ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
Το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε προκαταβολικά για τους μεγαλοεργοδότες!

Ο νόμος 2639/98, που βασίστηκε σε προηγούμενο νομοθέτημα της ΝΔ για τη μερική απασχόληση, περιέχει λέξη προς λέξη τα όσα σήμερα ζητάνε οι εργοδότες στο όνομα της κρίσης. Τεράστιες ευθύνες και για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Το ΦΕΚ με το νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1998
Το ΦΕΚ με το νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1998
Μια άθλια συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων έχουν στήσει από κοινού μεγαλοεργοδότες - κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ, μαζί και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τις πιο αντιδραστικές αξιώσεις του κεφαλαίου, με πρόσχημα και την οικονομική κρίση. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν τις δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο οποίος, μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών Ενώσεων με τον πρόεδρο του ΙΚΑ, εκφράζοντας επί της ουσίας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ζήτησε την καθιέρωση τριήμερης ή τετραήμερης απασχόλησης τη βδομάδα, ως ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις, έως και να αποκηρύξουν τις προτάσεις του εκπροσώπου των μεγαλοεργοδοτών. Αυτό που προσπαθούν να κρύψουν είναι ότι οι προτάσεις του Κ. Μίχαλου όχι μόνο αντανακλούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, που όλοι τους χωρίς εξαίρεση υπηρετούν, αλλά επιπλέον υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη υλοποιήσει τις αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών, με την καθοριστική συμβολή και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, με το νόμο 1892/90 της κυβέρνησης της ΝΔ υιοθετήθηκε ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, που άνοιξε το δρόμο για το ξεχαρβάλωμα της σταθερής και πλήρους εργασίας. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 2639/98, καθιέρωσε την εκ περιτροπής εργασία ως μια πρόσθετη μορφή μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς πρότεινε προχτές ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο οποίος, μάλιστα, σε χτεσινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχετικού νόμου και ζήτησε απλά την εφαρμογή του!

Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ

Ο νόμος 2639/98, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, προβλέπει (άρθρο 2, παράγραφος 2): «Επίσης, κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα (...). Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς τους ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, μόνον εφόσον προηγουμένως προβεί σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι συμφωνίες ή οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας».

Οπως φαίνεται, με το συγκεκριμένο νόμο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέταξε την εκ περιτροπής εργασία στη μερική απασχόληση, την οποία εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1990 με το νόμο 1892. Εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου, σημαίνει μειωμένη απασχόληση, κατά την οποία ο εργαζόμενος απασχολείται μεν με πλήρες ημερήσιο ωράριο, αλλά λιγότερες από τις ισχύουσες στην επιχείρηση μέρες εργασίας.

Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση όπου ισχύει το 5ήμερο - 8ωρο ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν λιγότερες μέρες, κάτι που θα οδηγήσει, βέβαια, στη μείωση των αποδοχών τους. Ο ίδιος νόμος (άρθρο 2, παράγραφος 1) δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη, ύστερα από «συμφωνία» με τον εργαζόμενο, να μειώσει και τις ώρες εργασίας του: «Κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορεί με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν για (...) εργασία, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση)».

Σε πλήρη στοίχιση

Είναι φανερό ότι ο νόμος προβλέπει λέξη προς λέξη τα όσα ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και τα οποία το ΠΑΣΟΚ κάνει δήθεν πως αποδοκιμάζει. Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε προκλητικά ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα επιτρέψει, η οικονομική κρίση, που υπάρχει στη χώρα μας, να γίνει άλλοθι για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων», και υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπουν τους νέους σε τζάμπα εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη ευχήθηκε να μην πάρει τέτοιες διαστάσεις η κρίση στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΕΒΕΑ, αλλά αν γίνει «όλα βεβαίως θα συζητηθούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χτες και η υπουργός Απασχόλησης. Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι, δήθεν, «υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας». Ενώ αμέσως παρακάτω παραδέχτηκε ότι αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε μία τουλάχιστον επιχείρηση, στα πλαίσια που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Το κερασάκι στην τούρτα του αντεργατικού εμπαιγμού ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, ο οποίος δήλωσε κυνικά: «Δεν έκανα δηλώσεις για να υπάρχει ένα νέο νομοθέτημα. Μια γνωστοποίηση έγινε. Η διαδικασία είναι νόμιμη, δε χρειάζεται νομοθέτημα για να εφαρμοστεί».

Ολοι στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Παράλληλα με τους εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση

Με αμείωτους ρυθμούς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις εξορμήσεις για την πανεργατική απεργία στις 10 Δεκέμβρη, καθώς η ένταση της αντεργατικής επίθεσης που σηματοδοτούν και οι προτάσεις Μίχαλου αναδεικνύει την επιτυχία της σε καθήκον κάθε εργαζόμενου. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στις 10 το πρωί. Στον Πειραιά, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού.

Οι περιοδείες συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή, σε Schebley, «Σουλτζή», «Ευαγγελισμό», επισιτιστικά καταστήματα Γλυφάδας και Βουλιαγμένης. Αύριο Σάββατο, περιοδείες θα γίνουν, μεταξύ άλλων, σε οικοδομές και ξενοδοχεία στο Σύνταγμα. Επίσης, αύριο το πρωί, οι μαζικοί φορείς του Δήμου Βύρωνα πραγματοποιούν πικετοφορία, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείου).

Οχι μόνο τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και τη συμβολή τους στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας της 10ης Δεκέμβρη, αποφασίζουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν μέχρι στιγμής οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής Αθήνας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Θεσσαλονίκης, Φιλολογίας και Αρχιτεκτόνων Πάτρας, Φυτικής Παραγωγής και Ειδικής Αγωγής Βόλου, που θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, να συμμετάσχουν και να διαδηλώσουν μαζί με τους γονείς τους στην απεργία, συζητούν και οι μαθητές στα 15μελή συμβούλια και σε συνελεύσεις στα σχολεία τους. Ηδη δε, απόφαση συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχει πάρει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ).

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Εκβιάζουν με απολύσεις και διαθεσιμότητες

Αναβρασμός στα ξενοδοχεία της Αθήνας και σε άλλους τόπους δουλειάς

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο ενίσχυσης των επιχειρηματιών στον τουρισμό, σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλου, μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας, στο όνομα της κρίσης, προχωρούν σε απολύσεις και καλλιεργούν την τρομοκρατία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, σε μια σειρά από ξενοδοχεία της Αθήνας ξεκίνησαν απολύσεις, διαθεσιμότητες κλπ.

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», επικαλούμενη μειωμένη πληρότητα, προχώρησε σε 7 απολύσεις, ενώ κάλεσε τις καμαριέρες του ξενοδοχείου να πάρουν μέσα στους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη το 80% της άδειάς τους (2009) και το υπόλοιπο 20% το καλοκαίρι, προκειμένου να μην προβεί και σε νέες απολύσεις. Στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» η εργοδοσία προχώρησε σε 3 απολύσεις.

Η εργοδοσία του «Αθενς Πλάζα» καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν «εθελούσιες αποχωρήσεις». Η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν» ενημέρωσε ότι σταμάτησε από το ξενοδοχείο όλους τους «εξτρά» εργαζόμενους και τους συμβασιούχους καθώς και ότι αν η κρίση έρθει(!) τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη θα προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών. Στο «Χίλτον» η διεύθυνση κάνει λόγο για πιθανές διαθεσιμότητες το επόμενο διάστημα. Στο ξενοδοχείο «Σεντ Τζορτζ Λικαμπέτους» η εργοδοσία σταμάτησε όλους τους συμβασιούχους και εκβιάζει τους εργαζόμενους, ενόψει «δύσκολου» Γενάρη, να μην εκφράζουν απαιτήσεις. Επίσης και η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Χόλιντεϊ Ιν» σταμάτησε όλους τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Τέλος, στο κέτερινγκ «Αμπέλα» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η εργοδοσία δήλωσε ότι «θα αντιμετωπίσει την κρίση» με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, δηλαδή τα δουλεμπορικά γραφεία.

Απάντηση με το ΠΑΜΕ

Τις εννιά έφτασαν οι απολύσεις που έκανε το τελευταίο δίμηνο και η βιοτεχνία ενδυμάτων «Δούρος» (απασχολεί συνολικά 50 άτομα) στην Πάτρα, επειδή όπως λέει η εργοδοσία «πρέπει να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση». Χτες το απόγευμα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ προχώρησε σε αποκλεισμό του εμπορικού καταστήματος που έχει η εταιρεία στο κέντρο της πόλης. Αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις στους εργαζόμενους και μέσα από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη στον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας (ΕΣΠ), που πρόσφατα πέταξε στο δρόμο μία λογίστρια. Η διοίκηση του ΕΣΠ είπε ότι η εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, απολύθηκε επειδή δεν υπήρχαν λεφτά για να πληρωθεί.

Στη «Φουλγκόρ» (Κόρινθος) οι απολύσεις έφτασαν τις 11, ενώ οι διαθεσιμότητες τις 72. Ωστόσο, 14 επέστρεψαν, ενώ η διοίκηση δήλωσε ότι τη Δευτέρα επιστρέφουν άλλοι 24 εργαζόμενοι. Μεθαύριο Κυριακή, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας καλεί τους μεταλλεργάτες σε σύσκεψη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του συνδικάτου (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Ο ρόλος της ΓΣΕΕ

«(...) Πρόκειται για μια απαράδεκτη, άδικη, αντικοινωνική, αναποτελεσματική πρόταση (...) θέλει να διευκολύνει (σ.σ. ο Μίχαλος) την κυβέρνηση για να μετατρέψει την κρίση της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίση των εργαζομένων...». Αυτά είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγόπουλος για την πρόταση Μίχαλου. Τι κρύβει; Οτι στη διαμόρφωση του 2639/98 του ΠΑΣΟΚ, η παράταξή του ήταν αυτή που πρωτοστάτησε.

Για του λόγου το αληθές στην εισηγητική έκθεση του νόμου 2639 αναφέρεται: «Τα μέτρα του νομοσχεδίου αποτελούν προϊόν του κοινωνικού διαλόγου που κατέληξε στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000"». Τι ακριβώς είναι αυτό το Σύμφωνο; Ο ακριβής του τίτλος είναι «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στην πορεία προς το 2000», και ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου «κοινωνικού διαλόγου» που άρχισε το 1997. Οι ταξικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή, είχαν καταδικάσει το «διάλογο» και διοργάνωσαν κινητοποιήσεις εναντίον του. Αντίθετα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ επέλεξαν να συμμετάσχουν. Μάλιστα, προς το τέλος του «διαλόγου», ΔΑΚΕ και ΑΠ (κατά την προσφιλή της τακτική η δεύτερη), αποχώρησαν, αρνούμενες να υπογράψουν το «Σύμφωνο», αφού όμως πρώτα είχαν νομιμοποιήσει το «διάλογο».

Τελικά, ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, χάνοντας μια ψήφο και από την παράταξή του, χρησιμοποίησε διάταξη του καταστατικού της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ψήφος του προέδρου μετριέται διπλή, για να επικυρώσει την αντεργατική κατάληξη. Τόσο το «Σύμφωνο», όσο και ο νόμος που ακολούθησε είχαν οδυνηρές επιπτώσεις στο 8ωρο, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις γενικότερα και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στην πλήρη απασχόληση.

Αποκαλύπτονται με τα δικά τους λόγια

«Για να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας στο εμπόριο πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, χωρίς να εξαιρούνται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης»!! Τάδε έφη Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου. Ο πρόεδρος των εμπόρων στις 10 Νοέμβρη έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στα πλαίσια σύσκεψης «παραγωγικών και κοινωνικών φορέων» που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με θέμα την «αντιμετώπιση της κρίσης». Τότε ο πρόεδρος των εμπόρων έχοντας εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση μιας «νέας κοινωνικής συμφωνίας» ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους (!) για να υπάρξει «συνεννόηση και συντονισμός των δυνάμεων της κοινωνίας, για την έξοδο από την οικονομική κρίση»!!, βρήκε το «καταλληλότερο» βήμα για να ζητήσει άμεση επέκταση κάθε μορφής αντεργατικής απασχόλησης. Αυτή την «κοινωνική διαβούλευση» επικαλέστηκε και προχτές ο Κ. Μίχαλος για να προτείνει μείωση των ημερών εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων. Γίνεται, λοιπόν εύκολα αντιληπτό πώς χρησιμοποιούν οι εταίροι του δικομματισμού τα «τραπέζια του διαλόγου» και πώς μέσα από αυτά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου νομιμοποιούν τις απαιτήσεις τους για να «ξεζουμίσουν» την εργατική τάξη...

* * * *

Υπέρμαχος του κοινωνικοεταιρισμού είναι βέβαια και ο ΣΥΝ. Ο πρόεδρός του, σε ομιλία του στα Τρίκαλα χτες βράδυ, αφού χαρακτήρισε τον πρόεδρο του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου, Κ. Μίχαλο, «λαγό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου», χαρακτηρισμός που ανήκει στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, συμπλήρωσε: «Καλώ τον κ. Παπανδρέου, να πάρει θέση για τις προτάσεις Μίχαλου. Θα το κάνει; Ή θα κάνει πως δεν άκουσε; Και κυρίως τον καλώ να ανακαλέσει τη θατσερικής έμπνευσης πρόταση για δουλειά για τους νέους χωρίς εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, που ο κ. Παπανδρέου κουβαλάει μαζί του από εκείνη την περίφημη ομιλία στο Λαύριο»... Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη από το ΠΑΣΟΚ η «κατηγορία» που του προσάπτει ο ΣΥΝ. Γιατί άλλο είναι να σε κατηγορούν ότι δεν έχεις θέση και άλλο να σε κατηγορούν για την αντεργατική θέση που έχεις και για το γεγονός ότι την έχεις και νομοθετικά κατοχυρώσει, ήδη από το 1998 με τον υπ' αριθμόν 2639 νόμο. Ο ΣΥΝ επιμένει να σκορπά αυταπάτες για το ρόλο και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Καταφέρνει μόνο να αποκαλύπτει το δικό του ρόλο, τον επιζήμιο για το λαό και το κίνημα.

ΚΚΕ
Συνένοχα τα κόμματα του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του, για τις δηλώσεις Πετραλιά και το εργασιακό καθεστώς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι απίστευτη η υποκρισία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ως προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και να παριστάνουν ότι δε γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους. Οι νέες απειλές και εκβιασμοί των καπιταλιστών προς τους εργαζόμενους στηρίζονται σε ένα αντεργατικό εργασιακό καθεστώς που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του κεφαλαίου για βαθύτερη εκμετάλλευση, υψηλότερη κερδοφορία. Δικό τους δημιούργημα είναι η ελαστική προσωρινή εργασία, οι ενοικιαζόμενοι εργάτες, τα "στέιτζ", η υποαπασχόληση. Σημαντική συμβολή στην οικοδόμηση του σημερινού αντεργατικού καθεστώτος είχαν και έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ΣΥΝ.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ εμφανίζονται δήθεν οργισμένοι στις νέες αντιδραστικές απαιτήσεις των εργοδοτών, στην ΕΕ ψηφίζουν την "έκθεση Σέρκας" των 70 ωρών εργασίας τη βδομάδα και το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνο σε "ενεργό" - "ανενεργό". Για να μην περάσουν οι εκβιασμοί των καπιταλιστών, η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει, οξύνοντας την ταξική πάλη σε όλους τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά της στην εργασία και στο εισόδημα, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Ταξική πολιτική αντεπίθεση - ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ τώρα, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Απεργιακές επιτροπές παντού για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη, με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ