ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Στάση εργασίας από τις 9 έως τη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σε στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, που προβλέπει μία μέρα δουλειά την εβδομάδα, δηλαδή 4 μεροκάματα το μήνα, που έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει η εργοδοσία, οι αραβογερμανικές πολυεθνικές ΑDM και «ThyssenKrupp» από τις 18 Απρίλη. Στα πλαίσια της στάσης οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι νέες αξιώσεις των μονοπωλίων, που έχουν φέρει σε απόγνωση τους 1.500 περίπου εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους οποίους καταδικάζουν σε πείνα και εξαθλίωση, ενώ απειλείται με διάλυση το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, εκφράστηκαν ξανά χτες στη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης του σωματείου «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», με εκπροσώπους της εταιρείας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν πίσω το βάρβαρο μέτρο, με αποτέλεσμα να λήξει εκεί η συνάντηση. Αμέσως μετά ακολούθησε συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου όπου αποφασίστηκε ως πρώτη απάντηση η σημερινή κινητοποίηση.

Ωστόσο η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», παρά τη σαρωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική, σε βάρος των εργαζομένων, χτες εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει μεν την εκ περιτροπής εργασία σημειώνοντας ότι αυτό το μέτρο «βάζει ουσιαστικά λουκέτο στα Ναυπηγεία», όμως αναφέρει ως αιτήματα αοριστολογίες του τύπου «εδώ και τώρα λύση», «τα ναυπηγεία να μείνουν ανοιχτά», χωρίς να αναφέρει λέξη για την επιτακτική ανάγκη της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αγώνας με σχέδιο και ταξικό περιεχόμενο

Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή» Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση, απαιτώντας να γίνει τώρα έκτακτη γενική συνέλευση και «απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις, καθημερινές, με σχέδιο και πρόγραμμα». Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν τα βάρβαρα μέτρα της εργοδοσίας, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των χαλυβουργών δείχνει το δρόμο. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι πλέον πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της πάλης των εργαζομένων του κλάδου πρωτίστως, η ανατροπή αυτής της πολιτικής, «ο Δημόσιος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με κοινωνικοποιημένα όλα τα Ναυπηγεία μέσα από μια άλλη οικονομία, που θα λειτουργεί με βάση τα λαϊκά συμφέροντα».

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών σε διάφορους χώρους

Επένδυση για την οργάνωση της πάλης η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

«Πόδι» στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ» πάτησαν οι ταξικές δυνάμεις, εκλέγοντας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες δύο μέλη στη διοίκηση μετά από αρκετά χρόνια. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, τις προσπάθειες από ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των συμβασιούχων στο σωματείο που αποτελούν το 70% περίπου των εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ» οι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα. Ψήφισαν συνολικά 239 άτομα (από 127 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες όπου δε συμμετείχαν οι συμβασιούχοι). Η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) έλαβε 59 ψήφους (από 15) και εκλέγει 2 εκπροσώπους στη νέα 7μελή διοίκηση, ενώ η «Ανεξάρτητη Κίνηση για την ΔΩΔΩΝΗ» (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) έλαβε 165 ψήφους και εκλέγει 5 (στις προηγούμενες αρχαιρεσίες ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ είχαν χωριστά ψηφοδέλτια και κατείχαν 4 και 3 έδρες αντίστοιχα). 13 ψήφους (από 9) έλαβε «Ανεξάρτητος» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ενώ υπήρχαν 1 λευκό και 1 άκυρο. Για το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων η «Ταξική Ενότητα» εκλέγει 2 αντιπροσώπους και 3 η «Ανεξάρτητη Κίνηση για την ΔΩΔΩΝΗ».

Ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες, αναδείχθηκε η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ) στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εβρου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη. Στο συνέδριο συμμετείχαν 51 αντιπρόσωποι και ψήφισαν 50. Η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία», έλαβε 13 ψήφους (είχε 11) και 3 έδρες (είχε 2) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 31 ψήφους (είχε 40) και 8 έδρες (είχε 10). Η ΔΑΚΕ έλαβε 6 ψήφους (είχε 6) και 2 έδρες (είχε 1).

Με σημαντική αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων, ενίσχυση και επανεκλογή των ταξικών δυνάμεων σε πρώτη δύναμη ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων στα Γιάννενα. Σε σύνολο 389 ψηφισάντων (από 194 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες) όπου υπήρχαν 7 άκυρα - 2 λευκά το ψηφοδέλτιο της «Εργατοϋπαλληλικής Ταξικής Συσπείρωσης» (ΠΑΜΕ) έλαβε 295 ψήφους (από 173) και καταλαμβάνει στη νέα 7μελή διοίκηση 5 έδρες (από 6), 85 ψήφους (από 21) έλαβε η «Αγωνιστική Παρέμβαση» (ΝΑΡ) εκλέγοντας 2 (από 1) αντιπρoσώπους στη νέα διοίκηση. Για τους αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η «Εργατοϋπαλληλική Ταξική Συσπείρωση» εκλέγει 6 αντιπροσώπους (από 4) και στην Ομοσπονδία 3 (από 2). Αντίστοιχα, η «Αγωνιστική Παρέμβαση» εκλέγει 2 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο και 1 στην Ομοσπονδία (στις προηγούμενες αρχαιρεσίες δεν είχε εκπροσώπηση).

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΦΩΚΑΣ»
Στάση εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, αύριο Παρασκευή, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαντούν οι εργαζόμενοι της «FOKAS», με απόφαση των κλαδικών συνδικάτων.

Μαζική συνέλευση έγινε το βράδυ της Τρίτης, στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφασή τους να μη συμφωνήσουν στην εκ περιτροπής εργασία και στις μειώσεις των ωρών εργασίας από 8 σε 6 που θέλει να επιβάλει η επιχείρηση. «Δεν μας λείπουν 380 ευρώ για να ζήσουμε. Εχουμε ανάγκη πολύ περισσότερα. Θέλουμε μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας. Δεν υπογράφουμε καμία μείωση μισθών», είπε μια εργαζόμενη. «Ξεκίνησαν πόλεμο. Δεν έχει πια χάδια. Ηρθε η ώρα να ρίξουμε σφαλιάρες και πρώτα και κύρια στον εαυτό μας για να συνέλθουμε. Κανένας να μην υπογράψει. Να πούμε όχι σε όλα», πρόσθεσε η Κωνσταντίνα.

Πάντως, η πίεση λόγω συνθηκών εργασίας είναι μεγάλη. Μια εργαζόμενη, από το κατάστημα «SPORT», το μεσημέρι της Τρίτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ: Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις επιχειρήσεις ΛΥΧΝΙΑ ΑΕ, ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ και ΑΦΟΙ ΡΟΗ ΑΕ, προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, σήμερα Πέμπτη 5 Απρίλη από τις 6 π.μ., μέχρι τις 9 π.μ. Η εργοδοσία στους τρεις αυτούς χώρους, αφού έφτιαξε «Ενώσεις Προσώπων» προχώρησε στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και το 30%, σε μια προσπάθεια να καταργήσουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

ΑΓΝΟ: Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, χτες στη διάρκεια της απεργίας του κλάδου, πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για σήμερα και καθημερινά επαναλαμβανόμενες απεργίες.

PHONEMARKETING: Με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο). Τη νέα απεργία προκήρυξαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα μετά από απόφαση των εργαζομένων στη χτεσινή γενικής τους συνέλευση.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη στην Αθήνα (Ιμπέριαλ - Κινγκ Τζόρτζ), στο «Royal Olympic», στο «Πεντελικό» και στο εστιατόριο Αίγλη, με απόφαση του κλαδικού συνδικάτου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους πολλών μηνών.

ΔΕΗ: Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων (ΟΚΔΕ) της επιχείρησης για την υπόθεση παροχών (πολλών εκατομμυρίων) για δραστηριότητες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, την περίοδο από το 1999 ως το 2010. Χτες, η εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινικές διώξεις με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος όλων όσοι διατέλεσαν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη ΔΣ στη ΔΕΗ την επίμαχη περίοδο, αλλά και σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και του Οργανισμού Εκδηλώσεων της επιχείρησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ