ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΚΙΔΕ
Αποφασιστική απάντηση σε όσους υπονομεύουν την Ομοσπονδία

Ανακοίνωση για τις μεθοδεύσεις των παρατάξεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να χτυπήσουν τον ταξικό χαρακτήρα της ΟΕΚΙΔΕ και τους αγώνες των εργαζομένων

Η Ομοσπονδία πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων με γνώμονα τα πραγματικά τους συμφέροντα. Αυτό είναι που ενοχλεί την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικούς της βαστάζους
Η Ομοσπονδία πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων με γνώμονα τα πραγματικά τους συμφέροντα. Αυτό είναι που ενοχλεί την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικούς της βαστάζους
Απάντηση - καταπέλτη στην προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να χτυπήσουν την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου και τους αγώνες των εργαζομένων δίνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλες τις δυνάμεις που υπηρετούν τη στρατηγική της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο 6ο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ, που πραγματοποιήθηκε 1-2 Νοέμβρη, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) αποχώρησαν από τις εργασίες, εκτοξεύοντας ενάντια στην Ομοσπονδία ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες για τη νομιμότητα του συνεδρίου. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να καταθέσουν και αγωγή στα δικαστήρια, ζητώντας να ακυρωθεί το Συνέδριο, το οποίο επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του κλάδου στις ταξικές δυνάμεις.

Η Ομοσπονδία ενοχλεί τα μεγάλα συμφέροντα

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΚΙΔΕ έχει ως εξής:

«Η Ομοσπονδία μας (ΟΕΚΙΔΕ) έχει μία σημαντική, αγωνιστική διαδρομή, δίνοντας σκληρές μάχες για τα δικαιώματα, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στη Βόρεια και στη Νότια Ελλάδα, στην Αττική, σε κάθε νομό. Σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε όμιλο επιχειρήσεων. Η Ομοσπονδία μας έχει μια σημαντική αγωνιστική διαδρομή για κάθε πρόβλημα των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους. Για το δικαίωμα στη δουλειά, την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας. Τα εργασιακά δικαιώματα, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Για Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Η Ομοσπονδία μας παλεύει χρόνια, συγκρούεται με την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με κριτήριο τις ανάγκες των συναδέλφων. Εχει μέτωπο κατά της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ που στηρίζει τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική, ακολουθώντας τη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης που αφοπλίζει το εργατικό κίνημα.

Αυτή η πλούσια δράση της ΟΕΚΙΔΕ προκαλεί την αντίδραση των μεγάλων συμφερόντων, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Το στοιχείο αυτό εκδηλώνεται σήμερα με έντονο τρόπο στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης της εργοδοσίας. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν να χτυπήσουν την ΟΕΚΙΔΕ με συκοφαντίες, ψευδολογήματα, προσφυγή στα δικαστήρια, αλλά και απειλές για διάσπαση και δημιουργία άλλης ομοσπονδίας, υποχείριο της εργοδοσίας, των κομμάτων του δικομματισμού και του Ευρωμονόδρομου.

Θέλουν τους εργάτες υποταγμένους

Αυτό ζούμε ιδιαίτερα μετά το 6ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιήθηκε 1-2 Νοέμβρη 2008. Στο συνέδριο αποδείχτηκε καθαρά ότι ο κλάδος για άλλη μία φορά εμπιστεύτηκε την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας στις ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" του ΣΥΝ, από κοινού, οργανωμένα και με κεντρική καθοδήγηση από το επιτελείο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αντέδρασαν με άθλιο τρόπο, αφού διαπίστωσαν ότι είναι μειοψηφία. Αποχώρησαν από το συνέδριο και προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση του συνεδρίου, χρησιμοποιώντας ψευδή, κατασκευασμένα στοιχεία και αστεία επιχειρήματα.

Για παράδειγμα: Είναι ψευδέστατος ο ισχυρισμός ότι στις ψηφοφορίες των παραρτημάτων του συνδικάτου της Αθήνας δεν ήταν δικαστικός αντιπρόσωπος. Είναι πρόκληση να ζητάνε αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο από τους μετανάστες αφού γνωρίζουν καλά ότι οι μετανάστες ψηφίζουν με το διαβατήριο. Είναι ψευδέστατοι και διάτρητοι, γενικά, οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται στο κείμενο της αγωγής που κατατέθηκε.

Οι ταξικές δυνάμεις στηρίζονται στους εργαζόμενους και στη θέλησή τους. Η νοθεία χαρακτηρίζει τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αλλοιώνει χρόνια τους συσχετισμούς. Οι συνάδελφοι πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά και να ματαιώσουν τα αντεργατικά σχέδια κατά της Ομοσπονδίας, συνειδητοποιώντας ότι η επίθεση κατά της ΟΕΚΙΔΕ είναι επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι διοικήσεις των σωματείων που παρουσιάζονται να υπογράφουν την αγωγή ακύρωσης του συνεδρίου κινούνται σε αντίθεση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων και συμμετέχουν σε μια βρώμικη υπόθεση. Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ καλεί τα μέλη των διοικήσεων που συμφώνησαν κάτω από το βάρος πιέσεων και εκβιασμών ή που δε ρωτήθηκαν γι' αυτή την άθλια επίθεση κατά της Ομοσπονδίας να διαχωρίσουν τη θέση τους. Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ καλεί τα μέλη των σωματείων να ζητήσουν ευθύνες από τις διοικήσεις που συμφώνησαν με την επίθεση κατά της Ομοσπονδίας και να ακυρώσουν την επικίνδυνη για τους κλάδους μας μεθόδευση.

Δράση αντίστοιχη με τα συμφέροντα των εργατών

Η κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Ομοσπονδίας μας έχει σχέση και με την αποφασιστική θέση που κρατάει απέναντι στον όμιλο Λαναρά, ο οποίος έχει κατα-εκμεταλλευτεί τους συναδέλφους μας. Σήμερα και ο πιο δύσπιστος μπορεί να καταλάβει ότι η θέση της ΟΕΚΙΔΕ αντιστοιχεί στα συμφέροντα των εργαζομένων. Ενώ η θέση των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης", καθώς και η θέση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ οδηγεί τους εργαζόμενους σε μεγάλες περιπέτειες.

Γιατί η ΟΕΚΙΔΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και την εργοδοσία: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση. Καμία ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. 1.500 ευρώ άμεση οικονομική ενίσχυση. Προστασία των ανέργων με επιδότηση 1.120 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, πάγωμα των δανείων κ.ά.

Ενώ ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός στηρίζει τη χρηματοδότηση του ομίλου Λαναρά, γνωρίζοντας ότι τα 35 εκατομμύρια που θα πάρει με εγγύηση του κράτους συνδέονται με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει κλείσιμο εργοστασίων (ΟΤΤΟ Εβρος, βαφείο ΦΑΝΚΟ, ΔΟΥΔΟΣ, Κλωστήρια Γ΄, ΚΟΠΛΑΝ, ΒΕΡΛΑΝ), απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολύ χρήσιμα για την πορεία του κλάδου και αποδεικνύουν ότι οι συνάδελφοι έχουν καθήκον να αναπτύξουν μαζική, συντονισμένη πάλη μαζί με την ομοσπονδία και να τη στηρίξουν αποφασιστικά γιατί είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να αντισταθούν, να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους».


Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις στον Λαναρά

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΟΕΚΙΔΕ προς τους εργαζόμενους του Ομίλου και του κλάδου

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία να δυναμώσουν και να οργανώσουν τους αγώνες τους κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), με αφορμή τις εξελίξεις στον Ομιλο. Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 400 απολύσεις, μόλις τσεπώσει τα 35 εκατομμύρια που του εξασφάλισαν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

«Οι εξελίξεις στον Ομιλο Λαναρά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις αλλά και τις θέσεις της ΟΕΚΙΔΕ. Είναι αποκαλυπτικές για το ρόλο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, του προέδρου και συνολικά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που κατηύθυναν τον αγώνα για νέα χρηματοδότηση του Ομίλου. Επιδίωξαν και επιδιώκουν ακόμα τη χρηματοδότηση, για να γίνουν απολύσεις, για να κλείσουν τα εργοστάσια, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Πρέπει να γίνει καθαρό στους εργαζόμενους του Ομίλου ότι ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός ανέλαβε εργολαβικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Λαναρά και των τραπεζών» εξηγεί και καλεί τους εργάτες να συσπειρωθούν στις γραμμές της. Να παλέψουν με το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν στη μαζική κινητοποίηση που έκαναν τον περασμένο Ιούλη, μετά από πρωτοβουλία της ΟΕΚΙΔΕ: Να πληρώσουν ο Λαναράς και οι τράπεζες. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση. Καμία ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Προστασία των ανέργων με επιδότηση 1.120 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, πάγωμα των δανείων. Να επιστρέψουν οι 150 εργαζόμενοι που έφυγαν από αγανάκτηση αυτό το διάστημα. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ ενόψει των γιορτών.

«Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Λαναρά πρέπει να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα όχι μόνο για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που μονίμως στηρίζουν το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία και αφήνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία και την ανασφάλεια. Σ' αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης με τα εργοδοτικά συμφέροντα καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από την Ομοσπονδία με αυτό το πλαίσιο», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ