ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκδοση με θέμα τη δράση του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων μέσα στην πανδημία

Νέα έκδοση, με τίτλο «Σπάσαμε τη σιωπή!» και θέμα τη δράση του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, από το Μάρτη έως τον Αύγουστο, ετοίμασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη από τα Συνδικάτα, ενώ έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στη διεύθυνση https://pamehellas.gr/ekdosi-i-drasi-toy-pame-kai-ton-syndikaton-tin-periodo-tis-pandimias.

«Τα Καλυμμένα Στόματα έχουν Φωνή! Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, συνδικάτα όλων των κλάδων και περιοχών της Ελλάδας έδωσαν μια τεράστια μάχη για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην εισαγωγή της έκδοσης.

Στις σελίδες της καταγράφονται παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, μέρες δράσης και πρωτοβουλιών σε κλάδους και χώρους δουλειάς, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Το ημερολόγιο της αγωνιστικής δράσης των παραπάνω μηνών συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ σε χωριστό κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι αφίσες της προαναφερθείσας περιόδου. Από την καταγραφή δεν λείπει η διεθνιστική δράση, καθώς το ΠΑΜΕ αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες για να επικοινωνεί, να ενημερώνει, να εκφράζει αλληλεγγύη και να στηρίζει τους αγώνες και τις δράσεις των συνδικάτων σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για τους μήνες κατά τους οποίους τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού συνοδεύτηκαν από ρυθμίσεις που μόνο στόχο είχαν την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τα περιοριστικά μέτρα επιχειρήθηκε να μετατραπούν σε καραντίνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας έγιναν λάστιχο στους χώρους δουλειάς, χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, είδαν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται.

Δίπλα στην πλούσια αγωνιστική δράση και σε αντιπαράθεση με αυτή, το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει τη στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μπήκε οικειοθελώς σε καραντίνα και έλαμψε διά της απουσίας της από τις κινητοποιήσεις, ενώ τις ελάχιστες φορές που εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποί της ήταν για να δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και τους εργοδότες και να νουθετήσουν τους εργαζόμενους πως τάχα το «κόστος» της πανδημίας πρέπει «να το αναλάβουμε όλοι».

«Η πανδημία θα νικηθεί. Η ζωή θα ξαναβρεί το δρόμο της. Ομως και αυτή η περίοδος θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την εργατική τάξη. Να βγουν συμπεράσματα. Πόσες φορές θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ένα σύστημα που τους ξεζουμίζει, τους αφήνει απροστάτευτους και εκτεθειμένους;», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Στο έδαφος αυτό, επισημαίνει την ανάγκη «να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού, που οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση για τα κέρδη των εργοδοτών. Να απαλλαγούμε από τα παράσιτα, από τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό». Μπροστά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος, που έχουν στην προμετωπίδα τους το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά - Δε θα πληρώσουμε ξανά», το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν την πείρα από την παρακαταθήκη που αφήνει η αδιάκοπη και πολύμορφη δράση στις συνθήκες της πανδημίας.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απορρίπτει η κυβέρνηση το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Νέα πρόκληση απέναντι σε ηλικιωμένους, ΑμεΑ, εγκαταλελειμμένα παιδιά, των οποίων την υγεία η κυβέρνηση έχει αφήσει στον «αυτόματο πιλότο», όπως φαίνεται και από τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε γηροκομεία, αποτελούν τα όσα ανέφερε χτες από τη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, για την ανάγκη της ενίσχυσης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στις δομές αυτές.

Ο Λ. Στολτίδης ανέδειξε την αναντικατάστατη συμβολή που έχουν στη λειτουργία αυτών των Κέντρων οι 300 επικουρικοί - συμβασιούχοι, οι οποίοι «εργάζονται συνεχόμενα, χωρίς καμία μέρα κενό, καλύπτοντας τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, νευραλγικές θέσεις για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού». Τόνισε ότι εδώ και χρόνια «οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με το άγχος της ημερομηνίας λήξης. Κάποιοι είναι απλήρωτοι επί μήνες, από παράταση σε παράταση».

«Ακουσαν επίσημες ευχαριστίες, χειροκροτήθηκαν και έγιναν ασπίδα ζωής αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε, όμως τώρα το υπουργείο Εργασίας, που εποπτεύει τα Κέντρα, ενώ μιλάει για αύξηση των μέτρων σε αυτά λόγω πανδημίας, περιορίζεται σε απαγορεύσεις επισκεπτηρίου και θερμομετρήσεις και την ίδια ώρα ετοιμάζεται να δείξει την έξοδο στους έμπειρους επικουρικούς εργαζόμενους.

Οπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «με την προκήρυξη 7Κ του 2019 του ΑΣΕΠ, ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών στα Κέντρα μένει έξω από τους πίνακες προσληφθέντων, αφού δεν τους έχει ζητηθεί ούτε φάκελος δικαιολογητικών», με αποτέλεσμα από μέρα σε μέρα να κινδυνεύουν να απολυθούν, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκέμβρη.

Ο Λ. Στολτίδης ρώτησε την κυβέρνηση «με ποιον τρόπο θα παρατείνετε την ισχύ των συμβάσεων των επικουρικών, και για ποιο χρονικό διάστημα και αν προτίθεστε να μετατρέψετε τις συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου».

Η υφυπουργός στην απάντησή της προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενη ότι το κράτος πρόνοιας και οι δημόσιες δομές του «αυτήν τη στιγμή έχουν το υψηλότερο στελεχικό δυναμικό της τελευταίας δεκαετίας», κάνοντας λόγο για αύξηση προσωπικού κατά 30%. Στο διά ταύτα, όμως, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τους εργαζόμενους αυτούς. Οσο για τη μονιμοποίησή τους είπε ορθά - κοφτά ότι «αυτό που ζητάτε, το να μετατρέψουμε δηλαδή τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε μόνιμες, είναι κάτι που έχει σταματήσει να γίνεται» και «δεν θα καταστρατηγήσουμε τον ΑΣΕΠ», γιατί «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήμασταν ποτέ αντισυνταγματικοί». Από κει και πέρα είπε ότι θα υπάρξει ειδική μοριοδότηση της εμπειρίας που έχουν οι εργαζόμενοι, για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό.

Σχολιάζοντας τα περί αύξησης του προσωπικού, ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ότι «για την κάλυψη αυτού του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας απαιτούνται με βάση το οργανόγραμμα 5.000 εργαζόμενοι», ενώ σήμερα είναι συνολικά 2.600, δηλαδή λείπουν σχεδόν οι μισοί. Τόνισε ότι «δεν δίνετε ούτε ευρώ για την υγεία εργαζομένων, ηλικιωμένων, ΑμεΑ, για εγκαταλειμμένα παιδιά», προκειμένου να εξασφαλίζεται η ρευστότητα που θέλουν για τις επενδύσεις τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και πρόσθεσε πως «οτιδήποτε άλλο εκτός από την παράταση, τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, τις προσλήψεις που λείπουν άμεσα και όλα τα μέτρα κάλυψης με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να πούμε ότι θα αποτελέσει έγκλημα και σας καλούμε να μην το διαπράξετε».

Διπλό εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΤΑ

Δύο εργαζόμενες στο Κέντρο Διανομής των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω τραυματίστηκαν σοβαρά προχτές, όταν καταπλακώθηκαν από χρηματοκιβώτιο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), επισημαίνοντας πως «είναι ακόμα μία απόδειξη ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ και η κυβέρνηση δεν υπολογίζουν στο ελάχιστο τις ζωές μας».

Είναι απαράδεκτο, τονίζει, σε ώρα εργασίας «σε ένα ταχυδρομικό γραφείο να επιχειρείται μεταφορά υπέρβαρων και τεράστιων σε όγκο αντικειμένων, την ώρα που δεκάδες συνάδελφοι βρίσκονται στο χώρο», χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και χωρίς να έχει εκκενωθεί η αίθουσα.

Στην παρέμβαση που έκανε το ΣΕΤΤΑ χτες, μια μέρα μετά το «ατύχημα», αναδείχθηκαν «προβλήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του χώρου δουλειάς», για το «κατά πόσο είναι ασφαλής για τους εργαζόμενους». Μεταξύ άλλων, οι διάδρομοι είναι στενοί και δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Το εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλουν επίσης με ανακοίνωσή τους η ΔΑΣ ΕΛΤΑ και η «Αγωνιστική Ενότητα Ταχυδρόμων» Αθήνας, και απαιτούν κράτος και διοίκηση των ΕΛΤΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εργατικό «ατύχημα» στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Βόλου

Εργαζόμενη της 3Κ, συνοδός σε απορριμματοφόρο στο δήμο Βόλου, τραυματίστηκε χτες όταν το χέρι της πιάστηκε στο ανυψωτικό του οχήματος κατά τις εργασίες αποκομιδής έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ.

Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαντλητική πίεση προς τους εργαζόμενους από την πλευρά της Διεύθυνσης Καθαριότητας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ακύρωση της ήδη υποστελεχωμένης Επιθεώρησης Εργασίας μέσα από την εκ περιτροπής εργασία.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Βόλου σημειώνει: «Εχουμε αναδείξει πάμπολλες φορές τις εγκληματικές παραλείψεις στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων της Μαγνησίας, του δήμου Βόλου, τη μη εφαρμογή της κολοβής νομοθεσίας για τη συντήρηση των οχημάτων και των μηχανισμών τους, τη μη χορήγηση όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Μόλις προχτές κάναμε παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Βόλου, καταγγέλλοντας για άλλη μια αφορά την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα προβλήματα στο μηχανισμό αποκομιδής των απορριμμάτων. Για μια ακόμα φορά μας απάντησαν από την πλευρά της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Βόλου ότι "πληρούν όλες τις προδιαγραφές"»...

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσουν πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις ειδικότητες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, προσλήψεις τεχνικών και γιατρών Εργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ