ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
Σελ. /28
Για την ανασυγκρότηση

Με τον αέρα της ανασυγκρότησης και της αποκατεστημένης ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας του Κόμματος, οι Θέσεις του 17ου Συνεδρίου από την πρώτη σελίδα δίνουν τόνο αισιοδοξίας για την ακόμα παραπέρα ισχυροποίηση του Κόμματος, που ξεκίνησε με το 14ο Συνέδριο.

Σύμφωνα με τις Θέσεις η κρίση στο Κόμμα προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του '80, όμως οι αναφορές στα αίτια είναι γενικόλογες και περιορίζονται σε αοριστίες, όπως: «η διάσπαση του '89-'91», «η εσωκομματική κρίση που επέδρασε στην ΚΝΕ», «οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες», «η αρνητική εμπειρία του Συνασπισμού», κλπ.

Μελετώντας την ιστορία του Κόμματος μέσα από τα κομματικά ντοκουμέντα και τα συνέδριά του, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η περίοδος '89-'91 ήταν η φυσική κατάληξη μιας πολιτικής κατεύθυνσης, μιας γραμμής που επηρέασε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα στον κόσμο (άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο) και επομένως και το ΚΚΕ, διακόπτοντας βίαια την επαναστατική του πορεία.

Μιας πολιτικής γραμμής αντεπαναστατικής, ξένης προς το μαρξισμό-λενινισμό, που στη Σ.Ε. πήρε σάρκα και οστά μετά το θάνατο του Στάλιν (1953), με τη διεξαγωγή των συνεδρίων 20ό - 22ο του ΚΚΣΕ, όπου μπήκαν οι βάσεις, ιδεολογικές και οικονομικές, για την ανατροπή του σοσιαλισμού, με τη θεωρία του ειρηνικού περάσματος στο σοσιαλισμό, τη μετονομασία του Κ.Κ. σε «Κόμμα όλου του λαού» και τη μετατροπή του «κράτους της δικτατορίας του προλεταριάτου», σε «Παλλαϊκό κράτος».

Η αντεπαναστατική γραμμή πέρασε ατόφια στο Ελληνικό Κ.Κ., με την παρέμβαση των 6 αδελφών Κ.Κ. και την επιβολή της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (Μάρτης 1956), όπου, εκτός των άλλων, πραξικοπηματικά διορίστηκε νέο Π.Γ. και Γραμματεία Κ.Ε., καθαιρέθηκε και στη συνέχεια το 1957 διαγράφηκε ο νόμιμος γραμματέας του Κόμματος, ο Νίκος Ζαχαριάδης και πολλά στελέχη και μέλη που αντιτάχθηκαν στη νέα γραμμή.

Το επισφράγισμα της αντεπαναστατικής γραμμής ήρθε με τη διεξαγωγή του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1961), το περιεχόμενο του οποίου οι κομμουνιστές πρέπει να το γνωρίζουν, γιατί οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα.

Τα επόμενα συνέδρια που ακολούθησαν, ουσιαστικά δεν έφεραν κάτι καινούριο, εκτός από μικρές τροποποιήσεις, όπως το 9ο Συνέδριο (1973), το 10ο Συνέδριο (1978), το 11ο Συνέδριο (1982) και λίγο μεγαλύτερες βελτιώσεις, π.χ., 15ο Συνέδριο (1996), 16ο Συνέδριο (2000). Χρονικά λοιπόν η κρίση στο Κόμμα ξεκίνησε το 1956 και το '89 -'91 απλά είχε κορυφωθεί. Και αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική ανασυγκρότηση, σε εκείνη την περίοδο πρέπει να σταθούμε και εκείνες τις αποφάσεις πρέπει να κριτικάρουμε.

Για να γίνει το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του επαναστατικού ΚΚΕ, πρέπει άμεσα να καταδικαστεί το περιεχόμενο της 6ης Ολομέλειας του '56 που διέκοψε την επαναστατική πορεία του Κόμματος και να αποκατασταθεί η μνήμη του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη.

Το δεύτερο βήμα της ανασυγκρότησης περνάει μέσα από την επεξεργασία πολιτικού προγράμματος και καταστατικού που θα καθοδηγείται και θα βασίζεται στη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, θα διδάσκεται από την εμπειρία των αγώνων του Κόμματος και από την εμπειρία των παγκόσμιων επαναστατικών κινημάτων. Στο πολιτικό πρόγραμμα πρέπει να διασφαλίζεται η μονολιθικότητα του Κόμματος (μία γραμμή, μία καθοδήγηση, μία θεωρία), να απορρίπτεται κάθε είδος «ειρηνικού περάσματος» και «βελούδινης επανάστασης», που είναι ξένες στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, να αναδεικνύονται με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές οι σκοποί, οι επιδιώξεις του Κόμματος και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Τέλος, οι όποιες συμμαχίες γίνονται πρέπει να εξυπηρετούν τον τελικό σκοπό και σε καμιά περίπτωση να μη γίνουν ευκαιριακές συμμαχίες σε επίπεδο κομμάτων, οργανώσεων, φορέων ή προσώπων.

Τάσος Χοϊνάς

Γιάννενα

Διάβασα τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο. Θεώρησα σωστό να ανταποκριθώ στο κάλεσμα για τη συμμετοχή μου στον προσυνεδριακό διάλογο με την ελπίδα να συμβάλω έστω και ελάχιστα στη διαμόρφωση των οριστικών θέσεων.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο κεφάλαιο που αφορά την ανασυγκρότηση του Κόμματος και να υπογραμμίσω κάποιους προβληματισμούς.

Οταν μιλάμε για ανασυγκρότηση σίγουρα εννοούμε όλη τη διαδικασία και τη λειτουργία που γίνεται στο Κόμμα. Λειτουργία των κομματικών σε όλα τα επίπεδα και με ιδιαίτερη βαρύτητα στις οργανώσεις βάσης. Ιδεολογική και πολιτική δουλιά, στρατολογία νέων μελών και ανανέωση των στελεχών. Νομίζω αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την ανασυγκρότηση, συν των σκόρπιων κομματικών δυνάμεων, αν προέκυψαν από κάποιους λόγους.

Ομως, πάλι κατά τη γνώμη μου, με την ειδική έννοια της ανασυγκρότησης για ένα κόμμα κομμουνιστικό δεν υπάρχουν καθορισμένα όρια και περιθώρια ανασυγκρότησης, αλλά είναι μια κομματική διαδικασία που λειτουργεί ή πρέπει να λειτουργεί μόνιμα, που προκύπτει από τις αρχές, για την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη του Κόμματος.

Η πορεία της ανασυγκρότησης που χρονολογείται ύστερα από την κρίση που δοκίμασε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, ανατροπές στις χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, και την υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες. Το ΚΚ που πάλευε και δρούσε σ' αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες βγήκε σε κατάσταση ικανοποιητική, θετική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δε μπορούσε να ήταν και διαφορετικά, διότι δε θα ήταν κόμμα νέου τύπου, κόμμα της εργατικής τάξης και της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Είναι αλήθεια, το ΚΚΕ όπως αναφέρεται στις Θέσεις και σε άλλα κομματικά ντοκουμέντα, το ότι κατόρθωσε να σταθεί όρθιο και να αντέξει με το πέρασμα αυτής της θύελλας και στο σαρωτικό οδοστρωτήρα των ανατροπών και της υποχώρησης του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, είναι επίσης πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα με την οργανωμένη πάλη του βοήθησε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην παραπέρα υποχώρηση που καλλιεργήθηκε έντονα ύστερα από την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και τη νίκη της αντεπανάστασης στην Ευρώπη, όχι μονάχα από τους αστούς θεωρητικούς, αλλά περισσότερο από την εμφάνιση των σύγχρονων οπορτουνιστών που με τη θεωρία τους ότι ο μαρξισμός και λενινισμός είναι ξεπερασμένος, όπως τονίζουν οι Ελληνες αναθεωρητές - προχτές ΚΚΕ εσωτερικού χτες Συνασπισμός, σήμερα Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

Το Κόμμα στο σύνολό του στην πορεία της ανασυγκρότησης και μετά το 16ο Συνέδριο είχε πιο έντονη παρέμβαση σε πολλούς τομείς - συνδικαλιστικούς, πολιτικούς, αθλητικούς, κλπ. Στις κινητοποιήσεις των εργατικών και αγροτικών φορέων σημειώθηκαν συσπειρώσεις. Ιδιαίτερες συσπειρώσεις είχαμε στο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Ομως οι συσπειρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτούς τους τομείς δεν απέδωσαν όσο το απαιτούσαν οι συνθήκες. Και αυτό οφείλεται εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες που προβάλλει ο ταξικός αντίπαλος που είναι δοσμένες για οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά σε μεγάλο βαθμό κατά τη γνώμη μου οφείλεται και στον υποκειμενικό παράγοντα. Στον παράγοντα κόμματος - ποιοτικός και ποσοτικός - στις παρεμβάσεις και στο τι παρεμβάσεις.

Η ανασυγκρότηση του Κόμματος ιδιαίτερα σήμερα, με τις ανατροπές και τις διάφορες θεωρίες που δημιουργούνται, πρέπει να είναι μια διαδικασία σε μόνιμη βάση και συγχρόνως να ταυτίζεται με την ανανέωση ολόκληρου του κομματικού δυναμικού, μελών και στελεχών. Στον τομέα αυτό για το διάστημα που συζητάμε δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο - τουλάχιστο για την ύπαιθρο, όπου ο ρόλος των ΚΟΒ έχει υποβαθμιστεί, υπολειτουργούν και οι συνεδριάσεις τους έχουν τυπικό χαρακτήρα. Αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και τα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα - Αχτιδικές επιτροπές, εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο λειτουργίας και καθοδήγησης - να υπολειτουργούν και η συμμετοχή των στις κινητοποιήσεις, εργατικές, αγροτικές, αντιπολεμικές, ειρήνης, κλπ., να είναι περιορισμένη, μέχρι ανύπαρκτη. Να στερούνται στον ιδεολογικό και πολιτικό τομέα και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των συνεργασιών.

Στο ζήτημα της στρατολογίας νέων μελών η επανασύνδεση παλιών συντρόφων, η οποία είναι πολύ χρήσιμη με την εμπειρία τους από το παρελθόν. Ομως σε ορισμένες περιπτώσεις η επανασύνδεση παλαιών συντρόφων νομίζω δεν αποτέλεσε στοιχείο ενίσχυσης των ΚΟΒ - στην ποιοτική λειτουργία, στις κινητοποιήσεις και στην αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος και ιδιαίτερα στον τομέα των συνεργασιών. Και αυτό γιατί η πολύχρονη παρένθεση από την οργανωμένη κομματική ζωή τους δημιούργησε και τις αντίστοιχες αδυναμίες για την προσαρμογή στα σύγχρονα προβλήματα.

Η πορεία της ανασυγκρότησης που ξεκίνησε με το 14ο Συνέδριο, όπου πολύ σωστά το υπογράμμιζε: «Η πορεία ανασυγκρότησης πρέπει να κατανοείται ως μια σύνθετη και επίπονη διαδικασία στον οργανωτικό, πολιτικό, ιδεολογικό τομέα». Αυτή η θέση του Κόμματος ήταν, είναι και θα είναι πολύ σημαντική και αποτελεί πάγιο καθήκον για ένα κομμουνιστικό κόμμα. Για ένα κόμμα νέου τύπου, όπως το ΚΚΕ.

Εχω την εντύπωση στη διάρκεια αυτή για την οποία συζητάμε δε συνδυάσαμε γενικά την οργανωτική με την πολιτική και ιδεολογική δουλιά. Αυτό φαίνεται από την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» και άλλων κομματικών εντύπων, στην περιφέρεια αλλά και από την έλλειψη πολιτικής και ιδεολογικής δουλιάς στις Κ.Ο.

Η ανασυγκρότηση που άρχισε με τη διάσπαση και επιταχύνθηκε στο 14ο Συνέδριο και συνέπεσε με την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν παγκόσμια και στην Ελλάδα, όπου σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ σημείωσε θετικά βήματα. Από αυτό φαίνεται ότι στο πρόβλημα της ανασυγκρότησης συνδυάστηκε η οργανωτική με τη διαφωτιστική δουλιά. Δείχνει ακόμα ότι η ανασυγκρότηση πρέπει να συνδυάζεται απόλυτα με τη λειτουργία, την ενημέρωση και της πολιτικής διαφώτισης των ΚΟΒ και στο κόμμα νέου τύπου και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Μονάχα με μια τέτοια συνεχή και έντονη πολιτικοϊδεολογική δουλιά είναι δυνατή η επιστροφή στην κατάσταση του 1989.

Διότι το κομμουνιστικό κόμμα με την επαναστατική λενινιστική θεωρία αποτελεί μια ενότητα θεωρητικών, πολιτικών, ιδεολογικών και οργανωτικών αρχών που είναι νομοτέλεια της ανάπτυξής του σαν κόμμα της επαναστατικής δράσης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Στις σημερινές συνθήκες της ανατροπής του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού και στη δρομολόγηση στην παγκοσμιοποίηση, είναι ανάγκη να θυμηθούμε τι έγραψε ο Λένιν πριν εκατό (100) χρόνια για την επαναστατική θεωρία του Μαρξ: «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει και επαναστατικό κίνημα. Το ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή μπορεί να τον εκπληρώνει μόνο ένα κόμμα που καθοδηγείται από την πρωτοπόρα θεωρία». Αυτή η λενινιστική θέση είναι ανάγκη να κατανοηθεί από όλους μας. Και για να κατανοηθεί χρειάζεται επίμονη και συστηματική δουλιά, ξεκινώντας από την καθοδήγηση του Κόμματος και όλων των ενδιάμεσων καθοδηγητικών οργάνων και φτάνοντας στις ΚΟΒ. Η ιδεολογική και πολιτική διαφώτιση να συνδυάζεται κάθε φορά με την ανασυγκρότηση και με την ενημέρωση, τι Κόμμα είμαστε και τι απαιτήσεις έχει από μας.

Χρήστος Σαμαράς

Ελασσόνα

Σύντροφοι,

Ενόψει του 17ου Συνεδρίου του Κόμματός μας ήθελα και εγώ να σας εκθέσω κάποιες απόψεις, που ίσως βοηθήσουν στο να πάει μπροστά η υπόθεση του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Οπως είναι γνωστό και αναφέρεται στις Θέσεις, η κατάσταση του λαού επιδεινώνεται σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, βλέπουμε με τι ταχύτητα καταρρίπτονται όλες οι κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος η μία μετά την άλλη, ενώ οι αντιδράσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Σήμερα η δύναμη που αντιδρά είναι το Κόμμα μας με τα μέλη και τους οπαδούς του.

Εχω όμως την αίσθηση πως περισσότερες φορές τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και δε φτάνουμε - και πώς να φτάσουμε άλλωστε - αφού παλεύουμε μόνοι μας.

Ολοι σήμερα αναγνωρίζουν την ορθότητα των θέσεών μας, αλλά τις βρίσκουν ανεφάρμοστες. Ολοι επίσης αναγνωρίζουν την προβλεψιμότητα του ΚΚΕ στα γεγονότα που εξελίσσονται. Παρ' όλα αυτά η ταχύτητα και η ποσότητα των αρνητικών γεγονότων είναι τέτοια που οι παρεμβάσεις μας αποκτούν πυροσβεστικό χαρακτήρα σε μια βομβαρδιζόμενη πόλη.

Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη επιτυχία του εχθρού. Κατάφερε να βάλει τον κόσμο στην αδράνεια και στη μοιρολατρία, καλλιεργώντας πολύ έντεχνα την ηττοπάθεια και τον ατομικισμό. Δίνει διέξοδο στην τύχη, στο θαύμα και στο ατομικό «βόλεμα».

Δεν είναι τυχαία η αύξηση της πελατείας των εκκλησιαστικών, των παραεκκλησιαστικών και όλων των μεταφυσικών θεωριών, ρίχνοντας τον κόσμο στον ύπνο το βαθύ.

Τι είναι όμως αυτό που κρατάει τους κομμουνιστές όρθιους να παλεύουν μέσα σ' αυτό το χαμό με πείσμα και αφοσίωση; «Σε τι πιστεύουν, τέλος πάντων, αυτοί οι κομμουνιστές;». Εδώ νομίζω πως είναι το κλειδί. Τι κάνει τους κομμουνιστές διορατικούς, τι τους κάνει να αντιλαμβάνονται κάθε αποπροσανατολισμό και απάτη που επιχειρείται καθημερινά από τα ΜΜΕ; Τι τους κάνει να είναι δύσπιστοι σ' αυτό που τους σερβίρουν περιτυλιγμένο σε χρυσόχαρτο;

Είναι η φιλοσοφία μας, είναι ο μαρξισμός, είναι η ταξική μας συνείδηση. Αυτό λοιπόν είναι το εργαλείο που μας κάνει να έχουμε προβλεψιμότητα και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα απτόητοι.

Τις Θέσεις του Κόμματος τις διαπερνά η ανάγκη της μόρφωσης και της αυτομόρφωσης των μελών και των στελεχών - παλιός στόχος, ωστόσο απαραίτητος που πρέπει να υλοποιείται. Αυτό εξάλλου είναι το εργαλείο μας. Αυτό το εργαλείο πρέπει να το δώσουμε στο λαό τον στραβά ενημερωμένο και τον αποπροσανατολισμένο. Οπως στην Κατοχή τον κόσμο που πέθαινε από την πείνα, το ΕΑΜ έτρεχε να ταΐσει όσο μπορούσε και όπως μπορούσε, σώζοντας πολλούς ανθρώπους. Ε, έτσι νομίζω πως πρέπει να κάνουμε σήμερα, μόνο που η τροφή πρέπει να είναι άλλου είδους, δηλαδή μορφωτική- ενημερωτική.

Με τα μέσα που διαθέτουμε - έστω αυτά τα λίγα - να μπορέσουμε να δώσουμε στο λαό την τροφή που του λείπει. Να αποχτήσει το εργαλείο για να ερμηνεύει ο καθένας και να προβλέπει το πού το οδηγούν, τι επιδιώκουν και τι θέλουν από αυτόν οι εχθροί. Αυτό αν μπορούσαμε να πετύχουμε θα έδινε στο κίνημα τεράστια ώθηση με όλες τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα μπορούσε να έχει.

Τα θέματα, κατά τη γνώμη μου, που πρέπει να επεξεργαστούν και να εκλαϊκευτούν είναι η υλιστική φιλοσοφία, κεφάλαιο, Πολιτική Οικονομία, Μανιφέστο. Ε, έτσι θα γίνει κατανοητή η αιτία πρώτα και το αιτιατό ύστερα.

Διαπιστώνουμε σήμερα πως ο κόσμος ξέμαθε να διαβάζει - δυστυχώς - θέλει μασημένη τροφή. Τέτοια πρέπει να του δώσουμε από τα δικά μας μέσα, π.χ., τηλεόραση του «902» (με την προϋπόθεση να λαμβάνεται η εικόνα από παντού). Με DVD που ήδη άρχισε να μοιράζει ο «Ριζοσπάστης» να προωθείται η φιλοσοφία μας με καλά επεξεργασμένο υλικό κατανοητό από τον καθένα. Μπορεί επίσης να γίνουν πλατιές συσκέψεις με το ίδιο θέμα κυρίως στη νεολαία από καλά διαβασμένους συντρόφους.

Ολα αυτά, βέβαια, θέλουν χρήματα. Εδώ να πω πως και οι οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος νομίζω πως έχουν περιστασιακό χαρακτήρα. Εχω την αίσθηση πως η καθημερινή δουλιά των μικρών κουπονιών έχει ατονήσει, που αν γινόταν θα έλυνε πολλά προβλήματα, οικονομικά και όχι μόνο. Εχω επίσης την αίσθηση πως τα περισσότερα μέλη και στελέχη έχουν μια στάνταρ πελατεία που απευθύνονται σ' αυτή σε κάθε εξόρμηση. Αν αυτό συμβαίνει δε βοηθά και πολύ.

Εύχομαι επιτυχία στο 17ο Συνέδριο του Κόμματός μας

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Σακελλαρίου Θεοδόσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ