ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ελληνική στρατιωτική εμπλοκή σε εξέλιξη

Βουλευτές του ΚΚΕ με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις προς τον υπουργό Αμυνας ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων στον πόλεμο

Συγκεκριμένα στοιχεία για την ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις τους προς του υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στη μια Επίκαιρη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης καιΜ. Κωστόπουλος αναφέρονται στη συμμετοχή ελληνικών πληρωμάτων στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ, τύπου "ΑΒΑΚΣ", τα οποία εντοπίζουν τους στόχους που πλήττουν στη συνέχεια τα ΝΑΤΟικά μαχητικά. "Στα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα ΑΒΑΚΣ, επισημαίνεται στην Ερώτηση, τα οποία παίζουν αποφασιστικό ρόλο για την πραγματοποίηση των βάρβαρων βομβαρδισμών που εξαπολύουν εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, συμμετέχουν και "ελληνικά πληρώματα διεσπαρμένα σε όλη την Ευρώπη",δήλωσε στις 26-4-99 ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αποστολάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 900/20-4-99 Επίκαιρης Ερώτησης".

Και ερωτάται ο υπουργός:

"- Εξακολουθεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι η χώρα μας δεν έχει άμεση στρατιωτική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, όταν δέχεται ότι στα αεροπλάνα ΑΒΑΚΣ, τα οποία στηρίζουν τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, συμμετέχουν και ελληνικά πληρώματα;

- Πόσα είναι τα στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τεθεί στη διάθεση του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις των αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, σε ποιες μονάδες υπηρετούν και σε ποιες χώρες;"

Στην άλλη Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται ότι "σοβαρότατες είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες ("παροχή και διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας", συμμετοχή σε ασκήσεις κτλ)". Και ειδικότερα γίνεται αναφορά στους Ελληνες φαντάρους στην Αλβανία, το 501 Τάγμα Πεζικού που προορίζεται για τα Σκόπια, τη 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που θα πάρει μέρος σε ΝΑΤΟική άσκηση περιμετρικά του Κοσσόβου, το αντιτορπιλικό ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ κλπ. "Στην πραγματικότητα, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι δυνάμεις αυτές, είτε έμμεσα είτε άμεσα, στηρίζουν την εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού".

Ερωτάται ο υπουργός σε "ποιες περιπτώσεις η συμμετοχή των Ελλήνων αξιωματικών, στρατευμένων πενταετούς θητείας και κληρωτών, στα σώματα αυτά είναι υποχρεωτική και σε ποιες εθελοντική, με δέλεαρ τις πρόσθετες αμοιβές και ποιο είναι το ύψος των αμοιβών αυτών;".

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Ελλάδα συμμετέχει στην εφαρμογή του

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, για το θέμα του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και την εμπλοκή της Ελλάδας στην εφαρμογή του.

"Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, αποφάσισαν - με την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης - την επιβολή πετρελαϊκού, οικονομικού και διπλωματικού εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία σε μια προφανή προσπάθεια να λυγίσουν το γενναίο λαό της, που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα του. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, χωρίς καμία νομιμοποιητική βάση".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς:

- Σε ποια νομιμοποιητική βάση στηρίχτηκε η ελληνική κυβέρνηση και συνυπέγραψε αυτές τις παράνομες αποφάσεις;

- Πώς θα υλοποιηθούν στην πράξη αυτές οι παράνομες αποφάσεις αφού δε δεσμεύουν τρίτες χώρες;

- Είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι το αντιτορπιλικό ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ δε θα πάρει μέρος, άμεσα ή έμμεσα, στην εφαρμογή αυτών των παράνομων αποφάσεων, με νηοψίες ή άλλον τρόπο;

Και ήταν μόνο η αρχή αυτή η Πρωτομαγιά

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές ξεκινούσαν την Πρωτομαγιά την πορεία τους από το Σύνταγμα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μυριόστομα τα συνθήματα κατά του πολέμου και της φρίκης που σπέρνουν από τον ουρανό στη Γιουγκοσλαβία, οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ακούστηκαν στη συγκέντρωση αυτή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η πρωτομαγιάτικη πρόσκληση του ΠΑΜΕ βρήκε την πιο πλατιά απήχηση. Οι κόκκινες σημαίες της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση ξεδιπλώθηκαν. Στόχοι καρφιτσώθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες στήθη σε όλη τη χώρα. Εργάτες και υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, άντρες και παιδιά, βημάτισαν προς τους τόπους των συγκεντρώσεων στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τη Λάρισα, σε κάθε πόλη που οι ταξικές δυνάμεις έστειλαν πρόσκληση αγώνα. Η αγανάκτηση για τη συνενοχή της κυβέρνησης στο συνεχιζόμενο έγκλημα, έσμιξε με την απαίτηση για ένα καλύτερο σήμερα. Δέθηκε με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται η εργατική τάξη της χώρας να ανεχθεί το πλιάτσικο των δικαιωμάτων της από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τους υποτακτικούς της, όπου κι αν βρίσκονται, όποιο τίτλο κι αν κατέχουν.

Εκείνοι που μιλούσαν για "διάσπαση" του συνδικαλιστικού κινήματος, τις προηγούμενες μέρες, προδικάζοντας ότι οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δε θα είναι μαζικές, διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Δεν ήταν άλλοι από εκείνους που τρέμουν ακόμη και στην πιθανότητα να αναδυθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα μια δύναμη με μακρόπνοη προοπτική και στόχους, που θα σταθούν στο πλευρό της όλοι οι εξαπατημένοι εργαζόμενοι. Ολοι εκείνοι που βλέπουν να χάνονται μέσα από τα χέρια τους στοιχειώδη δικαιώματα και πιστεύουν πως δεν μπορεί το κεφάλαιο να τα πάρει πίσω, όπως συστηματικά επιδιώκει. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που ούτε το σύνολο των στελεχών των παρατάξεών τους δεν πάτησε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή τους, είναι αυτές που απαξίωσαν την έννοια της "ενότητας", για την οποία τόσο αγωνιούν στις διάφορες δηλώσεις τους. Αυθόρμητη είναι η σύγκριση με τους χιλιάδες αγωνιστές της δουλιάς και της ζωής που βρέθηκαν στο Σύνταγμα και αλλού, προβάλλοντας τη δική τους ενότητα. Για να σταματήσει η σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού. Για να σωθεί το 8ωρο. Για να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις. Για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, κάνει τα πρώτα του βήματα. Είναι όμως γερά βήματα, αγώνα κι ελπίδας, εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας. Το έδειξαν αυτό οι χιλιάδες που διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά κάτω από τα πανό του. Το έδειξαν με τη δύναμη της φωνής τους, με τον ακούραστο βηματισμό τους, με την επιλογή τους. Το μήνυμα της αντίστασης, της ενότητας και του αγώνα, στάλθηκε σε όλους τους αποδέκτες, με πρωτοφανή ακρίβεια. Οι εργαζόμενοι χτίζουν την ταξική τους ενότητα, παραμερίζοντας τις "σειρήνες" της υποταγής, της ηττοπάθειας, της συνδιαλλαγής. Χτυπούν συγχρονισμένα τα πόδια τους στο έδαφος, υψώνονται μαζί πλήθος οι γροθιές ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό. Υπόσχονται νέες συναντήσεις, σε απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες. Κρατάνε τις κόκκινες σημαίες ξεδιπλωμένες, έτοιμες. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για το ΠΑΜΕ. Αλλά ήταν μια καλή αρχή για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την υπεράσπιση των καταχτήσεων των εργαζομένων.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη

Θα μιλήσει ο Χ. Φλωράκης

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώνει το ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας για τις Ευρωεκλογές '99, την ερχόμενη Κυριακή 9 Μάη,στις 11.00 το πρωί,στους χώρους όπου στεγάζεται η ελληνική κοινότητα (Adam - Klein Str. 6, 90429 Nornberg).

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,ο οποίος θα αναφερθεί στις θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ελλάδα και τη σημασία των Ευρωεκλογών,ενώ Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ