδυνο απέλασης αποκλειστικά των 35 προσώπων που τραυματίστηκαν από τα πυρά της επίθεσης. Σημειώνει επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι στο ακροατήριο θα καταθέσουν μόνο οι 35 τραυματίες εργάτες, για τους οποίους και σχηματίστηκε δικογραφία, εκ συνόλου 200 συνολικά εργατών της επιχείρησης, η εν λόγω υπόθεση αφορά σε μια μείζονα παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε ένα ευρύτερο φαινόμενο, το οποίο καλύπτεται εδώ και χρόνια από ένα πέπλο σιωπής.

Δέκα χρόνια φυλακή για το μαχαίρωμα του μαθητή

Ενοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ενδεχόμενο δόλο, κατά πλειοψηφία (5 - 2), έκρινε χτες, το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο τον 23χρονο Γ. Αποστολόπουλο που μαχαίρωσε τρεις φορές στο πρόσωπο το 16χρονο μαθητή στο Παλαιό Φάληρο το Γενάρη του 2013. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο δύο ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Ετσι του επιβλήθηκε η μικρότερη δυνατή ποινή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αυτή των 10 χρόνων κάθειρξης, συν 6 μήνες συνολικά για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Το δικαστήριο έκρινε ακόμα πως η έφεσή του δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σωματική βλάβη, όπως και την πρόταση για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης ως την έφεση. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Αποστολόπουλος κατηγορείται και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αφού φέρεται και ως μέλος της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Μαζί με τον Γ. Αποστολόπουλο κατηγορείται και ο Αλ. Χατζηπαυλίδης, που η υπόθεσή του διαχωρίστηκε λόγω του ότι «ανακαλύφθηκε» ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος κατά την τέλεση της πράξης του ήταν ανήλικος και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε το διαχωρισμό της υπόθεσης.

Ο μαθητής που μαχαιρώθηκε είχε αναγνωρίσει τον Γ. Αποστολόπουλο και δήλωσε σχετικά στο δικαστήριο οτι «ποτέ δεν είχα δεχτεί απειλές. Το μόνο που είχε συμβεί νωρίτερα είναι ότι η κοπέλα του κατηγορουμένου ήταν φίλη μου, ζωγράφιζε στο θρανίο της σβάστικες και σταυρούς. Της μίλησα για όλα αυτά και της είπα ότι μπορεί να βρει τον μπελά της, αλλά δεν άκουγε. Μια μέρα για πλάκα κάποιος έγραψε στο θρανίο της ΑΝΤΙΦΑ. Μου είπε να το σβήσω, αλλά δεν το έκανα επειδή την πείραζα. Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η αφορμή, αλλά ως τότε δεν είχα δεχτεί απειλές από κανένα. Δύο μήνες μετά μου επιτέθηκαν». Ο κατηγορούμενος Γ. Αποστολόπουλος είχε προσπαθήσει στην απολογία του να βγάλει από πάνω του την κατηγορία για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Οσο για το μαχαίρωμα του μαθητή, το είχε παρουσιάσει ως καυγά για τα «μάτια» της κοπέλας του. Ενώ είχε χαρακτηρίσει το μαχαιρωμένο μαθητή ως ηγέτη μιας κλίκας ναρκομανών και ψιλοτραμπούκων και τη διευθύντρια του σχολείου ως κάποια που κάλυπτε τα συγκεκριμένα άτομα για τους δικούς της σκοπούς, εξαιτίας των πολιτικών της πεποιθήσεων...

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι από την κατάθεση του γιατρού Γ. Γέμου που χειρούργησε το μαθητή είχε προκύψει ότι με τρεις μαχαιριές κατά πρόσωπο είναι πολύ πιθανό το θύμα να είχε πεθάνει.

Το πλοίο δεν έδεσε

Στης ακτοπλοΐας το ανάγνωσμα συνέχεια: Στις 3 του Ιούνη το πλοίο SEA JET II ενημέρωσε το λιμεναρχείο Μήλου ότι, ερχόμενο από Φολέγανδρο, δε θα μπορέσει να δέσει στο λιμάνι της Μήλου λόγω καιρού και ότι συνεχίζει για Σίφνο. Ετσι, στο λιμάνι της Μήλου έμειναν αμανάτι δεκαεννέα (19) επιβάτες για Πειραιά και δώδεκα (12) επιβάτες για Σίφνο, ενώ 40 επιβάτες, που επρόκειτο να αποβιβαστούν από το πλοίο πήγαν στο επόμενο λιμάνι. Χτες, 4 Ιούνη, το Λιμεναρχείο Φολεγάνδρου ενημερώθηκε από το ίδιο πλοίο που ερχόταν από τη Σαντορίνη ότι δε θα δέσει στο λιμάνι λόγω καιρού και ότι συνεχίζει για Μήλο. Μαζί του συνέχισαν 15 επιβάτες που είχαν προορισμό τη Φολέγανδρο και στο ντόκο έμειναν αμανάτι 35 επιβάτες που ήθελαν να φύγουν για Πειραιά.

Δεν ήταν κερί...

Μια 86χρονη γυναίκα βρήκε το θάνατο στον Ψαθόπυργο, όταν από λάθος έβαλε φωτιά στο φιτίλι κροτίδας που την πέρασε για κερί!

Οπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Πελοπόννησος", ομάδα πυροτεχνουργών της κρατικής Ασφάλειας, που εξέτασε τα ευρήματα στο σπίτι της ηλικιωμένης, συμπέρανε ότι στα χέρια της γυναίκας εξερράγη κροτίδα με μεγάλη ισχύ. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κροτίδα μαύρου χρώματος, κινεζικής προέλευσης, μεγέθους 10 περίπου εκατοστών, που έχει και φιτίλι. Η γυναίκα μάλλον δεν αναγνώρισε ότι πρόκειται για κροτίδα, την πέρασε για κερί, την άναψε και την έβαλε σε γυάλινο αντικείμενο, σε βάζο πιο πιθανά. Από την έκρηξη έσπασε το βάζο και τα κομμάτια του σφηνώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα στο σώμα της γυναίκας.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Εκδήλωση στο Ορμάν Μαγούλα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μάη 1944, οργάνωσε το παράρτημα Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορμάν Μαγούλα (Κάτω Δασόλοφος) Φαρσάλων.

Για το ιστορικό της εκτέλεσης των 40 πατριωτών στο Ορμάν Μαγούλα μίλησε ο αντιστασιακός Θ. Θεοχάρης, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο αντιστασιακός Β. Γρίβας, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Τα οράματα των αγωνιστών που τιμάμε δεν εκπληρώθηκαν. Είναι χρέος μας να δυναμώσουμε το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Οι λαοί δεν είπαν ακόμη την τελευταία τους λέξη. Πρέπει να αντισταθούμε μαζικά, οργανωμένα, πεισματικά. Το παράδειγμα και τη δύναμη την αντλούμε από τούτους τους ήρωες».

Δυόμισι τόνοι σάπιας πατάτας

Δυόμισι τόνοι πατάτας κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Κατά τον

έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φρούτων και λαχανικών, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και δέσμευσαν 86 σάκους με πατάτες, συνολικού βάρους 2.580 κιλών. Οι πατάτες ήταν σε κατάσταση εκτεταμένης σαπίλας και κρίθηκαν ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση. Η συγκεκριμένη παρτίδα πατάτας αποσύρθηκε από την Αγορά και καταστράφηκε στον ειδικό κάδο απόρριψης ακατάλληλων τροφίμων, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό στο χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ