ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Με αγώνες διεκδικούμε καλύτερο περιβάλλον

Εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής της περιοχής για την απομάκρυνση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - συναυλία στο Κερατσίνι
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - συναυλία στο Κερατσίνι
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να φύγει άμεσα η λυματολάσπη από την Ψυττάλεια, αλλά και για ένα καλύτερο περιβάλλον, διατράνωσαν την Κυριακή το απόγευμα οι κάτοικοι του Κερατσινίου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων για το περιβάλλον Κερατσινίου - Περάματος. Στη συγκέντρωση ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή των μαθητών σχολείων της περιοχής που ζωγράφισαν, τραγούδησαν και συμμετείχαν σε διάφορα δρώμενα, εκφράζοντας έτσι την ανάγκη όλων των παιδιών για καθαρό περιβάλλον.

Στους πραγματικούς υπεύθυνους παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, που δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής Μπάμπης Χαραλαμπίδης από την Ενωση Ποντίων Πειραιά. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία και τις παλινδρομήσεις του έργου του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια με τα σημερινά αποτελέσματα, όπου οι κάτοικοι υφίστανται μια αφόρητη δυσοσμία από τη συσσώρευση της λυματολάσπης πάνω στο νησί. Επίσης, σημείωσε τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ του Κερατσινίου, την απομάκρυνση των καζανιών από το Πέραμα που, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, και το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς οι δήμοι να έχουν πάρει τα αντισταθμιστικά οφέλη που οι κυβερνήσεις τούς είχαν υποσχεθεί και τα καζάνια εξακολουθούν να απειλούν τις ζωές των κατοίκων. Οι κυβερνήσεις τόνισε, δεν προωθούν τις λύσεις που απαιτούνται. Η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, οι δημοτικές αρχές του Κερατσινίου δεν προχωρούν σε κινητοποιήσεις και η νομαρχία περιορίζεται στο να επιβάλλει πρόστιμα στην ΕΥΔΑΠ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Γιάννης Πατσιλινάκος επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», ο οποίος τόνισε πως «το μόνο που μας μένει είναι ο διαρκής αγώνας για να επιβάλλουμε φιλολαϊκές λύσεις» και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ιωαννίδης πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής κάλεσε τη δημοτική αρχή να μπει μπροστά και να διεκδικήσει λύσεις προς όφελος του λαού.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σε ιδιώτες και η ανακύκλωση

Με σειρά αποφάσεων, η διοίκηση του δήμου ενισχύει τους ιδιώτες σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων και τουρισμού

Με δύο ακόμη αποφάσεις της, η διοίκηση του Δήμου Αθήνας (ΝΔ), και με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, αφενός παραχωρεί την ανακύκλωση των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες και αφετέρου ενισχύει επί της ουσίας τους μεγαλοξενοδόχους διοργανώνοντας συνέδρια με λεφτά των εργαζομένων. Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» να εκφράζει την αντίθεσή της.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του δήμου παρέπεμψε, χτες, στη δημαρχιακή επιτροπή - για τον καθορισμό και των τελευταίων λεπτομερειών - την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του δήμου και των ιδιωτικών εταιρειών «TEXAN AE» και «RECYCLING SOLUTIONS ΕΠΕ», με θέμα την εφαρμογή της ανακύκλωσης στο Δήμο Αθήνας. Στην ουσία, όμως, με αυτόν τον τρόπο, διασπά ακόμη περισσότερο την ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων, βάζοντας στη διαδικασία και επιχειρηματίες. Ενδεικτικό της σύμβασης είναι ότι η «ΤΕΧΑΝ» θα πουλάει τα ανακυκλώσιμα υλικά επ' ωφελεία της. Η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ ψήφισε λευκό.

Επιπλέον, η διοίκηση του δήμου - και πάλι με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ - θα προχωρήσει, έναντι του εξωφρενικού ποσού των 500.000 ευρώ, στη διοργάνωση της «Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Πόλεων». Σύμφωνα με το εισηγητικό, «η εν λόγω έκθεση είναι αυστηρά επαγγελματική, έχει ως αντικείμενο την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ επισκεπτών και εκθετών»! «Κερδισμένοι από αυτό θα είναι οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης». «Τελικά - σημείωσε - η Αυτοδιοίκηση με τη δράση της και τα λεφτά των δημοτών προωθεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό, αφού αυτοί κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση του τουρισμού».

Τέλος, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τους Ρομά στο Βοτανικό και την επιχείρηση καθαριότητας του χώρου από συνεργεία του Δήμου Αθήνας, που έγινε από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για τους Ρομά και το πού θα ζήσουν, μια και πλέον έφυγαν από το χώρο. «Είναι άνθρωποι, 200 οικογένειες, και το ζήτημα είναι αν θα μπορούν να ζήσουν σε καλές συνθήκες από δω και πέρα», τόνισε και συμπλήρωσε πως ο δήμος πρέπει να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια.

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκδήλωση στην κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 5 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: Συγκέντρωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Βάρναλη στη Δραπετσώνα. Θα μιλήσουν η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Να απομακρυνθούν τα καλώδια της ΔΕΗ

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη διέλευση καλωδίων υψηλής τάσης μέσα από κατοικημένες περιοχές κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Πολίχνης Θεσσαλονίκης, με αφορμή το θάνατο ενός 37χρονου κατοίκου της πόλης την Τετάρτη 30 Μάη. Ο άτυχος 37χρονος, στην προσπάθειά του να τοποθετήσει καμινάδα στο σπίτι του στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης, ήρθε σε επαφή με τα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία και να καεί το σπίτι του.

Ο δήμος ζητά την άμεση απομάκρυνση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. «Το πρόβλημα το είχαμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μάλιστα, είχαμε οργανώσει και σχετική ημερίδα, όπου παραθέσαμε τους κινδύνους από τους πυλώνες και τα καλώδια υψηλής τάσης. Αυτές οι γραμμές περνούν πάνω από σχολεία, ένα δημοτικό κι ένα γυμνάσιο που μόλις κατασκευάστηκαν, έναν παιδικό σταθμό και φυσικά κατοικίες», ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την υγεία των πολιτών και να κάνουμε την αγωνία τους αγώνα. Δεν μπορεί οι δυτικές συνοικίες να είναι ανοχύρωτες και απροστάτευτες, να έχουμε βόμβες πάνω από τα σπίτια μας».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Το εγκαινίασε και η ΝΔ μετά το ΠΑΣΟΚ...

Το λιγότερο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή προεκλογικού τύπου φιέστα της κυβέρνησης στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, χτες το πρωί - παραμονή μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος - σε εκδήλωση μαζί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ΕΣΔΚΝΑ αλλά και το δήμαρχο Αθηναίων, έστησαν εγκαίνια του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης.

Ενα εργοστάσιο που έχουν εγκαινιάσει πλέον και οι δύο κυβερνήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (σ.σ. είχε εγκαινιαστεί επί υπουργίας Λαλιώτη) ενώ η λειτουργία του είχε ανακοινωθεί δεκάδες φορές. Την ίδια στιγμή βέβαια που πανηγύριζαν για τη λειτουργία του εργοστασίου, η χωματερή με ευθύνη όλων όσοι συμμετείχαν στα εγκαίνια (υπουργού, δημάρχων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ και βουλευτών) έχει κυριολεκτικά ξεχειλίσει και ετοιμάζεται η επέκτασή της που θα φορτώσει και πάλι όλα τα σκουπίδια της Αττικής για πολλά χρόνια ακόμα στο λαό του Θριάσιου Πεδίου.

Στο χώρο της χωματερής είχαν φτάσει από νωρίς κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων που συσπειρώνονται στη Διαδημοτική Επιτροπή για την Απομάκρυνση της Χωματερής. Ο υπουργός μετά από απαίτησή τους, υποσχέθηκε ότι θα συναντηθεί μαζί τους και γι' αυτό το λόγο κάλεσε αντιπροσωπεία της Διαδημοτικής στο χώρο των εγκαινίων. Μετά τις παράτες, τις κορδέλες, τις τιμητικές πλακέτες και τους λόγους των δημάρχων, ο υπουργός επισκέφτηκε το εργοστάσιο υποσχόμενος στην αντιπροσωπεία ότι αμέσως μετά θα γίνει η συνάντηση. Αδικα όμως η αντιπροσωπεία περίμενε για πάνω από μισή ώρα, καθώς ο υπουργός φυγαδεύτηκε με το αυτοκίνητο κυριολεκτικά από... την πίσω πόρτα του εργοστασίου...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ