ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Κομμάτι της νέας δανειακής σύμβασης

Ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλεπάλληλες «τηλεδιασκέψεις» στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΕ

Στο ίδιο «πακέτο» με τη νέα δανειακή σύμβαση, με ανοιχτά όλα τα τέλια με την ΕΕ, μπροστά και στη σύγκληση του Γιούρογκρουπ, που το έχουν προγραμματίσει για μεθαύριο Δευτέρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, προετοιμάζει την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση, με μπαράζ από νέα απάνθρωπα μέτρα.

Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία συνεχίζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό της νέας χρονιάς (2012), που, όπως ακριβώς και οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων και δεκαετιών, αποδείχνονται εργαλεία διεκπεραίωσης της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου τους, με τα οποία και επιχειρούν να αλυσοδέσουν το λαό στο άρμα των μονοπωλίων.

Το λεγόμενο «εθνικό φορολογικό σύστημα» είναι ήδη έτοιμο. Με βάση και τις «παρατηρήσεις» που τους έχουν αφήσει παρακαταθήκη τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, έρχονται τώρα να απογειώσουν σε νέα ύψη τη φοροληστεία και τα κάθε είδους χαράτσια. Προχωρούν με μέτρα όπως: κατάργηση του «ειδικού φορολογικού καθεστώτος» για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καρατόμηση της «αφορολόγητου» στο υπάρχον ήδη χαράτσι για την «εισφοράς αλληλεγγύης», πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς ΕΒΕ και επαγγελματίες μαζί με «νέας κοπής» χαράτσια, κατάργηση και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου και πολλά άλλα.

Μοναδικό αντίπαλο δέος, η αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, την οποία και στην κυριολεξία τρέμουν. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μεταφέροντας το κλίμα από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι τα επιτελεία της ΕΕ βάζουν στα σκαριά πολλαπλάσια πακέτα, για τους μηχανισμούς διάσωσης, δηλαδή για τη στήριξη των μονοπωλίων τους, για την αντιμετώπιση των νέων κλυδωνισμών που βλέπουν να εξαπλώνονται στα κράτη της λυκοσυμμαχίας. Τα επιτελεία τους αγωνιούν ακόμη και για το ενδεχόμενο να στραβώσει κάτι με το νέο κουβέρνο που ετοιμάζουν, με τη «διαδοχή» που ορέγονται και που τους εξυπηρετεί.

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τους «τεχνοκράτες» του Γιούρογκρουπ βρίσκονται επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενημερώνοντας διαρκώς για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών το EuroWorking, η ομάδα που τώρα προετοιμάζει τη νέα δανειακή σύμβαση, επανασχεδιάζει τη «γραμμή άμυνας» της Ευρωζώνης, το λεγόμενο Plan B, σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η «ιδέα» της μόχλευσης του μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF) σε επίπεδα μεγαλύτερα από 1 τρισ. ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι. Στην καθημερινότητα των στελεχών τους είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι τηλεδιασκέψεις του EuroWorking, με θέμα τις «εξελίξεις στην Ελλάδα».

Με το «εθνικό φορολογικό σύστημα», λοιπόν, βάζουν μπροστά και τα παρακάτω:

  • Αποχαρακτηρίζουν όλους τους αγρότες «ειδικού καθεστώτος», τους υποχρεώνουν να κρατούν λογιστικά βιβλία και να αποδίδουν ΦΠΑ στην Εφορία! Προχωρούν στην κατάργηση φορολόγησης με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα. Στο εξής θα υπολογίζουν τους φόρους όπως και στους ελευθεροεπαγγελματίες. Δρομολογούν και για τους αγρότες του «ειδικού καθεστώτος» το λεγόμενο «τέλος επιτηδεύματος», δηλαδή το χαράτσι με τα 400 ευρώ το χρόνο, που θα το παίρνουν «βρέξει - χιονίσει» ακόμη και για μηδενικούς τζίρους και εισοδήματα! Στα σκαριά έχουν και τη φορολόγηση του προσωπικού εισοδήματος των φτωχών αγροτών από το πρώτο ευρώ, καταργούν δηλαδή και το αφορολόγητο, όπως ετοιμάζονται να κάνουν και για όλους τους επαγγελματίες!
  • Η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, θα το εφαρμόζουν σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ!
  • Καταργούνται, πιθανότατα από το 2012, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου και εξισώνονται με τους «κανονικούς». Ετσι ο ΦΠΑ εκτινάσσεται ανάλογα από το 16% στο 23% και από το 9% στο 13%, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας. Με το νέο λεγόμενο «εθνικό φορολογικό σύστημα» δρομολογούν και την κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Ετσι για τα μικρά νησιά καταργούν την προσαύξηση 50% που μέχρι σήμερα ισχύει στο αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων, τους «μειωμένους» συντελεστές για γονικές παροχές ακινήτων κ.ά.
  • Καταργούν πλήρως το αφορολόγητο όριο για τους μικροεπαγγελματίες, τους φορολογούν δηλαδή για «εισοδήματα» από το πρώτο ευρώ! Για την απογείωση της ληστείας βάζουν στα σκαριά την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης, πιθανόν στο 20% (!) ταυτόχρονα με τα νέας σοδειάς «αντικειμενικά κριτήρια». Δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Προχωρούν σε παραπέρα μειώσεις και στα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
«Θετική αξιολόγηση» για την περιβαλλοντική μελέτη

Στην τελική φάση για την αδειοδότηση μπαίνει το έργο μετά την «στροφή» της Βουλγαρίας

Σε μια νέα φάση φαίνεται να μπαίνει ο οξύτατος ανταγωνισμός για τους ενεργειακούς αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Με τη «θετική αξιολόγηση» της τελευταίες περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, «δρομολογείται η τελική φάση αδειοδότησης» του έργου, επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε προχτές με επιστολή στην εταιρεία του αγωγού (TBP) και χτες, στη Σόφια, ανακοινώθηκε στην ελληνοβουλγαρική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα με την «υψηλή» επίβλεψη της ΕΕ.

Η μεταστροφή της βουλγαρικής πλευράς, έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλεπάλληλες αλλαγές στις περιβαλλοντικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις του αγωγού στο λιμάνι του Μπουργκάς και μια τακτική που έφερε άπειρες φορές το έργο στο «χείλος του γκρεμού», είναι δεδομένο ότι εξαρτάται από την εξέλιξη άλλου είδους αντιπαραθέσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμφέροντα που εμπλέκονται, κρυφά και φανερά, στον αγωγό. Στο βαθμό που η συγκεκριμένη εξέλιξη σημάνει στη συνέχεια οριστικές αποφάσεις από την πλευρά της Βουλγαρίας και δεν προκύψει νέα εμπλοκή στην πορεία, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η συνεργασία της Ρωσίας με αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα στον τομέα του φυσικού αερίου, «έβαλε το χέρι» της. Εάν θα υπάρξει και άμεση συμμετοχή, στο μέλλον, αμερικανικών εταιρειών στον αγωγό, μένει να φανεί.

Το ελληνικό υπουργείο δηλώνει ότι «μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός». Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική και δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με σταθερότητα και επιμονή προώθησε και στήριξε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου το εθνικής σημασίας έργο του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης να αντιμετωπιστεί από την περιβαλλοντική του πλευρά με τις καλές υπηρεσίες και το συντονισμό της ΕΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές και φίλες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία».

Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα έχει συνολικό μήκος περίπου 280 χλμ., εκ των οποίων τα 135 χλμ. θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Το κόστος του υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 35 έως 50 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η κίνηση των δεξαμενοπλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο μέσω του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελίων με παράλληλη αύξηση των ποσοτήτων.

Πέρα από τις αντιπαραθέσεις των πετρελαϊκών και γεωπολιτικών συμφερόντων, απέναντι στο σχέδιο του αγωγού, έχουν εκδηλωθεί και σημαντικές περιβαλλοντικές ενστάσεις που σχετίζονται τόσο με τις επιπτώσεις στις «ευαίσθητες» περιοχές από τις οποίες θα περάσει, όσο και με τις καταστροφικές συνέπειες πιθανού ναυτικού ατυχήματος στο Αιγαίο.

Η Ρωσία έχει εγγυηθεί τις ποσότητες πετρελαίου που θα περνούν από τον αγωγό και συμμετέχει με 51% στη διεθνή κοινοπραξία του έργου. (Στη ρωσική εταιρεία συμμετέχουν η «Τransneft» με 33,34%, η «Rosneft» και η «Gazpromneft», που έχουν από 33,3%). Η Βουλγαρία συμμετέχει με 24,5% μέσω της «Bulgargas». Η Ελλάδα επίσης με 24,5% συνολικά, μέσω της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ ΑΕ - Θράκη ΑΕ (Λάτσης 35% - Κοπελούζος 75%) και του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει το 1%.

Επιχειρηματικές κολεγιές

Την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής στη Marfin Popular Bank (πρώην Λαϊκή Κύπρου) υπέβαλε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος, προφανώς σε συνεννόηση με τους μεγαλομετόχους από το Κατάρ.

Το «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού «χρέους» μαζί και οι νέες νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας, συνολικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, φαίνεται να επηρεάζει και τις κυπριακές τράπεζες, που αναμένεται να βρεθούν σε φάση αναζήτησης νέων κεφαλαίων. Είναι φανερό το γεγονός ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν και τα υπάρχοντα επιχειρηματικά πλάνα μερίδων της πλουτοκρατίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ