ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
Σε χιλιάδες λαού έφτασε το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πάνω από 153.000 προβολές για το βίντεο του ΠΑΜΕ, με τα πανοραμικά πλάνα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα

Δεκάδες χιλιάδες προβολές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για το βίντεο με το εντυπωσιακό πανοραμικό πλάνο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Δεκάδες χιλιάδες προβολές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για το βίντεο με το εντυπωσιακό πανοραμικό πλάνο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Ηχηρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός μένουν δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και την «επόμενη μέρα» από αυτή, στέκονται όρθιοι απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, έστειλαν η συμβολική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Σύνταγμα, αλλά και οι δεκάδες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις και γειτονιές όλης της χώρας από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

«Να μην πληρώσει ο λαός, ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός!»: Το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς έφτασε με κάθε τρόπο σε πολύ περισσότερους από όσους, αντικειμενικά μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της επιδημίας, πήραν μέρος στις συμβολικές κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι το βίντεο στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube με τα πανοραμικά πλάνα από την εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μέτρησε πάνω από 153.000 προβολές, μεταδόθηκε από ΜΜΕ μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε τις εντυπώσεις, έγινε επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα σε εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους.

Το αγωνιστικό κλίμα τροφοδότησαν επίσης οι δεκάδες πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν σε πόλεις, γειτονιές και συνοικίες. Το υλικό από τις συμβολικές εκδηλώσεις τροφοδότησε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Twitter, ενώ Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συνόψισαν σε σύντομα βίντεο τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες, απευθύνοντας χαιρετισμό σε όσους συμμετείχαν, αλλά και σε εκείνους που οι συνθήκες της επιδημίας ανάγκασαν να παραμείνουν παρά τη θέλησή τους στο σπίτι τους.

Είδηση και εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου


Μεγάλη ήταν και στο εξωτερικό η απήχηση της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, όπως αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η σχετική είδηση βρέθηκε για πολλή ώρα «ψηλά» στην ειδησεογραφία μεγάλων πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

Η προετοιμασία της συγκέντρωσης, η πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, σε συνδυασμό με τη μαχητικότητα των διαδηλωτών αλλά και την ευρηματικότητα των συνθημάτων τους, όπως αυτά αποτυπώθηκαν ακόμα και πάνω στις μάσκες, σχολιάστηκαν από πολλά ειδησεογραφικά μέσα σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στην Τουρκία.

Φωτογραφικό υλικό και ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση είχαν μέσα όπως το πρακτορείο «Reuters», το «Associated Press», το «Ruptly», το BBC, η «Deutsche Welle», ενώ η ισπανική «El Pais» μετέδωσε απευθείας τη συγκέντρωση μέσα από τη σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.



Τραγουδώντας την Πρώτη Μάη όπως της αξίζει...

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συναυλία των σωματείων στο χώρο του Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η διαδικτυακή συναυλία που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ).

Μια συναυλία που χάρισε σε όλους εμάς δυνατές στιγμές... Στιγμές ανάτασης και συγκίνησης. Μια συναυλία που απέκτησε, με τον δικό της τρόπο, τόνο διεκδίκησης. Διεκδίκησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και για τους καλλιτέχνες που σε αυτές τις συνθήκες βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Εργαζόμενοι και καλλιτέχνες στο Θέαμα - Ακρόαμα βάζουμε τη δική μας πινελιά στη σημερινή μέρα. Να τραγουδήσουμε την πρώτη Μάη όπως της αξίζει. Να διεκδικήσουμε την πρώτη Μάη όπως μας αξίζει.

Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ως εργαζόμενοι, ως καλλιτέχνες που προσφέρουμε από τη δική μας τη φωτιά στη φωτιά όλου του κόσμου.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία των τριών σωματείων ανταποκρίθηκαν αγαπημένοι καλλιτέχνες που με τη συμμετοχή τους «λάμπρυναν» τη συναυλία. Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης αφιέρωσε σε αυτή την ξεχωριστή μέρα την «Πρώτη Μαΐου» του Μάνου Λοΐζου. Η Νατάσσα Μποφίλιου στο πιάνο ερμήνευσε μοναδικά το «ποιητικό σύμβολο» της Πρωτομαγιάς, το «Μέρα μαγιού μου μίσεψες» από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο πλευρό του Μανόλη Ανδρουλιδάκη μάς ταξίδεψε με το τραγούδι «Αννα μην κλαις» σε ποίηση Μπ. Μπρεχτ και μουσική Θ. Μικρούτσικου. Ο Παντελής Θαλασσινός με την κιθάρα του ερμήνευσε τη «Φάμπρικα» από τους «Μετανάστες» σε ποίηση Γ. Σκούρτη και μουσική Γ. Μαρκόπουλου. Ο Γιώργος Σαρρής ερμήνευσε το δικό του τραγούδι «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά». «Πού να χωρέσει το όνειρο» του Χρ. Λεοντή, σε στίχους Μ. Παπανικολάου, μας τραγούδησε η Ιωάννα Φόρτη παρέα με τον Μ. Ανδρουλιδάκη. Ο Πάνος Μπούσαλης ερμήνευσε τον δικό του «Δράκοντα». Οι «Alcedo Folk Band» παρέα με τον Κώστα Θωμαΐδη μας ταξίδεψαν στην Ιταλία με το «Cogli la prima bella». Ο Μίλτος Πασχαλίδης και το «Αγύριστο κεφάλι» του σε στίχους Αλ. Αλκαίου έδωσαν τη σκυτάλη στον Γιώργο Νταλάρα, που ερμήνευσε ένα καινούριο ακυκλοφόρητο τραγούδι, «Πάσχα και Πρωτομαγιά» σε στίχους Ι. Σούση και μουσική Γ. Περού. Πριν το τραγούδι ο Γ. Νταλάρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το δικό μας επάγγελμα αυτός ο ιός τους κατέστρεψε. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που δουλεύουν για το τραγούδι και τη μουσική. Θα έπρεπε να τους φροντίσουν με διαφορετικό τρόπο...».

Οι Γιώργος Κιμούλης, Στέλιος Μάινας και Ηλιάνα Μαυρομάτη απήγγειλαν ποιήματα των Μπρεχτ, Αγγουλέ και Ρίτσου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ