ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις και απεργιακή ετοιμότητα απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου

Στο πόδι βρίσκονται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενα με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ενίσχυση της πάλης απέναντι στα βρώμικα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ετσι, την ίδια ώρα που κορυφώνεται η προετοιμασία των ταξικών δυνάμεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία για το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο 7/9, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα οργάνωσαν χτες κινητοποιήσεις σε γραφεία της ΔΕΗ σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, ενάντια στο προωθούμενο ακόμα πιο άγριο χαράτσωμα του λαού, ενώ στην Αθήνα μετά την κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας, όπου καταγγέλθηκαν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας ενάντια στη συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων.

Μέσα από τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα δράσης που ξεδιπλώνουν, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν μάχη για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου η οργάνωση και η ενίσχυση της μαχητικής απάντησης στη νέα αντεργατική κλιμάκωση, το δυνάμωμα των αγώνων για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για να βγουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τους αγώνες των εργαζομένων!

Μαχητική κινητοποίηση Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι θα πάρει αποφασιστική απάντηση η προσπάθεια να βάλουν νέα εμπόδια στην απεργία και να παρέμβουν στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσω των προωθούμενων νέων αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Τα μέλη των σωματείων έφτασαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε το πρωί, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο υπουργείο, οι συγκεντρωμένοι έγραψαν με μπογιά, στον πλαϊνό τοίχο της εισόδου του, το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες», με την υπογραφή του ΠΑΜΕ. Κόλλησαν επίσης στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου αυτοκόλλητο με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη συλλογική οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Φαρμάκου, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος και Οικοδόμων, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη.

Ξεκάθαρο μήνυμα από τους διαδηλωτές στην πρόσοψη του υπουργείου
Ξεκάθαρο μήνυμα από τους διαδηλωτές στην πρόσοψη του υπουργείου
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι συνδικαλιστές απηύθυναν κάλεσμα απεργιακής ετοιμότητας ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση.

Καμιά ανοχή στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης

Μετά τη συνάντηση η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, επισημαίνοντας:

«Από την πλευρά του υπουργείου έγινε προσπάθεια να υποβιβαστεί το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων, είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει και ότι είναι ζητήματα προς συζήτηση.

Από την ίδια τη συζήτηση όμως προέκυψε ότι ο σχεδιασμός υπάρχει. Είναι στα χαρτιά του υπουργείου το σχέδιο της παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων. Αυτό βγήκε ξεκάθαρα. Αυτό που μένει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Και μάλιστα, όπως συνήθως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, έτσι και αυτή εδώ, βάζουν το ζήτημα της "διαβούλευσης", δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να καθίσουν να δουν πώς θα ψαλιδίσουν τη δράση τους. Εμείς του κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχθούμε καμία κρατική παρέμβαση, καμία νομοθετική παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων. Οτι τα συνδικάτα είναι οργανώσεις των εργατών και ως τέτοιες εμείς τις υπερασπίζουμε και πως αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία τους είναι η ίδια η οργάνωση και η μαζική δράση των εργαζομένων στις οργανώσεις τους. Αυτό είναι που με τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πάει να εμποδιστεί και να ξηλωθεί.

Κάναμε ξεκάθαρο ότι για εμάς δεν μπαίνει ζήτημα "διαβούλευσης", για να διαμορφωθεί ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει θα πάρει την απάντηση που χρειάζεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Ετοιμάζουμε τις κινητοποιήσεις μας, την απεργία, συζητάμε στους χώρους δουλειάς, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Γιατί είναι και πολλοί οι καλοθελητές και αυτό είναι προφανές από τις συζητήσεις που γίνονται, κρυφά ή φανερά, με τη νόθα και διορισμένη αυτήν τη στιγμή ηγεσία της ΓΣΕΕ, να μπει χέρι στα συνδικάτα, στα δικαιώματα των εργατών, στις αποφάσεις, στην ίδια την απεργία. Θα πάρουν την απάντηση που πρέπει! Συνεχίζουμε, οργανώνουμε τον αγώνα μας!».

Πληθαίνουν οι αποφάσεις σωματείων για απεργιακή ετοιμότητα

Στο μεταξύ, ανταποκρινόμενες σε αυτό το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν αποφάσεις για αγωνιστική - απεργιακή ετοιμότητα απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο.

Ηδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν την απάντησή τους στα κυβερνητικά σχέδια για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων, με το φακέλωμα του «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, αλλά και ενάντια στο νέο χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με «ρήτρες εξαίρεσης» επιχειρήσεων από αυτές.

Στις σχετικές αποφάσεις προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», η ΕΛΜΕ Λήμνου, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και οργανώνει μια σειρά από περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, προκειμένου να ενημερωθούν οι οικοδόμοι για τις εξελίξεις και να συζητήσουν για την απάντηση που πρέπει να δώσει ο κλάδος. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του Συνδικάτου, στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί: Σήμερα, Τετάρτη, στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά. Αύριο, Πέμπτη, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Την Παρασκευή, στο εργοτάξιο της «ORBIT» (Κηφισίας και Λασκαρίδου).

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη σκύψουν το κεφάλι, να περιφρουρήσουν τη συλλογική οργάνωση και δράση, απαντώντας με τη μαζική τους συμμετοχή σε απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τέτοιον αντεργατικό νόμο», τονίζει το Συνδικάτο.

Πλατύ κάλεσμα στα σωματεία, στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τους εργαζόμενους να συζητήσουν για το νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, που καλεί αύριο, Πέμπτη, σε συνέλευση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Οχι στις αυξήσεις και τους εκβιασμούς, ρεύμα φτηνό για το λαό!

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σε γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και το νέο άγριο χαράτσωμα του λαού

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Κινητοποιήσεις σε γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν χτες συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο προωθούμενο νέο άγριο χαράτσωμα του λαού με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενάντια στην ένταση των εκβιασμών σε όσες λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν, συνολικά ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας που καταδικάζει σε ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και φέρνει απολύσεις εργαζομένων.

Στην Αττική

Στην Αττική πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και αυτοαπασχολούμενων, ενώ αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώθηκαν σε μια σειρά από συνοικίες του Λεκανοπεδίου.

«Οχι στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στις διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις απολύσεις. Διεκδικούμε ρεύμα φτηνό για όλο το λαό», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στην κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα, στην οποία ξεδίπλωσαν επίσης τα πανό τους το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από τα μεγάφωνα ακούστηκε το κάλεσμα στην κινητοποίηση με το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων, ενώ μέλη των σωματείων που συμμετείχαν μοίραζαν ανακοινώσεις. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μίλησαν ο Ηλίας Μαστρολέων, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, και ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ.

Ο Ηλίας Μαστρολέων σημείωσε πως «ο λογαριασμός της "απελευθέρωσης" είναι εφιαλτικός για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους του κλάδου» και πως ό,τι συμβαίνει σήμερα αποτελεί «μόνο ένα μέρος της επίθεσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, αφού ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον συνεχίζει η ΝΔ προβλέπει παραπέρα ένταση των εκβιασμών και απειλών προς τα λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές». Οι εξελίξεις, τόνισε, «επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση».

Ο Δημήτρης Βιτάλης επισήμανε: «Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κιτάπια της ΔΕΗ για χρέη και χιλιάδες ακόμα περιμένουν τα ραβασάκια για κατασχέσεις, δείχνει ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες. Η ανάγκη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό είναι πραγματική, είναι κοινωνικό δικαίωμα για όλους μας. Γι' αυτό το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς ρεύμα στη δουλειά και το σπίτι (...) Κανένας μόνος του, να βγούμε έξω, να παλέψουμε με τα σωματεία μας και σε κοινή δράση με τα εργατικά σωματεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράλληλα, καταγγέλθηκε ότι ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση και για το αίτημα συνάντησης, επιστράτευσε την τακτική της κωλυσιεργίας προκειμένου αυτή τελικά να μην πραγματοποιηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Παρεμβάσεις σε καταστήματα της ΔΕΗ έγιναν επίσης χτες από σωματεία και φορείς σε άλλες συνοικίες της Αττικής:

Στα Καμίνια, μαζική κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων του Πειραιά. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Στο Αιγάλεω έγινε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, στην οποία συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, το Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Βαρβάρας (μέλος της ΟΓΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.

Στην Καλλιθέα, η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ στον Αγιο Δημήτριο αίσθηση προκάλεσαν η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης αγωνιστικής παρέμβασης, καθώς και η στάση της διευθύντριας του υποκαταστήματος που κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να μοιράσουν την ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Παγκράτι έκαναν μαζικοί φορείς και σωματεία των ανατολικών συνοικιών.

Στην Ελευσίνα έγινε συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ από σωματεία και φορείς του Θριασίου. «Οχι στις αυξήσεις και στις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ. Φθηνό ρεύμα για το λαό», ανέγραφε το πανό των σωματείων και των φορέων που αναρτήθηκε στην είσοδο των γραφείων της ΔΕΗ.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στη Θεσσαλονίκη σε δύο υποκαταστήματα της ΔΕΗ, από συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις έγιναν σε υποκατάστημα απέναντι από τα Δικαστήρια και στο υποκατάστημα της οδού Βούλγαρη.

Στο υποκατάστημα της οδού Βούλγαρη πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, ενάντια στη διακοπή ρεύματος σε σπίτι ανέργου με προβλήματα υγείας και ανήλικο παιδί. Η αντικαταστάτρια της διευθύντριας, μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά της ΔΕΗ, δεσμεύτηκε για προώθηση του ζητήματος στο νέο διοικητή της ΔΕΗ και για αναστολή της απόφασης διακοπής μέχρι την εξέταση του ζητήματος.

Κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν χτες και στη Θεσσαλία: Στη Λάρισα από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και στον Βόλο, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, Τετάρτη, σε κινητοποίηση στα ταμεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, στις 10 π.μ., καλούν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζόμενων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Οικοδόμων Κοζάνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Γουνεργατών/τριών Σιάτιστας, Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Κοζάνης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ).

Αύριο, Πέμπτη, αντίστοιχη κινητοποίηση στη ΔΕΗ στη Νάουσα, στις 11 π.μ., οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Το Σάββατο το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Με εντατικούς ρυθμούς οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Παράλληλα προετοιμάζουν την πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα: «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

Επιπλέον, την Παρασκευή 6/9, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν επίσης, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγώνα

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο του Σαββάτου, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για τον νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές της πόλης, συμβάλλουν στην ενίσχυση κινητοποιήσεων σε χώρους που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις, απληρωσιά κ.ο.κ.

Ετσι, σήμερα Τετάρτη, οι ταξικές δυνάμεις στην Ιδιωτική Υγεία θα βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων στη Γενική Κλινική, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.), δίνοντας μάχη για την πληρωμή των δεδουλευμένων και του επιδόματος αδείας που τους οφείλει η εργοδοσία.

Χτες Τρίτη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, απευθύνοντας κάλεσμα αντίστασης στους εντεινόμενους εκβιασμούς της εργοδοσίας απέναντι στους 1.300 εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU), οι οποίοι εκβιάζονται να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στην εταιρεία «Intrum» στην οποία μεταβιβάστηκε η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζες.

Από τη χτεσινή εξόρμηση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή εξόρμηση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη
Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, έξω από τα γραφεία, στο σχόλασμα, δεκάδες εργαζόμενοι κάθισαν και συζήτησαν με τους συνδικαλιστές για τις εξελίξεις, για την πρόταση του «Αγωνιστικού Μετώπου» να καταθέσουν οργανωμένα, κατά τμήμα, μαζικά την εναντίωσή τους, να απαιτήσουν από όλους τους συλλόγους και την ΟΤΟΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οργανωμένη μετακίνηση από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλούν παράλληλα συνδικάτα και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζοντας την οργανωμένη συμμετοχή των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ οργανώνει αναχώρηση με λεωφορεία, το Σάββατο 7/9, στις 3 μ.μ., πίσω από τον Αγιο Νικόλαο.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει μεταφορά για το συλλαλητήριο με αναχώρηση λεωφορείων στις 3 μ.μ. από το δημαρχείο Πτολεμαΐδας και στις 3.30 μ.μ. από το δημαρχείο Κοζάνης.

Οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία ετοιμάζουν επίσης οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Λάρισα και Τρίκαλα.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συμμετάσχει και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις με εργαζόμενους της ΔΕΗ

Σε συγκεντρώσεις με εργαζόμενους της ΔΕΗ, που οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου της Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα μιλήσει αύριο, Πέμπτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής:

-- Στις 8 π.μ., θα μιλήσει σε εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ στο ηλεκτροτεχνείο του Νότιου Πεδίου.

-- Στις 11.45 π.μ., θα μιλήσει σε εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ στο εστιατόριο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Με ανακοίνωσή της απευθύνεται στις γυναίκες και τις καλεί να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο, να μη συμβιβαστούν με τη ζωή - λάστιχο και με την επίθεση διαρκείας από την ΕΕ και την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΟΓΕ αναφέρει:

«Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων μητέρων κρύβεται η αγωνία τους για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και επιδιώκουν να αυξήσουν τη γυναικεία απασχόληση με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, με ωράρια - λάστιχο, με μισθούς πείνας και με πετσοκομμένα μέτρα στήριξης της μητρότητας (άδειες και επιδόματα).

Δεν τους έπιασε ο πόνος για να ανακουφιστεί η εργαζόμενη και άνεργη γυναίκα, να έχει μια ζωή όπως της αξίζει το 2019. Δεν έχουν πρόθεση να απαλλάξουν τη μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη γυναίκα από το βάρος της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ, του νοικοκυριού που πέφτει στις πλάτες μας, λόγω των υποβαθμισμένων ή ανύπαρκτων ή εμπορευματοποιημένων κοινωνικών υπηρεσιών.

Η κρατική προστασία περιορίζεται σε ορισμένα επιδόματα, ως ένα "ελάχιστο" δίχτυ για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Γιατί οι ανάγκες προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας λογαριάζονται με τη λογική του "κόστους" για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος, ενώ δίνουν προτεραιότητα και χρήματα για προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς κολοσσούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ