ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οι απολύσεις στην ατζέντα των συζητήσεων

Να παραπλανήσει το λαό με την «επαναδιαπραγμάτευση» επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ προωθεί ακλόνητη τα αντιλαϊκά σχέδια

Το θέμα των χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τη συγκυβέρνηση, στις επαφές που έγιναν μεταξύ τους την προηγούμενη Κυριακή και χτες Δευτέρα.

Και ενώ συγκυβέρνηση και τρόικα ακονίζουν τα μαχαίρια και τη νέα σφαγή εργασιακών δικαιωμάτων (απολύσεις, μείωση κατώτατου μισθού κ.λπ.), το υπουργείο Οικονομικών... «διαδίδει» ότι στη συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου τα οποία αποδείχθηκαν ως οικονομικά αναποτελεσματικά...

Ως τέτοια θεωρούν τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση και την εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Φυσικά, πρόκειται για λεονταρισμούς χωρίς περιεχόμενο, από τη στιγμή που ξέρουν, ότι ακόμα και στην περίπτωση που η τρόικα συναινέσει στην επανεξέταση αυτών των μέτρων, θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα, για να καλύψουν τις δημοσιονομικές απώλειες που θα υπάρξουν από τη διαδικασία αυτή.

Ετοιμοι για τις χιλιάδες απολύσεις

Χτες, η αντιπροσωπεία της τρόικας συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, όπου και συζητήθηκε η μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ο Α. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνήλθε την προηγούμενη βδομάδα, για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Με βάση τα οργανογράμματα αυτά, 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται περιττοί...

Ενημέρωσε, επίσης, για τις μειώσεις στις δομές του δημόσιου τομέα (καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων) που έχει ήδη προωθήσει η συγκυβέρνηση, αλλά και για αυτές που σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον, ενώ τους παρουσίασε το «σχέδιο κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει μέτρα όπως η διαθεσιμότητα, η χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών κ.λπ. Πάντα σύμφωνα με το συγκεκριμένο υπουργείο, η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Ωστόσο, στην άτυπη ενημέρωση που έκανε πολιτικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προς τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα την προηγούμενη Κυριακή, υποστήριξε ότι «το βασικό ορόσημο - για την εκχώρηση της δόσης του Μάρτη - είναι στο κομμάτι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει τρία σκέλη... Το πρώτο είναι τα οργανογράμματα, το δεύτερο επί αυτών των οργανογραμμάτων στους 60.000 - οι οποίοι κρίνονται περιττοί - τι προτιθέμεθα να κάνουμε και το τρίτο ο προγραμματισμός μέχρι το τέλος του 2014 κινητικότητας, διαθεσιμότητας, απολύσεων». Για να καταλήξει ότι «άρα αυτά τα τρία σκέλη είναι ανοικτά για συζήτηση με τον κ. Μανιτάκη».

Σύμφωνα πάντα με την άτυπη ενημέρωση, η συνάντηση ήταν εφ' όλης της ύλης, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέα πιθανότατα αύριο Τετάρτη και προς το τέλος της βδομάδας πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βήμα μπροστά η ενίσχυση της ΔΑΣ

Στον εκφυλισμό των εργασιών του συνεδρίου πρωτοστάτησαν ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών σε βάρος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έκαναν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τη σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο 36ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ενα συνέδριο που «σημαδεύτηκε» από την εκφυλιστική τακτική των παρατάξεων που συγκροτούν την πλειοψηφία ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ οι οποίες ειδικά τη δεύτερη μέρα «εξαφάνισαν» τους αντιπροσώπους τους από την αίθουσα του συνεδρίου, προκειμένου να διασφαλίσουν τα «κουκιά» τους.

Παρά τα «μέτρα» που πήραν όλο το προηγούμενο διάστημα οι τρεις αυτές παρατάξεις για να εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να ελέγξουν τις διαθέσεις τους, να τους δέσουν στο «άρμα» των απαιτήσεων της εργοδοσίας, να εξασφαλίσουν για λογαριασμό της καλύτερους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία και να μειώσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δεν τα κατάφεραν. Οπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΣ «οι εργαζόμενοι με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας, τους μισθούς πείνας, αναγνώρισαν τη μάχη που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την υπογραφή ατομικών συμβάσεων την απλήρωτη δουλειά».

Συγκεκριμένα στο συνέδριο ψήφισαν 455 αντιπρόσωποι για την εκλογή της νέας διοίκησης. Η «ΔΑΣ» έλαβε 145 ψήφους (από 127) και κατέλαβε 7 έδρες (από 6). Η ΑΠ πήρε 150 ψήφους (από 138) και 7 έδρες (είχε 7). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 128 ψήφους (από 126) και 6 έδρες (είχε 6). Η ΔΑΚΕ πήρε 25 ψήφους (από 34) και 1 έδρα (από 2). Οι «ανεξάρτητοι» πήραν 4 ψήφους (από 8) και καμία έδρα (δεν είχαν).

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ψήφισαν από την Ομοσπονδία 217 αντιπρόσωποι. Η ΔΑΣ εξέλεξε 9 αντιπροσώπους (από 7), η ΑΠ 11 αντιπροσώπους (από 8), η ΔΑΚΕ κανέναν (είχε 1) και οι ανεξάρτητοι κανέναν.

Ανέδειξαν τις αιτίες και τη διέξοδο

Και μπορεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να διέθεσε μόλις 3,5 ώρες για να τοποθετηθούν 455 αντιπρόσωποι στο διήμερο συνέδριο, οι δυνάμεις τους να «εξαφάνισαν» τους αντιπροσώπους τους τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, με αποτέλεσμα η πρώτη μέρα να αποτελέσει επί της ουσίας ένα παρατεταμένο διάλειμμα, ωστόσο οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ συγκροτημένα, οργανωμένα ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Αποκάλυψαν την υπονομευτική στάση και δράση των άλλων δυνάμεων. Φώτισαν την αληθινή διέξοδο για τους εργαζόμενους. Δεσμεύτηκαν για δράση με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, στην κατεύθυνση της οργάνωσης των εργαζομένων για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Τη μαζικοποίηση των σωματείων, τη συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο και συνολικά με σκοπό τη σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση και την τρόικα και τη βάρβαρη πολιτική τους που πλήττει όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», όπως υπογράμμισε εκ μέρους της ΔΑΣ ο Γιάννης Κομνηνός.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν την πρόταση για άμεση κλιμάκωση της πάλης

Εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς πραγματοποιούν καθημερινά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις τράπεζες, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών, να απαιτήσουν καμία μείωση των μισθών και καμιά απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι οι τραπεζίτες, σε συνάντηση που είχαν με την ΟΤΟΕ, κατέθεσαν πρόταση για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ), η οποία συνοπτικά προβλέπει τη μείωση των μισθών από 15% έως 20% και την αύξηση του ωραρίου εργασίας.

Παράλληλα, διακινούν κείμενο για τη συλλογή υπογραφών. Στο κείμενο σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις προτάσεις των τραπεζιτών. Απορρίπτουμε κάθε πρόταση για μείωση μισθών, ανατροπή και αύξηση του σταθερού χρόνου εργασίας και περιορισμό δικαιωμάτων. (...) Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τίποτα άλλο. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος, ούτε θα γίνονται συνέχεια θυσία στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ με κριτήριο τις ανάγκες μας. (...) Απαιτούμε χωρίς καθυστέρηση να παρθούν άμεσα πρακτικά μέτρα, για να ενισχυθούν οι διαθέσεις των εργαζομένων, να οργανωθεί αγώνας με συνέχεια και όχι ντουφεκιές, να συντονιστούμε και με τις Ομοσπονδίες που διεκδικούν υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ».

Ακόμα, το περασμένο Σάββατο η απολογιστική συνέλευση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας υπερψήφισε σχετικό ψήφισμα των ταξικών δυνάμεων.

Απέρριψαν την άμεση αγωνιστική απάντηση

Την ανάγκη η οργάνωση του αγώνα να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων καταδεικνύει και η στάση των άλλων δυνάμεων στην ΟΤΟΕ. Την περασμένη Πέμπτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ όπου το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων τα εξής: Καμιά μείωση των μισθών και καμιά απόλυση. Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία, για να ληφθούν αποφάσεις συνολικής απόρριψης των τραπεζιτών. Σύσκεψη με τα σωματεία. Προετοιμασία για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης και κλιμάκωση του αγώνα, συντονισμός με τους άλλους κλάδους για τη διεκδίκηση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και κλαδικών συμβάσεων. Η όποια απόφαση για την υπογραφή της ΚΣΣΕ να έχει την έγκριση των εργαζομένων.

Την πρόταση αυτή απέρριψαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Ριζοσπαστική Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ). Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ είπαν ότι είναι νωρίς ακόμα για τέτοια δράση (!) και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε γενικά και αόριστα για συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες.

ΚΚΕ
Φρένο μπορεί να βάλει μόνο ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον ερχομό της τρόικας και τις διαρροές της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση:

«Το τραγικό αστείο περί επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα πρέπει να τελειώσει. Διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια δεν υπάρχει. Διαπραγματεύσεις γίνονται, όχι για να ανακουφιστεί ο λαός αλλά για το πώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικά και πώς θα επιταχυνθούν τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του. Φρένο και ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής μπορεί να βάλει μόνο ο λαός με την πάλη και τη συμμαχία του. Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ