ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Καμία νομιμοποίηση σε νόθους και εργοδότες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Πέμπτη 14/3, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

«Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας και καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 14/3, στις 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με αφορμή τη διοργάνωση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην πόλη.

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να «κόψουν» την όρεξη «όσων θέλουν να μετατρέψουν το εργατικό κίνημα σε παράρτημα του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών». Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, απαιτώντας: «Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα, Συνδικάτα εργατών - Οχι των εργοδοτών. Εξω οι "μαϊμούδες" - αντιπρόσωποι».

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα αυτό, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ξεκαθαρίζουν πως δεν νομιμοποιούν Συνέδριο νόθων αντιπροσώπων και εργοδοτών.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου - Χάρτου.

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Θεσπρωτίας, Σάμου και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων.

Το κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει ως εξής:

«Τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες και οι αντιπρόσωποί τους που είναι εκλεγμένοι για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που δίνουμε τη μάχη της οργάνωσης της εργατικής τάξης, της οργάνωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση την Πέμπτη 14 Μάρτη 2019 και ώρα 6.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Από την εκδήλωση σωματείων της Καλαμάτας
Από την εκδήλωση σωματείων της Καλαμάτας
Την ίδια μέρα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκει να ξεκινήσει στην πόλη της Καλαμάτας ένα συνέδριο που δεν έχει καμιά σχέση με διαδικασία εργατικής οργάνωσης.

Εκατοντάδες είναι οι αντιπρόσωποι που έρχονται με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ομάδας Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ και είτε είναι οι ίδιοι εργοδότες, είτε εκλεγμένοι νόθα μέσα από σωματεία - φαντάσματα από όλη τη χώρα.

Επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να ελέγχουν έναν συσχετισμό στη ΓΣΕΕ και σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, για να δυναμώνουν οι μηχανισμοί αυτοί που στέκονται εμπόδιο να οργανωθούν αγώνες για την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών, που στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Καλούμε κάθε αντιπρόσωπο που δεν έχει καμιά σχέση με πρακτικές και μεθοδεύσεις της εποχής των Μακρήδων και Λικιαρδόπουλων, που δεν ανέχεται την παρουσία της ίδιας της εργοδοσίας μέσα σε εργατικές οργανώσεις, να συμμετέχει στη συγκέντρωση τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου.

Να μη δεχτεί να νομιμοποιήσει ένα Συνέδριο νόθων και εργοδοτών».

Πικετοφορίες και περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Στο μεταξύ, πικετοφορία με σύνθημα «Εξω οι εργοδότες από τα Συνδικάτα. Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» οργανώνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 7/3, στις 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στην πλατεία 23 Μάρτη.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ υλοποιεί το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του Συνδικάτου περιλαμβάνει τους εξής χώρους δουλειάς: Σήμερα, Τρίτη, «Entersoft» και «Exothermia». Αύριο Τετάρτη, «Computer Team», OTS (κτίρια Θ1 - Θ2), «Schoox». Την Πέμπτη 7/3, «Baresquare», «Sigma Soft». Την Παρασκευή 8/3, «Softweb», «Λογισμός». Τη Δευτέρα 11/3, «Octabit», «Deloitte». Την Τρίτη 12/3, «Kenotom».

Τι σωματεία και τι εργατικό κίνημα χρειάζεται

Εκδήλωση για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και αλλαγής συσχετισμών και τις θέσεις του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή σωματεία της Καλαμάτας.

«Κάνουμε κάλεσμα προς όλα τα σωματεία να ανοίξει πλατιά ο προβληματισμός σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, τι κίνημα χρειαζόμαστε. Αυτό πρέπει να συζητηθεί όχι μόνο σε γενικό επίπεδο, αλλά κατά κλάδο», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, εκ μέρους της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Αναφέρθηκε στην πείρα που έχουν τα σωματεία της περιοχής από τους πρόσφατους αγώνες στους κλάδους και τα εργοστάσια, όπως οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, οι αγώνες στον Επισιτισμό - Τουρισμό απέναντι στην απληρωσιά και τις απολύσεις, καθώς και η δουλειά στα ξενοδοχεία, που συνέβαλαν στη δημιουργία κλαδικού Σωματείου, οι κινητοποιήσεις στις ΔΕΥΑ για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και ΑμεΑ, ενάντια στις απολύσεις. Οσον αφορά την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, υπενθύμισε πως βρέθηκε απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ακολουθώντας κατά πόδας τη γραμμή της ΓΣΕΕ.

Την πείρα από τις παρεμβάσεις του Σωματείου σε μέρες όπως η «Black Friday», οι «λευκές νύχτες», καθώς και για την κυριακάτικη αργία, συνόψισε ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην παρέμβαση του Συνδικάτου για τις ΣΣΕ και τις συνθήκες δουλειάς αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Η Ντίνα Στραβάκου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού, σημείωσε πως η ανάπτυξη του Τουρισμού φέρνει στους εργαζόμενους δουλειά ήλιο με ήλιο και απλήρωτες υπερωρίες, όπως ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον». Ο Κώστας Καρύγιαννης, συμβασιούχος στη ΔΕΥΑΚ, σημείωσε πως το Σωματείο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας παλεύει για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε αντίθεση με το Σωματείο ΟΤΑ Μεσσηνίας, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Πλευρές του ρόλου του ΠΑΜΕ ως συσπείρωσης σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων φώτισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση. Μίλησε για τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο διαφορετικές γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τα ταξικά σωματεία ενάντια στις δυνάμεις που συναινούν στην επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή τους, βάζουν πλάτη σε κυβερνήσεις και εργοδοσία, καλλιεργούν τον συμβιβασμό και την απογοήτευση.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή για τη hip hop μουσική, με τους Φρανκ και Dason.

Νέα κινητοποίηση αύριο στην Κέρκυρα

Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ., καλούν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία του νησιού («Sandy», «Mediterraneo», «Sunshine», «La Grotta», «Pelekas», «Ikos», «Bolentaco»). Τα σωματεία συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, βάζοντας τέρμα στις προσπάθειες της απερχόμενης πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, που μπροστά στις αρχαιρεσίες του έχει επιστρατεύσει κάθε είδους μεθοδεύσεις αλλοίωσης της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων, για να παραμείνει γαντζωμένη στην καρέκλα της.

Η νέα κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ζητήσει τα σωματεία, για 19 αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί με παράτυπες διαδικασίες. Απ' αυτούς οι 9 είναι συνταξιούχοι, οι 2 είναι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι 8 έχουν αναδειχθεί από σωματείο που έχει στήσει η εργοδοσία στον όμιλο «Ikos» και το οποίο πραγματοποίησε εκλογές με την απροκάλυπτη παρέμβαση των στελεχών της. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει προσωρινή διαταγή ενάντια στη συμμετοχή των συγκεκριμένων 19 αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου. Για να «παρακάμψουν» την εξέλιξη αυτή, οι εργατοπατέρες προχώρησαν σε μεθοδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι προγραμματισμένες για την προηγούμενη βδομάδα εκλογές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Καταγγέλλουν τη στάση δικαστικής αντιπροσώπου και εφορευτικής επιτροπής

Τη στάση της εφορευτικής επιτροπής αλλά και της δικαστικής αντιπροσώπου στις αρχαιρεσίες του Μεσσηνιακού Συνδικάτου Εργαζομένων καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκλεγμένα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Η εν λόγω συνδικαλιστική οργάνωση, που απευθύνεται σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, προχώρησε σε αρχαιρεσίες οι οποίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος και ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ζήτησαν από την εφορευτική επιτροπή να τους ενημερώσει για τον αριθμό των ψηφισάντων, εισέπραξαν όμως την άρνηση μελών του Σωματείου που εμφανίστηκαν ως εφορευτική. Σε αντίστοιχο αίτημα, την τελευταία μέρα των εκλογών, η δικηγόρος που είχε αναλάβει τη διενέργειά τους όχι μόνο αρνήθηκε αλλά απείλησε τον συνδικαλιστή ότι θα καλέσει την αστυνομία για να περάσει αυτόφωρο! Οι συνδικαλιστές έχουν καταθέσει σχετική καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

«Γεννάται το ερώτημα: Τι κρύβουν με το να μη λένε τον αριθμό των ψηφισάντων;», σημειώνουν οι συνδικαλιστές και διατυπώνουν επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καλούν τους εργαζόμενους «να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τους θέλουν ψηφαλάκια για τις καρέκλες του εργατοπατερισμού» και να δώσουν την απάντησή τους με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στις 14 Μάρτη, στο Εργατικό Κέντρο.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ