ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Περισσεύουν οι υποκριτικές «κορόνες»

Και η φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αναδεικνύει ότι η επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, τόσο στον πλανήτη όσο και στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των συνειδητών επιλογών και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ, «οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία να δώσουν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, το δικό τους μήνυμα σε κάθε λογής διαχειριστές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που συμβάλλουν ενεργητικά ή παθητικά στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Ο φετινός γιορτασμός είναι αφιερωμένος από τον ΟΗΕ στο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική και στην ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα δύο αυτά οικοσυστήματα και ευρύτερα στον πλανήτη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», οι κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών (όπως οι ΗΠΑ) αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο, ενώ η δήθεν «φιλοπεριβαλλοντική» ΕΕ αντί να πάρει μέτρα ευθείας μείωσης των αερίων που το προκαλούν, προωθεί και αναποτελεσματικούς «ευέλικτους μηχανισμούς», όπως η εμπορία των ρύπων, που δημιουργεί μια νέα δεξαμενή κερδών για τα μονοπώλια και πρόσθετα βάρη στους λαούς.

Στο μεταξύ, με περισσή υποκριτική διάθεση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και αυτοί του ΠΑΣΟΚ, με ανακοινώσεις τους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, όταν είναι οι ίδιοι που εμπορευματοποιούν και παραδίνουν και το φυσικό περιβάλλον (τα δάση, τις ακτές, τα νερά, όλα τα οικοσυστήματα) στην άγρια εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο.

«Εξασφαλίζουμε στην πράξη ένα βιώσιμο, ποιοτικό περιβάλλον γι' αυτήν τη γενιά και για όσες έπονται», υποστηρίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όταν λίγους μήνες πριν το κόμμα του ψήφισε νέα δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. «Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά οφείλουμε να αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας», δηλώνει στο δικό του μήνυμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, επιχειρώντας να θεμελιώσει «συνευθύνη» και των εργαζομένων στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος και το κόμμα του. Κριτική στην κυβέρνηση, ουσιαστικά επειδή... καθυστερεί να εφαρμόσει το αντιπεριβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ για το εμπόριο ρύπων κάνει στο δικό του μήνυμα ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για το ΥΠΕΧΩΔΕ Αν. Λοβέρδος.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για δάση και ορεινούς όγκους

Ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με ιδιαίτερη αναφορά στον Υμηττό

Ο Υμηττός στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των καταπατητών
Ο Υμηττός στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των καταπατητών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, με παρέμβασή της θέτει στο λαό το ζήτημα της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης δασών και ορεινών όγκων από το μεγάλο κεφάλαιο, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με σύνθημα «Δάση και ορεινοί όγκοι στο λαό - Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό» καλεί το λαό της Αθήνας να μην παρασυρθεί απ' τα «ψεύτικα λόγια» του δικομματισμού που θα ακουστούν με αφορμή τη σημερινή μέρα, αλλά να θυμηθεί την αντιπεριβαλλοντική δράση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που διευκόλυναν την παράδοση του φυσικού πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο. Αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως «η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί σε νέα τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος (σαν να μην έφτανε η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, το 2001), βάζοντας κυριολεκτικά θρυαλλίδα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αφού διευκόλυνε τον αποχαρακτηρισμό τους κι άλλες επιβλαβείς παρεμβάσεις σ' αυτά».

Οπως εξηγεί: «Η εμπορευματοποίηση της γης, που γενικά είναι αρκετά κερδοφόρα, αποτελεί κοινό παρονομαστή όλων αυτών των καταστροφικών ενεργειών, πολύ δε περισσότερο αν συνδυάζεται με το φυσικό περιβάλλον, που αυτές τις μέρες "τιμάται δεόντως", απ' όλους αυτούς που επιβουλεύονται την καταστροφή του».

Και προσθέτει: «Με μια σειρά νομοθετήματα, αντί να προστατευτούν οι ορεινοί όγκοι - περιοχές φυσικού κάλλους, με "το κόλπο" των διαφορετικών ζωνών προστασίας, μετατρέπονται σε χώρους άσκησης πολυποίκιλων ασύμβατων δραστηριοτήτων. Ετσι προβλέπεται και η πώληση με δόσεις και εκπτώσεις (!) των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου στους ίδιους τους καταπατητές τους»!

Υπογραμμίζει πως «οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι και δρυμοί της Αττικής κινδυνεύουν άμεσα να γίνουν όλοι βορά στο μεγάλο κεφάλαιο». Και αναφέρεται συγκεκριμένα στον Υμηττό, όπου:

  • «Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αποχαρακτηρισμού της ζώνης προστασίας Υμηττού. Ετσι με την επιδιωκόμενη κατασκευή της περιφερειακής Υμηττού - δρόμου ταχείας κυκλοφορίας - είναι άμεσος και ορατός ο κίνδυνος, να αποχαρακτηριστούν μεγάλες εκτάσεις γης στον Υμηττό, να οικοπεδοποιηθούν - ιδιωτικοποιηθούν -εμπορευματοποιηθούν και να συντελεστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα, που θα περιορίσει την έκταση του βουνού, θα καταστρέψει τον οικιστικό ιστό και θα πλήξει τους όμορους δήμους.
  • Οσον αφορά στη σήραγγα που θα ενώνει την παραλιακή λεωφόρο με τα Σπάτα, οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους σχεδιάζεται να γίνει (με αυτοχρηματοδότηση, παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες) θα έχουν δυσμενείς συνέπειες και επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμα ότι το «ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα δάση, τη χρήση γης, ως κοινωνικό αγαθό στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ με τους εκπροσώπους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλού, εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της επέκτασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της χρήσης γης. Το ΚΚΕ αγωνίζεται ώστε η ευθύνη για τη βελτίωση, προετοιμασία, ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιαστικών δασών να ανήκει στο κράτος με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα τη Δασική Υπηρεσία. Δεν μπορεί αυτές οι λειτουργίες να ανατίθενται σε ιδιωτικούς φορείς είτε άμεσα είτε έμμεσα. Οι δαπάνες που απαιτούνται να πληρώνονται από το κράτος».

Και συνεχίζει: «Λέμε "όχι" στην ιδιωτικοποίηση. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση των λειτουργιών των περιαστικών δασών, που προωθείται με την επιβολή αντιτίμου για την είσοδο σ' αυτά ή για τη χρήση με την επιβολή ανταποδοτικών τελών στους εργαζόμενους». Για όλα τα παραπάνω «καλούμε με την ευκαιρία των επικείμενων εκλογών να ενισχύσεις και με την ψήφο σου το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης και της προοπτικής ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος.


ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Κυβερνητικές υπεκφυγές

Την ...άτακτη φυγή από την αίθουσα του Κοινοβουλίου προτίμησε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης, προκειμένου να αποφύγει απάντηση στο «γιατί παραμένουν και ανανεώνονται οι άδειες των εταιρειών αποθήκευσης πετρελαίου στο Πέραμα», όπως διατυπώθηκε από την Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου.

Χαρακτηριστική ήταν η άρνηση του υφυπουργού να παραμείνει στην αίθουσα, όταν ο προεδρεύων Γ. Τραγάκης, παρείχε άνεση χρόνου για τη συζήτηση του «καυτού» για την περιοχή του Περάματος και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, θέματος.

Πάντως, και στην αρχική απάντησή του ο Αν. Νεράντζης απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας ότι η αδειοδότηση των εταιρειών δε βρίσκεται καθ' ολοκληρία στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά αφορά τη Νομαρχία του Πειραιά και άλλες δημοτικές αρχές. Οπως είπε «το κράτος έχει οριοθετημένες αρμοδιότητες και με βάση αυτές απαντά ο υπουργός», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η παράταση των αδειών δεν εμποδίζεται καθόλου από τη συμφωνία απομακρύνσεως»!

«Τους κατοίκους του Περάματος πολύ λίγο τους απασχολεί το ποιος ευθύνεται για την έκδοση άδειας», επισήμανε η Βέρα Νικολαΐδου. Παράλληλα, τόνισε ότι «μέσα στο 2006 περισσότερες από 5 εταιρείες πήραν άδεια για 10 έως 15 χρόνια και την πήραν πραγματικά εν κρυπτώ με συμπαιγνία του δήμου και της περιφέρειας». Θύμισε ότι για «ένα μεγάλο διάστημα λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ενώ εάν ήταν οποιοδήποτε μικρομάγαζο θα το έκλειναν αυτομάτως». Επίσης, ανέφερε ότι για το θέμα της αδειοδότησης «δεν είχαν ενημερωθεί ούτε τα Νομαρχιακά ούτε τα Δημοτικά Συμβούλια», σημειώνοντας πως «δίνονται άδειες και σε εταιρείες που έκαναν αίτηση το 2007». Στη συνέχεια έθεσε τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση: «Θα σταματήσετε να δίνετε άδειες σαν υπουργείο; Υπάρχει πολιτική βούληση για μετεγκατάσταση των αποθηκών πετρελαίου;». Ερωτήσεις, όμως, που έμειναν αναπάντητες, μετά τη φυγή του υφυπουργού...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org