ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
Προετοιμασία για σκληρή αναμέτρηση

Μια ματιά στους τίτλους κι άλλη μια στις μέσα σελίδες του αστικού Τύπου, είτε υπερασπίζονται ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική, είτε ζητάνε άλλο περιτύλιγμα για την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, χτυπάει καμπανάκι. Ενας νέος γύρος επίθεσης σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων είναι σε εξέλιξη. Μέτρα που συμφωνήθηκαν διαχρονικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το σύνολο των δυνάμεων που κυβέρνησαν ως τώρα, αλλά και από δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν. Παρουσιάζονται σα νέα, είναι, όμως, τα ίδια παλιά με την ίδια στόχευση: το πώς θα βοηθηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, πώς θα μειωθεί η τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Το νέο στοιχείο είναι ο χαρακτήρας επέλασης που δίνει η κυβέρνηση με ιαχές περί "νέας Ελλάδας" που δεν αντέχει το παλιό, δηλαδή τους εργάτες με δικαιώματα.

Η απάντηση πρέπει να 'ναι άμεση. Το σύνολο των εργατικών λαϊκών δυνάμεων τίθεται σε συναγερμό για την προετοιμασία ενός αγώνα που οδηγεί αναγκαστικά σε σύγκρουση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιου κι αν προσπαθήσει να την εφαρμόσει.

***

Οτι δεν φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό ήταν γνωστό απο παλιά. Οτι δεν φταίνε μόνο οι μισθοί για την ανταγωνιστικότητα, ήταν επίσης γνωστό από παλιά.

Πότε με τον πληθωρισμό και πότε με την ανταγωνιστικότητα η αστική τάξη ξήλωσε ξανά και ξανά μισθούς και δικαιώματα για να φτάσει σ' αυτό που σήμερα μοιάζει με επίδομα φτωχοκομείου και με προοπτική να παρακαλάνε να πάνε τζάμπα οι εργάτες για δουλειά και δουλειά να μην τους δίνουν.

Το γεγονός ότι οι καπιταλιστές δεν θέλουν να πληρώνουν μεγάλα μεροκάματα είναι ένα το κρατούμενο, πάντα επεδίωκαν να κρατάνε χαμηλά τους μισθούς. Το κέρδος, όμως, δε βγαίνει μόνο από το μεροκάματο αλλά από τη σύμπλεξη της εργατικής δύναμης με τις μηχανές. Δηλαδή είναι η παραγωγικότητα της εργασίας που δίνει μεγάλα ποσοστά κέρδους. Κι αυτό είναι το πρόβλημα των καπιταλιστών. Αλλοι έχουν κάνει άλματα μπροστά κι άλλοι περιμένουν στη γωνιά. Οι ειδικοί περί τα οικονομικά θα μιλήσουν αναλυτικά για το περίφημο πρόβλημα με τη σύνθεση του οργανικού κεφαλαίου, μια ανάλυση εξαιρετικά χρήσιμη για το εργατικό κίνημα που θέλει να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τον αντίπαλο. Προς το παρόν η συζήτηση για τη σχέση μισθών - ανταγωνιστικότητας γίνεται μεταξύ εκείνων που ισχυρίζονται ότι με διαφορετικές παραλλαγές μπορεί να υπάρξει και δίκαιος καπιταλισμός, ότι οι κρίσεις του, κρίσεις υπερσυσσώρευσης, μπορούν να ξεπερνιούνται με μέτρα που ενώ θα αφήνουν άθικτη την εκμετάλλευση θα δίνουν την αίσθηση δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.

Το κρίσιμο «διά ταύτα» είναι ένα:

Οσο τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των καπιταλιστών ο παραγόμενος πλούτος θα είναι δικός τους. Μόνο με τα εργαλεία κοινωνικοποιημένα, στα χέρια των εργατών, συνολικά η διαδικασία της εργασίας απελευθερώνεται και η συζήτηση πλέον δεν αφορά το μισθό αλλά πράγματι την κοινωνική αξιοποίηση του παραγόμενου πλούτου. Αυτό όμως απαιτεί αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Ολα τα άλλα είναι συζητήσεις για το πώς θα πείθονται οι εργάτες να δουλεύουν σαν σκυλιά, να είναι μόνιμα χαμένοι και οι καπιταλιστές που είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν να τα βγάλουν πέρα με την παραγωγικότητα των αντιπάλων τους να παριστάνουν επίσης τους χαμένους κυνηγώντας τους εργάτες. Η λύση έρχεται μόνο όταν φεύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές.

***

Οι εφοπλιστές δεν κρύβουν λόγια. Σαν γαλέρες έβλεπαν πάντα τα πλοία τους, πληρώματα για γαλέρες ψάχνουν πάντα. Στο λαιμό τους έχει κάτσει από τότε -στην καρδιά του πολέμου- η Συλλογική Σύμβαση που για πρώτη φορά υπογράφηκε από την ιστορική ΟΕΝΟ. Κι αν δεν καταργήσουν τις συμβάσεις δε θα ησυχάσουν.

***

Κάτι παράξενες συμπτώσεις: «Συμβολαιακή γεωργία» ονομάζεται το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς με το οποίο δίνει δάνεια στους αγρότες και βεβαίως κερδίζει. Το ίδιο όνομα «συμβολαιακή γεωργία» χρησιμοποιεί και μια ομάδα στην Πιερία που πέρσι πούλαγε πατάτες «χωρίς μεσάζοντες», αλλά φέτος που η πατάτα πουλιέται από τον παραγωγό στα 80 λεπτά, λέει να το ρίξει στη «συμβολαιακή γεωργία» με άλλα προϊόντα. Του χρόνου τέτοιο καιρό θα 'χουμε μάθει το αποτέλεσμα. Μέχρι τότε οι επιτήδειοι θα πουλάνε «κοντά στον καταναλωτή».


ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ: «Κατεβαίνει αντί να ανεβαίνει τα... σκαλοπάτια της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα και, παρά την εφαρμογή των Μνημονίων, το 2012 βρέθηκε στην 90ή θέση (βαθμολογία μόλις 3,92 με άριστα το 7) από την 83η που είχε την περίοδο 2010 - 2011 (πριν από τη μεγάλη ύφεση και τις αλλαγές οι οποίες έγιναν κατά προτεραιότητα στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές συμβάσεις) και την 65η θέση την περίοδο 2007 - 2008 (προ της παγκόσμιας κρίσης)» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΑΛΕΡΕΣ: «Ο πρόεδρος της Ενωσης Θ. Βενιάμης αναφέρει ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει την προοπτική να προσφέρει πολυάριθμες θέσεις εργασίας στους νέους που μαστίζονται από την ανεργία με προϋπόθεση, όπως τονίζει, να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων με όρους ανταγωνιστικούς λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνώς κρατούντα (...) Ο Θ. Βενιάμης είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης άρθρου το οποίο έδινε στους πλοιοκτήτες τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων με τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο και στα σκάφη αναψυχής, το οποίο όμως καταψηφίστηκε» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΝΥΧΤΟΚΑΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: «Οι γυναίκες που εργάζονται για περισσότερα από 30 χρόνια σε νυχτερινές βάρδιες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Βρήκαν πως οι γυναίκες που εργάζονταν επί χρόνια σε νυχτερινές βάρδιες ως νοσοκόμες, καθαρίστριες, τηλεφωνήτριες, υπάλληλοι ορισμένων καταστημάτων κ.α., έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσες δεν εργάζονται τα βράδια» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ»: «"Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που ενώ πέρυσι μας έδιναν τα προϊόντα τους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, εφέτος, εάν δεν ορίσουν τις τιμές σημαντικά υψηλότερα, δεν έρχονται ή ακόμη δεν διαθέτουν καν τα προϊόντα τους στο Κίνημα" παραδέχεται στο "Βήμα" (...) μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας (...) Η απάντηση (...) είναι για την ΕΟΔΝΠ η λεγόμενη "συμβολαιακή γεωργία"» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ νέο χαράτσωμα στο λαό

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-ανατροπές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις

Η ΕΛΛΑΔΑ: Νέα φορομέγγενη για μικρομεσαία εισοδήματα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Success φόροι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα Τόμσεν «οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Ελληνες»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καινούργια προαπαιτούμενα στο τραπέζι των συζητήσεων

Η ΑΥΓΗ: Μίνι Μνημόνιο φέρνουν στη Βουλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προθεσμία 5 ημερών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξετάσεις υπουργών ενώπιον της τρόικας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέρκελ: το χρέος σας θα μείνει βιώσιμο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οδύσσεια για 5.000 καθηγητές

ΕΘΝΟΣ: Οι βάσεις στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η μάχη

«Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη "Νέα Ελλάδα" που φιλοδοξεί να χτίσει το κόμμα του και κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν τη μάχη των ιδεών (...) η "Νέα Ελλάδα", είπε, "είναι όλα αυτά που τα νιώθαμε, αλλά δεν τολμούσαμε να τα πούμε. Τώρα τα διακηρύσσουμε και τα κάνουμε πράξη" (...) Οπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο Μ. Βορίδης την Κυριακή, ο "λάθος" δρόμος στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των ιδεών της "αριστεράς", στην οποία σκόπιμα τσουβαλιάζει όλα τα άλλα κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ, τα οποία αυθαίρετα ταυτίζει με την υπεράσπιση γενικά του κράτους σε βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Το κράτος των καπιταλιστών

«Ποιο κράτος υπερασπίστηκαν όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα από το 1974 και μετά (για να μην πάμε και πίσω από τη Μεταπολίτευση); Το κράτος που κρατικοποιούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να τις σώσει από τα χρέη και τις ιδιωτικοποιούσε πάλι "εξυγιασμένες". Το κράτος που έφτιαχνε υποδομές στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια, προκειμένου σήμερα, στη φάση της πλήρους απελευθέρωσης να τις βρίσκουν έτοιμες και να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού. Το κράτος που έδινε τα αποθεματικά των Ταμείων στους καπιταλιστές για να έχουν φτηνό χρήμα στις επενδύσεις τους. Το κράτος που ενσωμάτωνε τις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ στο εθνικό Δίκαιο, εξαθλιώνοντας χρόνο με το χρόνο τους εργαζόμενους, εξαφανίζοντας σχεδόν τους μικρούς αγρότες και συρρικνώνοντας δραματικά τους αυτοαπασχολούμενους».

Η διαχωριστική γραμμή

«Αυτό το κράτος υπερασπίστηκαν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές τους, αλλά και το μείγμα της διαχείρισης που ο καθένας υπερασπιζόταν, έχοντας διαφορετικές απόψεις για την ταχύτητα και τον τρόπο που πρέπει να προωθηθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα να χειραγωγείται ο λαός και το κίνημα στη λογική του μονόδρομου, σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό το κράτος είναι των καπιταλιστών και των κομμάτων τους. Καμιά σχέση δεν έχει με το κράτος που θέλει και παλεύει το ΚΚΕ, όπου ο λαός θα κάνει πραγματικά κουμάντο, έχοντας κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και πετάξει τα παράσιτα από την οικονομία. Αυτό το κράτος που θα οικοδομήσει η λαϊκή εξουσία εχθρεύονται από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης. Γι' αυτό και η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη μάχη των ιδεών είναι μια: "Με τα μονοπώλια ή με το λαό"» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org