ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»
Οι λαοί να ανατρέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Από διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον Ιούλη του 2006 ενάντια στις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Από διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον Ιούλη του 2006 ενάντια στις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας - αυτής που, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι, «η πλήρης κυριαρχία της θα ισοδυναμούσε με παγκόσμια υπεροχή» - όλο το 2007 βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και επεμβάσεων και το ίδιο προμηνύεται και για το 2008.

Οπως σημείωνε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, από το Μάη του 2006 σε απόφασή της, που είχε ασχοληθεί ειδικά με τη διεθνή κατάσταση: «Οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη συμμετέχει ανάλογα και με το βάρος και το μέγεθος που της αναλογούν στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με βάση τη θέση της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και τη γεωγραφική - στρατηγική της θέση. Οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στον έλεγχο των αγορών των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας. Στοχεύουν στον ασφυκτικό έλεγχο ενός μεγάλου μέρους κρατών που είτε δεν ανήκουν οργανικά στις συμμαχικές ενώσεις τους, είτε έχουν κάποιες αντιστάσεις, καθένα για τους δικούς του λόγους. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας των Διεθνών Συμφωνιών για τα πυρηνικά όπλα. Αλλωστε, αυτές οι συμφωνίες δεν απέτρεψαν τις ΗΠΑ από την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, ιδιαίτερα στην τελευταία 15ετία. Και από αυτή τη σκοπιά, αξίζει να επισημάνουμε ξανά το ρόλο αναχαίτισης που έπαιζε το σοσιαλιστικό σύστημα και η ΕΣΣΔ τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ειδικότερα για το «σχέδιο της ευρείας Μέσης Ανατολής», τις επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν και την επικείμενη στο Ιράν, η απόφαση σημείωνε:

«Δε νομιμοποιείται καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, κανένας διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αποφάσεις κατά λαών, να επεμβαίνει, να καθορίζει ποιος επιτρέπεται να έχει και ποιος όχι πυρηνική ενέργεια. Η προετοιμασία της κοινής γνώμης (σ.σ. για το Ιράν) θυμίζει τις προετοιμασίες επίθεσης κατά του Ιράκ. Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι πρόσχημα, όπως πρόσχημα ήταν και τα "χημικά όπλα" που δήθεν διέθετε το Ιράκ».

Σχετικά δε με τη θέση της χώρας μας, το ΚΚΕ σημείωνε με έμφαση: «Να αποτραπεί κάθε μέτρο, κάθε στρατιωτική εξέλιξη, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και σοβαρές συνέπειες και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Ανεξάρτητα από τις όποιες "συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις" υπάρχουν για την Ελλάδα, με συμφωνίες που έχουν υπογραφεί διαδοχικά τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αυτές δεν πρέπει να τηρηθούν, αφού συμβάλλουν, οδηγούν σε ανάφλεξη και σε νέες εστίες πολέμου και εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές.

Η επιχειρηματολογία περί προώθησης "διπλωματικής λύσης" ειρηνικής είναι στάχτη στα μάτια των λαών, είναι ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Η εμπειρία των λαών, ιδιαίτερα της τελευταίας 15ετίας, επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη προετοιμάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο ιμπεριαλισμός, προκειμένου να εκτονώσει τις αντιθέσεις του και να ανακόψει την αντίσταση των λαών, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα, να εξαπολύσει ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αρα, η πάλη κατά των πυρηνικών όπλων, η πάλη κατά του πολέμου συνδέεται άμεσα με την πάλη ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο σύνολό του».

Επίσης τόνιζε: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και ανησυχίες του Κόμματός μας για την προώθηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, για το σχέδιο "εκδημοκρατισμού των αραβικών καθεστώτων". Ανοιξαν το δρόμο σε νέες απειλές για τους λαούς και την υπόθεση της ειρήνης, αφού συνεπάγονται στρατιωτικές επεμβάσεις, πρόκληση εμφυλίου πολέμου, προβοκάτσιες και αξιοποίηση εστιών έντασης. Πρόκειται για διασπαστική πολιτική, ώστε να διευκολυνθεί η επικράτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, υπογράμμιζε το ΚΚΕ: «Με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, για άλλη μια φορά προκύπτει η ανάγκη να αναδειχτούν στο παλαιστινιακό πολιτικό προσκήνιο πολιτικές δυνάμεις που θα ηγηθούν ενός λαϊκού επαναστατικού κινήματος, για να προωθήσουν μια πραγματικά συνολική εναλλακτική πρόταση και κατά της ισραηλινής κατοχής και της στυγνής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, και κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στη «μέγκενη» νέων πιέσεων

Μέλη του Λαϊκού και του Δημοκρατικού Μετώπου της Παλαιστίνης διαδηλώνουν ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και το τείχος

Associated Press

Μέλη του Λαϊκού και του Δημοκρατικού Μετώπου της Παλαιστίνης διαδηλώνουν ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και το τείχος
Στην τροχιά των συνεχιζόμενων ασφυκτικών πιέσεων για «επίλυση» του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - EE για πλήρη έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των οδών στη Μέση Ανατολή παραμένουν οι εξελίξεις στην περιοχή. Οι εντατικές περιοδείες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις απ' το Γενάρη έως το Νοέμβρη του 2007 σε παλαιστινιακά εδάφη, Ισραήλ και χώρες του Κόλπου, καθώς και η περιβόητη «ειρηνευτική διάσκεψη, στην Ανάπολη, των ΗΠΑ» (στα τέλη Νοέμβρη) δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα για τον παλαιστινιακό λαό. Ολο αυτό το διάστημα, οι ισραηλινές (χερσαίες και εναέριες) επιδρομές κλιμακώθηκαν. Ο οικονομικός στραγγαλισμός του παλαιστινιακού λαού εντάθηκε όχι μόνον απ' το Ισραήλ, αλλά και από τις ΗΠΑ και ΕΕ, που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να απομονώσουν την κυβέρνηση της Χαμάς και να τιμωρήσουν τον παλαιστινιακό λαό που την εξέλεξε το Μάρτη του 2006.

Οι αμερικανο-ευρωενωσιακές πιέσεις και παρεμβάσεις έφεραν «αποτέλεσμα» στα μέσα του περασμένου Ιούνη, οπότε επήλθε «μοιραία» το ρήγμα στην παλαιστινιακή ηγεσία και άρχισαν αιματηρές ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις... Ετσι, αντί να δημιουργηθεί «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» - όπως ισχυρίζονταν πως προσπαθούσαν ΗΠΑ και ΕΕ... - η παλαιστινιακή ηγεσία διχάστηκε. Επήλθε διάλυση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και ο πρόεδρος Αμπάς όρισε (17/6/07) νέα κυβέρνηση στη Δυτική Οχθη με πρωθυπουργό τον Σαλάμ Φαγιάντ. Εκτοτε, έμεινε η Χαμάς να διοικεί τα (υπό συνεχή ισραηλινή τρομοκρατία και σκληρό οικονομικό αποκλεισμό) εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς διοικεί τη Δυτική Οχθη έχοντας χριστεί ο μοναδικός «νόμιμος» Παλαιστίνιος συνομιλητής της «διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα, έγινε ο μοναδικός (εν αναμονή) παραλήπτης της διαβόητης «διεθνούς οικονομικής βοήθειας» αρκετών δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη στη διάσκεψη «δωρητών» για το Παλαιστινιακό στο Παρίσι.

Αποκλεισμός και επιδρομές

Η τακτική απομόνωσης της Χαμάς επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα «νομιμοποίησε» τις τακτικές, αιματηρές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, ο οποίος αξιοποίησε κάθε ευκαιρία για να καταπνίξει την παλαιστινιακή αντίσταση. Στη Δυτική Οχθη, πάλι, διαμορφώθηκε μία κατάτι καλύτερη κατάσταση, χωρίς ωστόσο να λείπουν και εκεί οι κατά καιρούς επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού...

Ενταση και στο Λίβανο

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως παράλληλα με τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, συντηρήθηκε η επικίνδυνη ένταση στο Λίβανο, όπου οι παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων προκάλεσαν νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό λίγους μήνες μετά την προπέρσινη αποτυχημένη (στρατιωτικά...) ισραηλινή φονική επιδρομή.

Το Γενάρη του 2007, οι λιβανέζικες δυνάμεις της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ εντείνουν τις πιέσεις τους για παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα. Οι πολύμηνες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες δεν οδηγούν σ' αυτό το αποτέλεσμα... Το Μάρτη ξεσπούν οι συγκρούσεις ισλαμιστών ενόπλων και Λιβανέζων στρατιωτών στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ του Λιβάνου. Διήρκεσαν έως το Σεπτέμβρη του 2007 και τερματίστηκαν έπειτα από τουλάχιστον 300 νεκρούς και πάνω από 40.000 εκτοπισμένους.

Στο μεσοδιάστημα (Μάης του 2007) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη συγκρότηση δικαστηρίου για την παραπομπή των δραστών της δίκης του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Εκτοτε και έως το τέλος του χρόνου ακολουθεί σειρά δολοφονικών (ενίοτε προβοκατόρικων) επιθέσεων. Τον Ιούνη του 2007 δολοφονείται στη Βηρυτό ο αντισύρος βουλευτής Ουαλίντ Εϊντο. Το Σεπτέμβρη ο επίσης αντισύρος βουλευτής Αντουάν Γκάνιμ. Στις αρχές Δεκέμβρη ο στρατηγός Φρανσουά αλ Χατζ, που επρόκειτο να αναλάβει την ηγεσία του στρατού σε περίπτωση εκλογής νέου προέδρου.

Το Νοέμβρη παραιτείται ο φιλοσύρος πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ και η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα όταν παραδίδει τη σκυτάλη εξουσιών του στο στρατό, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός Σινιόρα λέει πως επωμίζεται και με τις προεδρικές εξουσίες... Απ' το φθινόπωρο έως σήμερα η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου αναβάλλεται από βδομάδα σε βδομάδα, αντανακλώντας τις πιέσεις ξένων δυνάμεων και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που περιπλέκουν την κρίση...

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, η επικείμενη περιοδεία του προέδρου Μπους στη Μέση Ανατολή (που ξεκινά στις 9/1/07 με την επίσκεψή του σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη) αναμένεται να οδηγήσει σε επανάληψη των γνωστών θεατρινισμών περί «ενίσχυσης» της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό. Υπόθεση που βεβαίως δεν μπορεί να λυθεί δίκαια και ειρηνικά, όσο οι θύτες (Ισραήλ) εξισώνονται με τα θύματα (παλαιστινιακός λαός), όσο στην Παλαιστίνη δε δυναμώνει το κίνημα σύγκρουσης και ρήξης με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


Δ. Ο.

Προετοιμάζοντας νέες επεμβάσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν

Κομβικό σημείο στα σχέδια για τη δημιουργία της «Νέας Ευρείας Μέσης Ανατολής», των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελεί το Ιράκ, λόγω τόσο των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του, όσο και της γεωστρατηγικής του θέσης, στον ενεργειακό χάρτη. Από την εισβολή και κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής, το Ιράκ, με μία εγκάθετη κυβέρνηση, πειθήνιο όργανο των ιμπεριαλιστών, ζει τη δήθεν διαδικασία του «εκδημοκρατισμού και της απελευθέρωσής» του, εν μέσω καθημερινών συγκρούσεων, με τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς και το λαό να αντιτάσσεται και να ανθίσταται σθεναρά στο δυτικού τύπου «εκπολιτισμό» που προσπαθούν να του επιβάλουν οι κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να το μετατρέψουν σε μία σύγχρονη αποικία, που θα σκύβει το κεφάλι και θα πληρώνει αγόγγυστα το φόρο υποτέλειας... Το ίδιο συμβαίνει και στο Αφγανιστάν.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, αποτιμώντας τη δράση των κατοχικών δυνάμεων και της προσπάθειάς τους να πατάξουν «την τρομοκρατία», είπε χαρακτηριστικά «το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα ακούσετε από εμένα πως η Αλ Κάιντα νικήθηκε και ότι έχουμε τη νίκη στο χέρι».

Οι ΗΠΑ αρέσκονταν τον περασμένο χρόνο να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα στοιχειοθέτησης της «ύπαρξης προόδου» στην υπόθεση Ιράκ, προκειμένου να κατευνάσουν και τις εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς η κοινή γνώμη αντιτίθεται πλέον εμφανώς, τη σχετική και ιδιαίτερα εύθραυστη ηρεμία της τελευταίας περιόδου, που επιτεύχθηκε διά της ενίσχυσης της κατοχής. Ωστόσο, επειδή οι ισορροπίες είναι πολύ εύκολα αναστρέψιμες και η ηρεμία φενάκη, αναζητήθηκαν νέες «λύσεις», για να αποδειχθεί η κατοχή «απαραίτητο συστατικό της... ηρεμίας».

Χαρακτηριστική ήταν και η έκθεση Μπέικερ - Χάμιλτον, το Γενάρη του 2007, που έκρινε «αποτυχημένη» την τακτική Μπους στο Ιράκ, που προέβλεπε την απόλυτη επιβολή, χωρίς τη χρήση διπλωματικών παιχνιδιών, σημειώνοντας ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται ως προς την υλοποίηση των σχεδίου για την Ευρεία Μέση Ανατολή όσο κυριαρχεί αποκλειστικά η λογική της ισχύος και δεν ανοίγονται παράθυρα διαλόγων και πολιτικών ελιγμών εντός και εκτός Ιράκ, ακόμα και με τους άλλους «ενδιαφερόμενους», τη Συρία και το Ιράν.

Ο ρόλος του Κουρδικού

Ξεκινώντας από την αναζωπύρωση του Κουρδικού και τις εκτεταμένες τουρκικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, με την εμφανή και δεδηλωμένη στήριξη της Ουάσιγκτον, εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ, οι ΗΠΑ υπενθύμισαν στο Ιράκ, ότι η παρουσία τους στην περιοχή είναι «απαραίτητη», για να προστατευτούν από κινδύνους όπως μία «γενικευμένη» τουρκική εισβολή στη χώρα. Ακόμα, οι «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ εντάσσονται στο γενικότερο αμερικανικό σχέδιο για την περιοχή (πλούσια σε μαύρο χρυσό), που μεταξύ άλλων θα δώσει τη συμφερότερη, για τις ΗΠΑ, λύση στο Κουρδικό. Αλλωστε, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι προσπαθεί να ενώσει τους Κούρδους με τους Σουνίτες του Ιράκ, εναντίον των Σιιτών και μέσω αυτού να βρει διέξοδο και προς το Ιράν.

Υποδαυλιζόμενη σύγκρουση Σουνιτών και Σιιτών

Σε αυτή την κατεύθυνση, της δημιουργίας εμφύλιας διαμάχης στο Ιράκ, που θα βοηθήσει ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράν, είναι και στρατολόγηση από τις ΗΠΑ Σουνιτών μισθοφόρων. Ετσι παράλληλα με τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την εδραίωση των μηχανισμών για μακροχρόνια κατοχή στο Ιράκ, προετοιμάζεται και ένας ενδεχόμενος πόλεμος με το Ιράν.

Σύμφωνα με στοιχεία, 192 σουνιτικές φατρίες έχουν στρατολογηθεί, από τις κατοχικές δυνάμεις, με τους Σουνίτες να βλέπουν τη συνεργασία με τους κατακτητές, ως τη μόνη διέξοδο ανάκτησης της χαμένης τους εξουσίας. Αποτέλεσμα είναι να έχουν ήδη δημιουργηθεί σουνιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν εκτός της κυβέρνησης του Ιράκ, υπό αμερικανικές εντολές, που δηλώνουν χαρακτηριστικά «μισούμε τους Αμερικανούς ως κατακτητές, αλλά μισούμε περισσότερο την Αλ Κάιντα και ακόμα περισσότερο τους Πέρσες».

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για έναν πόλεμο στο Ιράν, εστιάζοντας στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και απαιτώντας σημαντικές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που σκοντάφτουν στη ρωσική και κινεζική άρνηση. Ωστόσο, ήδη οι Κούρδοι πραγματοποιούν συγκρούσεις στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ και την Τουρκία, προσπαθώντας να κάνουν το δρόμο της επέμβασης ακόμα πιο εύκολο...


Α.Φ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ