ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Το μαύρο άσπρο ζητώντας «συγχωροχάρτι»

Με εμφανή την προσπάθεια να υπερασπιστεί όλο το προηγούμενο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να συμμαζέψει τη διαφορά με τη ΝΔ με τα γνωστά κάλπικα διλήμματα στο λαό, αλλά και να στείλει σαφή μηνύματα προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει σταθερά να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, εμφανίστηκε χτες σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στην προσπάθεια να στηθεί το τρομοκρατικό ψευτοδίλημμα με τους «προηγούμενους» - των οποίων το έργο συνέχισε με την αντιλαϊκή του πολιτική, «ξεπλένοντάς» τους για τα καλά - καλώντας τους συγκεντρωμένους να σκεφτούν «τι έζησε ο καθένας και η καθεμία ως το 2014 και πώς είναι η χώρα σήμερα» και «να φέρει κι έναν ακόμη μαζί στην κάλπη, που δεν θέλει να ξαναζήσει αυτός και τα παιδιά του μνημόνια, εξαθλίωση, αναξιοπρέπεια».

Προσπάθησε παράλληλα να αναδείξει το «έργο» της κυβέρνησης κάνοντας λόγο περί «άδειων ταμείων» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ακόμη για «θυσίες και κόπους για να κάνουμε την πατρίδα μας αυτοδύναμη ξανά». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σκοπεύουν «να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες» και ότι «το κύμα των μεταρρυθμίσεων που κρύβει επιμελώς» προβλέπει «νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος, απολύσεις στο Δημόσιο και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα», κρύβοντας φυσικά ότι το κοινό «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα που θα συζητηθεί στις 8 Ιούλη στο Γιούρογκρουπ έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της δικής του κυβέρνησης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «νέες δουλειές» που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτινάσσοντας την «ευελιξία» στους χώρους δουλειάς και την ανακύκλωση της ανεργίας, καθώς και όλα τα υπόλοιπα που θεωρεί «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του, όπως η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε εξευτελιστικά επίπεδα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, ενώ δεν έλειψαν και οι κούφιες υποσχέσεις για τη «σταθερή εργασία που θα γίνει κανόνας στον τόπο μας», μέσα από την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου που βασίζεται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού.

Φυσικά, το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης για όλους» απαγγέλθηκε σε μια ακόμη προεκλογική ομιλία του Αλ. Τσίπρα, την ίδια στιγμή βέβαια που... «έκλεινε το μάτι» στο μεγάλο κεφάλαιο λέγοντας πως «οι ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις» και αναρωτιόταν: «Ποιος λοιπόν έχει αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία;»...

Δεν άφησε δίχως αναφορά επίσης τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μιλώντας για «μια Ελλάδα που κανείς δεν θα μπορεί να την απειλεί», «στάζοντας μέλι» για τις «ισχυρές συμμαχίες» που έχει σήμερα η χώρα και ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία των Πρεσπών «βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό» - τη στιγμή που αφήνει ολοζώντανα τα σπέρματά τους - και κατηγορώντας τους «υποκριτές της δεξιάς», όπως είπε χαρακτηριστικά, για πατριδοκαπηλία, για να κρύψει ότι κι εκείνοι στηρίζουν το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει «ισχυρή εντολή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Ισχυρή εντολή» ώστε με μια «ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα της ΝΔ, κομμένο και ραμμένο όπως είναι για τις ανάγκες της οικονομίας του κεφαλαίου, ζήτησε και χτες βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον «Alpha».

Ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο το 2019, άρα οι μειώσεις φόρου θα ξεκινήσουν από το 2020 και θα εξελιχθούν σε βάρος τετραετίας», με προτεραιότητα τις μειώσεις φόρου στις επιχειρήσεις. Για δε τα λαϊκά στρώματα το ξέκοψε: «Δεν υπάρχει φέτος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές. Θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό επίδομα (σ.σ. η λεγόμενη "13 σύνταξη" του Τσίπρα) σε ετήσια βάση εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες μάς το επιτρέπουν. Αυτή είναι η πρόθεσή μου και πιστεύω τα νούμερα θα βγουν. Αυτόν το στόχο θα τον πετύχουμε, αν πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη 4% με προσέλκυση επενδύσεων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι επενδύσεις», επέμεινε, κάνοντας σαφές πως, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτά τα ψίχουλα που τάζει θα είναι ό,τι περισσέψει από το τρελό φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Επίσης, έσπευσε να διαψεύσει τα περί αναζήτησης «πιστοληπτικής γραμμής», που ανακινήθηκαν χτες το πρωί, μετά από δηλώσεις υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, και προκάλεσαν νέα δικομματική κοκορομαχία, την ώρα που με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως και τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, έχουν θεσμοθετήσει διακομματικά το τσάκισμα του λαού, με τον όποιο τρόπο και μέθοδο, για δεκαετίες μπροστά.

Παραπέρα, επιμένοντας για «εξορθολογισμό δαπανών», είπε ότι «οι μετακλητοί θα μειωθούν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα προσλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου», ότι φέρνει «εξορθολογισμένο οργανόγραμμα με λιγότερους γενικούς γραμματείς, λιγότερους μετακλητούς και συστηματική προσπάθεια μείωσης της αποτύπωσης του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο, μέσω ΣΔΙΤ», προβάλλοντας ως παράδειγμα όλες τις αντιδραστικές προτάσεις της ΝΔ για την Υγεία, στο «στρωμένο έδαφος» των περικοπών, των «κοφτών» και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που απογειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπερασπίστηκε, επίσης, ξανά την 7ήμερη λειτουργία επιχειρήσεων και τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που διασφαλίζουν, όπως υποστήριξε, τα συμφέροντα των εργαζομένων, παρακάμπτοντας φυσικά τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, όπως γίνεται σε χιλιάδες χώρους εργασίας.

Προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και επαναφορά προηγούμενων αυστηρότερων διατάξεων, όπως και «εντονότερη αστυνομική παρουσία» και ενίσχυση της Αστυνομίας, που, όπως είπε, πρέπει «να αφεθεί ελεύθερη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανομίας, να κάνει τη δουλειά της». Δεσμεύτηκε ξανά για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον πρώτο νόμο που θα φέρει στη Βουλή ως κυβέρνηση, με «συλλήψεις και μέσα στο πανεπιστήμιο».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, αποσιωπώντας το ΝΑΤΟικό της υπόβαθρο, είπε μεν ότι εκχωρεί «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μια διεθνής συμφωνία κυρωμένη από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν ακυρώνεται μονομερώς, δεν αφήνει τέτοια περιθώρια η ίδια η συμφωνία».

Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά, στη λογική του εφησυχασμού που ακολουθείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, είπε ότι ένα «σκηνικό Ιμίων» είναι «σενάριο που δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί», ζήτησε η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την «παράνομη απόπειρα για γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει «διάλογο» με τον Ερντογάν, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αναμένοντας «κάποιες κινήσεις καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια», παίρνοντας κι εδώ τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στους ρόλους «διαύλου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Δηλώνει «παρών» σε «μεγάλες πλειοψηφίες» με τη ΝΔ

«Την Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους ουσιαστικά θα μας αναθέσουν ρόλους», «εμείς και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση είμαστε η εγγύηση για τη σταθερότητα», διακήρυξε, για άλλη μια φορά, χτες βράδυ, η Φ. Γεννηματά μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ στη Θησείο, διαβεβαιώνοντας ότι θα βάλει πλάτη και στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα της εξουσίας του κεφαλαίου, όπως το εκλογικό σύστημα για τη διασφάλιση σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών, αλλά και τις συνταγματικές αλλαγές.

Στέλνοντας μήνυμα ότι «δεν θα εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη», είπε πως «όλοι όσοι ρίχνουν δάκρυα για την απλή αναλογική και τον κίνδυνο να γίνουν εκλογές που θα οδηγήσουν στο χάος, δεν εξηγούν στον ελληνικό λαό ότι αν δεν υπάρξει στην επόμενη Βουλή πλειοψηφία 200 βουλευτών δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος», ζητούμενο για το οποίο έχει ήδη παράσχει διαβεβαιώσεις ότι θα δώσει τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ, εξ ου και επαναλάμβανε χτες ότι «η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος».

Σημειωτέον, προηγουμένως, μιλώντας στο ρ/σ «ΣΚΑΪ» έλεγε καθαρότερα: «Αν στην επόμενη Βουλή δεν υπάρξει πλειοψηφία 200 βουλευτών δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη αξία έχει να είναι ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ. Οπως και στη συνταγματική αναθεώρηση χρειάζονται 180 βουλευτές. Δεν αρκεί λοιπόν να είναι αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα. Χρειάζονται σοβαρές μεγάλες πλειοψηφίες».

Μάλιστα, στο Θησείο εκδήλωσε και κάποια ...πικρία γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν της έχουν κάνει πρόταση για μετεκλογική συνεργασία, λέγοντας πως «οι επόμενες εκλογές - όποτε γίνουν - θα γίνουν με απλή αναλογική οδηγώντας και σε κατακερματισμό δυνάμεων και σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, από την ώρα που ο κ. Τσίπρας, που ψήφισε την απλή αναλογική, μας λέει ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δε πως ή θα είναι αυτοδύναμος ή θα οδηγήσει τη χώρα σε απανωτές εκλογές».

Δούλεμα...

Ο ένας - ο ΣΥΡΙΖΑ - αφού πρώτα ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και εφάρμοσε άλλα δύο, αφού λεηλάτησε το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του για το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, με τα ματωμένα πλεονάσματα και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές δεσμεύσεις έως το 2060, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στη ΝΔ, από χτες «βγήκε στα κεραμίδια» για τη ΝΔ που «φέρνει νέο μνημόνιο».

Ο άλλος - η ΝΔ - με τον «αέρα» που της έδωσε η αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται τώρα «δικαιωμένη» για την πρότερη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της, δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι θα «τηρήσει στο ακέραιο» τις δεσμεύσεις στους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και λέει «φωναχτά» εκείνα που θέλει το κεφάλαιο.

Και οι δύο κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το γεγονός ότι την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, στις 8 Ιούλη, το Γιούρογκρουπ θα «υπενθυμίσει» - όπως λένε οι κύκλοι του - το κοινό τους πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, αυτό που επιτάσσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και προβλέπει νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, και είπαν να ξεθάψουν από χτες την μπαγιάτικη και ξένη στο λαό αντιπαράθεση για το αν θα γδάρουν το λαό για την «πιστοληπτική γραμμή» ή για το «μαξιλάρι ασφαλείας» του κεφαλαίου.

Με δυο λόγια, το δούλεμα πάει σύννεφο. Για να τους κοπεί ο αέρας, και - το κυριότερο - για να βάλουμε δύσκολα στην αντιλαϊκή πολιτική από την επόμενη μέρα, την Κυριακή δυνατό ΚΚΕ!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ