ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Η οδηγία 1999/70/ΕΚ δεν επιβάλλει τη μονιμοποίηση

Τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα των οδηγιών της ΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις και συνολικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων έρχεται να επιβεβαιώσει νέα απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Το ΔΕΚ εξέτασε σχετικό αίτημα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης - στο οποίο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι σε ΟΤΑ της Κρήτης - που ζητούσε την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να κρίνει αν τελικά η ισχύουσα νομοθεσία για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Επί της ουσίας το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης ζητούσε να κριθεί αν το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004) ήταν συμβατό με τη γνωστή οδηγία 1999/70/ΕΚ για τους συμβασιούχους.

Για άλλη μια φορά η ΕΕ μέσω του ΔΕΚ υπογραμμίζει: «Ούτε από την οδηγία ούτε από τη συμφωνία - πλαίσιο προκύπτει καμία γενική υποχρέωση των κρατών - μελών να προβλέψουν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου». Προσθέτει μάλιστα πως και η συμφωνία - πλαίσιο (μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών συνδικάτων) «δεν προβλέπει τέτοια γενική υποχρέωση μετατροπής ούτε (!) για την καταχρηστική σύναψη διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου...».

Η παραπάνω απόφαση δεν επιβεβαιώνει μόνο τον αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ και των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιβεβαιώνει ταυτόχρονα και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό πολιτικών δυνάμεων, όπως ο ΣΥΝ, που υποστηρίζουν ότι η οδηγία είναι καλή για τους εργαζόμενους και ότι αν εφαρμοστεί θα λυθεί το θέμα των συμβασιούχων, επιδιώκοντας έτσι να βγάλουν πάλι λάδι την ΕΕ, έναντι των «κακών» ελληνικών κυβερνήσεων, που έτσι κι αλλιώς συμμετέχουν στη διαμόρφωση της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες για τα δεδουλευμένα

Συνεχίστηκε και χτες η απεργία σε τέσσερις εταιρείες. Νέα επίθεση ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ

Δεύτερο 24ωρο στους καταπέλτες έκλεισαν χτες οι ναυτεργάτες στις εταιρείες ΝΕΛ του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη και προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση και ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού. Οι εταιρείες αυτές δεν καταβάλλουν μισθούς, δεδουλευμένα από υπερωρίες, έξτρα εργασίες, αναδρομικά και άλλα. Την κινητοποίηση αναγκάστηκε να αποφασίσει η πλειοψηφία της ΠΝΟ, κάτω από την πίεση του προβλήματος και των ίδιων των ναυτεργατών. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση έχουν αναλάβει όλο το βάρος της οργάνωσης και περιφρούρησης του αγώνα, προτάσσοντας, παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών, προετοιμάζοντας την 24ωρη απεργία στα καράβια στις 10 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ωμά και απροκάλυπτα πρόσφερε πλήρη κάλυψη στις χοντρές παρανομίες των ακτοπλόων εφοπλιστών, δίνοντας ευθέως γραμμή και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ να κάνουν το ίδιο. Ως απάντηση για το τι μέτρα λαμβάνονται για την εφαρμογή των ΣΣΕ, την τήρηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας, έβαλε τον β' υπαρχηγό του ΛΣ Γ. Γιαννημάρα να διαβάσει επιστολές των ακτοπλοϊκών εταιρειών προς την ΠΝΟ, που λίγο πολύ έλεγαν δεν υπάρχει πρόβλημα!

Εκεί που εκτέθηκε εντελώς ήταν όταν εντοπίστηκε να αυτοδιαψεύδεται, για το αν ετοιμάζονται ή όχι νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των εφοπλιστών, για την παραπέρα εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα για την απελευθέρωση των ναύλων ακόμα και στα ενδονησιωτικά δρομολόγια, τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων και άλλα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στις 7 Νοέμβρη με τον κοινοτικό Επίτροπο Μεταφορών δε συζήτησαν καθόλου θέματα ακτοπλοΐας, δήλωσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» και μίλησε για «ενδεχόμενες βελτιώσεις». Οταν μετά την απάντησή του, παρουσιάστηκε δελτίο Τύπου του ΥΕΝ στις 7 Νοέμβρη, όπου ανέφερε τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Επίτροπο, ανάμεσα στα οποία ήταν η «εφαρμογή κανονισμού 3577/92/ΟΕΚ "Θαλάσσιες ενδομεταφορές - cabotage"», θυμήθηκε ότι κάτι είπαν για την ακτοπλοΐα, αλλά «δεν ήταν συζήτηση ουσίας»! Τέλος, αναφερόμενος στο «SEA DIAMOND» ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα για την ανέλκυσή του.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με την πείρα των αγώνων στην κάλπη

Στις 11 Δεκέμβρη ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες που ξεκίνησαν χτες

Στήριγμα ενάντια στην αυθαιρεσία των ξενοδόχων αποτελεί για τους εργαζόμενους το ταξικό τους σωματείο
Στήριγμα ενάντια στην αυθαιρεσία των ξενοδόχων αποτελεί για τους εργαζόμενους το ταξικό τους σωματείο
Τα σημαντικά βήματα που έγιναν την τελευταία τριετία στην ενίσχυση των αγώνων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ενάντια στην αυθαιρεσία των ξενοδόχων καλούνται να υπερασπιστούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 11 Δεκέμβρη.

Η αγωνιστική πείρα που αποκόμισαν μέσα από τις μάχες που έδωσαν με το συνδικάτο, εξοπλίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με σημαντικά συμπεράσματα. Αναδεικνύουν την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ταξικός χαρακτήρας του συνδικάτου, να πυκνώσουν οι γραμμές του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσει η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και η πάλη ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Οι εκλογές διεξάγονται καθημερινά 10.30 π.μ. - 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας, εκτός από το Σαββατοκύριακο 6 - 7/12 που θα διεξαχθούν στα πολιτιστικά κέντρα των δήμων Καρουσάδων και Λευκίμμης.

Η αποφασιστική υπερψήφιση της παράταξης των ταξικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Πορείας», που οι εργαζόμενοι ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη πριν τρία χρόνια μπορεί να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες, με τους οποίους έδωσαν με επιτυχία μια σειρά μάχες.

  • Για τη μαζικοποίηση του συνδικάτου: Μέσα σε τρία χρόνια 1.200 νέοι εργαζόμενοι έγιναν μέλη του.
  • Ενάντια στην «ευελιξία» και τη «μαύρη» εργασία: Το 2008 αυξήθηκαν σε 3.000 (από 200 το 2.000) οι εργαζόμενοι που υπέγραψαν σύμβαση πρόσληψης από την αρχή της σεζόν.
  • Για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων σε δεκάδες ξενοδοχεία, για τη συνεπή καταβολή κάθε μήνα των δεδουλευμένων.
  • Ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε μονάδες που έκλεισαν ή μεταβιβάστηκαν. Π.χ. στο «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ», όπου μπήκε «λουκέτο», οι εργαζόμενοι - μετά από 25 μέρες κινητοποιήσεων - πήραν εκτός από την αποζημίωση και το μισθό που αντιστοιχούσε στην υπόλοιπη σεζόν. Στο «ΚΟΡΚΥΡΑ» οι εργαζόμενοι μαζί με το συνδικάτο τους κατάφεραν να εμποδίσουν τη λήξη των συμβάσεων για 35 εργαζόμενους. Μάχη που είχε αντίκτυπο και σε άλλα ξενοδοχεία.
  • Για την ανάκληση απολύσεων σε ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ, ΜΙΡΑΜΑΡΕ, ΣΑΝΤΥ ΜΠΗΤΣ, ΑΡΙΤΗ, ΚΟΡΦΟΥ ΣΙ ΓΚΑΡΝΤΕΝ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΤΑΛΛΟ: Ενισχυμένο βγήκε το Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ» από τις πρόσφατες εκλογές, όπου για μια ακόμα φορά ο ταξικός «Συνδυασμός Εργατών Μετάλλου» αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη. Οι μεταλλεργάτες του Θριάσιου που ψήφισαν στις εκλογές έφτασαν τους 300 (από 230). Ο «Συνδυασμός Εργατών Μετάλλου» έλαβε 244 ψήφους (από 218) και διατήρησε τις 10 έδρες που είχε, ενώ η ΠΑΣΚΕ έλαβε 38 ψήφους από 23 και μία έδρα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σε αντεπίθεση για να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι νέα βάρη στις πλάτες τους από την καπιταλιστική κρίση, για αποτελεσματικούς εργατικούς αγώνες και ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού καλεί η ΔΑΣ στην Πρέβεζα ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο την Κυριακή 7 Δεκέμβρη.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο ιδιωτικό νοσοκομείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, η ΟΣΝΙΕ και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια σε δύο τρομοκρατικές απολύσεις, η μια στην αρχή της βδομάδας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης προχωρά ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Οι εκλογές ξεκινούν, αύριο, Σάββατο και ολοκληρώνονται την Τρίτη 9 Δεκέμβρη. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Με το σύνθημα «Οχι στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του Θριάσιου νοσοκομείου» η Γραμματεία Θριάσιου του ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 9 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΑμΕΑ: Εκδήλωση τιμής και υπόσχεσης αγώνα για τα θύματα του μεγάλου πογκρόμ ενάντια στους αναπήρους του πολέμου της Αλβανίας, που έγινε από τα τάγματα ασφάλειας και τα στρατεύματα κατοχής τη νύχτα της 30 Νοέμβρη του 1943, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στο μνημείο πεσόντων στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Την εκδήλωση οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρίες, Σύλλογοι Γονέων και Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κ.ά.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά θα γίνει την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με θέματα απολογισμός, προγραμματισμός δράσης, ενίσχυση της δουλειάς ενόψει της προετοιμασίας της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ