ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1944
Χάραξαν με το αίμα τους τη διαχωριστική γραμμή

Μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ για την 60ή επέτειο από την εκτέλεση των 200 ηρώων κομμουνιστών

Μέγα το πλήθος και το πάθος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των κομμουνιστών λαϊκών αγωνιστών και κυρίως της κομμουνιστικής νεολαίας που με τις κόκκινες σημαίες και με λάβαρα της Εθνικής μας Αντίστασης έφθασαν με πορεία και συνθήματα από την κεντρική πλατεία στον τόπο της θυσίας, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί όπου οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, διοργάνωσαν, την Κυριακή 2 Μάη το πρωί, τιμητική εκδήλωση στην 60ή επέτειο της θυσίας των 200 ηρώων, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές.

«Οχτώ δεκαετίες αγώνες και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Οχτώ δεκαετίες ούτε στις εξορίες ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη». Τα συνθήματα αυτά μαζί με πολλά ακόμα, δονούσαν την ατμόσφαιρα σ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης όπου η συγκίνηση και η αποφασιστικότητα της συνέχισης του αγώνα στις νέες σύγχρονες συνθήκες έδιναν το στίγμα.

Στον ιερό αυτό χώρο, στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς, θα επισημάνει στην ομιλία του ο Δημήτρης Γόντικας, την Πρωτομαγιά του 1944 γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές και πιο ηρωικές σελίδες στην ιστορία του Εργατικού και Κομμουνιστικού Κινήματος. Για 2 ολόκληρες ώρες τα πολυβόλα των κατακτητών σκορπούσαν το θάνατο. Διακόσιοι πρωτοπόροι αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, για δύο ολόκληρες ώρες πάλευαν με το θάνατο τραγουδώντας. Επεσαν ως τον τελευταίο με το κεφάλι ψηλά. Κι ύστερα, ποτάμι το αίμα έτρεχε στους δρόμους της Καισαριανής καθώς τους μεταφέρανε στο νεκροταφείο, με τα φορτηγά του Δήμου. Μια κόκκινη, αιμάτινη γραμμή χάραζε όλη τη διαδρομή.


Αυτή η γραμμή, χαραγμένη με το αίμα και τη θυσία των 200 κομμουνιστών και χιλιάδων άλλων αγωνιστών, ήταν και παραμένει ένα δείγμα γραφής, το όριο που ξεχωρίζει δύο διαφορετικούς κόσμους: Τον κόσμο της προόδου και της συντήρησης. Υπογραμμίζει την ασταμάτητη πάλη ανάμεσά τους ως την τελική νίκη. Ξεχωρίζει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο και δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα. Και τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τη ζωή, τα δικαιώματα και τη λευτεριά του λαού.

Είναι η γραμμή της ανειρήνευτης πάλης ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις, θα συνεχίσει ο ομιλητής προσθέτοντας: Πουθενά και ποτέ τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού δεν είχαν τίποτε το κοινό με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, ακόμα και σε στιγμές ξενικής κατοχής και σκλαβιάς: Λαός - μονοπώλια -ιμπεριαλισμός δε χωρούν μαζί. Δεν πορεύονται στην ίδια γραμμή. Και κάθε παραβίαση της κόκκινης γραμμής που χωρίζει τα συμφέροντά τους είναι πάντα σε βάρος του λαού.

Ασυμβίβαστος αγώνας

Δεν υπάρχει γι' αυτό, υπογράμμισε, άλλο κριτήριο συνέπειας για όποιον διακηρύσσει ότι είναι με το μέρος του λαού, από τον ασυμβίβαστο αγώνα με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτό διδάσκει η ιστορία. Αυτό διδάσκει η θυσία των 200 και το παράδειγμά τους.


«Να πείτε στους καπνεργάτες της Καβάλας ότι δεν τους πρόδωσα». Αυτά τα τελευταία λόγια του μπαρμπα-Μακέδου, ηγέτη των καπνεργατών της Καβάλας και ενός από τους 200 κομμουνιστές. Αυτά διδάσκει η θεωρία και η πρακτική της ταξικής πάλης. Η συνέπεια λόγων και έργων.

Αφοσίωση στα συμφέροντα του λαού και συνέπεια στο ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή, σημαίνει: να είσαι έτοιμος ακόμα και τη ζωή σου να θυσιάσεις αν χρειαστεί. Αυτό είναι το ΚΚΕ. Με τέτοιους αγωνιστές και αγωνίστριες ανδρώθηκε και τέτοιους αγωνιστές και αγωνίστριες διαπαιδαγωγεί συνεχίζοντας την ιστορική του πορεία και τις επαναστατικές παραδόσεις.

Συνεχίζοντας ο Δ. Γόντικας, αφού αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας των αγωνιστών τονίζοντας και το συμβολισμό της επιλογής της πρώτης Μάη για την εκτέλεσή τους - για τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στην αντίσταση του ελληνικού λαού κλπ. - θα υπογραμμίσει:

«Το ΚΚΕ θα νικήσει, ο λαός θα νικήσει. Η νέα τάξη, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ούτε παντοδύναμος ούτε ανίκητος. Το πρόσφατο ΟΧΙ του κυπριακού λαού δεν είναι περιστασιακό ούτε μεμονωμένο. Είναι ένα ακόμα δείγμα μιας ακόμα εκδήλωσης που φανερώνει ότι το λαϊκό κύμα αντίστασης και απειθαρχίας στον ιμπεριαλισμό ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο. Είναι το συμπυκνωμένο ΟΧΙ των λαών στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ που γίνεται όλο και πιο δυνατό και ελπιδοφόρο. Το ΟΧΙ που στα επόμενα χρόνια θα γίνεται καταλύτης μεγάλων αλλαγών και ανατροπών πότε στη μια και πότε στην άλλη χώρα».

Το χρέος

«Κι εμείς σύντροφοι και συντρόφισσες, μαζί με όλους τους λαούς που αντιστέκονται, θα κάνουμε το χρέος μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Στις ευρωεκλογές του Ιούνη μπορεί και πρέπει να ακουστεί ένα μεγάλο και πανίσχυρο ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, στην ευρωϋποταγή. Στο όνομα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Κύπρου. Στο όνομα των εργαζομένων και της νεολαίας της πατρίδας μας που βλέπουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους να συντρίβονται στις συμπληγάδες των πολιτικών της ΕΕ.

Ας δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεσκεπάσουμε το μύθο του ευρωμονόδρομου με ένα ισχυρό ΚΚΕ. Να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο δρόμο της αντίστασης, ανυπακοής, της απειθαρχίας στην ΕΕ. Δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα είμαστε περισσότεροι από χτες. Αύριο θα γίνουμε ακόμα πιο πολλοί, για να γίνουμε πλειοψηφία. Η Ευρώπη της ευημερίας, των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού θα γίνει πραγματικότητα. Τιμή και δόξα στους 200 ήρωες του ΚΚΕ», κατέληξε.

Ανοίγοντας την εκδήλωση - και αφού πριν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν και οι Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ και Παν. Σοφός, μέλος της ΚΕ, κατέθεσε στεφάνι, όπως και ο Θ. Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στον τόπο της θυσίας - ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής, κατήγγειλε το γεγονός πως όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνήθηκαν, μέχρι σήμερα στους αντιστασιακούς να στήσουν το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών - όπου έγιναν συνολικά 48 ομαδικές εκτελέσεις αγωνιστών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ