ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Αύριο η διαδήλωση στην Ομόνοια με αιχμή τις Συμβάσεις

Καλούν στην Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ.

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, καλούν τα Συνδικάτα κλάδων της Βιομηχανίας στην Αττική που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της αγωνιστικής κλιμάκωσης με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Η πρωτοβουλία ανήκει στις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Συνδικάτο Χαρτεργατών, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ενωση Ελαιοσαπωνοποιών. Τα Συνδικάτα που διοργανώνουν την κινητοποίηση, ανήκουν στις πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συμβάσεων.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν εργάζεται. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Υπογραφή των κλαδικών μας Συμβάσεων με ελάχιστη βάση τούς ήδη κατακτημένους μέσα από αυτές όρους, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα. Κανένας συμβιβασμός με τις εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων.

Συγκέντρωση της ΟΒΣΑ στις 10 Οκτώβρη

Να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ενάντια στη φοροληστεία και τα άλλα μέτρα που εξοντώνουν αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Καλεί τα ΔΣ των σωματείων και των τοπικών ενώσεων να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις για να γίνει η επιτυχία της κινητοποίησης υπόθεση των αυτοαπασχολούμενων.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί, ανάμεσα σε άλλα, άμεση ένταξη στο αφορολόγητο όριο. Αύξησή του στις 20.000, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Να πληρώσει εδώ και τώρα το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων προοδευτικά στο 45%. Να σταματήσουν οι διώξεις και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και στέγης. Αμεση διαγραφή τμήματος των χρεών, τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

Ξεκινά σήμερα το 17ο Συνέδριο της ΠΣΟ

Ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη, στο Ντερμπάν της Νότιας Αφρικής το 17ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 8 Οκτώβρη. Στο συνέδριο συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Τα στοιχεία για το σώμα του συνεδρίου αντανακλούν την οργανωτική ισχυροποίηση της ΠΣΟ την πενταετία που πέρασε από το προηγούμενο 16ο Συνέδριο (2011, Αθήνα). Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν 1.300 σύνεδροι, από 860 το 2011. Οι σύνεδροι εκπροσωπούν συνδικαλιστικές οργανώσεις από 111 χώρες (101 το 2011), ενώ το 69% των συνέδρων προέρχονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα και το 31% από αντίστοιχες του δημόσιου τομέα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ «ΕΙΔΙΚΩΝ»
Η απεργία και το «λοκ άουτ»

Ενα από τα σημεία του πορίσματος των «ειδικών» για τα Εργασιακά που προβλήθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, ήταν αυτό για τις απεργίες και το «λοκ άουτ». Σύμφωνα με το πόρισμα, η Επιτροπή «δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις απεργίες». Ωστόσο, η υπεράσπιση της ισχύουσας νομοθεσίας δεν γίνεται επειδή διασφαλίζει το δικαίωμα στην απεργία για τους εργαζόμενους, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Επειδή παρέχει στην εργοδοσία τη δυνατότητα, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, να αμφισβητήσει ευθέως τη νομιμότητα μιας απεργίας και είτε να την υπονομεύσει προληπτικά, είτε να επιβάλει τον τερματισμό της.

Στο πόρισμά της, η Επιτροπή κάνει μια εξαντλητική παρουσίαση της νομοθεσίας/νομολογίας σχετικά με τις απεργίες. Διαπιστώνει ότι «το άρθρο 19 του Νόμου 1264/1982 και τα ελληνικά δικαστήρια έχουν θεσπίσει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την αναλογικότητα των απεργιών» και επιχαίρει επειδή «υπάρχει ένας σημαντικός όγκος νομολογίας, σύμφωνα με την οποία οι απεργίες κηρύχθηκαν παράνομες με βάση την αρχή της αναλογικότητας». Επομένως, σύμφωνα με την Επιτροπή, «εναπόκειται στον Ελληνα νομοθέτη να καθορίσει τις προϋποθέσεις της νόμιμης απεργίας σεβόμενος το συνταγματικό πλαίσιο». Δηλαδή, είναι στο χέρι των δικαστηρίων, όταν προσφεύγει η εργοδοσία, να βρίσκουν τα κατάλληλα επιχειρήματα για να εμποδίσουν την κήρυξη μιας απεργίας ή για να επιβάλουν τον τερματισμό της.

Παρόμοια είναι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει και για το «λοκ άουτ» η Επιτροπή, η οποία «δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας». Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι «μόνο σε λίγες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, το "λοκ άουτ" απαγορεύεται ρητά», προδίδοντας ότι η συμμόρφωση με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και σ' αυτό το θέμα οδηγούν σε επιδείνωση της νομοθεσίας για τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή επανέρχεται στο θέμα της απεργίας και αποφαίνεται ότι «για τους εργοδότες δεν υπάρχει ανάγκη να ασκήσουν ένα "λοκ άουτ", λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στο δικαίωμα της απεργίας».

Λίγο πιο κάτω, το πόρισμα συνεχίζει: «Υπάρχει, ωστόσο, ένα επιπλέον πρόβλημα που σχετίζεται με τη θέση του εργοδότη στην περίπτωση μιας απεργίας, καθώς δεν διευκρινίζεται αν επιβαρύνεται να πληρώνει τους μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους, αν αυτοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται λόγω της απεργίας. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα άδικο σε περιπτώσεις όπου λίγα άτομα σε θέσεις - κλειδιά προχωρούν σε απεργία, καθιστώντας αδύνατη την παροχή εργασίας από τους άλλους εργαζόμενους της εταιρείας». Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρει το πόρισμα, «τα ελληνικά δικαστήρια αποδέχονται το δικαίωμα του εργοδότη να αρνηθεί τις υπηρεσίες των μη απεργών και να μην πληρώσει τους μισθούς τους, με βάση την αρχή της αντικειμενικής αδυναμίας».

Η Επιτροπή παραθέτει και μια απόφαση του Εφετείου Πατρών, που επικαλείται το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα για να δικαιώσει έναν εργοδότη, ο οποίος αρνούνταν να πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους και καταγγέλθηκε ότι προβαίνει σε «λοκ άουτ». Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο εργοδότης δικαιώνεται, αρκεί «να αποδείξει ότι η λειτουργία της επιχείρησης δεν είναι δυνατή όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά ως αποτέλεσμα της απεργίας ενός μέρους των εργαζομένων». Στην περίπτωση αυτή, επιλαμβάνεται το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα, αλλά «η λύση αυτή δεν είναι αδιαμφισβήτητη», σύμφωνα με την Επιτροπή.

Γι' αυτό, στις «συστάσεις» αναφορικά με το «λοκ άουτ», η Επιτροπή αναφέρει: «Ο Ελληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μην πληρώσει μη απεργούς εργάτες, αν δεν μπορούν συνεχίσουν να εργάζονται επειδή μια απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση ή στις εγκαταστάσεις της». Επομένως, το πόρισμα κλείνει το μάτι στην εργοδοσία ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, με μια μικρή «διευκρίνηση», μπορεί κάλλιστα να τις αποδώσει «ισοδύναμα» αποτελέσματα με την επαναφορά της ανταπεργίας.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η θέση του πορίσματος για την απεργία και το «λοκ άουτ» είναι αντιγραφή σχεδόν των όσων έγραφε το υπουργείο Εργασίας στο υπόμνημα που παρέδωσε στην Επιτροπή, με τις θέσεις του για τα Εργασιακά. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «στην πράξη οι εργοδότες προτιμούν να ασκήσουν προσφυγή κατά της νομιμότητας της απεργίας ενώπιον των δικαστηρίων» αντί να κάνουν ανταπεργία, καθώς «η έκδοση της απόφασης εντός της ημέρας επιλύει την εκκρεμότητα»! Παραδέχεται, δηλαδή, ότι τα δικαστήρια ευχαρίστως και ταχύτατα βγάζουν εννιά στις δέκα απεργίες παράνομες ή/και καταχρηστικές.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το υπουργείο Εργασίας βεβαιώνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναγνωρίζει στον εργοδότη το δικαίωμα να μην πληρώσει τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία. Οπως γράφεται στο υπόμνημα, το οποίο επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου (1303/2004), «μια απεργία μπορεί να εξηγηθεί ως μια κατάσταση ανωτέρας βίας, κατά την οποία οι εργοδότες κατά περίπτωση απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν μισθό σε εργαζόμενους που δεν απεργούν»...

Χτες, στη στήλη «Αποκαλυπτικά» γράφαμε για την αναφορά του πορίσματος στις ομαδικές απολύσεις. Αύριο, θα δούμε τι γράφει για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις.

Συγκέντρωση για τα «Λιπάσματα Καβάλας»

Μαζική συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Καβάλας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα», έχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία. Χτες στα δικαστήρια ξεκίνησε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Την προηγούμενη βδομάδα, η εργοδοσία προχώρησε σε ακόμη 33 απολύσεις εργαζομένων, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των απολυμένων στους 165. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητούν να γίνει Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι πώς θα κινηθούν από εδώ και εμπρός, οργανωμένα και συλλογικά. Προτείνουν κινητοποιήσεις στο δήμο, στον ΟΑΕΔ, στη ΔΕΗ για το ζήτημα της κατάργησης των δημοτικών τελών, να μη γίνει καμιά διακοπή σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, να μπουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να δοθεί το έκτακτο βοήθημα και επίδομα ανεργίας.

Ακρωτηριάστηκε εργάτης σε εκκοκκιστήριο

Ακρωτηριασμό στο χέρι του υπέστη 38χρονος εργαζόμενος σε εκκοκκιστήριο βαμβακιού στο δρόμο Φαρσάλων - Μικροθηβών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της δουλειάς, η πρέσα εκκόκκισης εγκλώβισε το δεξί του χέρι, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν 3 δάκτυλα. Ο 38χρονος μεταφέρθηκε, αρχικά, στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και νοσηλεύεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ