ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλλιτεχνικός προγραμματισμός ΚΘΒΕ

Ο Κ. Καζάκος σκηνοθετεί «Το μεγάλο μας τσίρκο» για το ΚΘΒΕ
Ο Κ. Καζάκος σκηνοθετεί «Το μεγάλο μας τσίρκο» για το ΚΘΒΕ
Ανακοινώθηκε από το ΚΘΒΕ ο προγραμματισμός της νέας θεατρικής περιόδου με πολλά και ενδιαφέροντα έργα από το παγκόσμιο αλλά κυρίως το ελληνικό ρεπερτόριο, σε όλες τις σκηνές του καθώς και οι παράλληλες δράσεις του θεάτρου.

Βασιλικό Θέατρο
  • «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μια παράσταση - σταθμός για το ελληνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Μουσική σύνθεση και μουσική διεύθυνση επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος. (Νοέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012). Αμέσως μετά, η παραγωγή του ΚΘΒΕ θα μεταφερθεί στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα, για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.
  • «Ζορμπάς», το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή Ακη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Χρύσα Παπά. (Αρχές Μαρτίου 2012 - τέλος Μαΐου 2012).
  • «Ο Κήπος του Προφήτη» - Χοροθέατρο ΚΘΒΕ. Ενα μικτό θέαμα με χορευτές και μουσικούς βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Λιβανέζου ποιητή Khalil Gibran, το οποίο παρουσιάστηκε ως work in progress τον Μάη, από το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, σε χορογραφία sinequanon, τώρα σε ολοκληρωμένη μορφή ( 25 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2012).
Παιδική Σκηνή
  • «Ντενεκεδούπολη», της Ευγενίας Φακίνου με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη (Αρχές Οκτωβρίου 2011 - τέλος Φεβρουαρίου 2012). Αμέσως μετά, το έργο θα μεταφερθεί στο Θέατρο Badminton στην Αθήνα για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.
  • «Πίτερ Παν» του Τζέιμς Μπάρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει και το ρόλο του Κάπτεν Χουκ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί μετά τη λήξη της «Ντενεκεδούπολης» και θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, καθώς θα αποτελέσει το εναρκτήριο παιδικό έργο της επόμενης περιόδου.
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
  • «Αγαμοι Θύται... στο Δημόσιο», σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Μια σατιρική μουσικο-θεατρική παράσταση με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και την ανατρεπτική ομάδα «Αγαμοι Θύται» (Αρχές Νοεμβρίου 2011 - μέσα Ιανουαρίου 2012).
  • «Μαντάμ Σουσού», η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του συγγραφέα και σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Φωτεινή Μπαξεβάνη (Τέλη Ιανουαρίου 2012 - Κυριακή των Βαΐων). Αμέσως μετά, η παράσταση θα μεταφερθεί στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.
Νέο Υπερώο ΕΜΣ

Επανάληψη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων της «Λωξάντρας»
Επανάληψη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων της «Λωξάντρας»
Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα παρουσιαστούν σε ολοκληρωμένη μορφή οι εξής παραστάσεις :

  • «Λόγος και Σιγή», ΚΑΒΑΦΗΣ - Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, που παρουσιάστηκε με τη μορφή του work in progress την άνοιξη του 2011.
  • «Οι Στοχαστές του Αόρατου», KHALIL GIBRAN - ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, που παρουσιάστηκε με τη μορφή του work in progress την άνοιξη του 2011. (Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, Μέσα Νοεμβρίου - μέσα Δεκεμβρίου 2011).
  • «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Ανσκι. Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου (Εναρξη: τρίτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2011).
  • «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ, σε διασκευή Paul Stebbings και Phil Smith. Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, σκηνοθεσία Γιάννης Παρασκευόπουλος, μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος (Αρχές Φεβρουαρίου 2012 - Κυριακή των Βαΐων).
  • «Αννα Καρένινα», του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (Μέσα Απριλίου - τέλος Μαΐου 2012).
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
Νεανική Σκηνή
  • «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (Εναρξη: τρίτο δεκαήμερο Οκτωβρίου 2011).
Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο)
  • «Χώρος Δράσης - Νon Stop»: Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης», που μέχρι τώρα γινόταν την άνοιξη, διευρύνει τη λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες της Πειραματικής Σκηνής στους νέους ανθρώπους, όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης
  • «To τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή. Εναρξη περιοδείας: αρχές Μάρτη του 2012.

Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζοντας την ενεργό συμμετοχή του στην Ενωση των Θεάτρων της Ευρώπης, προγραμματίζει δύο παραγωγές στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγρά Σύνορα» (Liquid Frontiers):

  • «Το Πέρασμα». Πρόκειται για μια παράσταση που φέρνει αντιμέτωπες αληθινές εμπειρίες μεταναστών στο «πέρασμά» τους προς ένα ασφαλές καταφύγιο και μια νέα ζωή, με εικόνες - «λήμματα λυμάτων» του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
  • «Κιβωτός». Ενα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τους καθηγητές τους αλλά και με την ελεύθερη επικοινωνία με το κοινό. Η τελική παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει στη Μόσχα το Μάρτιο του 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.
Δράσεις
  • Δράση «Ζ»: Το έργο «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού, που είχε προγραμματιστεί για το Μάη του 2011, αναβλήθηκε, ύστερα από επιθυμία της οικογένειας του Γρηγόρη Λαμπράκη, με στόχο να παρουσιαστεί το 2012, για να συμπέσει με τα 100 χρόνια από την γέννησή του αλλά και με το γιορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η δράση «Ζ» θα παρουσιαστεί στους αυθεντικούς χώρους ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων.
  • «Πρώτη Γραφή». Το ΚΘΒΕ, στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων δημιουργικών δυνάμεων, θεσπίζει, στο πλαίσιο της «Πρώτης Γραφής», την παρουσίαση στο κοινό για πρώτη φορά κειμένων νέων συγγραφέων με τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου.
  • Συνεχίζεται το «Θέατρο στα Καφέ», «Εκείνος και... Εκείνος», σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά.
  • Συνεχίζεται το «Θέατρο Κατ' Οίκων» το οποίο διευρύνει τη σύνθεση και τη δράση του με προσωπικές επισκέψεις σε μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.
  • Συνεχίζονται, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δράσεων, οι μουσικο-θεατρικές παραστάσεις «Pigs», από τον ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι», στη μουσική σκηνή «Γαία Live» και την επόμενη χρονιά.
  • Συνεχίζεται η συνεργασία του Χοροθεάτρου και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με δρώμενα στα 5 Μουσεία της πόλης.
  • Συνεργασία με την οργάνωση «Make a wish», για την διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διετής προγραμματισμός για το Εθνικό

«Παραμύθι χωρίς όνομα» (επανάληψη) στην Παιδική Σκηνή
«Παραμύθι χωρίς όνομα» (επανάληψη) στην Παιδική Σκηνή
Το Εθνικό Θέατρο δοκιμάζει για πρώτη φορά φέτος έναν προγραμματισμό διετίας, εντάσσοντας και το θέατρο «Ρεξ», που πιθανόν θα ανακαινιστεί την επόμενη χρονιά και θα δοθεί ξανά για χρήση στην αρχή της μεθεπόμενης περιόδου.

Τα έργα που προγραμματίζονται είναι: Αντωνίου Μάτεση «Ο Βασιλικός», σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος. Σαίξπηρ «Περικλής», σκηνοθεσία / διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Χουβαρδάς. Μολιέρου «Αμφιτρύων», σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος», σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Σαίξπηρ «Τρωίλος και Χρυσηίδα», σκηνοθεσία: Oskaras Koreunovas. Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο κόκκινος βράχος», σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Λούλας Αναγνωστάκη «Η νίκη», σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης. Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαγεωργίου «Πατρίδες». Ουαζντί Μουαουάντ «Πυρκαγιές», σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματέας», σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης.

Παιδική Σκηνή: ««Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Εφηβική Σκηνή:«Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς.

Κύκλος: Γλώσσα ελληνική: Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη», σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.

Κύκλος:Αφιερώματα. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ροντήρη με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του σε συνεργασία με τις «Μορφές Εκφρασης» του Θωμά Κινδύνη.

Κύκλος:«Το Εθνικό Θέατρο στην εκπαίδευση».Χειμερινή περίοδος 2012 - 2013:«Οδύσσεια»: Σκηνοθεσία, σκηνικό, φωτισμοί Ρόμπερτ Γουίλσον. «Μικρά Ασία», του Νίκου Μαστοράκη με θέμα τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και την καταστροφή του '22.

Θέατρο «Ρεξ - Κοτοπούλη»: Σαίξπηρ «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος. Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων», σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Αλέκου Γαλανού «Τα κόκκινα φανάρια», σκηνοθεσία - χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Ο' Νηλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Γκόλφω», σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος.

Νέα Σκηνή: Γιάννη Μαυριτσάκη «Vitrioli», σκηνοθεσία: Olivier Py (συγγραφέας, σκηνοθέτης, διευθυντής του θεάτρου «Οντεόν»). Βασίλη Βασιλικού «Ζ», σκηνοθεσία: Εφη Θεοδώρου. Τένεσι Ουίλλιαμς «Ο Ορφέας στον Αδη», σκηνοθεσία: Barbara Weber (διευθύντρια του θεάτρου «Neumarkt» της Ζυρίχης). Μάριου Ποντίκα «Θεατές», σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Θέατρο Δραματικής Σχολής: Κλάιστ «Πενθεσίλεια», σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης. Παιδική Σκηνή: Αριστοφάνη «Βάτραχοι», σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Εφηβική Σκηνή: Ευριπίδη «Ελένη», σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ