ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδρά η Ρωσία στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

Στις 10-13 του μήνα η αναμενόμενη εκεχειρία που συμφώνησε η συριακή ηγεσία

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Προειδοποίηση προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και περιφερειακές να μην προχωρήσουν στον εξοπλισμό των ενόπλων της συριακής αντιπολίτευσης διατύπωσε, χτες, η Μόσχα τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αιματοχυσία για πολλά χρόνια και σε αμοιβαία καταστροφή». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ακόμη «και αν εξοπλιστούν μέχρι τα δόντια», δεν θα καταφέρουν να νικήσουν στρατιωτικά τις δυνάμεις του Ασαντ και κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ομάδα των «Φίλων της Συρίας» ότι με τις θέσεις που υιοθετούν επί της ουσίας δυσχεραίνουν κάθε προοπτική πολιτικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης αποκλιμάκωσης και υποσκάπτουν την αποστολή του Κόφι Ανάν.

Οπως ανακοινώθηκε στις 10 Απρίλη μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Μία εβδομάδα αργότερα στη Μόσχα θα βρεθεί αντιπροσωπεία της αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή», η οποία αποτελείται από κοσμικές δυνάμεις, έχει κατηγορηματικά διαφωνήσει με την προοπτική εξωτερικής επέμβασης και δεν συνεργάζεται με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Οι παρατηρήσεις Λαβρόφ έρχονται μετά τη νέα ανοιχτή δήλωση των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, των «πετρομοναρχιών», ότι θα προχωρήσουν σε χρηματική στήριξη των ενόπλων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» διά μέσου του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που ελέγχεται κυρίως από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Είναι μάλλον προφανές ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για όπλα, κάτι που ήδη γίνεται υπόγεια από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στη Γενεύη, ο Κόφι Ανάν συναντιόταν με το Νορβηγό υποστράτηγο Ρόμπερτ Μουντ, ο οποίος μεταβαίνει στη Δαμασκό προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δύναμης παρατηρητών του ΟΗΕ, πιθανότατα μέχρι 270 άτομα, που θα επιβλέπουν εκατέρωθεν την εφαρμογή της εκεχειρίας που η συριακή ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει σε σταδιακά βήματα αρχής γενομένης από τις 10 μέχρι τις 13 Απρίλη. Την Τρίτη, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις στις επαρχίες Χομς, Ντεράα και Ιντλίμπ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 80 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 18 στρατιώτες και τέσσερις ένοπλοι. Η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τους νεκρούς στρατιώτες.

Επίσης, χτες, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από φωτιά, προς το παρόν άγνωστης αιτιολογίας, το κέντρο διανομής τροφίμων της Ερυθράς Ημισελήνου στη Χομς. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μετέβαινε στο νότο, στην Ντεράα, για ν' αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και για να συνοδεύσει δύο φορτηγά με τόνους βοήθεια.

  • Κυβερνητικές πηγές από την Τεχεράνη διέρρεαν ότι η ιρανική ηγεσία θα ζητήσει από την ομάδα των «6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) να πραγματοποιηθεί η επικείμενη συνάντησή τους στο Ιράκ και όχι στην Τουρκία, όπως μέχρι στιγμής συζητάται. Οι καλές τουρκο-ιρανικές σχέσεις κλυδωνίζονται σοβαρά από την άμεση εμπλοκή της τουρκικής ηγεσίας στην υποστήριξη και οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης.
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εναρξη της «εκστρατείας εξαπάτησης» από τον Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Οι Ρεπουμπλικανοί αποσκοπούν στην «αρνητική μεταμόρφωση» της Αμερικής και στην «τιμωρία» της μεσαίας τάξης διακήρυξε έξαλλος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επιτιθέμενος στο οικονομικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ που οργάνωσε το πρακτορείο Associated Press. Ενα φόρουμ που σήμανε την έναρξη της εκστρατείας εξαπάτησης επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Μία εκστρατεία εξαπάτησης που είναι η μοναδική επιλογή του Προέδρου Ομπάμα, για να επιτύχει την επανεκλογή του.

Ενα από τα βασικά στοιχεία της εκστρατείας είναι και ο ισχυρισμός ότι «οι παλιές καλές ημέρες της μεσαίας τάξης και της ευημερίας μπορεί να επιστρέψουν» στη δεύτερη θητεία του... Και επιτίθεται στους Ρεπουμπλικανούς λέγοντας ότι «υπό το πρόσχημα ότι θέλουν να μειώσουν το έλλειμμα, επιδιώκουν να επιβάλουν μια ριζική μεταμόρφωση της χώρας μας. Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για κοινωνικό δαρβινισμό», δήλωσε ο Ομπάμα. Μύδρους εξαπέλυσε και για το οικονομικό πρόγραμμα του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν, που έχει και τη στήριξη του επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, το οποίο προτείνει αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση για τους ηλικιωμένους, μείωση της φορολόγησης των εταιρειών και επαναφορά του φόρου εισοδήματος για τους πλούσιους στο 25%, το ανώτερο. «Η επίθεση σε όσα χρειαζόμαστε για να οικοδομήσουμε την οικονομία μακροπρόθεσμα - όπως την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη - θα ήταν μια συνταγή για να οδηγηθούμε στην παρακμή», πρόσθεσε ο Ομπάμα, καταλήγοντας ότι «το μέλλον της μεσαίας τάξης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο» και ότι η επιλογή ανάμεσα στις πολιτικές των δύο κομμάτων δεν ήταν ποτέ «τόσο ξεκάθαρη».

Ωστόσο, πρόκειται για δημαγωγία. Τρεις μόνο, χαρακτηριστικές αποδείξεις: στη λεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που προώθησε με «διακομματική συναίνεσης» ωθεί ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση και μάλιστα υποχρεωτικά, στην Παιδεία από κοινού με τις πολιτειακές κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων επέβαλλαν ουσιαστικά την εξάρθρωση της δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, η λεγόμενη διάσωση και αναδιάρθρωση της αυτοκινητοβιομηχανίας έφερε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στα ταμεία των μονοπωλίων, μείωση αποδοχών και αποψίλωση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Προπομπός αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας

Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Αυστραλία
Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Αυστραλία
KAMΠΕΡΑ.--

Εφτασαν χτες σε στρατιωτική βάση του Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας οι πρώτοι 200 από τους περίπου 2.500 Αμερικανούς πεζοναύτες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή τουλάχιστον έως το 2017, ενόψει ιμπεριαλιστικών στρατηγικών σχεδιασμών έναντι της Κίνας, αλλά και στο πλαίσιο στενής «παρακολούθησης» των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Ασίας και του Ειρηνικού.

Η πρώτη εδώ και δεκαετίες στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία κατέστη εφικτή, μετά από συμφωνία που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη ανάμεσα στην Αυστραλή πρωθυπουργό των «Εργατικών» Τζούλια Γκίλαρντ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Πάντως, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Στέφεν Σμιθ προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι οι στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να εκληφθούν αρνητικά απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, γιατί δε βλέπουμε αυτές τις χώρες ως απειλή. «Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στις σχέσεις μας με την Κίνα και την μακρόχρονη, επιτυχή συμμαχία μας με τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αυστραλία, Τζέφρι Μπλιτς σε τελετή υποδοχής των πεζοναυτών, χαρακτήρισε την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σαν την «πιο δυναμική περιοχή στον κόσμο», σαν «την ταχύτερα αυξανόμενη οικονομικά περιοχή που θέλουμε να σιγουρευτούμε πως θα συνεχίσει να είναι «ειρηνική, ευημερής και σταθερή... και για να το πετύχουμε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμένουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί»...

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Σχεδιασμοί ΝΑΤΟικής ενσωμάτωσης

Στις 2 Απρίλη ξεκίνησε στη Μολδαβία η «Εβδομάδα του ΝΑΤΟ», που διοργανώνεται από το Κέντρο Πληροφόρησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί προπαγανδιστική εκστρατεία εκθειασμού της δράσης του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή ξένων εθελοντών, εκπροσώπων της κυβέρνησης, καθώς και υπαλλήλων των πρεσβειών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί πως παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Μολδαβία εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν αποδείχτηκε πως η πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο REGNUM, την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Βλαντίμιρ Φιλάτ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ με την παράκληση «να υπερασπίσει τη Μολδαβία» από τους κινδύνους που συνδέονται με την παρουσία στην Υπερδνειστερία των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς και να παραχωρήσει στη χώρα προνομιακό καθεστώς, όπως αυτό που έχει η Γεωργία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Μολδαβίας, Βίκτορ Σέλιν: «Μόλις το κοινοβούλιο εγκρίνει το νόμο για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Μολδαβίας, αμέσως θα ακολουθήσει η επίσημη παράκληση προς το ΝΑΤΟ να βοηθήσει τη χώρα - γείτονα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην εξασφάλιση αυτού του έλεγχου». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «σύντομα στη Μολδαβία θα εγκατασταθεί ραντάρ, ενώ στο αεροδρόμιο Μαρκουλέστι (στρατιωτικό αεροδρόμιο) θα προσγειώνονται αεροπλάνα και ελικόπτερα των χωρών του ΝΑΤΟ, όπως της Ρουμανίας, που θα ελέγχουν το εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Ετσι, το ΝΑΤΟ σιγά - σιγά θα μετακινηθεί στη Μολδαβία».


Ι.Π.

ΜΑΛΙ
Κλιμάκωση της βίας στο βορρά

ΠΑΜΑΚΟ.--

Εκρυθμη κατάσταση φαίνεται πως επικρατεί στο βόρειο τμήμα του Μάλι που έχει τεθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο υπό τον έλεγχο ενόπλων Τουαρέγκ της οργάνωσης NMLA και ισλαμιστικών οργανώσεων - παρακλάδια της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και αφρικανικά ΜΜΕ, στη μεγαλύτερη πόλη του βορρά, Γκάο, σημειώνονται από το περασμένο 48ωρο λεηλασίες κυβερνητικών γραφείων, τραπεζών και του τοπικού νοσοκομείου, επιθέσεις εναντίον αμάχων ακόμη και βιασμοί γυναικών που δε συμμορφώνονται με τον ισλαμικό νόμο που επέβαλαν άμεσα οι δυνάμεις αυτές.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ραγδαίως επιδεινούμενη πολιτική στο βορρά, ενώ σημειώνει ότι χτες πάνω από 2.000 κάτοικοι του βορρά αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία, πέρα από τους τουλάχιστον 200.000 άλλους που ξεσπιτώθηκαν από τον περασμένο Γενάρη οπότε ξεκίνησε η ένοπλη αυτονομιστική δράση του «ΝΜLA»...

Την ίδια στιγμή, η χούντα του λοχαγού Αμάντου Χάγια Σανόγκο που κατέλαβε την εξουσία από τις 22 Μάρτη ανακοίνωσε ότι πιθανά θα παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο Αμάντου Τουμάνι Τουρέ για προδοσία, που δεν κατάφερε να περιορίσει τη δράση των Τουαρέγκ και για κακοδιαχείριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ