ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας

Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

Από την παρέμβαση αντιπροσωπειών συνδικάτων το Σάββατο στο Σύνταγμα, ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα
Από την παρέμβαση αντιπροσωπειών συνδικάτων το Σάββατο στο Σύνταγμα, ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας και το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζονται να φέρουν σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης, έχουν ριχθεί Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, αναπτύσσοντας παράλληλα συντονισμένες και πολύμορφες πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Ηδη, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Κορίνθου, Λαμίας, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ενώ ομόφωνη απόφαση για απεργιακή απάντηση πήρε και το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Καθημερινά αυξάνονται οι απεργιακές αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία.

Αγωνιστικός σχεδιασμός στην Αττική μπροστά στην απεργία

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει πάρει απόφαση για απεργία, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή του θα συνεδριάσει αύριο για να ορίσει ακριβή ημερομηνία.

Πανό με το απεργιακό κάλεσμα «έντυσαν» τους δρόμους των Ιωαννίνων
Πανό με το απεργιακό κάλεσμα «έντυσαν» τους δρόμους των Ιωαννίνων
Οπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, η απεργία γίνεται με στόχο «την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, ενάντια στα καταστροφικά εργασιακά και ασφαλιστικά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμό της απεργίας, μειώσεις μισθών, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών στην εργατική τάξη μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής ΣΣΕ και άλλων πολλών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους».

Μπροστά στην απεργία, το ΕΚΑ αποφάσισε επίσης να ορίσει μέρες δράσης: Στις 10 Νοέμβρη για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και στις 19 Νοέμβρη, για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, σε συνεργασία με τα σωματεία του χώρου, διεκδικώντας την εξασφάλιση τακτικών και ασφαλών συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο. Στις 17 Νοέμβρη, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ανάλογες αποφάσεις έχει πάρει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την οργάνωση του αγώνα

Με μαζική συμμετοχή σωματείων της Θεσσαλονίκης από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, η τηλε-σύσκεψη που οργανώθηκε από τα Σωματεία Οικοδόμων, Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ και Εργαζομένων ΥΜΑΘ.

Ως βασικοί άξονες πάλης αναδείχθηκαν η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους και για μέτρα πραγματικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η εξασφάλιση σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής για κάθε εργαζόμενο, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για 10ωρη εργάσιμη μέρα και χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος. Συμφωνήθηκε ότι απέναντι στο νομοθετικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Τέλος, συμφωνήθηκαν θεματικές μέρες δράσης και στη Θεσσαλονίκη: Για την Υγεία, με επίκεντρο τα δημόσια νοσοκομεία και για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΘ). Υιοθετήθηκε ψήφισμα με τις διεκδικήσεις, το οποίο τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκριθεί και από συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων.

Στην τηλε-σύσκεψη και παρά τους τεχνικούς περιορισμούς συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, αξιοποιεί την πανδημία για να δώσει νέα χτυπήματα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μετέφεραν επίσης εικόνα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της εργοδοτικής επίθεσης, αλλά και μετατροπής τους σε χώρους μαζικής διασποράς του ιού λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Μετέφεραν ακόμη πείρα από τους αγώνες που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εκπρόσωπος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ) ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού. Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, των εργαζομένων στο λιμάνι αλλά και από τη βιομηχανία τροφίμων, που καταγράφει εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, από το εμπόριο, τον επισιτισμό - τουρισμό, τους οικοδόμους, τους μισθωτούς τεχνικούς.

Τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης που τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία τούς οδηγούν ταχύτερα στο λουκέτο.

Εισηγητικά ο Κ. Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, σημείωσε την ανάγκη η ανησυχία και ο αναβρασμός που υπάρχουν στους εργαζόμενους να μετατραπούν σε αγωνιστική δράση. Κάλεσε τα σωματεία να μείνουν ανοιχτά και να βρεθούν στο πλάι των εργαζομένων, να μη μείνει κανείς απροστάτευτος, καθώς αυτήν την περίοδο αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι αναστολές συμβάσεων, η απληρωσιά αλλά και οι απολύσεις.

Σε εγρήγορση για την προετοιμασία της απεργίας και στα Γιάννενα

Σε ανάρτηση πανό στην πόλη και στους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, προχώρησε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τις προηγούμενες μέρες, καλώντας τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, μαζικά και μαχητικά, να επιβάλουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Εργατικό Κέντρο με απόφασή του από την προηγούμενη βδομάδα καλεί σε απεργιακό συναγερμό απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα του κράτους των εργοδοτών για επιβολή 10ωρης εργασίας, μειώσεις μισθών και χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Παράλληλα, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιεί σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και την Πρόνοια, απέναντι στην ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα αθωράκιστα νοσοκομεία της Ηπείρου από τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων στις βιομηχανίες τροφίμων και σε δύο γηροκομεία στα Γιάννενα.

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του, με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους.

Και αυτήν τη φορά όμως ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με συνδικάτα. Η Ομοσπονδία κατήγγειλε τη στάση του στον εκπρόσωπο του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, παρουσίασε την κατάσταση που υπάρχει στους χώρους δουλειάς και απαίτησε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Τις επόμενες μέρες:

-- Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας καλεί σε Γενική Συνέλευση, αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ., στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου (Μακρινίτσης 38).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11 στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Στη συνέλευση καλεί και η Επιτροπή Εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου ζητώντας από τους εργαζόμενους του χώρου που θα συμμετάσχουν μετά τη Γενική Συνέλευση να παραμείνουν «για λίγο στο Σύλλογο για να συντονίσουμε καλύτερα τη δράση μας».

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) προχωρά σε σύσκεψη εργαζομένων την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στη Νέα Ιωνία. Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 11/11 και σε νέα Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/11. Παράλληλα, προχωρά στην οργάνωση έκθεσης σκίτσου με θέμα: «Τηλεργασία στο σήμερα. Πάμε κόντρα στην ευελιξία και την απομόνωση».

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 8/11, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη) στο Περιστέρι.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προχωρά σε συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ., σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Τρικάλων καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία και τους φορείς της πόλης για το αντεργατικό έκτρωμα, την Τρίτη 10/11 στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Γενική Συνέλευση στις 18/11 πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote E-value», ενώ έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΣΕΤΗΠ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ