ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ερευνες» εκ των υστέρων

Πριν τις αρχές του 2004 η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων είχε καταγγελίες για βασανιστήρια και στα τέλη Φλεβάρη είχε πλήρη έκθεση για την πραγματοποίησή τους, την οποία απέκρυψε

Σκηνές φρίκης, αποκαλυπτικές της «δημοκρατίας» που έφερε η κατοχή

Associated Press

Σκηνές φρίκης, αποκαλυπτικές της «δημοκρατίας» που έφερε η κατοχή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με επίπληξη τιμωρήθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, έξι ανώτεροι αξιωματικοί της Ταξιαρχίας της Στρατιωτικής Αστυνομίας, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η φυλακή Αμπού Γράιμπ, όπου καταγράφηκαν οι σκηνές φρίκης με τους βασανισμούς των Ιρακινών κρατουμένων. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι 6 αξιωματικοί, όπως και 6 στρατιώτες, ανακρίνονται και ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται θα κριθεί η παραμονή τους στο στράτευμα. Ενας έβδομος αξιωματικός έλαβε επιτιμητική επιστολή και επίσης ανακρίνεται.

Οι ποινές αυτές, που θεωρούνται προκαταρκτικές, δεν ανταποκρίνονται, όμως σε καμία περίπτωση, στο μέγεθος του αποτροπιασμού και της φρίκης που νιώθει το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και των Αμερικανών που δηλώνουν σοκαρισμένοι από όσα είδαν μετά το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο πρόεδρος Μπους, για δεύτερη φορά μέσα λίγα 24ωρα, κάλεσε δημοσίως την ηγεσία του Πενταγώνου να τιμωρήσει παραδειγματικά «όσους προέβησαν σε αυτές τις ανείπωτες και απαράδεκτες πράξεις».

Γνώριζαν εδώ και καιρό

Εντούτοις, η παρέμβασή του δε φάνηκε να κατευνάζει τα πνεύματα. Αντίθετα, ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» έριξε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Νιου Γιούρκερ», που την Κυριακή, φιλοξένησε εκτενή αποσπάσματα της σχετικής έκθεσης που συνέταξε ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Ταγκούρα, μετά από εντολή του διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες.

Associated Press

Στην έκθεση, που αποτελείται από 53 σελίδες, αναφέρεται ότι «γίνονται φρικτά απάνθρωπα βασανιστήρια στους Ιρακινούς που κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό, όχι μόνο στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, αλλά και σε άλλα σημεία του Ιράκ». Καταγράφεται, επίσης, ότι στις δημοφιλέστερες μεθόδους βασανισμού συμπεριλαμβάνονται «η ρίψη καυστικού υγρού σε ανοιχτές πληγές, το ράψιμο τραυμάτων από μη γιατρούς χωρίς αναισθητικό, ο σοδομισμός, οι ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου κλπ».

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στα τέλη Φλεβάρη και κοινοποιήθηκε στο διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων, Σάντσες, κάτι που σημαίνει ότι η αμερικανική διοίκηση γνώριζε για τα βασανιστήρια εδώ και καιρό και προσπάθησε να τα αποκρύψει. Το ίδιο το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι είχε στη διάθεσή του το φωτογραφικό υλικό για τα βασανιστήρια πριν από 2 εβδομάδες, αλλά το Πεντάγωνο παρακάλεσε να καθυστερήσει η δημοσιοποίησή τους.

«Φταίει η CIA»

Σε αποκαλύψεις, όμως, προχώρησε και μία από τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς, η ταξίαρχος της Στρατονομίας, Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται εντός των 6 που τιμωρήθηκαν με επίπληξη, χτες. Η Καρπίνσκι, μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τόνισε ότι την ευθύνη για το τμήμα, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα βασανιστήρια, την είχε η CIA, η οποία επέβλεπε και τις ανακρίσεις.

Υποστήριξε ότι η ίδια πραγματοποιούσε συχνούς ελέγχους στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, αλλά της απαγορεύτηκε από τη CIA να ελέγξει και την πτέρυγα των ανακρίσεων. Η Καρπίνσκι, που δηλώνει ότι ένιωσε εξαιρετικά μεγάλη αηδία βλέποντας τις φωτογραφίες, εκτιμά ότι όσοι από τους άνδρες της εμπλέκονται στα βασανιστήρια, «σίγουρα έχουν ευθύνη, αλλά πιθανότατα παροτρύνθηκαν, αν όχι διατάχθηκαν από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να τα πράξουν».

«Αμφιβολίες»

Associated Press

Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους, και δημοσιεύτηκαν από την «Daily Mirror» διατύπωσαν αρκετοί στρατιωτικοί αξιωματικοί, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στον εξοπλισμό και στο ρουχισμό των εν λόγω Βρετανών στρατιωτών. Εντούτοις, η εφημερίδα επανήλθε, χτες στο θέμα, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα, φιλοξενώντας σειρά δηλώσεων από Βρετανούς στρατιώτες, των οποίων τηρείται η ανωνυμία.

Οι στρατιώτες αυτοί τονίζουν ότι εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες κυκλοφορούν ανάμεσα στους στρατιώτες των βρετανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Βασόρα και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι έχουν δει με τα μάτια τους τα βασανιστήρια και ότι έχουν γίνει πολύ χειρότερα από όσα φαίνονται στις φωτογραφίες. Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου κρατουμένους αλλά και να ουρούν πάνω σε αλυσοδεμένους Ιρακινούς φυλακισμένους.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει πρώτα την αυθεντικότητα των φωτογραφιών και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε έρευνα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, καταδίκασε απερίφραστα τα βασανιστήρια, τονίζοντας ότι είναι αποτρόπαιο και απαράδεκτο και μόνο το θέαμα, χωρίς, όμως, να αποδεχτεί σαφώς ότι ευθύνονται τα βρετανικά στρατεύματα. Πάντως, η «Sunday Telegraph» υποστήριζε, χτες, ότι ασχέτως διαψεύσεων, έγιναν, ήδη, 6 πρώτες συλλήψεις Βρετανών στρατιωτών που στρατοπέδευαν στη Βασόρα και τώρα βρίσκονται στις βάσεις στην Κύπρο.

Daily Mirror

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει ο Σαρόν μετά το «όχι»

Σε τροποποιήσεις προσανατολίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Γάζα, που απορρίφθηκε, την Κυριακή, στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Λικούντ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Αποφασισμένος να επιμείνει στο σχέδιό του για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας προχωρώντας σε ορισμένες τροποποιήσεις, δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ένα 24ωρο μετά την απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία των μελών του Λικούντ. Προς το παρόν, πάντως, και ενώ οι έποικοι πανηγυρίζουν για την απόρριψη του σχεδίου, ο ισραηλινός στρατός επιμένει στις εισβολές.

«Λυπάμαι για το αποτέλεσμα αλλά το σέβομαι», τόνισε ο Αριέλ Σαρόν. Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, υπογράμμισε ότι ο «ισραηλινός λαός εξέλεξε το κόμμα μας για να επιτευχθεί ασφάλεια, ειρήνη, ηρεμία και οικονομική ανάπτυξη». Ο Σαρόν προανήγγειλε κύκλους συνομιλιών με στόχο να τροποποιηθεί το σχέδιο και να εγκριθεί. Συνομιλίες θα γίνουν και με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, εγκρίνει το σχέδιο.

Οι τροποποιήσεις, πιθανότατα, θα είναι η παραμονή εποικισμών στη Γάζα. Το 59,5% των μελών του Λικούντ καταψήφισε το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης, το οποίο εγκρίθηκε μόλις από το 39,7%. Από τα 193.190 μέλη του Λικούντ ψήφισαν μόνο τα 96.700, δηλαδή καταγράφηκε αποχή 40%.

Αντιδράσεις και προβληματισμός

Οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες, «Μααρίβ», «Γιεντότ Αχρονότ» και «Χααρέτζ», μιλούσαν για «πανωλεθρία». Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος των ευθυνών. Επίσης, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για το εύρος της επιρροής που ασκείται στην ισραηλινή πολιτική σκηνή από το Συμβούλιο των Εποίκων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το Ισραήλ, όπως τονίζει ο Ναούμ Μπαρνέα, στη «Γιεντότ Αχρονότ», να μετατραπεί σε νέο απαρτχάιντ.

Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα επανήλθε στο αίτημά του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Εντούτοις, η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την Κνέσετ.

«Δεν μπορεί το Λικούντ να αποφασίζει για την τύχη του παλαιστινιακού λαού», σχολίαζε ο εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «οφείλει να επαναφέρει τον "οδικό χάρτη" και τις διαπραγματεύσεις». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων κατά των Παλαιστινίων και κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Επιδρομές και εισβολές

Με μπαράζ εισβολών σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι «απάντησε» στη δολοφονία μίας εποίκου και των 4 θυγατέρων της, την Κυριακή το πρωί, στον οδικό άξονα των εποικισμών Κισουφίμ - Γκους Κατίφ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Τζιχάντ» και «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» ενώ οι δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά μετά την επίθεση.

Ισραηλινά θωρακισμένα εισέβαλαν στο χωριό Ουάντι αλ Σάλκα, όπου κατέστρεψαν 15 σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας και τραυμάτισαν 2 Παλαιστινίους, ενώ συνέχισαν με εισβολή στη συνοικία Μιγράκα, της πόλης της Γάζας, όπου κατέστρεψαν άλλα 5 σπίτια. Εισβολή έγινε και στη Ράφα, όπου κατεδαφίστηκαν 3 σπίτια.

Επίσης, την Κυριακή το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους αυτοκίνητο, στη Νάμπλους, σκοτώνοντας 4 Παλαιστινίους, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Νωρίτερα, με πυραύλους έπληξε 12ώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας, όπου στεγαζόταν ραδιοφωνικός σταθμός της «Χαμάς». Στη Νάμπλους, το Σάββατο, σε ξεχωριστά περιστατικά, σκοτώθηκαν ένας 8χρονος και ένας 20χρονος Παλαιστίνιος ενώ αλλεπάλληλες συλλήψεις γίνονταν, τα τελευταία 24ωρα, στη Δ. Οχθη.

Νέες συγκρούσεις στο νότο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Από το βορρά στο νότο φαίνεται να μετακινείται το επίκεντρο των σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ηρεμία επικρατεί στη Φαλούτζα, ενώ αντίθετα, έξω από τη Νατζάφ, χτες, ξέσπασαν σκληρότατες και πολύωρες μάχες.

Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, νωρίς χτες το πρωί, αντάρτες που πρόσκεινται στο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, έξω από την πόλη, στην οποία διέμεναν παλαιότερα τα ισπανικά στρατεύματα και τώρα έχουν καταλύσει αμερικανικά. Ακολούθησε σφοδρότατη ανταλλαγή πυρών που διήρκησε πολλές ώρες και στην οποία συμμετείχαν και ελικόπτερα «Απάτσι» που έβαλαν κατά κτιρίων από όπου υποτίθεται ότι επιτέθηκαν οι αντάρτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για 20 νεκρούς αντάρτες και καμία αμερικανική απώλεια, αν και νοσοκομειακές πηγές από την ίδια την πόλη, ανέφεραν μόνο 2 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Η πολιτοφυλακή Μεχντί του Μουκτάντα αλ Σαντρ ελέγχει τις πόλεις Νατζάφ, Κούφα, Κουτ, Καρμπάλα και μεγάλο μέρος της Αμάρα, που είναι νοτιότερα, και το Σαββατοκύριακο έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων από μία ακόμη επίθεση που εξαπολύθηκε κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, αργά το Σάββατο. Σημειώθηκαν σφοδρότατες μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 3 Βρετανοί, ενώ δεν έγινε γνωστό αν υπήρχαν απώλειες από την πλευρά των Ιρακινών μαχητών.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χτες, αργά το απόγευμα, ακούστηκε σειρά εκρήξεων χωρίς, όμως, να δοθεί καμία περαιτέρω εξήγηση. Νωρίτερα, νοτίως της πρωτεύουσας, από επίθεση ανταρτών σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, ενώ στη Μοσούλη, από αμερικανικά πυρά, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί. Την ίδια ώρα, στη Μοσούλη, πραγματοποιόταν άλλη μια διαδήλωση κατά της νέας σημαίας που υιοθετήθηκε από το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Την Κυριακή, στο δυτικό Ιράκ στην περιοχή Αλ Ανμπάρ, σημειώθηκε άλλη μια επίθεση με όλμους κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Αμερικανοί στρατιώτες. Την ίδια ημέρα, στο Κιρκούκ, από βόμβα, σκοτώθηκε ένας 8ος Αμερικανός στρατιώτης.

Αλλαγή φρουράς

Στον Ιρακινό στρατηγό Μουχάμαντ Λατίφ, ο οποίος είχε φυλακιστεί κατά το παρελθόν γιατί εναντιώθηκε στον Σαντάμ Χουσεΐν, ανέθεσαν, τελικά, οι κατοχικές δυνάμεις τη διοίκηση της λεγόμενης «Ταξιαρχίας της Φαλούτζα», που αποτελείται από Ιρακινούς στρατιώτες και θα αναλάβει τον έλεγχο της Φαλούτζα. Ο Λατίφ αντικατέστησε τον στρατηγό Τζασίμ Μουχάμαντ Σάλεχ, που ήταν ένας από τους γνωστότερους στρατηγούς της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σαντάμ, απομακρύνθηκε καθώς η παρουσία του είχε, ήδη, αρχίσει να δημιουργεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός της Φαλούτζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο Λατίφ και οι άνδρες του θα λάβουν, σταδιακά τις θέσεις που κατέχουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, πέριξ της πόλης και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αντικατάσταση, τότε θα αρχίσουν τις περιπολίες. Η ιρακινή δύναμη θα αναλάβει, επίσης, το καθήκον της σύλληψης και του αφοπλισμού των ανταρτών που δρουν στην πόλη, στόχος που δεν είναι απαραιτήτως εφικτός.

ΙΝΔΙΑ
«Μισθοφόροι στο Ιράκ»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί στην Ινδία η καταγγελία του ΚΚ Ινδίας ότι η υπό την ηγεσία του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) κυβέρνηση συνασπισμού συνδράμει εμμέσως στην κατοχή του Ιράκ, επιτρέποντας σε τουλάχιστον 1.500 πρώην στρατιωτικούς να μεταβούν στη χώρα αυτή για να δουλέψουν ως μισθοφόροι «μετά από τη σχετική πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασουάντ Σίνχα, δήλωσε ότι το θέμα «ερευνάται» από το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως οι σχετικές «άδειες εργασίας» εκδόθηκαν για την Ιορδανία και το Κουβέιτ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ