ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΪΔΑΡΙ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές

Με πλήθος κόσμου οι κοινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των δύο δήμων

Από την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή
Από την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή
Το βράδυ της Κυριακής με μεγάλη συναυλία από τη χορωδία του «Αμφίωνα» και το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στην Πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές. Στη συναυλία χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος, τονίζοντας την ανάγκη ειδικά οι νέες γενιές να γνωρίσουν την Ιστορία των ηρωικών αγώνων του λαού μας, να συνεχιστεί η πάλη στο δρόμο που χάραξαν οι εκτελεσμένοι κομμουνιστές.

Ακολούθησε απονομή μεταλλίων και επαίνων στους λαμπαδηδρόμους, που, τιμώντας τη θυσία των διακοσίων, έτρεξαν στα χνάρια τους από το «Μπλοκ 15» του Χαϊδαρίου μέχρι το σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Οι λαμπαδηδρόμοι το βράδυ του Σαββάτου άναψαν τη φλόγα στο χώρο του σκοπευτηρίου όπου τους υποδέχτηκαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου.

Εκδηλώσεις σε Καισαριανή και Χαϊδάρι

Οι κοινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους δήμους Καισαριανής και Χαϊδαρίου περιλάμβαναν ομιλίες από τους δημάρχους και συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη έξω από το Σκοπευτήριο το πρωί της Κυριακής.

Στο «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι
Στο «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο «Μπλοκ 15», μίλησε ο Μιχάλης Σελέκος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην πύλη του Κολαστήριου και ένα συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών όπου το "παρών" για κάθε όνομα εκτελεσμένου ακουγόταν μέσα από τις άδειες αίθουσες του «Μπλοκ 15». Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε ανάγνωση κειμένων για τους 200 από τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκο και την Κερασία Σαμαρά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Πένθιμο Εμβατήριο.

Αντίστοιχα η εκδήλωση της Καισαριανής το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησε μετά τη μαζική λαϊκή πομπή από το Παλιό Δημαρχείο προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης. Της πομπής προπορεύονταν νεολαίοι με χωνιά του ΕΛΑΣ, που φώναζαν συνθήματα, και μια ομάδα νέων, που κρατούσαν πικέτες με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών.

Στο χώρο του Μνημείου, όπου παραβρέθηκε από το ΚΚΕ το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, έγινε κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία του δημάρχου Καισαριανής και προσκλητήριο νεκρών.

ΔΗΜΟΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ
Τίμησαν τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η Πάτρα τίμησε το πρωί της Κυριακής, με μια διαφορετικού τύπου εκδήλωση τιμής και μνήμης, τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη του 1945. Μια εκδήλωση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πατρέων (Τμήμα Αθλησης, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς) και η Λέσχη Περιπατητών - Δρομέων - Μαραθωνοδρόμων «ΦΑΕΘΩΝ» και συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο και ο Ποδηλατικός Ομιλος Πάτρας.

Πάνω από 600 ήταν οι δρομείς και οι ποδηλάτες που συμμετείχαν στον «Αγώνα Τιμής και Μνήμης» για τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πριν από 70 χρόνια.

Το ραντεβού δόθηκε στις 11.30 το πρωί, μπροστά από τη βίλα Λυμπερόπουλου και πριν από την εκκίνηση του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του εκλιπόντος, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μαραθωνοδρόμου Φάνη Τσιμιγκάτου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, στο τέλος της διαδρομής, που ήταν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών, απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης η δημοτική αρχή τίμησε τη μνήμη του Γιώργου Αντύπα, πρωτοπόρου του λαϊκού μαζικού αθλητισμού, με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένειά του, από τον σύμβουλο του δημάρχου σε θέματα Αθλητισμού, Τάκη Πετρόπουλο.

Επίσης, από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο απένειμε διά εκπροσώπου του αναμνηστικά, στον δήμο (το παρέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γεωργακόπουλος), αλλά και άλλους φορείς.

Κοινή ιστοσελίδα Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Ξεκίνησε από χτες τη λειτουργία της η κοινή ιστοσελίδα Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η ιστοσελίδα είναι αγγλόφωνη και μπορεί να την επισκεφτεί κανείς στη διεύθυνση: antifascistvictory.com

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ορισμένων Κομμουνιστικών Νεολαιών, ανάμεσά τους και η ΚΝΕ, που συμμετείχαν στην 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 - 8 Μάρτη στην Φραγκφούρτη.

Βίντεο και φωτογραφίες, τραγούδια, αρχειακό υλικό και ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ιστορική αλήθεια για τον αγώνα των λαών ενάντια στο φασισμό, είναι υλικά που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στην ιστοσελίδα. Επίσης, υπάρχουν ρεπορτάζ και καλέσματα για τις δραστηριότητες Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Ευρώπη, που θα εμπλουτίζονται τις επόμενες μέρες, αφού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσο πλησιάζουμε προς την 9η Μάη, προγραμματίζεται ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων προς τιμήν της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τέλος, στην ιστοσελίδα βρίσκεται αναρτημένο και το αντιφασιστικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετείχαν στην 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, μέσω της αρχικής σελίδας του antifascistvictory.com στέλνουν το μήνυμα: «Καλούμε τη νεολαία στις χώρες μας να μάθει την αλήθεια, να τιμήσει την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις μας».

Εκδηλώσεις ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το Μάη του '36

-- Η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΜΑΗΣ 1936 - ΜΑΗΣ 2015, ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», την Κυριακή 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής για τον Τάσο Τούση, τον πρώτο νεκρό του Μάη του 1936, την Κυριακή 10 Μάη, στις 11.30 π.μ., στο Ασβεστοχώρι.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κάλεσμα στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση τιμής για την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην Καισαριανή, στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το Σάββατο 9 Μάη.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλα τα παραρτήματά της στην Αττική και τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης στην εκδήλωση τιμής, στην Καισαριανή.

Επίσης, καλεί τις διοικήσεις των παραρτημάτων να οργανώσουν την επίσκεψη των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης, αλλά και νεολαίας, ιδιαίτερα από σχολεία της περιοχής τους, στις εκθέσεις με αρχειακό υλικό που διοργανώνεται στους Δήμους Χαϊδαρίου και Καισαριανής, με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης. Αυτό, φυσικά, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των δήμων.

ΤΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων

Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων διοργανώνει η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ, την Κυριακή 10/5, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων στα Νέα Κερδύλλια. Θα μιλήσει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει ιστορικός περίπατος στους μαρτυρικούς τόπους και θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα με αντιφασιστικά και αντάρτικα τραγούδια.

Δραστηριότητες της ΚΟ Αττικής

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 10.30 π.μ. το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο θα επισκεφθεί ο Γ. Κρητικός, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10.30 π.μ. το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί θα επισκεφθεί η Βιβή Δάγκα, στέλεχος του Κόμματος.

Την Πέμπτη 7/5

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση των εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 10 π.μ. το Νοσοκομείο «Αττικόν» θα επισκεφθεί ο Γ. Νάνος, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ.

Την Παρασκευή 8/5

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Πεύκη, πλατεία Κολώνες (Λ. Ειρήνης και Πλαστήρα) θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 10/5

-- Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στα Βριλήσσια, στο Στέκι Νεολαίας (Φλωρίνης και Ολύμπου) θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 11/5

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Την Πέμπτη 7/5

-- Εκδήλωση παρουσίασης των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης «ΚΙΘ», από την ΤΕ Εκπαιδευτικών, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 9/5

-- Εκδήλωση παρουσίασης των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στις 6.30 μ.μ., στο Θεατράκι Χηλής στην Καλαμαριά, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της ΙΕ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 10/5

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Αρτέμιδας διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στο 2ο ΚΑΠΗ (Λ. Βραυρώνος, 7η στάση). Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Μαρκόπουλου διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στον Πολυχώρο του Δήμου Πόρτο Ράφτη (δίπλα στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος»). Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 11/5

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Κορωπίου διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στη Βιβλιοθήκη του δήμου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Μάνος Θερμός, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org