ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε

Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Πολύ μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν χιλιάδες εργάτες όλων των κλάδων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και αγρότες, που άφησαν για λίγο τα μπλόκα του αγώνα, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, επιστήμονες, που έκλεισαν τα καταστήματά τους, τις επιχειρήσεις τους, μαζί με τις γυναίκες και τους νέους.

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να κλείνουν τις τρεις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου. Στη συνέχεια, συγκροτημένα επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης και με προσυγκέντρωση, που ξεκίνησε από τα δικαστήρια, κατευθύνθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο χώρος της απεργιακής συγκέντρωσης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γγ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, η Ράνια Καπετανγιώργη, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και η Γεωργία Πρίντσιου, εργαζόμενη στην ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος - Σαραφιανός», όπου οι εργαζόμενοι εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 8 μηνών.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μαχητική και γεμάτη δυναμισμό πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία προπορεύτηκαν ΤΑΞΙ με τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ. Η μεγάλη εργατική - λαϊκή διαδήλωση διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και μετέφερε κάλεσμα ξεσηκωμού, με συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθούν τα πάνω κάτω». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ήδη διαδήλωναν οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και επαγγελματοβιοτέχνες.

Η πορεία βγαίνει στο δρόμο και η μαζικότητά της ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή
Η πορεία βγαίνει στο δρόμο και η μαζικότητά της ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων

Η πλατεία Καραϊσκάκη την ώρα της συγκέντρωσης
Η πλατεία Καραϊσκάκη την ώρα της συγκέντρωσης
Χιλιάδες απεργοί και μαζί τους συνταξιούχοι, γυναίκες και νεολαίοι, συγκρότησαν μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα.

Η πλατεία Καραϊσκάκη όπου γινόταν η απεργιακή συγκέντρωση, δεν μπόρεσε να χωρέσει όλο τον κόσμο που κατέφθανε από εργασιακούς χώρους και εργατογειτονιές της πειραιώτικης περιφέρειας και μάλιστα πολύ πριν από τις 11 το πρωί, που ήταν το αγωνιστικό ραντεβού. Αποτέλεσμα ήταν, για πρώτη φορά, να κλείσουν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου που περνάει μπροστά από την πλατεία.

Μοναδικά στιγμιότυπα εκτυλίχτηκαν και κατά τη διάρκεια της μάχης της περιφρούρησης της απεργίας που είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων και στους περισσότερους τόπους δουλειάς. Κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Χαιρέτισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής Αλέκος Περράκης.

Η πορεία που ξεκίνησε περικύκλωσε το κέντρο του Πειραιά. Ξεχώρισαν τα μπλοκ των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών, των απεργών από τα εργοστάσια του Πειραιά, των Λαϊκών Επιτροπών, ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους. Μαζικά και γεμάτα ζωντάνια ήταν τα μπλοκ και των μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κυρίως από το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Η μαζική πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Η μαζική πορεία στους δρόμους του Πειραιά
Σταθμός της πορείας ήταν το ανοιχτό πολυκατάστημα της αλυσίδας «Carrefour - Μαρινόπουλος» στο Πασαλιμάνι. Μετά τη δυναμική παρέμβαση που έγινε από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά και άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το πολυκατάστημα έκλεισε.

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, Νίκος Τζώρτζης, παραμονή της απεργίας, η εταιρεία για να «στείλει το μήνυμα» στους εργαζόμενους είχε προβεί σε δύο τρομοκρατικές απολύσεις στο πολυκατάστημα του Ρέντη. «Δίνουμε και εμείς τη δική μας απάντηση - είπε - στην τρομοκρατία και στις απολύσεις».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αλληλεγγύη από τα πληρώματα της γραμμής Πάτρα - Ιταλία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας. Κλιμάκιο της ΠΕΜΕΝ, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ βρέθηκε χτες στην Πάτρα, όπου πραγματοποίησε εξορμήσεις στα πληρώματα της γραμμής Πάτρα - Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ετοιμάσει ανακοίνωση μεταφρασμένη στα ιταλικά και τα αγγλικά, με δεδομένο ότι οι ναυτεργάτες που εργάζονται στα πλοία προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Με την ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της απεργιακής κινητοποίησης, συζητούν μαζί τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την κοινή απάντηση που πρέπει να δοθεί. Οπως σημειώνει ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, οι χτεσινές εξορμήσεις στα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «Cruise Europa» και «Euroferry Ignacia» συνάντησαν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από τα πληρώματα, με αποτέλεσμα να πάρουν κι αυτά μέρος στην απεργία, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων τους στην Ελλάδα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως υπενθυμίζει, με ανάλογο θετικό αποτέλεσμα έχει πάρει η ΠΕΜΕΝ και σε προηγούμενες απεργίες. Οι περιοδείες και οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν αύριο, καθώς στην Πάτρα θα φτάσουν νέα πλοία που θα αποπλεύσουν από την Ιταλία.

Ενθαρρυντικά σημάδια

Από νωρίς χτες το πρωί, το τηλέφωνο στα γραφεία του ΠΑΜΕ δε σταμάτησε να χτυπάει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα τηλεφωνήματα ήταν από εργαζόμενους που είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα, κατάγγελλαν μεθοδεύσεις και τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας, προκειμένου να μη συμμετάσχουν στην απεργία. «Κάντε κάτι», έλεγαν πολλοί από αυτούς. Ανάμεσά τους, ήταν εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ στο Παγκράτι και στη Νέα Σμύρνη, από βιοτεχνίες Μετάλλου στην περιοχή του Κεραμεικού, αλλά και εργαζόμενοι από άλλες περιοχές, το Μαρκόπουλο, την Καλαμάτα, το Λαύριο. Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική μόνο της στάσης που κράτησε η εργοδοσία απέναντι στη χτεσινή απεργία. Αλλού, όπως σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας, η εργοδοσία έδωσε ρεπό στους εργαζόμενους ανήμερα της απεργίας. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας, για να υπονομευθεί η απεργία και η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία στο σωματείο των εργαζομένων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, έβαλε για χτες Γενική Συνέλευση.

Στον αντίποδα, και σ' αυτήν την απεργία καταγράφηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Για παράδειγμα, και χτες, εκατοντάδες οδηγοί στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, ξεπερνώντας την πλειοψηφία του σωματείου τους που αποφάσισε στάσεις εργασίας. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ στις Αστικές Συγκοινωνίες καλούσε τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία. Επίσης, στο εργοστάσιο ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΛΕΒΕΡ», οι εργαζόμενοι στην παραγωγή συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, κόντρα στην απόφαση της εργοδοτικής πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου τους για 2ωρη στάση. Στην ΙΟΝ, τέλος, μετά από πολλά χρόνια απήργησαν εργάτες, προσπερνώντας το εργοδοτικό σωματείο που δεν είχε πάρει καμία απόφαση.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ