ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Προσαρμογές» στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Διακόπτουν τις ετήσιες μεγάλες ασκήσεις και τις αντικαθιστούν με μικρότερα γυμνάσια

Από παλιότερη άφιξη του αμερικανικού «Carl Vinson» στη Νότια Κορέα, για την άσκηση «Foam Eagle»
Από παλιότερη άφιξη του αμερικανικού «Carl Vinson» στη Νότια Κορέα, για την άσκηση «Foam Eagle»
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μετά από στενό συντονισμό με τη Νότια Κορέα «οι δύο πλευρές αποφασίσαμε να διακόψουμε τις ασκήσεις "Key Resolve" και "Foal Eagle"», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της συνεχούς, κοινής άμυνας ΗΠΑ - Νότιας Κορέας με συντονισμένες δυνάμεις για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης για την ασφάλεια» και συμφώνησαν «να διατηρηθεί σθεναρή στρατιωτική ετοιμότητα μέσα από τις πρόσφατα σχεδιασμένες ασκήσεις "Command Post" και αναθεωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Στις ετήσιες ασκήσεις «Key Resolve» και «Foal Eagle», που γίνονταν στις αρχές της άνοιξης στην Κορεατική Χερσόνησο, οι μεν ΗΠΑ συμμετείχαν με περίπου 30.000 στρατιώτες, η δε Νότια Κορέα με 200.000 και διάφορα υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βόρειας Κορέας, αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας.

Η αντικατάστασή τους από πολύ μικρότερης κλίμακας γυμνάσια σηματοδοτεί την ευρύτερη αναπροσαρμογή της στρατηγικής των ΗΠΑ σε Ασία και Ειρηνικό, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι Σύνοδοι Κορυφής με τη Βόρεια Κορέα. Μιλώντας για τη 2η Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που έληξε στις 28/2 χωρίς συμφωνία, ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, είπε:

«Τη θεωρώ επιτυχία, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος (Τραμπ) προστάτευσε και προώθησε τα αμερικανικά συμφέροντα (...) Ο Πρόεδρος αρκέστηκε στην αντίληψή του» περί μιας αποδεκτής συμφωνίας και «ενίσχυσε τις σχέσεις του» με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Και σε άλλο σημείο: «Εκτός κι αν εκτιμάτε ότι μια κακή συμφωνία θα ήταν καλύτερη από την απουσία μιας συμφωνίας, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια επιτυχία... Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν το είχε πει κατά την πρώτη Σύνοδο (σ.σ. στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνη του 2018): Θα περάσουμε από διάφορα στάδια προτού καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Ο ίδιος ο Τραμπ σχολίασε για την τελευταία συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις (...) Ξέρουμε τι θέλουν και ξέρουν τι πρέπει να έχουμε (...) Οι σχέσεις είναι πολύ καλές, θα δούμε τι θα συμβεί».

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέδεσε την υπόθεση Κοέν (του πρώην συνηγόρου του, που κατηγορείται για παραβίαση νόμων για τις προεκλογικές εκστρατείες) με το αποτέλεσμα της Συνόδου, λέγοντας: «Το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί ανέκριναν σε δημόσια ακρόαση έναν καταδικασμένο ψεύτη και απατεώνα, την ίδια στιγμή που γινόταν η πολύ σημαντική Πυρηνική Σύνοδος με τη Βόρεια Κορέα, είναι ίσως ένα νέο ναδίρ της αμερικανικής πολιτικής και μπορεί να συνέβαλε στη "φυγή"... Δεν έχει ξαναγίνει όταν ένας Πρόεδρος βρίσκεται στο εξωτερικό. Ντροπή».

Στο μεταξύ, το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA χαρακτήρισε τη Σύνοδο «επιτυχία», αναφέροντας ότι ο Κιμ πρότεινε στον Τραμπ νέα συνάντηση. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι μια επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν «βρίσκεται στην ατζέντα» και ότι «ελπίζουμε πως στο σύντομο μέλλον θα συμφωνηθεί το πότε και το πού θα γίνει».

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε εξέλιξη το παζάρι για το «στάτους» στη βόρεια Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα σχέδια της Τουρκίας για κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας, το αίτημα για «αφαίρεση» των αμερικανικών όπλων από τους Κούρδους μαχητές, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή, και η αναδιάταξη εν είδει «απόσυρσης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα στην Αγκυρα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, διπλωμάτης Τζέιμς Τζέφρι.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για αύξηση του ρόλου και της δράσης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν μοιράζεται με τη Συρία σύνορα μήκους 911 χλμ. «Η Τουρκία θα καθαρίσει την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού (...) Το μέλλον της Τουρκίας εξαρτάται από το πώς θα λυθεί το συριακό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά, σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι «ούτε η Τουρκία, ούτε η Ευρώπη θα ηρεμήσουν» αν δεν λυθεί το ζήτημα «με τρόπο που να παρέχει ασφάλεια στα σύνορα της Τουρκίας, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο συριακό λαό».

Από το Κουβέιτ, πάντως, όπου βρέθηκε νωρίτερα χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες του Κόλπου), εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την αδυναμία της Τουρκίας να τηρήσει βασικούς όρους της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που ανακοίνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ηγέτες των δύο χωρών.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους ελέγχεται από ένοπλους της οργάνωσης "Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ" (σ.σ. θεωρείται παρακλάδι της "Αλ Κάιντα") και και από εκεί εξαπολύουν προβοκατόρικες επιδρομές σε αμάχους αλλά και σε Ρώσους και Σύρους στρατιώτες», τόνισε ο Λαβρόφ, ενθαρρύνοντας την Αγκυρα «να εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου της 17ης Σεπτέμβρη 2018 για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ».

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε χτες η συμμετοχή του προέδρου της συριακής Βουλής, Χαμούντα Σαμπάχ, στη σύνοδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων χωρών του Αραβικού Συνδέσμου στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η εξέλιξη θεωρείται ένδειξη «αναθέρμανσης» των σχέσεων της Συρίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς η συμμετοχή της χώρας «πάγωσε» λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.

ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο «Turkish Stream» στο επίκεντρο επαφών

ΣΟΦΙΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί από χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ενα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, είναι και το ενδεχόμενο επέκτασης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» μέσω Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας δηλώνει έτοιμο να επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ στον αγωγό εάν διέλθει από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά συναρτώνται άμεσα με τους ισχυρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας και αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Σε συνέντευξή του σε βουλγαρική εφημερίδα, ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι για να μην επαναληφθεί η «τύχη» του αγωγού «South Stream» η Ρωσία αναμένει «ισχυρές εγγυήσεις» ότι η ΕΕ δεν θα εμποδίσει την μεταφορά φυσικού αερίου και μέσω του «Turkish Stream».

Θυμίζουμε ότι το πρώτο σκέλος του αγωγού διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώνοντας τη Ρωσία με την Τουρκία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η Ρωσία σχεδιάζει μια ενδεχόμενη επέκτασή του προς την ευρωπαϊκή αγορά, είτε μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, είτε μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας. Ενδιαφέρον για τον «Turkish Stream» έχει εκδηλώσει και η Σερβία, ενώ στην Ελλάδα τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν τη διέλευσή του από την ελληνική επικράτεια, συνδέοντας ένα τέτοιο σχέδιο με την τύχη του «Nord Stream 2», που συνδέει Ρωσία - Γερμανία και έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός για την κατασκευή του στο εσωτερικό της ΕΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητά να συμπεριληφθεί και η Κίνα στη Συνθήκη INF

Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης INF και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η Κίνα σε μια τέτοια συνθήκη επανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ουρσουλα φον ντε Λάιεν, σε συνέντευξή της στο «Focus», σημειώνοντας πως οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς της Κίνας μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία. Επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις υπαρκτές αντιθέσεις μεταξύ όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, επισήμανε ότι η Ρωσία θα είχε συμφέρον να συμπεριλάβει το Πεκίνο σε «κάποιο είδος συνθήκης αφοπλισμού», επειδή «όπως οι ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν απειλή για την Ευρώπη, έτσι και οι κινεζικοί για τη Ρωσία».

Χτες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με την INF, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη. Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα FAZ φιλοξενεί δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συγκυβερνούν στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες οι νέοι ρωσικοί πύραυλοι «9M729» θα πρέπει να μετακινηθούν στην «άλλη πλευρά των Ουραλίων, ώστε να μην μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παραμένουν η ένταση και η προθυμία για «διαμεσολάβηση»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανακηρύξει» (επίσημα και διεθνώς) το Πακιστάν σε «έθνος - τρομοκράτη», επικαλούμενο τις επιθέσεις που δέχεται από τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Κασμίρ και επιμένει ότι το Ισλαμαμπάντ στηρίζει πολύπλευρα. Σύμφωνα με ινδικά δημοσιεύματα, αυτό συζήτησαν σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και οι επικεφαλής των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και άλλων βασικών χαρτοφυλακίων. Ακόμα και ως «σενάρια», τέτοιες προτάσεις βεβαιώνουν την κλιμάκωση της διμερούς έντασης, παρά το ότι στο ίδιο το Κασμίρ οι ανταλλαγές πυρών έχουν μειωθεί τα τελευταία 24ωρα και η επίλυση των βαθιών αντιθέσεων φαίνεται να περνά όλο και περισσότερο στα τραπέζια των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών.

Σε αυτήν τη βάση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «Ινδία και Πακιστάν θα ρυθμίσουν τις υπάρχουσες διαφορές τους μέσω διαβουλεύσεων». Πρόσθεσε δε ότι το Πεκίνο διατηρεί στενές επαφές και με τις δύο πλευρές και στοχεύει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο για τη διευθέτηση του ζητήματος. Εξέφρασε ακόμα προσδοκίες ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα κάνουν διάλογο για την από κοινού διαφύλαξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ