ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Επιμένει η κυβέρνηση στην απόφαση - παρωδία για ηλεκτρονικές εκλογές

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ είχε χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση για πραγματοποίηση των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης με ηλεκτρονική ψηφοφορία, στις 7 Νοέμβρη. Επικαλούμενη ότι «η δημοκρατία δεν σταματά στην πανδημία», η υπουργός Παιδείας με τη στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προσπαθεί να επιβάλει αυτήν τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψηφοδέλτια που οι ίδιες οι παρατάξεις τα έχουν αποσύρει αντιδρώντας στις εκλογές - παρωδία.

Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία καλούν σε αποχή από τις εκλογές και υπερασπίζονται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το πώς θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους. Η κυβέρνηση, αν και έχει τη δυνατότητα, δεν θέλει να προχωρήσει σε παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ενώ για την περίπτωση παραίτησης όσων - παρά την απόσυρση των ψηφοδελτίων και υποψηφιοτήτων - εκλεγούν, η υπουργός δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση στη σύνθεση των Συμβουλίων, δηλαδή αυτά να λειτουργήσουν χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Θ. Τσούχλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για τις εκλογές της ΟΛΜΕ και την απόφασή της να απέχει από την ηλεκτρονική ψηφοφορία: «Στηρίζουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ να απέχει από την ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία - παρωδία, που επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η μαζική, συλλογική διαδικασία των σωματείων, των ΕΛΜΕ, η ζωντανή συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων, ο αγώνας ενάντια στο κύμα των νέων αντιεκπαιδευτικών, αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται αυτή την περίοδο και το επόμενο διάστημα».

Επιπλέον, σχετικά με την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και επιβάλλει αυτήν τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί ψηφοδέλτια, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Εμείς, ως ΚΚΕ, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στη Βουλή και προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να σταματήσει αυτή η διαδικασία, να ακυρωθεί η επιμονή του υπουργείου Παιδείας, που φτάνει μέχρι και το σημείο γελοιότητας - δεν είναι γελοιότητα, είναι τραγωδία στην πραγματικότητα, είναι αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό το μέτρο που παίρνει - να υποχρεώνει ακόμα και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να απέχουν, που δεν θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα, να τους έχει αναρτήσει στους καταλόγους των υποψηφίων για την επόμενη εκλογική διαδικασία, την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει με παρέμβαση της πλειοψηφίας της Βουλής, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, να καταργηθεί αυτό το μέτρο του υπουργείου Παιδείας άμεσα!».

Μιλώντας για το θέμα μετά τη χτεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Τσούχλος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ΟΛΜΕ αρνείται την προτεινόμενη από την υπουργό Παιδείας ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ζητάμε να αναβληθούν αυτές οι εκλογές και να γίνουν με κάλπη, εφόσον και η ίδια η υπουργός Παιδείας έχει πάρει 8μηνη δυνατότητα παράτασης, από τη Βουλή, των αιρετών. Ούτως ή άλλως υπάρχει και σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος λογικά, λόγω πανδημίας, αναβάλλει τις εκλογές σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Δημοσίου και δυστυχώς μόνο οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ και όλες οι παρατάξεις που την απαρτίζουν έχουν αποσυρθεί από αυτές τις εκλογές - παρωδία. Η υπουργός Παιδείας εμμονικά επιμένει να αναρτά ηλεκτρονικά και να έχει υπό κράτηση όλες και όλους αυτούς που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές - παρωδία. Είναι θέμα δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό καλούμε πλέον τον πρωθυπουργό να λάβει θέση και να σταματήσει όλη αυτήν τη διαδικασία».

ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ
Ερευνα τεκμηριώνει τη δυνατότητα μείωσης μαθητών ανά τμήμα
  • 9 στους 10 μαθητές σε πολυπληθή τμήματα ενώ η πανδημία καλπάζει
  • Τα μισά από τα τμήματα που έκλεισαν θα μπορούσαν να λειτουργούν αν είχαν μειωθεί στους 15 οι μαθητές ανά τμήμα

Εως και 63% θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, αν αξιοποιούνταν οι ελεύθερες αίθουσες εντός των σχολικών μονάδων. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, με βάση το αίτημα που διατυπώνει και η Ομοσπονδία για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα κατ' ανώτατο όριο σε συνθήκες πανδημίας.

Το πρώτο στάδιο της μελέτης διεξήχθη με ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε σχολεία της χώρας και τα στοιχεία συνάγονται με βάση τις απαντήσεις, που αφορούν ποσοστό 19% επί του συνόλου του μαθητικού δυναμικού σε όλη την Ελλάδα και 25% επί του συνόλου του μαθητικού δυναμικού στην Αττική. Από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται αυτό που δηλώνουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, ότι είναι δηλαδή πολιτική επιλογή να διατηρείται η σημερινή κατάσταση.

Η μελέτη αποδομεί τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι πανελλαδικά στους 17, σημειώνοντας πως «εν γνώσει του το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε στατιστικά μεθοδολογικά εργαλεία που δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα αναφορικά με το πλήθος των μαθητών/τριών ανά τμήμα». Το ΚΕΜΕΤΕ κάνει λόγο για μέσο όρο 22 μαθητών/τριών, με πάνω από 9 στους 10 μαθητές/τριες να συνωστίζονται σε πολυπληθή ή υπερμεγέθη τμήματα, όπου είναι αδύνατον να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Ειδικότερα:

-- 34% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 16 - 21 μαθητών. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32%.

-- 63% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 22 - 25 μαθητών. Στην Αττική το ποσοστό ανεβαίνει στο 67%.

-- 23% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 25 - 27 μαθητών. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22%.

Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι το 96% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα με πάνω από 17 μαθητές, ενώ στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 99%.

Το ΚΕΜΕΤΕ τονίζει παράλληλα πως «αν το ΥΠΑΙΘ είχε εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να εκμεταλλευτεί τις κενές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία που ήδη λειτουργούν, μέσα σε λίγες μέρες - από τον Ιούνιο ακόμα - αυτό από μόνο του θα μείωνε την ένταση του προβλήματος κατά 41% περίπου. Δηλαδή 4 στους 10 μαθητές δεν θα φοιτούσαν πλέον σε πολυπληθή ή υπερμεγέθη τμήματα. Το 50% των μαθητών που φοιτούν στα εκατοντάδες σχολεία και τμήματα που σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας το τρέχον σχολικό έτος θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση». Σημειωτέον, χτες, Τετάρτη, ο κατάλογος με τα σχολεία που είχαν κλειστά τμήματα ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους έφτασε τα 600 πανελλαδικά, χωρίς να υπολογίζονται τα Λύκεια Θεσσαλονίκης και Σερρών, που έκλεισαν στο σύνολό τους.

Το Κέντρο αναφέρεται στις κενές αίθουσες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καταγράφοντας ως πηγή μεταξύ άλλων τα σχολεία που έκλεισαν την προηγούμενη δεκαετία και των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τα 2.000. Θυμίζει δε την περίπτωση της Ιταλίας, που στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας είχε ανακοινώσει 3.000 νέα σχολεία.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Απαιτώντας μέτρα προστασίας στα σχολεία και δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών και του λαού», σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στο σχετικό κάλεσμα της ΕΛΜΕ Πειραιά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους.

Θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για μέτρα προστασίας στα σχολεία

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά τη χτεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ

Σχετικά με τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με την ΟΛΜΕ και τόνισε:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και την υπόσχεσή μας ότι θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα, σε συνθήκες πανδημίας, με βάση τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών, για μαζικούς διορισμούς στο εκπαιδευτικό σύστημα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μαζικούς διορισμούς, επίσης, καθαριστριών, που είναι απαραίτητες αυτήν την περίοδο, αλλά και ταυτόχρονα για να αραιώσουν οι αίθουσες, τα τμήματα, με ανώτερο το να υπάρχουν 15 παιδιά σε κάθε τάξη. Αυτό είναι ζήτημα που απαιτεί το ΚΚΕ, που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, όπως και το κίνημα των μαθητών, που ξεκίνησαν μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Απαιτούμε άμεσα δωρεάν μαζικά τεστ για όλους τους μαθητές, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Και φυσικά να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, που δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα, ούτε, πολύ περισσότερο, να έχουν στο μυαλό τους να μονιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση, αλλά με τον απαραίτητο εξοπλισμό των παιδιών, που τον χρειάζονται έτσι ώστε να μην έχουμε μαθητές δύο και τριών ταχυτήτων.

Ολα αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως είναι ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, οι νέοι περιορισμοί, η καταστολή και ο αυταρχισμός απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και του Κόμματός μας και όλων των πολιτικών κομμάτων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org