ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συζητήσεις για τη βιοτεχνολογία και τη λαθρομετανάστευση

Δυο σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην πρόσφατη κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το πρώτο αφορούσε τις βιοτεχνολογίες και το δεύτερο τη λαθρομετανάστευση και των αγώνα κατά της απάνθρωπης εκμετάλλευσης των μεταναστών. Στην κοινοβουλευτική συνέλευση πήρε μέρος και τοποθετήθηκε η βουλευτίνα του ΚΚΕ και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Οι εξελίξεις στη Βιοτεχνολογία

Από την πρώτη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.τ.Ε), υιοθετήθηκε, μιας ιδιαίτερης σημασίας έκθεση του Γάλλου καθηγητή Ματέι εκ μέρους της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία ορθότατα αναγνωρίζει την εξαιρετική σημασία των τελευταίων εξελίξεων στη Βιοτεχνολογία. Ιδιαίτερα στην ιατρική, σύμφωνα με την έκθεση, η επιστήμη της βιοτεχνολογίας ανοίγει νέες δυνατότητες θεραπείας διαφόρων νοσημάτων. Σε πολλούς τομείς, αναφέρεται στην έκθεση, της καθημερινής ζωής η Βιοτεχνολογία αποδεικνύει ότι θα αποτελέσει, αναμφισβήτητα, την τεχνολογία του νέου αιώνα και θα διαμορφώσει τόσο τη βιομηχανική όσο και την αγροτική βιομηχανία στο άμεσο μέλλον.

Στην ιδιαίτερου ενδιαφέροντος συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Σ.τ.Ε, από ελληνικής πλευράς, παρενέβη το μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του ΣτΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία σημείωσε τη σωστή κατεύθυνση της έκθεσης του καθηγητή Ματέι, ως προσφέρουσα ενημέρωση στους πληθυσμούς που δύσκολα συνειδητοποιούν την προσφορά της επιστήμης. Υπενθύμισε, η ίδια στην παρέμβασή της, ότι η πρόοδος στις βιοτεχνολογίες, «αφ' ενός μεν προσφέρει θεραπεία ασθενειών, αφ' ετέρου όμως αναπτύσσει το εμπόριο του ζωντανού σώματος όλων εκείνων που αναπνέουν και κινούνται. Εάν οι χώρες δε συνεργαστούν και οι πληροφορίες δεν κυκλοφορήσουν θα πρέπει να τρομάζουμε σ' αυτόν τον «νέο - καλύτερο κόσμο» όπου οι άνθρωποι θα αποτελούν πλέον «εμπορεύσιμα αγαθά» και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Αξίζει να το σκεφτούμε, να το συζητήσουμε λίγο παραπάνω, να εγκαθιδρύσουμε νομοθεσίες, ώστε να αποφύγουμε την τραγωδία που γεννιέται μέσα από την άγνοια και το φόβο. Οι νέες ανακαλύψεις που σχετίζονται με τον κόσμο των γονιδίων δημιουργούν νέες αγωνίες. Η έκθεση αρχίζει να απαντά στα ερωτήματα αυτά και πρέπει να τύχει γενικότερης αποδοχής».

Απάνθρωπη εκμετάλλευση

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι διέρχονται λαθραία τα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο, ενώ 400 με 500 παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπολογίζεται δε, ότι περίπου 3 εκατομμύρια εγκαθίστανται παράνομα στην Ευρώπη ειδικότερα στη Νοτιανατολική (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) αλλά και στη Γερμανία. Αυτά ανέφερε στην έκθεσή του ο Ελβετός σοσιαλιστής Αντρέας Γκρος, εκ μέρους της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε από το Σώμα, υπογραμμιζόταν επίσης, ότι ο τραγικός θάνατος των 58 παρανόμων μεταναστών κινεζικής καταγωγής, στο λιμάνι του Ντόβερ της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου από την άποψη της απάνθρωπης εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών.

Με την παρέμβασή της το μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Λ. Κανέλλη, παρομοιάζοντας τους λαθρέμπορους με τους «νέους βαρβάρους» του Καβάφη, υπενθύμισε ότι τραγωδίες όπως του Ντόβερ που καθημερινά συμβαίνουν σε διάφορες χώρες, ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ μόνον όταν διαδραματίζονται σε πλούσιες χώρες της Δδύσης. Η Λ. Κανέλλη υπογράμμισε την ανάγκη της δίωξης των λαθρεμπόρων και των εκμεταλλευτών της ανθρώπινης μιζέριας και την ταυτόχρονη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι οι πολιτικοί είναι ικανοί να παίρνουν τις ευθύνες τους.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Δρομολογούν δημοψήφισμα για τις κυρώσεις της ΕΕ

Τη δρομολόγηση ενός δημοψηφίσματος κατά των μέτρων διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζουν εναντίον της οι 14 εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης - εξαιτίας της συμμετοχής στην αυστριακή κυβέρνηση του ακροδεξιού και εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων - αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Η σχετική απόφαση θα συζητηθεί σήμερα, ακριβώς πέντε μήνες μετά την ορκωμοσία τής πλέον αμφιλεγόμενης κυβέρνησης της μεταπολεμικής Αυστρίας, στην αποκαλούμενη «επιτροπή συνασπισμού» των δύο κυβερνητικών κομμάτων - του συντηρητικού Λαϊκού του Β. Σιούσελ και των Ελευθέρων. Η επιτροπή είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία συνασπισμού και το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμά τους και στην οποία συμμετέχει και ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων ΓιεργκΧάιντερ.

Ο Χάιντερ απαίτησε σήμερα την έναρξη των προετοιμασιών για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Συγχρόνως προειδοποίησε τη Γαλλία, πως η Προεδρία της στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο θα χαρακτηριστεί από στασιμότητα, μια και γι' αυτό, όπως άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ο ίδιος, θα φροντίσει κατάλληλα η Αυστρία, μπλοκάροντας τόσο τη διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς, όσο και τις κοινοτικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος προβλέπει μια πρώτη συζήτηση στη Βουλή - στην οποία τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν άνετη πλειοψηφία - στις 12 Ιούλη. Η τελεσίδικη απόφαση από τη Βουλή προβλέπεται να παρθεί στις 20 Σεπτέμβρη, εάν μέχρι τότε από πλευράς των 14 εταίρων - και ειδικότερα των τριών «σοφών» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία - δεν υπάρξει πρόταση για άρση των κυρώσεων, κάτι που έχει βέβαια αποκλειστεί από τη γαλλική Προεδρία, μια και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν αποσαφήνισε προχτές, πως η έκθεση των «σοφών» δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν το τέλος του χρόνου. Ως πιθανότερη ημερομηνία διενέργειας του δημοψηφίσματος αναφέρεται η 22 Οκτώβρη.

Την έντονη αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα - το οποίο σύμφωνα με παρατηρητές τόσο στην Αυστρία όσο και στις άλλες κοινοτικές χώρες θα οδηγούσε σε παραπέρα κλιμάκωση των τεταμένων σχέσεων και θα υποδαύλιζε ένα επικίνδυνο αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Αυστρία - επανέλαβαν σήμερα τα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικό και Πράσινοι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών - του μεγαλύτερου κόμματος στην αυστριακή Βουλή - Πέτερ Κοστέλκα καταγγέλλοντας τον παραλογισμό του περιεχομένου ενός τέτοιου δημοψηφίσματος (σ.σ. μια και το αποτέλεσμά του - η μεγάλη πλειοψηφία είναι κατά των κυρώσεων - είναι από καιρό γνωστό), προειδοποίησε για το τεράστιο κόστος του, που κατά την άποψή του θα φτάσει τα 250 μέχρι 300 εκατομμύρια σελίνια (περίπου 6 - 7,3 δισεκατομμύρια δραχμές).

ΧΑΝΙΑ
Ημερίδα για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 5 Ιούλη, στις 19.00, στο Δημαρχείο Χανίων ημερίδα με θέμα: Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ - Η άσκηση Dynamic mix 2000 και οι θέσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στην ημερίδα θα παραβρεθεί και θα κάνει την κεντρική παρέμβαση ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης. Παρεμβάσεις θα κάνουν ακόμη α) ο δήμαρχος Μηθύμνης Σ. Δαράκης με θέμα: αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και Τοπική Αυτοδιοίκηση, β) ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λ. Γαλής και γ) ο πρόεδρος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Σ. Αρχοντάκης, ενώ θα δοθεί και χρόνος για παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ