ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Το Σάββατο 9 Μάη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, 1945 - 2015, το Σάββατο 9Μάη, στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μεγάλες εκθέσεις αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης

Μέχρι την Κυριακή 10/5, θα λειτουργούν στα Δημαρχεία Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138, απέναντι από το «Παλατάκι») και Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), οι εκθέσεις πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, με τις οποίες άνοιξαν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για το γιορτασμό της 70ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στο πλούσιο, πρωτότυπο και συγκλονιστικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, παράνομες προκηρύξεις, ανακοινώσεις από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης. Παράνομες εφημερίδες και έντυπα, καθώς και άλλα υλικά που μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος.

Οι εκθέσεις φωτογραφίας είναι από τις συλλογές των Κ. Μπαλάφα, Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Εκτίθενται, επίσης, έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τίμησαν τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι η εκδήλωση της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης! Τιμάμε την αντοχή, τις θυσίες των κομμουνιστών στην πάλη της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κεφαλαίου!», που ήταν αφιερωμένη στον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, έναν από τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ιστορική αναδρομή στη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και αφήγηση ποιημάτων.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μεγάλη μορφή της Πρωτομαγιάς του 1944 ήταν ο κομμουνιστής Ναπολέων Σουκατζίδης. Πρόσφερε τη ζωή του θυσία στον αγώνα, γιατί γνώριζε την αξία του να ζεις ελεύθερος. Ο Σουκατζίδης, όπως και οι υπόλοιποι, ο Μπελογιάννης και χιλιάδες άλλοι, θα μπορούσε να διαλέξει τη φυγή, τη ζωή, αρκούσε άλλωστε μία απλή δήλωση. Προτίμησε όμως το θάνατο καταθέτοντας στη μακρόχρονη πάλη της εργατικής τάξης τη ζωή του και το παράδειγμά του. Γι' αυτό και είναι ήρωας.

Τι ήταν όμως αυτό που τροφοδότησε με τόση δύναμη χιλιάδες και χιλιάδες Σουκατζίδηδες, ώστε να αντιμετωπίσουν με τόση περιφρόνηση το θάνατο στην εκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματός μας; Χωρίς αμφιβολία ήταν το όραμα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας. Ηταν η πίστη ότι αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. (...)

Μεγάλα διλήμματα μπαίνουν και σε εποχές σαν αυτές που διανύουμε σήμερα. Οπου η κυριαρχία της αστικής τάξης μοιάζει ανεπίστρεπτη, ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Σε συνθήκες όπου η κυβερνητική εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση ενίσχυσε τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες σε ένα τμήμα αγωνιστών με παράλληλη πίεση στο Κόμμα να ενδώσει με τη συμμετοχή του σε κυβερνήσεις στήριξης της καπιταλιστικής κυριαρχίας κι έτσι οριστικά να προδώσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, να αποκλίνει μια για πάντα από το Πρόγραμμά του, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική εξουσία το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ, όμως, δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι! Την απόφασή μας την έχουμε πάρει: να γίνουμε πραγματικά Κόμμα παντός καιρού για τη νικηφόρα προοπτική της ταξικής πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας ! (...)

Σήμερα αποτελεί πρόκληση και πράξη βεβήλωσης να εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία ως δικαίωση των αγώνων του ΕΑΜ και των 200 της Καισαριανής, όταν συνεχίζει την πολιτική υπεράσπισης της αστικής τάξης και της εξουσίας της, την πρόσδεση της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συγκρούστηκαν και ένοπλα με τον ιμπεριαλισμό για το δίκιο του λαού και όχι για να έχουν ανταμοιβή συσσίτια.(...)

Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, των διάφορων μνημονιακών νόμων, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, που σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με εργατικό έλεγχο, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

Στο τέλος της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο μνημείο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης
Στην Αττική

Αύριο, Τετάρτη

-- Εκδήλωση απ' την ΤΕ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10, 3ος όροφος). Θα μιλήσει ο Π. Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας του Τομέα Χρηματοπιστωτικού.

-- Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνουν οι ΚΟΒ Νίκαιας - Ρέντη, στις 7 μ.μ. στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με ομιλητή τον Δ. Ξεκαλάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Το Σάββατο 9/5

-- Οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο Αγαλμα του Σοβιετικού στρατιώτη (Λεωφ. Συγγρού και Φιλαρέτου) στις 11 το πρωί.

-- Στον Ασπρόπυργο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γενοκτονίας Ποντίων (περιοχή Γκοριτσά). Θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 10/5

-- Στις 7.30 μ.μ, στο Ιλιον, στο θεατράκι του Αθλητικού Κέντρου Παλατιανής (Αν. Παπανδρέου - Λιόση), σε συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτικού Τομέα Αθήνας της ΚΟ Αττικής.

-- Στην Ελευσίνα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο μνημείο του Μπλόκου Ελευσίνας. Θα μιλήσει ο Γ. Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στην Κρήτη

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, το Σάββατο 9 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Γεωργιάδη. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, Σ. Βασιλειάδης.

Στην Καβάλα

-- Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 9 Μάη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στην πλατεία Καπνεργάτη στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Στερεά - Εύβοια

Το Σάββατο 9/5

-- Η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας.

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας. Θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Την Πέμπτη 7/5

-- Στο Αίγιο, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Λαύρας, όπου οι Γερμανοί το Φλεβάρη του 1943 εκτέλεσαν μέλη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Θα μιλήσει ο Σ. Ντούμας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στον Πύργο, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε η μάχη του Πύργου. Θα μιλήσει ο Γ. Τεφάνης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στο Αργοστόλι, στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Αγγελική Τσώλου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Την Παρασκευή 8/5

-- Στην Πάτρα, στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στη Ζάκυνθο, στις 8 μ.μ. συγκέντρωση έξω απ' τα γραφεία του Κόμματος (Αλ. Ρώμα 45) και πορεία μέχρι την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου βρίσκεται το μνημείο των δύο ΕΠΟΝιτών που κρεμάστηκαν τον Αύγουστο του '44 απ' τους ναζί. Θα μιλήσει ο Ν. Βουρδέρης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Την Κυριακή 10/5

-- Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, όπου οι Γερμανοί κρέμασαν για παραδειγματισμό δύο ΕΑΜίτες και έναν ΕΠΟΝίτη. Θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Στη Θεσσαλία

-- Τριήμερο εκδηλώσεων οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού και αντιφασιστικού - επαναστατικού βιβλίου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (18.00 - 21.00).
  • Την Πέμπτη 7/5, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Τρικκαίων (έναντι ΔΕΗ), θα πραγματοποιηθεί πολιτική, πολιτιστική εκδήλωση - αφιέρωμα.
Στη Λέσβο

-- Η ΚΟΒ Μανταμάδου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Κυριακή 10/5, στις 11 π.μ., στο Μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών στο Μανταμάδο.

Στη Γερμανία

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων. Την Παρασκευή 8/5, στο Μόναχο, στις 7 μ.μ., Eine WeltHaus, Schanthalerstr. 80, μαζί με το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την Τουρκική Ομοσπονδία Εργατικών Συνδέσμων DIDF. Το Σάββατο 9/5, στο Βερολίνο, στις 4 μ.μ., Werkstatt der Kulturen, Wissmannstr. 32, μαζί με το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΚΚ Τουρκίας.

Επίσης, στις 9 Μάη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ντίσελντορφ, στις 6.30 μ.μ., Erkrather Strasse 245, και στη Νυρεμβέργη, στις 7 μ.μ., στο χώρο όπου στεγάζεται η Ελληνική Κοινότητα, Adam-Klein-Str. 6. Στις εκδηλώσεις θα προβληθεί και το βίντεο του ΚΚΕ για την 9η Μάη 1945 με γερμανικούς υπότιτλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ