ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Κυριακή η πορεία Νέα Σάντα Κιλκίς - Θεσσαλονίκη

Με την πορεία ειρήνης την Κυριακή 9 Μάη κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης. Στο μεταξύ στην πορεία προς την κορύφωση των δράσεων, σήμερα Τρίτη 4 Μάη και το Σάββατο 8 Μάη θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικές ημερίδες - εκδηλώσεις.

«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, πραγματικότητες και προοπτικές», είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα, σε συνεργασία με τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη και την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο 3 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ζήσης Παπαδημητρίου, Ηλίας Κουσκουβέλης, Τρύφωνας Κωστόπουλος.

Το Σάββατο 8 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ολυμπιακοί αγώνες στην εποχή της Νέας Τάξης». Εισηγητές θα είναι οι: Αντώνης Δογάνης καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σωτήρης Γιάτσης καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Διονύσης Ψωμιάδης αντινομάρχης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει βράβευση 18 «ανώνυμων» αθλητών και παραγόντων του ερασιτεχνικού αθλητισμού της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη τιμής για την πολύχρονη, ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά τους στο λαό και τη νεολαία της πόλης.

Με ανακοίνωσή τους η ΕΔΥΕΘ και η Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας Ειρήνης καλούν τη νεολαία, τους εργαζόμενους και όλο το λαό, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να πάρουν μαζικά μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις και στη μεγάλη πορεία Ειρήνης από τη Νέα Σάντα του Κιλκίς έως τη Θεσσαλονίκη. Να εκφράσουν με τη συμμετοχή τους την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Κύπρου, της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Κούβας. Να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Το πρόγραμμα της πορείας

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πορείας στις 9 του Μάη, περιλαμβάνει:

-- Στις 9 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς, έξω από το στρατόπεδο εκπαίδευσης των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στη Νέα Σάντα.

-- Στις 9.30 π.μ. έναρξη της σκυταλοδρομίας Ειρήνης, με τη συμμετοχή αθλητών οι οποίοι θα μεταφέρουν τη σημαία της Ολυμπιάδας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη.

-- Στις 12 μ. η μεγάλη συγκέντρωση του φιλειρηνικού λαού της Θεσσαλονίκης μπροστά στο Δημαρχείο Σταυρούπολης.

-- Στις 12.30 μ.μ. άφιξη των σκυταλοδρόμων και λήξη της σκυταλοδρομίας. Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των αντιστασιακών Οργανώσεων για την Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Αντίστασης, που βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο. Εναρξη της πορείας ειρήνης.

-- Στη 1.15 μ.μ. ένταξη στην πορεία, των αθλητών ΑΜΕΑ που θα συγκεντρωθούν μπροστά στο μνημείο του Ελληνοπολωνού αντιστασιακού αθλητή Γ. Ιβάνοφ, εκτελεσμένου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

-- Στη 1.45 μ.μ. στάση στο μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παγκαπνεργατικού Σωματείου και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των δολοφονημένων εργατών του Μάη του '36.

-- Στις 2 μ.μ. άφιξη της πορείας στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της ΕΔΥΕΘ, κατάθεση στεφάνων.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΙΟ
Εντείνονται οι διεργασίες για την πορεία

Στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης, τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την Κυριακή 9 Μάη (προσυγκέντρωση 10 π.μ., Πολιτικό Αεροδρόμιο Ακτίου), έξω από τη ΝΑΤΟική βάση των AWACS, καλούν η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας και οι Επιτροπές Ειρήνης το λαό και τη νεολαία της περιοχής. Οι μαζικοί φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συνδιοργάνωσης είναι το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Στην Κόνιτσα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κόνιτσας αύριο, Τετάρτη 5/5/04, στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης από τη Γ. Λαδογιάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις και το φιλειρηνικό κίνημα», μουσικό πρόγραμμα από τοπική χορωδία, απαγγελία ποιημάτων και πρόγραμμα χορού από τοπικό χορευτικό συγκρότημα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στο ρυθμό της πορείας Κερασίτσα - Τρίπολη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν η ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η ΝΔΕ την 21η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μάη στις 4:30 μ.μ. στην Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή, υποσχόμενοι πως τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια μεγάλη πορεία, αντάξια της προσωπικότητας του Γρ. Λαμπράκη - πρώτου αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ - που φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη δολοφονία του.

Οι εκδηλώσεις της 21ης Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης θα ολοκληρωθούν στην πλατεία Αρεως, όπου στις 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το Γιάννη Θωμόπουλο.

Αλλες Πορείες Ειρήνης

Πορείες Ειρήνης προγραμματίζονται επίσης για την ερχόμενη Κυριακή, 9 Μάη:

-- Στη Κρήτη, όπου θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στα Χανιά και πορεία στην αμερικανική αεροναυτική βάση, στη Σούδα.

-- Στη Χαλκίδα, όπου θα γίνει πορεία από τη Ν. Αρτάκη έως το κέντρο της πόλης.

Εκδήλωση στην Πάτρα

O Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει έκθεση εικαστικών τεχνών που ξεκίνησε χτες Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σε μια βδομάδα, στις 10 Μάη, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Προετοιμάζονται στη Θεσσαλία

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των πορειών Ειρήνης που προγραμματίζονται σ' όλους τους νομούς.

-- Στη Λάρισα η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 9 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία του Τυρνάβου όπου εδρεύει και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και η άφιξη θα γίνει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θ' ακολουθήσουν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Στις 9 Μάη θα γίνει και η πορεία ειρήνης στο Βόλο, από την Ανακασιά στην παραλία της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

-- Και στα Τρίκαλα η πορεία ειρήνης θα γίνει στις 9 Μάη. Η άφιξη θα γίνει από την Πηγή και θα καταλήξει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρικάλων. Στο μεταξύ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων την Πέμπτη 6 Μάη, στις 9 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Β. Κολοβού «Το καλοκαίρι μας προσπέρασε».

-- Η πορεία ειρήνης στην Καρδίτσα θα γίνει το Σάββατο 8 Μάη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη και θα καταλήξει στο κέντρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ