Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αναζωπυρώθηκαν μετά από λίγες ώρες ανάπαυλας οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των πόλεων Ζουάραχ, Ρεγκνταλίν και Τζαμίλ στα δυτικά της Λιβύης, κοντά στην Τυνησία, που συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για το πολλοστό ανοιχτό «μέτωπο» στη χώρα καθώς οι, με ιμπεριαλιστική στήριξη, ανατροπείς του Καντάφι δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Διαγωνισμό για την ανάληψη της ανέγερσης 1.121 κατοικιών σε εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, κατά κύριο λόγο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Οχθη και στα υψώματα του Γκολάν προκήρυξε, χτες, το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης πυροδοτώντας οργισμένες αντιδράσεις ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων και των Παλαιστινίων, που επισήμαναν ότι αποδεικνύεται η απροθυμία της ισραηλινής ηγεσίας να προχωρήσει πραγματικά σε ειρήνη. Η διαπίστωση αυτή, και πιθανότατα κάποια νύξη για το πώς θα κινηθεί στο εξής η Π. Αρχή, αναμένεται να περιέχεται στην επιστολή που θα παραδώσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, που θα τον συναντήσει πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

ΡΙΑΝΤ.-- Στη Σαουδική Αραβία έφτασε, χτες, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασεμί, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες. Η ηγεσία του εμιράτου αρνήθηκε να τον εκδώσει στο Ιράκ μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Μάλικι που έχει εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της σύστασης και λειτουργίας ταγμάτων θανάτου κατά των αντιπάλων του. Ανάλογο αίτημα αναμένεται να διατυπωθεί και προς τη Σ. Αραβία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αλλα δέκα άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο νέας επιχείρησης - σκούπα κατά ισλαμιστών που διενεργήθηκε χτες σε διάφορα σημεία της Γαλλίας. Σε 13 από τους συλληφθέντες της περασμένης εβδομάδας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη οπλοκατοχή κλπ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές υποστήριξαν ότι πέτυχαν μεγάλο πλήγμα σε μια σαλαφιστική (ακραία σουνιτική) οργάνωση που δεν ήταν γνωστή, την «Forsane Alizza».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Την περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας ή το 14% του συνολικού εργατικού της δυναμικού ανακοίνωσε η διαδικτυακή εταιρεία «Yahoo», καθώς αντιμετωπίζει μείωση κερδών - από 1,2 δισ. το 2010, σε 1 δισ. το 2011 (!) - και αυξημένο ανταγωνισμό.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Μία από τις μεγαλύτερες Αφροαμερικανίδες γλύπτριες η Αλις Ελίζαμπεθ Κάτλετ άφησε την τελευταία της πνοή στο Μεξικό στα 96 της χρόνια. Η Κάτλετ εγκατέλειψε τις ΗΠΑ την περίοδο των «κυνηγιού των μαγισσών» επί ΜακΚάρθι και εγκαταστάθηκε στο Μεξικό. Σταδιακά αναγκάστηκε να αποποιηθεί και την υπηκοότητά της μετά τις διώξεις και τις παρακολουθήσεις της για τη ενεργή συμμετοχή της σε εργατικούς αγώνες και απεργίες.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Επανέναρξη των δικών στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο καθώς ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ και τέσσερις φερόμενοι ως συνεργάτες του στη συνωμοσία αυτή, παραπέμφθηκαν σε δίκη σε δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Γκουαντάναμο, με κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή, όπως ανακοίνωσε χτες το Πεντάγωνο.

ΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού ανακοίνωσε χτες το απόγευμα την κατάρριψη σουδανικού μαχητικού τζετ «MiG-29» στον εθνικό εναέριο χώρο του Νοτίου Σουδάν μετά από τη ρίψη «πολλών βομβών» σε νοτιοσουδανικές πετρελαϊκές περιοχές.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς παραιτήθηκε και προκήρυξε προεδρικές εκλογές εννιά μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, ώστε να διεξαχθούν παράλληλα με τις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 6ης Μάη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δικαστήριο της Πρίστινας αποφάσισε χτες να καλέσει τον Ντικ Μάρτι, τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην μέλος της Γερουσίας της Ελβετίας, ως μάρτυρα στην υπόθεση παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων «Medikus», όπου εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, όπως ο τότε επικεφαλής και νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.

ΛΕΜΕΣΟΣ.-- Τέλος έδωσε στη ζωή του 50χρονος άνδρας στην πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο, επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα. Σε σημείωμά του ανέφερε ότι η αυτοκτονία ήταν η μόνη επιλογή στο αδιέξοδο των οικονομικών προβλημάτων, απολογούμενος στους οικείους του για την απόφασή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2011-12-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-08-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αιματηρές «Ημέρες Μεταμέλειας»(2004-10-08 00:00:00.0)
Εισβολές και συλλήψεις παρά τη συμφωνία(2002-08-27 00:00:00.0)
Αόρατη πολιτική «εθνοκάθαρσης»(2001-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ