ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέα «πολυεθνική» άσκηση για την ... ασφάλεια

ΥΠ.ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Οσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Αυγούστου, οι στρατιωτικοαστυνομικές ασκήσεις για τη λεγόμενη «Ολυμπιακή ασφάλεια», πάντα υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και με διάφορα σενάρια θα πυκνώνουν, στήνοντας το σκηνικό της αστυνομοκρατούμενης και στρατοκρατούμενης Ελλάδας των ...Ολυμπιακών ιδεωδών.

Την Πέμπτη 13 Μάη, ξεκινά στην Αθήνα η άσκηση με την ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN II», η οποία - όπως και η πρώτη, «συνδιοργανώνεται» με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «πρόκειται για άσκηση επί χάρτου σε πολιτικό - στρατηγικό επίπεδο, ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας», η οποία «βασίζεται σε σενάρια αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και διαχείρισης συνεπειών σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό περιβάλλον».

Στην άσκηση, θα συμμετάσχουν - σύμφωνα με το υπουργείο - συνολικά 300 άτομα. Εκτός από τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥΣΟΑ), που συγκροτείται από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αναπληρωτή Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Επικρατείας και την πρόεδρο της «ΑΘΗΝΑ 2004», θα συμμετέχουν επίσης ενεργά και τα μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συγκροτείται υπό την προεδρία του αρχηγού της Αστυνομίας, αλλά και «εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των δύο Συμβουλίων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Τέλος, εκτός των Αμερικανών (άγνωστο πόσοι και με τι ιδιότητες) όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των άλλων χωρών της «Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας», δηλαδή Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Αυστραλία, «καθώς και από διεθνείς οργανισμούς», χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί.

Με άλλα λόγια, υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σχεδόν ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση θα καθίσει στο θρανίο για να αντιμετωπίσει πώς σε «πολιτικό - στρατηγικό επίπεδο» θα αντιμετωπίσει τα διάφορα σενάρια που έχουν εκπονήσει τα «γεράκια» της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής διεθνούς συνεργασίας».

Οπως έχει ανακοινωθεί, οι ασκήσεις «Ολυμπιακής ασφάλειας», θα γίνονται μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «OLYMPIC GUARDIAN II», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 16 Μάη, είναι η όγδοη κατά σειρά άσκηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, είναι η συνέχεια της πρώτης, που είχε λάβει χώρα τον περασμένο Νοέμβρη στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, έχοντας ίδιο αντικείμενο, αλλά τότε συμμετείχαν, ακόμα, η Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας και Στρατηγικών Μελετών των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί επί χάρτου οι ασκήσεις «Δούρειος Ιππος» (Νοέμβρης 2001), «Γόρδιος Δεσμός» (Μάης 2002), «Λερναία Υδρα» (Μάης 2003) και «Πύρινη Ρομφαία» (Σεπτέμβρης 2003). Εχουν γίνει επίσης δύο ασκήσεις με τη συμμετοχή δυνάμεων, το «Ουράνιο Τόξο» (Νοέμβρης 2002) και «Μπλε Οδύσσεια» ( Φλεβάρης 2004) και μία επί χάρτου και με τη συμμετοχή δυνάμεων, η «Ασπίς Ηρακλέους» (Μάρτης 2004), στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 450 Αμερικανοί πεζοναύτες, αλλά και αξιωματούχοι των χωρών της «Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας».

Επίσκεψη Σουφλιά στα «λημέρια» του «μεγάλου αδελφού»!

Δύο από τα κέντρα όπου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετά από αυτούς, θα εδρεύει ο «μεγάλος αδελφός», παρακολουθώντας κάθε κίνηση (κυκλοφοριακή και άλλη) πολιτών και οχημάτων, επισκέφτηκε ξαφνικά χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι η λειτουργία τους θα ξεκινήσει μετά τις 17 Ιούνη.

Πρόκειται για το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας που εδρεύει στο κτίριο του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου και το Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, που βρίσκεται στο ισόγειο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λ. Αλεξάνδρας, τα οποία επί 24ωρης βάσης θα παρέχουν ηλεκτρονική ενημέρωση για τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Οπως δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς, το σύστημα παρακολούθησης δε θα καταγράφει άλλα δεδομένα, παρά μόνο κυκλοφοριακά και γι' αυτό έχει πάρει την έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, καθώς το σύστημα αυτό άνετα μπορεί να «δέσει» με άλλα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη του 2002 το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε δώσει στη δημοσιότητα επιχειρησιακό σχέδιο που είχε τον τίτλο «Συστήματα Αναγνώρισης Προσώπων». Στόχος του, κατά το υπουργείο, είναι η χρήση προηγμένων συστημάτων για την καταγραφή και αναγνώριση υπόπτων. Το σύστημα, με τις κατάλληλες τεχνολογίες, θα χρησιμοποιεί ψηφιακές εικόνες (από βίντεο ή φωτογραφίες) και θα τις συγκρίνει με βάσεις δεδομένων υπόπτων ή ατόμων που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους. Το σύστημα μπορεί να υλοποιηθεί πιλοτικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή χώρους συνάθροισης κοινού (εμπορικά κέντρα, δρόμοι με μεγάλη κίνηση κλπ.). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται η ανάπτυξη μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, όπου θα καταγραφούν τα πρόσωπα 10.000 πολιτών μέχρι το 2006...

Τα συστήματα που επιθεώρησε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - κόστους 54,5 εκατ. ευρώ - αποτελούνται, μεταξύ των άλλων, από 208 κάμερες που μεταφέρουν μόνο εικόνα και άλλες 75 που μεταφέρουν και άλλες πληροφορίες, συστήματα ανίχνευσης κυκλοφορίας, πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που θα προειδοποιούν για την κίνηση κλπ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρχουν συνολικά 1.600 κάμερες που θα παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα...

  • Στο μεταξύ κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξέφρασαν χτες την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γ. Σουφλιά στο Αστυνομικό Μέγαρο, αφού αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΓΑΔΑ.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οραμα αστυνομοκρατίας

Την Αθήνα του αύριο, της αστυνομοκρατίας και της ανασφάλειας για τους εργαζόμενους - που μεταφράζεται σε ασφάλεια για τα μονοπώλια - περιέγραψε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της σε εκπροσώπους του ξένου Τύπου στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ): «Στην ασφαλή διοργάνωση εμπλέκονται 7 χώρες, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αυστραλία. Και φυσικά υπάρχει η ΝΑΤΟική ομπρέλα». Επίσης, συνέχισε, «υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη αστυνομίας και στρατού που φτάνει τους 55.000 άντρες και γυναίκες, άριστα εκπαιδευμένους». Συμπλήρωσε δε: «Μόνο το κόστος των μέτρων ασφαλείας, φτάνει τα 800 εκατομμύρια δολάρια». Προφανώς, αυτά τα χρήματα για την ασφάλεια, αποτελούν μέρος της... κληρονομιάς της πρωτεύουσας για την «πάταξη» κάθε αντίστασης απέναντι στην κυρίαρχη νέα τάξη πραγμάτων. Ασφαλώς, στόχος της διοίκησης είναι τα έργα που γίνονται «να κάνουν την πόλη πιο ελκυστική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της». Εκείνο που δεν είπε η δήμαρχος είναι, για ποιον θα είναι πιο ελκυστική η πόλη, για τους εργαζόμενους ή για τις επενδύσεις και το κεφάλαιο;

Προφανώς το δεύτερο, αφού όπως συμπλήρωσε, «η μεταμόρφωση αυτή θα κάνει την Αθήνα έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς, ιδανικά τοποθετημένη στην ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στη δυτική και ανατολική Ευρώπη».

Σημειώνεται από την «Συμπαράταξη για την Αθήνα» από την ίδρυση της, πως το όραμα της άρχουσας τάξης για μετατροπή της Αθήνας σε κέντρο διαμετακόμισης κεφαλαίου που θα συνδέει την ανατολική Μεσόγειο με την ΕΕ, έχει μπει δυναμικά στο προσκήνιο. Το ζήτημα είναι η απάντηση του και των εργαζομένων της Αθήνας που θέλουν να τους «γκετοποιήσουν».

Παναττική Συνδιάσκεψη της ΟΓΕ

Σύλλογοι και μέλη των συλλόγων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν Παναττική Συνδιάσκεψη χτες στην αίθουσα Λογιστών, στα πλαίσια της προσυνεδριακής τους δουλιάς για το 9ο Συνέδριο της ΟΓΕ, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του επόμενου χρόνου. Θέμα του Συνεδρίου «Νέα Γυναίκα - Θύμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης». Στη συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, ενώ η προσοχή των γυναικών της ΟΓΕ εστιάστηκε στην ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της λειτουργίας του γυναικείου συλλόγου σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η ΟΓΕ παραμένει η μοναδική μαχητική γυναικεία οργάνωση, που μελετάει, ψάχνει και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, από τη σκοπιά των συμφερόντων των γυναικών του καθημερινού μόχθου στην πόλη και στην ύπαιθρο. Αντιτίθεται ανοιχτά και καθαρά στις αντιλαϊκές πολιτικές, απορρίπτει τους ευρωμονόδρομους, που βλέπουν τις γυναίκες αναλώσιμα γρανάζια στις κερδοσκοπικές μηχανές τους, προτείνει στις γυναίκες το μόνο δρόμο με ελπίδα, το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, το δρόμο της αξιοπρέπειας.

«Οι καιροί απαιτούν δυνατά και μαχητικά κινήματα σε κάθε χώρα χωριστά και όλα μαζί στην Ευρώπη, γιατί αποτελούν τη μόνη ελπίδα, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής των πολιτικών που σπέρνουν πολέμους, φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, περικοπή δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, πορνεία και ναρκωτικά. Το κίνημά μας πρέπει και μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη δημιουργία του βροντερού ΟΧΙ σ' αυτές τις καταστροφικές πολιτικές». Με αυτά τα λόγια, έκλεισε η πρόεδρος Καλλιόπη Μπουντούρογλου την εισήγηση στη Συνδιάσκεψη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ