ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ
Επιμένουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, κατά τη παρουσίαση των εκθέσεων, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

«Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, σκληρή πολιτική λιτότητας, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, δραματικές επεμβάσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής προστασίας, αυτό θα επακολουθήσει μετά την απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και αυτό είναι το περιεχόμενο των "διαρθρωτικών αλλαγών", που επίμονα και συστηματικά απαιτεί η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας κατά την παρουσίαση των εκθέσεων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εκφράζοντας ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, το οποίο δεν πανηγυρίζει για την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε ορισμένα καίρια ερωτήματα.

«Ο καθένας, ακόμη και όταν δεν είναι ειδικός στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, μπορεί να κατανοήσει ότι η θεαματική, όπως σημειώνεται και στις εκθέσεις προσέγγιση των κριτηρίων σύγκλισης από την ελληνική οικονομία, δεν είναι αποτέλεσμα των "θαυματουργών" ενεργειών κάποιων μάγων που ανέλαβαν να κυβερνήσουν την Ελλάδα, αλλά αποτέλεσμα μιας σκληρής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκε με δραματικές συνέπειες στην απασχόληση και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του ελληνικού λαού», τόνισε ο Γ. Θεωνάς, υπογραμμίζοντας ότι «πίσω από τη μείωση του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων, των επιτοκίων και του δημόσιου χρέους, βρίσκεται η δραματική επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μου. Κι επειδή οι άνθρωποι δεν ευτυχούν με τους αριθμούς, αλλά με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, αυτό που απασχολεί σήμερα μεγάλα τμήματα του λαού μας είναι τι θα επακολουθήσει μετά την απόφασή ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ».

«Ηδη οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσαν το θέμα της "διατηρησιμότητας" της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας. Η προσέγγισή τους έχει την αξία της», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς, «γιατί δείχνει προς τα πού πιέζουν τις εξελίξεις. Προς τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, προς την ενίσχυση της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής για να "διακριθεί" το επίπεδο "σύγκλισης" που επιτεύχθηκε. Και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ υπαινίχθηκαν σαφέστατα την εφαρμογή ακόμη πιο σκληρής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, αυστηρά περιορισμένης μισθολογικής πολιτικής και προώθηση των "απαραίτητων" διαρθρωτικών αλλαγών».

«Το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης, προκειμένου να "πείσει" τον ελληνικό λαό να την επανεκλέξει ήταν ότι αυτή διέθετε μεγαλύτερη εμπειρία από τη ΝΔ, για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τα μέτρα πολιτικής που θα "έπρεπε" να εφαρμοστούν στην εντός ΟΝΕ εποχή. Το ερώτημα που προκύπτει και ζητάει άμεση απάντηση, για να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός τι τον περιμένει είναι τούτο: ποια είναι αυτά τα μέτρα και ποια η πολιτική που θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ; Τι θα είναι αυτά; Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, σκληρή πολιτική λιτότητας, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, δραματικές επεμβάσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα κοινωνικής προστασίας».

«Μιλήστε, επιτέλους, με σαφήνεια για το ποιο είναι το περιεχόμενο των διαρθρωτικών αλλαγών που επίμονα και συστηματικά απαιτείτε», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Επίτροπος κ. Σόλβες Μίρα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Νουαγιέ απλά επιβεβαίωσαν ότι αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει με συνέπεια την κοινοτική πολιτική. Τίποτε περισσότερο...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Χαιρετίζει» την έκθεση της Κομισιόν

Η ηγεσία της ΝΔ «χαιρετίζει» το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θεωρεί ότι δικαιώνει την κριτική που ασκούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην κυβέρνηση και δεύτερον, γιατί πιστεύει ότι θα συμβάλει, ώστε να «αλλάξει τακτική και βηματισμό» η κυβέρνηση και σε αυτή την κατεύθυνση ζητά την «προώθηση πρόσθετων μέτρων»(!).

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλου αναφέρεται ότι «η ΝΔ χαιρετίζει το περιεχόμενο της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, έστω και με διετή καθυστέρηση». Η έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «δικαιώνει όλες τις θέσεις που σταθερά, με συνέπεια και σε μάκρος χρόνου πρόβαλλε η ΝΔ», ενώ ταυτόχρονα καυχιέται, γιατί το κόμμα του πρόβαλε μια οικονομική πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους «όπως την απελευθέρωση των αγορών, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, των αναγκαίων διαρθρωτικών τομών, που εντάσσονται μέσα σ' ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους, ταχύρυθμης, δυναμικής και ισόρροπης ανάπτυξης».

Με βάση το περιεχόμενο της έκθεσης της ΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και βηματισμό και «να υιοθετήσει επιτέλους, ένα πλήρες οικονομικό πρόγραμμα, που να διασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης». Μάλιστα, αξιώνει την «προώθηση πρόσθετων πολιτικών για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Στ. Μάνος επικρίνει την κυβέρνηση για ατολμία στην υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και θεωρεί ως «μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή» την κατάργηση των κάθε είδους κρατικών μονοπωλίων και αποκλειστικοτήτων, με σημαντικότερο αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και το δραστικό περιορισμό των κρατικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ακόμα «οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων πλην εκείνων που αιτιολογημένα θα εξαιρεθούν, η δυνατότητα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα είναι ακόμη μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν πρέπει να καθυστερήσουν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στη μετα-ΟΝΕ εποχή».

ΚΥΠΡΟΣ
Η ηγεσία της εκκλησίας επί της... υποδοχής του έκπτωτου

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η προσφώνηση του Κ. Γλύξμπουργκ ως «μεγαλειότατο» από τον Αρχιεπίσκοπο και Αρχιμανδρίτες της Κύπρου

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας και μερίδα της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκάλεσε τον έκπτωτο «μεγαλειότατο» και μαζί με τη σύζυγό του «βασιλικό ζεύγος», ενώ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του στην Κύπρο ενδυναμώνει τον αγώνα της μαρτυρικής μεγαλονήσου! Μάλιστα παρέθεσε προς τιμήν και γεύμα. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί ανάλογες προσφωνήσεις από Αρχιμανδρίτες ναών όπου βρέθηκε ο Κ. Γλύξμπουργκ.

Αργότερα o Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως προσφώνησε «μεγαλειότατο» τον Γλύξμπουργκ γιατί έτσι... συνηθίζεται! Από την πλευρά του ο έκπτωτος προκάλεσε τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού κατ' εξακολούθηση. Στο στεφάνι που κατέθεσε στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου υπογράφει ως «Αυτού Μεγαλειότης», ενώ υποκριτικά ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα δικαίωση στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού.

Η κυπριακή κυβέρνηση τήρησε αρχικά σιγήν ιχθύος για τα όσα συνέβησαν, για να παρέμβει αργότερα κάτω από το θόρυβο που ξέσπασε και να δηλώσει διά του υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη ότι υπάρχει πολιτική απόφαση να μην υπάρξει συνάντηση οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου με τον έκπτωτο.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμα ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει κατά πόσο θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, της οποίας ο Κωνσταντίνος είναι πρόεδρος. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας είναι η επίσημη αιτιολογία της επίσκεψης του έκπτωτου στην Κύπρο, ωστόσο το Συνέδριο αρχίζει την Πέμπτη, ενώ ο ίδιος βρίσκεται από τις μέρες του Πάσχα στη Μεγαλόνησο.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Τοτός Θεοδοσίου διευκρίνισε ότι η Ομοσπονδία δε δίδει πολιτική χροιά στο όλο θέμα και ότι ακολουθείται καθαρά το αθλητικό πρωτόκολλο. Επίσης δήλωσε ότι η Ομοσπονδία δε γνώριζε για την επίσκεψη στην Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, όπου και η θερμή υποδοχή από την εκκλησιαστική ηγεσία.

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ καταγγέλλει στον κυπριακό λαό τον προκαθήμενο της εκκλησίας και μερίδα της ηγεσίας της για τη στάση τους αυτή. Καταγγέλλει όμως επιπλέον και τη σιωπή της κυπριακής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σημειώνεται ακόμα πως ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και οι κύκλοι του παλατιού, μαζί με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, στη διάρκεια της βασιλείας του, δημιούργησαν το Ιουλιανό πραξικόπημα, που ουσιαστικά ακύρωσε τη βούληση του ελληνικού λαού που είχε εκλέξει πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

«Ηταν ο ίδιος ο Γλύξμπουργκ - προστίθεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ - που όρκισε την ελλαδική χούντα σαν νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας. Η χούντα αυτή σε συνεργασία με την εδώ ΕΟΚΑ Β` πραγματοποίησε το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή».

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει πως η στάση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου και μερίδας της εκκλησιαστικής ηγεσίας προσβάλλει τόσο τον κυπριακό λαό όσο και τον ελληνικό, που τόσα υπέφεραν από την οικογένεια των Βαυαρών Γλύξμπουργκ.

Με τη σειρά του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε ότι οι ενέργειες εκκλησιαστικών αξιωματούχων και όσων άλλων οργανώνουν εκδηλώσεις υποδοχής και απονομής τιμών στον έκπτωτο, όπως τονίζει, μονάρχη της Ελλάδας Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν επίσης ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν πρόκληση προς το δημοκρατικό λαό της Ελλάδας, ο οποίος με την ετυμηγορία του κατήργησε το θεσμό της μοναρχίας και καταδίκασε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του τέως μονάρχη για το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Οι εκδηλώσεις υποδοχής και απονομής τιμών - καταλήγει η ανακοίνωσή τους - εκθέτουν τον κυπριακό λαό και συγκρούονται με τις δημοκρατικές του παραδόσεις».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μπορούσαμε καλύτερα και ταχύτερα!

Η ένταξη στην ΟΝΕ θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα και καλύτερα! Αυτή επί της ουσίας είναι η αντίδραση του Συνασπισμού στις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, η κριτική εστιάζεται στα δεινά που επέφερε και θα επιφέρει η ενταξιακή πορεία στα φτωχά λαϊκά στρώματα ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής και όχι ως συνέπεια της ίδιας της φύσης της ΟΝΕ.

Επαναλαμβάνονται τα ουτοπικά και αποπροσανατολιστικά για τη δυνατότητα εφαρμογής μιας πολιτικής που στα πλαίσια της ΟΝΕ θα κατανείμει δίκαια τα βάρη και τα ωφελήματα, θα αναδιανέμει γενναία τα εισοδήματα προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων, θα δημιουργήσει πραγματικές θέσεις απασχόλησης, θα περιορίσει την ανεργία, θα διευρύνει, τέλος, την κοινωνική πολιτική και περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ