ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ολοταχώς για την έγκριση της αντεργατικής νομοθεσίας

ΡΩΜΗ.--

Την «τάχιστη έγκριση» από το ιταλικό κοινοβούλιο των αλλαγών σχετικά με την εργατική νομοθεσία με ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επιδιώκει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μετά την επίτευξη ...συμφωνίας με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης ανάμεσα στον Μόντι και τον Αντζελίνο Αλφάνο του «Λαού της Ελευθερίας», του Πιερλουίτζι Μπερσάνι του «Δημοκρατικού Κόμματος» και του Φερντινάντο Καζίνι της «Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών». Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μόντι και η υπουργός Εργασίας Ελσα Φορνέρο ανακοίνωσαν πως ένας υπάλληλος θα μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη αν θεωρεί πως απολύθηκε για οικονομικούς ή πειθαρχικούς λόγους από τον εργοδότη του, ζητώντας να επαναπροσληφθεί. Η απόφαση θα είναι στην δικαιοδοσία του δικαστή, ενώ για απολύσεις που συνδέονται με διακρίσεις, η επαναπρόσληψη θα είναι υποχρεωτική. Μέχρι τώρα, το άρθρο 18 της εργατικής νομοθεσίας προέβλεπε τη δυνατότητα απόλυσης μόνο λόγω «βάσιμης αιτίας» για τις επιχειρήσεις «με πάνω από 15 εργαζόμενους».

  • Την Τρίτη μια 78χρονη χήρα αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο της κατοικίας της στη Σικελία όταν ανακάλυψε πως η σύνταξή της είχε περικοπεί από τα 800 στα 600 ευρώ, φέρνοντάς την στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές καθημερινές ανάγκες της. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός καθώς τη Δευτέρα ένας κορνιζοποιός από τα περίχωρα της Ρώμης απαγχονίστηκε αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο έκανε λόγο για «δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα. Σημειώνεται πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 τουλάχιστον 16 άνθρωποι αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δίκη των πραξικοπηματιών του '80

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες το πρωί σε δικαστήριο της Αγκυρας στην Τουρκία, η δίκη του Κενάν Εβρέν και του Ταχσίν Σαχίνκαγια, δύο εκ των ηγετών του πραξικοπήματος του 1980. Οι κατηγορίες αφορούν βίαιη προσπάθεια κατάλυσης του Συντάγματος και κατάργηση του Κοινοβουλίου, με τον εισαγγελέα να ζητά ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η παραπομπή των πραξικοπηματιών του 1980, στη Δικαιοσύνη, από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συμβολικό χαρακτήρα και επίδειξη δύναμης προς το στρατό στα πλαίσια του δήθεν εκδημοκρατισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση των πραξικοπηματιών χρησιμοποιεί στα πλαίσια του αστικού νομικού συστήματος το «αντεπιχείρημα» ότι αν δικαστεί η εξουσία του πραξικοπήματος θα πρέπει να τεθούν εκτός ισχύος όλες οι νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές πράξεις από το 1960 μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι το συνταγματικό καθεστώς που ίσχυσε από το 1960 μέχρι το 1980 ήταν προϊόν του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1960 και η περίοδος από το 1980 μέχρι σήμερα, προϊόν του πραξικοπήματος του 1980...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αναζωπυρώθηκαν μετά από λίγες ώρες ανάπαυλας οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των πόλεων Ζουάραχ, Ρεγκνταλίν και Τζαμίλ στα δυτικά της Λιβύης, κοντά στην Τυνησία, που συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για το πολλοστό ανοιχτό «μέτωπο» στη χώρα καθώς οι, με ιμπεριαλιστική στήριξη, ανατροπείς του Καντάφι δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Διαγωνισμό για την ανάληψη της ανέγερσης 1.121 κατοικιών σε εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, κατά κύριο λόγο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Οχθη και στα υψώματα του Γκολάν προκήρυξε, χτες, το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης πυροδοτώντας οργισμένες αντιδράσεις ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων και των Παλαιστινίων, που επισήμαναν ότι αποδεικνύεται η απροθυμία της ισραηλινής ηγεσίας να προχωρήσει πραγματικά σε ειρήνη. Η διαπίστωση αυτή, και πιθανότατα κάποια νύξη για το πώς θα κινηθεί στο εξής η Π. Αρχή, αναμένεται να περιέχεται στην επιστολή που θα παραδώσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, που θα τον συναντήσει πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

ΡΙΑΝΤ.-- Στη Σαουδική Αραβία έφτασε, χτες, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασεμί, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες. Η ηγεσία του εμιράτου αρνήθηκε να τον εκδώσει στο Ιράκ μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Μάλικι που έχει εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της σύστασης και λειτουργίας ταγμάτων θανάτου κατά των αντιπάλων του. Ανάλογο αίτημα αναμένεται να διατυπωθεί και προς τη Σ. Αραβία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αλλα δέκα άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο νέας επιχείρησης - σκούπα κατά ισλαμιστών που διενεργήθηκε χτες σε διάφορα σημεία της Γαλλίας. Σε 13 από τους συλληφθέντες της περασμένης εβδομάδας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη οπλοκατοχή κλπ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές υποστήριξαν ότι πέτυχαν μεγάλο πλήγμα σε μια σαλαφιστική (ακραία σουνιτική) οργάνωση που δεν ήταν γνωστή, την «Forsane Alizza».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Την περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας ή το 14% του συνολικού εργατικού της δυναμικού ανακοίνωσε η διαδικτυακή εταιρεία «Yahoo», καθώς αντιμετωπίζει μείωση κερδών - από 1,2 δισ. το 2010, σε 1 δισ. το 2011 (!) - και αυξημένο ανταγωνισμό.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Μία από τις μεγαλύτερες Αφροαμερικανίδες γλύπτριες η Αλις Ελίζαμπεθ Κάτλετ άφησε την τελευταία της πνοή στο Μεξικό στα 96 της χρόνια. Η Κάτλετ εγκατέλειψε τις ΗΠΑ την περίοδο των «κυνηγιού των μαγισσών» επί ΜακΚάρθι και εγκαταστάθηκε στο Μεξικό. Σταδιακά αναγκάστηκε να αποποιηθεί και την υπηκοότητά της μετά τις διώξεις και τις παρακολουθήσεις της για τη ενεργή συμμετοχή της σε εργατικούς αγώνες και απεργίες.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Επανέναρξη των δικών στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο καθώς ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ και τέσσερις φερόμενοι ως συνεργάτες του στη συνωμοσία αυτή, παραπέμφθηκαν σε δίκη σε δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Γκουαντάναμο, με κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή, όπως ανακοίνωσε χτες το Πεντάγωνο.

ΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού ανακοίνωσε χτες το απόγευμα την κατάρριψη σουδανικού μαχητικού τζετ «MiG-29» στον εθνικό εναέριο χώρο του Νοτίου Σουδάν μετά από τη ρίψη «πολλών βομβών» σε νοτιοσουδανικές πετρελαϊκές περιοχές.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς παραιτήθηκε και προκήρυξε προεδρικές εκλογές εννιά μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, ώστε να διεξαχθούν παράλληλα με τις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 6ης Μάη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δικαστήριο της Πρίστινας αποφάσισε χτες να καλέσει τον Ντικ Μάρτι, τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην μέλος της Γερουσίας της Ελβετίας, ως μάρτυρα στην υπόθεση παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων «Medikus», όπου εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, όπως ο τότε επικεφαλής και νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.

ΛΕΜΕΣΟΣ.-- Τέλος έδωσε στη ζωή του 50χρονος άνδρας στην πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο, επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα. Σε σημείωμά του ανέφερε ότι η αυτοκτονία ήταν η μόνη επιλογή στο αδιέξοδο των οικονομικών προβλημάτων, απολογούμενος στους οικείους του για την απόφασή του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες στο βόρειο Αφγανιστάν, στην επαρχία Φαριάμπ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ όπως ανέφεραν οι κατοχικές δυνάμεις, ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά. Οι κατοχικές αρχές κάνουν λόγο για νεκρούς αμάχους και τρεις Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν συνάντηση αξιωματούχων στη Μαϊμάνα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν το 2014, διατηρώντας τον έλεγχο της χώρας ακόμα και σε ενδεχόμενη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε ΝΑΤΟικές δυνάμεις υποστήριξε ότι «μέχρι τα τέλη του 2014 η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον τομέα της ασφάλειας θα έχει ολοκληρωθεί και οι Αφγανοί θα έχουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ασφάλειας του Αφγανιστάν, μετά τη μεταβίβαση», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα συζητήσουμε για τη μορφή που θα λάβει η σχέση ΝΑΤΟ - Αφγανιστάν μετά τη μεταβίβαση» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Καμπούλ θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν»...

ΣΟΜΑΛΙΑ
Δέκα νεκροί από βομβιστική επίθεση ισλαμιστών

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη διάρκεια εγκαινίων της σομαλικής δημόσιας τηλεόρασης στο Εθνικό Θέατρο της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, εξαπέλυσε χτες μία Σομαλή για λογαριασμό των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Σομαλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο επικεφαλής της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Τα εκρηκτικά, μέρος των οποίων είχαν τοποθετηθεί στο θέατρο πριν την έναρξη της τελετής, πυροδοτήθηκαν όταν στο βήμα του ομιλητή ανέβηκε ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιβελί Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος πάντως γλίτωσε την επίθεση σώος και αβλαβής...

Η επίθεση καταδικάστηκε άμεσα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που εξέφρασε «αποτροπιασμό στο άκουσμα μίας τρομοκρατικής επίθεσης, μίας βάρβαρης ενέργειας». Ομοίως έπραξε και η αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM) που καταδίκασε την επίθεση σημειώνοντας ότι δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ