ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο φτωχός λαός πληρώνει την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων

Στους 254 οι νεκροί από κατολισθήσεις στην πόλη Μοκόα

Προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα διαλυμένα φτωχικά τους

Copyright 2017 The Associated

Προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα διαλυμένα φτωχικά τους
Για άλλη μια φορά στην Κολομβία τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν την πλήρη ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων από το αστικό κράτος. Και πάλι οι αστοί πολιτικοί, τώρα η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, κάνει λόγο για «ακραία καιρικά φαινόμενα». Το αποτέλεσμα, μια πόλη στα νότια της χώρας, η Μοκόα στην περιοχή Πουτουμάγιο, με 45.000 κατοίκους, να «σβηστεί» από το χάρτη, αφού καταπλακώθηκε από χιλιάδες τόνους λάσπες, από κατολισθήσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε περιοχή που καταλήγουν τρία ποτάμια που υπερχείλισαν.

Ο τραγικός απολογισμός έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είναι 254 νεκροί, ανάμεσα τους και 43 παιδιά, άγνωστος αριθμός αγνοείται, ενώ ουσιαστικά περίπου 40.000 έχασαν τα σπίτια και ό,τι υπάρχοντα είχαν. Ο Πρόεδρος της χώρας, που βρέθηκε στην περιοχή αντικρίζοντας την τραγωδία, υποσχέθηκε να αποκατασταθούν οι υποδομές και να γίνουν αντιπλημμυρικά μέτρα. Αυτό που φώναζαν εδώ και χρόνια κάτοικοι και λαϊκοί φορείς, αλλά οι προτεραιότητες για το αστικό κράτος ήταν άλλες.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, πρότειναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Μοκόα.

Είναι η σοβαρότερη καταστροφή που πλήττει την Κολομβία, μετά από μια άλλη κατολίσθηση, που προκάλεσε τον θάνατο 92 ανθρώπων το Μάη του 2015 στο Σαλγκάρ, εκατό χιλιόμετρα από το Μεντεγίν (βορειοδυτικά).

Και στο γειτονικό Περού, από πλημμύρες έχουν χάσει ήδη την ζωή τους 101 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πληγέντες, επίσης στον Ισημερινό 21 είναι οι νεκροί και πάνω από 9000 οι πλημμυροπαθείς. Την περίοδο αυτή υπάρχουν στην περιοχή αυτή της Λατινικής Αμερικής ισχυρές βροχοπτώσεις, αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, όμως αυτό που σκοτώνει είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, που καταδικάζει το λαό στην φτώχεια, απροστάτευτο από φυσικά φαινόμενα, τα οποία με τη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, ώστε να είναι λιγότερες οι συνέπειές τους.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Οριακή νίκη του σοσιαλδημοκράτη Μορένο

ΚΙΤΟ.--

Οριακό ήταν το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Ο Λένιν Μορένο, έως τώρα αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Συμμαχία για την Χώρα», το οποίο έχει σχηματίσει την εκλογική συμμαχία «Μέτωπο Ενωμένοι», μαζί με άλλες σοσιαλδημοκρατικές - κεντροαριστερές δυνάμεις, έχει το 51,16%, και ο κεντροδεξιός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, με το κόμμα «Δημιουργώντας Ευκαιρίες», το 48,84%. Η αποχή στον δεύτερο γύρο έφτασε το 17%, ενώ η διαφορά των δύο υποψηφίων με καταμετρημένο το 99,5% είναι γύρω στις 200.000 ψήφους.

Αμέσως από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Γκ. Λάσο εξέφρασε «υπόνοιες για παρατυπίες και νοθεία» και κάλεσε τους οπαδούς να διαδηλώσουν στους δρόμους για να μην χαθεί η «ευκαιρία για αλλαγή».

Στην πραγματικότητα οι δύο υποψήφιοι διαφέρουν όχι ως προς τη στρατηγική, που είναι η διατήρηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλά ως προς το μείγμα διαχείρισής του, που θα εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, καταφέρνοντας να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα. Το βέβαιο είναι ότι η λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών», που Ρ. Κορέα και Λ. Μορένο υπόσχονται να συνεχίσουν και εκθειάζουν διάφοροι οπορτουνιστές και αριστεροί διαχειριστές, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά σε επανάσταση αλλά σε μια παραλλαγή του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που είναι η αυταπάτη του εξανθρωπισμού του καπιταλισμού. Στο Εκουαδόρ αυτή η προσπάθεια της τελευταίας 10ετίας τριπλασίασε τα κέρδη του κεφαλαίου, δίνοντας κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα. Η αντιπολίτευση, «πατώντας» στις δυσκολίες καπιταλιστικής ανάκαμψης (ειδικά την τελευταία περίοδο που τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν με την πτώση των τιμών των υδρογονανθράκων), προβάλλει τώρα - όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής - την αλλαγή σε πιο περιοριστικό μείγμα στην οικονομική πολιτική και το μεγαλύτερο άνοιγμα σε ξένες επενδύσεις, με αναπροσανατολισμό και στις διεθνείς συμμαχίες.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια του καπιταλισμού και όσο τα λαϊκά στρώματα εγκλωβίζονται σε τέτοιες αυταπάτες, θα μετράνε απώλειες και θα εγκλωβίζονται στο λεγόμενο «μικρότερο κακό», που είναι όμως η διαιώνιση της ίδιας βαρβαρότητας. Για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση των κομμουνιστικών επαναστατικών δυνάμεων, για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κινήσεις αποκλιμάκωσης δεν αναιρούν τη σύγκρουση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του, στις 30 Μάρτη, με την οποία απέσπασε τις εξουσίες από το Κοινοβούλιο και ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία των βουλευτών, γιατί αυτό δεν τηρούσε το κράτος δικαίου, επειδή έχει νομιμοποιήσει 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης από την περιοχή Αμαζόνας που ελέγχονται για εκλογικές παρατυπίες, νοθεία κ.λπ. Η νέα απόφαση προήλθε από σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει την κυβέρνηση λόγω του προεδρικού συστήματος αλλά η αντιπολίτευση ελέγχει τα 2/3 των εδρών της Βουλής και συνεχώς μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία. Τελευταία τέτοια ενέργεια ήταν να μη συμφωνήσει στη δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων στον τομέα παραγωγής πετρελαίου.

Στη σύγκρουση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβέρνηση του Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, παρενέβη και ο γγ της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος απειλεί να κινήσει διαδικασία αποπομπής της Βενεζουέλας από τον οργανισμό κατηγορώντας την για «πραξικόπημα» και «επιβολή δικτατορίας» (χτες είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Διαρκούς Συμβουλίου της ΟΑΚ που θα εξέταζε την κατάσταση στη Βενεζουέλα).

Στην πραγματικότητα, η αντιδραστική αντιπολίτευση και οι ξένοι σύμμαχοί της αξιοποιούν τον συμβιβασμό της κυβέρνησης του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, την κακή οικονομική κατάσταση λόγω σαμποτάζ από τμήματα του κεφαλαίου, της πτώσης των τιμών των υδρογονανθράκων και της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει και με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο και την αναρρίχηση στην πολιτική εξουσία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσής του

Πάντως, την ίδια ώρα το αστικό κράτος, που έχει συνέχεια, μέσω της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, επικαλούμενο νόμο του 1965, δηλαδή πριν από το νέο «μπολιβαριανό Σύνταγμα» του 1999, επί Τσάβες, επιχειρεί να θέσει εμπόδια στην πολιτική δράση, ζητώντας από τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα να δώσουν στοιχεία των μελών και φίλων τους προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτή την ενέργεια καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας, που αρνείται να δώσει τέτοια στοιχεία και διοργανώνει διαμαρτυρία στις 7 Απρίλη στο Καράκας, για να μην περάσει η προσπάθεια απαγόρευσής του. Στο πλευρό του έχει ταξικά συνδικάτα, που επίσης αυτήν την περίοδο εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια που κάνει η μεγαλοεργοδοσία, με την ανοχή των κρατικών υπηρεσιών, να περιορίσει τη δράση τους, να προχωρήσει αντεργατικά μέτρα για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- «Ιστορικό γεγονός» χαρακτήρισε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα την επικείμενη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, επειδή κατά τη γνώμη του η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει ώστε να «γίνουν οι Ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου ζώνη του ΝΑΤΟ».

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Υπεγράφη την Παρασκευή στην Ρώμη Συμφωνία ανάμεσα σε εξήντα διαφορετικές φυλές της νότιας Λιβύης, με τη διαμεσολάβηση της ιταλικής κυβέρνησης, με απώτερο στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων που περνούν από τη νότια Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Σάλεμ Σάλμι αλ-Χαμαντίν, αρχηγός αιγυπτιακού παρακλαδιού του «Ισλαμικού Κράτους» στη Χερσόνησο Σινά, σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε αεροπορική επιδρομή, ανακοίνωσε χτες ο αιγυπτιακός στρατός.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν χτες ινδικό εμπορικό πλοιάριο ανοιχτά των σομαλικών ακτών με 11μελές πλήρωμα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η πρόεδρος της Βουλής στη Ν. Αφρική, Μπαλέκα Μπέτε, ανακοίνωσε πως μελετά το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το αίτημα της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας», προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, με αφορμή την αντικατάσταση 10 εκ των 35 υπουργών, μεταξύ των οποίων ο δημοφιλής (σε ένα κομμάτι της αστικής τάξης) υπουργός Οικονομικών, Πράβιν Γκόρντχαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ