Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ
Ερευνα τεκμηριώνει τη δυνατότητα μείωσης μαθητών ανά τμήμα
  • 9 στους 10 μαθητές σε πολυπληθή τμήματα ενώ η πανδημία καλπάζει
  • Τα μισά από τα τμήματα που έκλεισαν θα μπορούσαν να λειτουργούν αν είχαν μειωθεί στους 15 οι μαθητές ανά τμήμα

Εως και 63% θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, αν αξιοποιούνταν οι ελεύθερες αίθουσες εντός των σχολικών μονάδων. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, με βάση το αίτημα που διατυπώνει και η Ομοσπονδία για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα κατ' ανώτατο όριο σε συνθήκες πανδημίας.

Το πρώτο στάδιο της μελέτης διεξήχθη με ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε σχολεία της χώρας και τα στοιχεία συνάγονται με βάση τις απαντήσεις, που αφορούν ποσοστό 19% επί του συνόλου του μαθητικού δυναμικού σε όλη την Ελλάδα και 25% επί του συνόλου του μαθητικού δυναμικού στην Αττική. Από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται αυτό που δηλώνουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, ότι είναι δηλαδή πολιτική επιλογή να διατηρείται η σημερινή κατάσταση.

Η μελέτη αποδομεί τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι πανελλαδικά στους 17, σημειώνοντας πως «εν γνώσει του το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε στατιστικά μεθοδολογικά εργαλεία που δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα αναφορικά με το πλήθος των μαθητών/τριών ανά τμήμα». Το ΚΕΜΕΤΕ κάνει λόγο για μέσο όρο 22 μαθητών/τριών, με πάνω από 9 στους 10 μαθητές/τριες να συνωστίζονται σε πολυπληθή ή υπερμεγέθη τμήματα, όπου είναι αδύνατον να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Ειδικότερα:

-- 34% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 16 - 21 μαθητών. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32%.

-- 63% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 22 - 25 μαθητών. Στην Αττική το ποσοστό ανεβαίνει στο 67%.

-- 23% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 25 - 27 μαθητών. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22%.

Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι το 96% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα με πάνω από 17 μαθητές, ενώ στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 99%.

Το ΚΕΜΕΤΕ τονίζει παράλληλα πως «αν το ΥΠΑΙΘ είχε εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να εκμεταλλευτεί τις κενές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία που ήδη λειτουργούν, μέσα σε λίγες μέρες - από τον Ιούνιο ακόμα - αυτό από μόνο του θα μείωνε την ένταση του προβλήματος κατά 41% περίπου. Δηλαδή 4 στους 10 μαθητές δεν θα φοιτούσαν πλέον σε πολυπληθή ή υπερμεγέθη τμήματα. Το 50% των μαθητών που φοιτούν στα εκατοντάδες σχολεία και τμήματα που σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας το τρέχον σχολικό έτος θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση». Σημειωτέον, χτες, Τετάρτη, ο κατάλογος με τα σχολεία που είχαν κλειστά τμήματα ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους έφτασε τα 600 πανελλαδικά, χωρίς να υπολογίζονται τα Λύκεια Θεσσαλονίκης και Σερρών, που έκλεισαν στο σύνολό τους.

Το Κέντρο αναφέρεται στις κενές αίθουσες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καταγράφοντας ως πηγή μεταξύ άλλων τα σχολεία που έκλεισαν την προηγούμενη δεκαετία και των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τα 2.000. Θυμίζει δε την περίπτωση της Ιταλίας, που στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας είχε ανακοινώσει 3.000 νέα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ