ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012
Κατά μέτωπο επίθεση με ασήκωτα χαράτσια

Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, για πρόσθετο φόρο εισοδήματος και χαράτσια «αλληλεγγύης» και επιτηδεύματος. Τα 2 στα 3 λαϊκά νοικοκυριά με χρεωστικό υπόλοιπο

Αντιμέτωπα με την αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου, με τη βαριά φορολογία και τα κάθε είδους χαράτσια βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυρά.

Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, φτάνει η πρόσθετη πληρωμή που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά που στέλνει η Εφορία σε κάθε λαϊκό σπίτι και που αφορούν στο φόρο πάνω στα περσινά εισοδήματα (2011), στο χαράτσι της αλληλεγγύης και του επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Θέμα χρόνου είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης για το χαράτσι (έτους 2012) πάνω στη λαϊκή κατοικία, που μέχρι πρόσφατα το μάζευαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση περίπου 1,4 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:

-- Καθένας από τους περίπου 936.000 παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.500 ευρώ, που μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε τρεις μηνιάτικες δόσεις.

--Οι 2 στους 3 (67%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.

-- Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) φτάνει στα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης και που αφορούσε σε 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

-- Από τα 1,4 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη περίπου 993,2 εκατ. ευρώ αφορούν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, τα 293 εκατ. ευρώ το χαράτσι της «αλληλεγγύης» και τα 49,2 εκατ. ευρώ το χαράτσι επιτηδεύματος.

Η απογείωση της καταλήστευσης λαϊκού εισοδήματος που συντελείται από φέτος έχει να κάνει με τους εφαρμοστικούς και άλλους νόμους για την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (5.000 από 12.000 ευρώ), την παραπέρα καρατόμηση των φορο-εκπτώσεων που ακόμη ίσχυαν στις περσινές δηλώσεις. Επίσης με το κόλπο των «τεκμηρίων», μαζικές διαστάσεις παίρνει το χαράτσωμα ανέργων, οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα κατά πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τα όρια της επίσημης φτώχειας, αλλά και από το επίσημο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην Εφορία περί τα 1,9 εκατ. δηλώσεις, από τις οποίες έχουν ήδη εκκαθαριστεί 1,4 εκατ. δηλώσεις. Προς υποβολή είναι πάνω από 4,3 εκατ. δηλώσεις.

Οι προθεσμίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι μέχρι 10 Ιούλη για όσους έχουν τη δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής και μέχρι 16 Ιούλη για ηλεκτρονική υποβολή (μέσω διαδικτύου).

Απειλούν με κατασχέσεις

Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία θα απογειωθούν σε νέα ύψη. Με εκβιασμούς και απειλές για κατάσχεση του μισθού και της σύνταξης, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει από τα λαϊκά στρώματα τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια και τα άλλα εμφανιζόμενα χρέη προς την Εφορία. Με το νομικό πλέγμα που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ, με κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκεται σε χέρια τρίτων, όπως με κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τυχόν άλλων εισοδημάτων. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα είναι ακατάσχετα για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Για το επιπλέον ποσό προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης του 25%, όμως το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ.

ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Συνεχίζεται η πρωτοφανής κατρακύλα

Στο -20,1% από το 2010

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η εικόνα που εμφανίζει η λαϊκή κατανάλωση όπως αυτή καταγράφεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τζίρο στα καταστήματα της χώρας. Η συνεχής πτώση της κίνησης σ' όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης δείχνει ότι μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών, υπό το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που σαρώνουν μισθούς και συντάξεις, δεν είναι σε θέση να καλύψει ακόμα και στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες.

Τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παραπέμπουν σε ...πολεμική περίοδο, αφού για χρόνια πλέον σημειώνεται κατακόρυφη, αλλά και σταθερά συνεχιζόμενη, πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, με το ρυθμό υποχώρησης να διατηρείται σταθερά σε διψήφια νούμερα το α' τετράμηνο του 2012, ενώ η αρνητική δυναμική που καταγράφεται τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως και να ξεπεράσει και τις επιδόσεις του 2011, όταν ο όγκος των λιανικών πωλήσεων είχε υποχωρήσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδεικτικό της κατάρρευσης που εμφανίζουν οι λιανικές πωλήσεις είναι, ότι μεταξύ Γενάρη 2010 και Απρίλη 2012, ο δείκτης του όγκου των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 20,1%. Πρόκειται για στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον βαθύ και παρατεταμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία από το 2008, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει πότε και πώς θα βγούμε από τον κρισιακό αυτό κύκλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλη του 2012, σε σχέση με τον Απρίλη του 2011, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 13,5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αν δε ληφθούν υπόψη τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων η μείωση ανέρχεται στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Την περίοδο Γενάρη - Απρίλη 2012 προς Γενάρη - Απρίλη 2011 παρατηρείται μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 13,2 ποσοστιαίες μονάδες, με τα καταστήματα ειδών διατροφής να υποχωρούν κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες, τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών 16,8 ποσοστιαίες μονάδες και τα λοιπά καταστήματα 15,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η υποχώρηση του όγκου των πωλήσεων καλύπτει όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, με τα καταστήματα ειδών διατροφής να καταγράφουν μείωση 10,7 ποσοστιαίες μονάδες, τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών 11,6 ποσοστιαίες μονάδες και τα λοιπά καταστήματα 17,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων, σε μονοψήφια ποσοστά κινείται η πτώση του όγκου των πωλήσεων στα πολυκαταστήματα (-6,7%) και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-8,8%), ενώ σε διψήφια ποσοστά κινείται η πτώση στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός (-20,5%), στα Φαρμακευτικά - Καλλυντικά (-12,9%), στην Ενδυση - Υπόδηση (-27,2%), στα Βιβλία - Χαρτικά (-15,3%) και στα Επιπλα - Ηλεκτρικά είδη - Οικιακό εξοπλισμό (-17,1%).

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εν αναμονή δυσμενών εξελίξεων

Απαίτηση της τρόικας να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις «ζημίες» του ομίλου, επιταχύνει τις αρνητικές εξελίξεις για τον εθνικό σιδηρόδρομο

Eurokinissi

Πανέτοιμη να προχωρήσει στην εκποίηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) αρκεί να βρεθεί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής φέρεται να είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, περιφρονώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους χρήστες του τρένου και αδιαφορώντας ακόμη και για το γεγονός ότι σε περιόδους μιας τόσο βαθιάς οικονομικής κρίσης οι όποιες προσφορές με όρους «αγοράς» βρίσκονται στον πάτο.

Το αρχικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης προέβλεπε την παράδοση του ομίλου ΟΣΕ σε ιδιώτη επενδυτή, «λευκό» από χρέη (αυτά, ύψους περίπου 10 δισ., μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό και στις «πλάτες» των φορολογούμενων), μαζί με την τεράστια ακίνητη περιουσία του (η οποία δεν έχει εξ ολοκλήρου αποτιμηθεί) και το σύνολο του δικτύου και της υλικοτεχνικής υποδομής του. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κανένας «επενδυτής» δεν αγοράζει χρέη, αυτά πάντοτε περνούνε στις πλάτες εκείνων που πληρώνουν μόνιμα τα «σπασμένα», ενώ ταυτόχρονα απαιτούν και «ανταγωνιστικό» επενδυτικό περιβάλλον, με απλά λόγια, δηλαδή, το ουσιαστικό τσάκισμα κάθε εργασιακής, περιβαλλοντικής, φορολογικής ή άλλης υποχρέωσης, ώστε να μετρά σίγουρα κέρδη.

Πάντως, ακόμη και έτσι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού, όπως φαίνεται τελικά, τα διάφορα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα έτη - «ενδιαφέρον» από Ρώσους, Γάλλους, Κινέζους - μάλλον περισσότερο φιλολογικού χαρακτήρα ήταν, παρά πραγματικές προτάσεις εξαγοράς. Το ζήτημα είναι, ότι όπως προκύπτει το τελευταίο διάστημα το κλιμάκιο της τρόικας, ανάμεσα στα άλλα, πιέζει για την ταχύτατη «απαλλαγή» του κράτους από τις ζημιές του ΟΣΕ, αν είναι δυνατόν ακόμη και μέσα στους επόμενους μήνες και αν κρίνουμε από τη σπουδή των κυβερνώντων να ικανοποιούν τις υποδείξεις της, θα πρέπει να αναμένουμε άμεσα εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μέχρι τώρα συνέπειες της «εξυγίανσης» του ΟΣΕ που επέφερε ο νόμος Ρέππα, ήταν η ουσιαστική κατάργηση των δρομολογίων για ολόκληρη την Πελοπόννησο - που για την αναβάθμιση του δικτύου της είχε δαπανηθεί πακτωλός χρημάτων -, τη Θεσσαλία και τη βορειοδυτική Μακεδονία, καθώς και την οριστική κατάργηση των διεθνών δρομολογίων του. Τεράστιες είναι οι περικοπές ακόμη στο «ζωντανό» τμήμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκτελούνται δρομολόγια εντός της Αττικής και σε κοντινούς προορισμούς (Χαλκίδα - Κιάτο), και όλα αυτά συνοδεύονται παράλληλα με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ