Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κινήσεις αποκλιμάκωσης δεν αναιρούν τη σύγκρουση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του, στις 30 Μάρτη, με την οποία απέσπασε τις εξουσίες από το Κοινοβούλιο και ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία των βουλευτών, γιατί αυτό δεν τηρούσε το κράτος δικαίου, επειδή έχει νομιμοποιήσει 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης από την περιοχή Αμαζόνας που ελέγχονται για εκλογικές παρατυπίες, νοθεία κ.λπ. Η νέα απόφαση προήλθε από σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει την κυβέρνηση λόγω του προεδρικού συστήματος αλλά η αντιπολίτευση ελέγχει τα 2/3 των εδρών της Βουλής και συνεχώς μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία. Τελευταία τέτοια ενέργεια ήταν να μη συμφωνήσει στη δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων στον τομέα παραγωγής πετρελαίου.

Στη σύγκρουση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβέρνηση του Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, παρενέβη και ο γγ της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος απειλεί να κινήσει διαδικασία αποπομπής της Βενεζουέλας από τον οργανισμό κατηγορώντας την για «πραξικόπημα» και «επιβολή δικτατορίας» (χτες είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Διαρκούς Συμβουλίου της ΟΑΚ που θα εξέταζε την κατάσταση στη Βενεζουέλα).

Στην πραγματικότητα, η αντιδραστική αντιπολίτευση και οι ξένοι σύμμαχοί της αξιοποιούν τον συμβιβασμό της κυβέρνησης του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, την κακή οικονομική κατάσταση λόγω σαμποτάζ από τμήματα του κεφαλαίου, της πτώσης των τιμών των υδρογονανθράκων και της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει και με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο και την αναρρίχηση στην πολιτική εξουσία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσής του

Πάντως, την ίδια ώρα το αστικό κράτος, που έχει συνέχεια, μέσω της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, επικαλούμενο νόμο του 1965, δηλαδή πριν από το νέο «μπολιβαριανό Σύνταγμα» του 1999, επί Τσάβες, επιχειρεί να θέσει εμπόδια στην πολιτική δράση, ζητώντας από τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα να δώσουν στοιχεία των μελών και φίλων τους προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτή την ενέργεια καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας, που αρνείται να δώσει τέτοια στοιχεία και διοργανώνει διαμαρτυρία στις 7 Απρίλη στο Καράκας, για να μην περάσει η προσπάθεια απαγόρευσής του. Στο πλευρό του έχει ταξικά συνδικάτα, που επίσης αυτήν την περίοδο εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια που κάνει η μεγαλοεργοδοσία, με την ανοχή των κρατικών υπηρεσιών, να περιορίσει τη δράση τους, να προχωρήσει αντεργατικά μέτρα για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ