ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Νέα επιδείνωση το Μάη

Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης

Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, το Μάη, διαπιστώνει η σχετική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 61,9 μονάδες. Ταυτόχρονα, το 73% των νοικοκυριών αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες. Η επιδείνωση που προήλθε μετά από μια σχετική σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος τους προηγούμενους μήνες, οφείλεται - σύμφωνα με την έρευνα - στις υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 74,9 μονάδες τον Μάη (από 80,6 μονάδες τον Απρίλη). Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι «η νέα υποχώρηση των προσδοκιών, αν και ήπια, αντανακλά την προεξόφληση από τις επιχειρήσεις των δυσμενών επιπτώσεων, κυρίως σε σχέση με την πορεία της ζήτησης». Επίσης: σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για παραγγελίες και ζήτηση. Σταθερότητα σημειώνεται για την εξέλιξη της παραγωγής τους επόμενους 3 - 4 μήνες. Τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων σημείωσαν νέα άνοδο το Μάη. Υποχώρηση σημειώνουν και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά Αγαθά, διαμορφώθηκε το Μάη στις 74,5 μονάδες (από 80,1 μονάδες), στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα περσινά (75,5 μονάδες). Ο Δείκτης στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά καταγράφει μικρή πτώση στις 64,8 μονάδες (από 69,9), σε ελαφρώς χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (66,8 μονάδες). Υποχώρηση των προσδοκιών καταγράφεται στα Ενδιάμεσα Αγαθά, στις 78 μονάδες (από 84,1), 10 μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές παραμένει σχεδόν αμετάβλητος τον Μάη στις 44 μονάδες (από 44,6 μονάδες). «Οι προοπτικές του τομέα παραμένουν έτσι έντονα δυσμενείς, αφού οι διακυμάνσεις συνεχίζονται, χωρίς να παγιώνεται ακόμη κλίμα σταθεροποίησης, έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα», αναφέρει η έρευνα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο διαμορφώνονται στις 64,3 μονάδες (από 64). Στις Υπηρεσίες σημειώθηκε το Μάη νέο χαμηλό ρεκόρ, στις 56,8 μονάδες (από 64,1 μονάδες).

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί για έβδομο μήνα και διαμορφώνεται στις -67 μονάδες (από -61 μονάδες). Στην έρευνα σημειώνεται ότι «οι Ελληνες καταναλωτές, όχι μόνο καταλαμβάνουν σταθερά την πρώτη θέση στην κλίμακα απαισιοδοξίας, αλλά απέχουν πλέον σημαντικά από τους αμέσως πιο απαισιόδοξους, τους Ρουμάνους (στις -56 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και Βούλγαρους (-43 μονάδες)».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Με ευθύνη των κυβερνήσεων η παρασιτική δράση τους

Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων και των ασφαλισμένων στην «ΑΣΠΙΣ»

Σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης το θέμα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια», που έχει κλείσει καθώς και την διασφάλιση των εργαζομένων και των ασφαλιστών της εταιρείας.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, ο υφυπουργός είπε ότι το σχέδιο νόμου θα αποκλείει την επίρριψη της ζημιάς στους φορολογούμενους και το δημόσιο και ανέφερε γενικά και αόριστα ότι θα επιδειχθεί ευαισθησία για όσους διαθέτουν νοσοκομειακά συμβόλαια. Παράληλλα, ανέφερε ότι η ασφαλιστική αγορά θα τεθεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και θα συσταθεί Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, που θα καλύπτει όλους τους κλάδους και θα ισούται με το 100% κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης μέχρι το ύψος των 25.000 ευρώ. Με δυο λόγια, και πάλι αφήνει ακάλυπτους τους πελάτες εταιρειών που έχουν μεγαλύτερα συμβόλαια. Ο υφυπουργός είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν τα χαρτοφυλάκια ζωής με τη μεταβίβασή τους σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες δημιούργησαν ένα ευνοϊκό έδαφος στο να αναπτύσσεται η παρασιτική δραστηριότητα της ιδιωτικής ασφάλειας από όπου οι διάφοροι επιχειρηματίες κερδίζουν σε βάρος της ζωής, της υγείας και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του λαού. Αυτός ο παρασιτικός κλάδος, τόνισε, αναπτύσσεται εξαιτίας της συνειδητής διαχρονικής επιλογής των κυβερνήσεων σε βάρος του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, σε βάρος των δικαιωμάτων τους για δωρεάν, αναβαθμισμένη δημόσια υγεία, κάτι που αναμένεται να ενταθεί ενόψει του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο Ν. Καραθασόπουλος αναφέρθηκε και στις ελεγκτικές παραλείψεις που άφησαν ελεύθερο το έδαφος στον ιδιοκτήτη της «Ασπίς» να προχωρήσει σε ενέργειες ιδιοτελούς σφετερισμού και κατάχρησης σε βάρος των ασφαλισμένων και των εργαζομένων στην εταιρεία και είπε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δε διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις ούτε των ασφαλισμένων, ούτε των εργαζομένων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασφαλισμένων και είπε ότι σε αυτές τις αποζημιώσεις πρέπει να συμμετέχουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες γιατί κερδίζουν από το κλείσιμο της «Ασπίς Πρόνοια». Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να τιμωρηθούν ποινικά οι υπεύθυνοι του σκανδάλου και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να δώσει λύση τα δίκαια αιτήματα ασφαλισμένων και εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια από τα παραδοσιακά αποστάγματα

Επιστολή - απάντηση προς τους οινοβιομήχανους, που αξιώνουν την κατάργηση της οικιακής παραδοσιακής απόσταξης και τη συγκέντρωση της παραγωγής

Επιστολή - απάντηση προς τους οινοβιομήχανους, απέστειλε στον «Ρ» η «Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας» - μικροί αμπελουργοί που έχουν νόμιμες άδειες παραγωγής τσίπουρου και τσικουδιάς με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης - με την οποία καλούν την κυβέρνηση να προστατέψει τα παραδοσιακά αυτά αγροτικά προϊόντα, που, όπως επισημαίνουν, «διατηρούνται επί αμέτρητων χρόνων, χωρίς να σταματήσει η παραδοσιακή τους απόσταξη, ούτε στα χρόνια σκλαβιάς και κατοχής».

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, επιχειρηματίες που συναποτελούν την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της υπό ίδρυση «Ενωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος», με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, ζήτησαν να σταματήσει η διάθεση «χύμα» τσίπουρου και τσικουδιάς, θέλοντας στην πραγματικότητα να έχουν αυτοί, ως αποκλειστικό, το δικαίωμα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης των παραπάνω προϊόντων. Επιθυμία, δηλαδή, των παραπάνω επιχειρηματιών είναι να καταργηθεί το δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας από τους μικρούς αμπελουργούς, που διαθέτουν τον παραδοσιακό άμβυκα (καζάνι), όπως προβλέπεται από σχετικό νόμο που έχει ψηφιστεί στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας», το τσίπουρο που διατίθεται χύμα αποτελεί μόνο το 8% της συνολικής παραγωγής τους και πρόκειται για μία μικρή πηγή ενίσχυσης του μικρού αγροτικού εισοδήματος, δραστηριότητα που είναι απολύτως συμβατή με την υφιστάμενη νομοθεσία. Το υπόλοιπο 92% της αποστακτικής παραγωγής είναι αποκλειστικά για ίδια χρήση των ανθρώπων της υπαίθρου, των παραδοσιακών μικρών αποσταγματοποιών και σχετικά μικρών αμπελοκαλλιεργητών, των άγονων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, επισημαίνουν.

Τέλος, ζητούν την πάταξη των παράνομων μεγάλων ποσοτήτων αποστάγματος, «καθότι εκεί δεν υπάρχει έλεγχος» και απευθυνόμενοι προς την «Ενωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας» ξεκαθαρίζουν ότι «δεν είμαστε βιομήχανοι, δεν έχουμε "καρτέλ" και δεν επιθυμούμε το ξερίζωμα των πιο φτωχών μικροπαραγωγών ενός αγροτικού προϊόντος, όπως είναι το παραδοσιακό τσίπουρο και η τσικουδιά. Οι βιομήχανοι Οινοποιοί να ψάξουν αλλού να βρουν τους παράνομους, οι οποίοι παράγουν, διακινούν και εμπορεύονται μεγάλες ποσότητες ανεξέλεγκτο απόσταγμα, χωρίς αυτοί να έχουν μια ρίζα αμπελοκαλλιέργειας».


ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατανομή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τη συμμετοχή στην κατανομή του αυτούσιου βιοντίζελ για το 2010. Σύμφωνα με αυτή, η ποσότητα για την περίοδο από 1 του Ιούλη 2010 έως και τις 30 του Ιούνη 2011, καθορίζεται σε 164 χιλ. τόνους.

Με την απόφαση απευθύνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην κατανομή με βάση αυτή την ποσότητα. Επίσης, συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org