ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ»
Ολες οι «εφεδρείες» των αστών στο προσκήνιο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η «ανανέωση» του πολιτικού σκηνικού στήνεται εδώ και μήνες μεθοδικά, καθώς οι Γερμανοί Ελεύθεροι Δημοκράτες - FDP κυρίως πληρώνουν το πολιτικό κόστος για την εδώ και πολλά χρόνια ασκούμενη αντεργατική πολιτική. Ετσι μετά την εκλογή του δήθεν «υπερκομματικού» Γιόχαμ Γκάουκ στην θέση του προέδρου, ένας ακόμη, νέος πολιτικός παράγοντας «αναδύεται» προκειμένου να «ξεπλύνει» το πολιτικό κατεστημένο. Το «Κόμμα των Πειρατών», που ενισχύονται «εντυπωσιακά στις δημοσκοπήσεις μετά την ισχυρή παρουσία τους στις περιφερειακές εκλογές του Σάαρλαντ. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το περιοδικό «Stern» «δίνει» στους «Πειρατές» ποσοστό 12%, μόλις μία μονάδα διαφορά από τους Πρασίνους (13%). Πρώτο κόμμα σταθερά οι Χριστιανοδημοκράτες - CDU της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (35%) και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 25% ενώ το FDP, συγκεντρώνει 3% κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή (Μπούντεσταγκ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 12% των «Πειρατών» αν και δημοσκοπικό, είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 7,4% που έλαβε στις τοπικές εκλογές στη Σάαρλαντ και το 9% που είχε λάβει στις αντίστοιχες εκλογές στο Βερολίνο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σίγουρα δε, πολύ μεγαλύτερο από 0,1% που είχαν λάβει στις γενικές εκλογές του 2009. Αυξάνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους και αναμένεται να κερδίσουν κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές των κρατιδίων Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας που θα διεξαχθούν το Μάιο.

Οχι τυχαία. Το «Κόμμα των Πειρατών» που ιδρύθηκε το 2006 και έχει κεντρικά συνθήματα τη «διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες» αποτελεί αντίγραφο του πρώτου που εμφανίστηκε στη Σουηδία, ενώ τα στελέχη του είναι πρώην μέλη του CDU και του FDP. Πρόκειται φυσικά για ένα μόρφωμα που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και προωθείται για την εκτόνωση της οργής των νέων ειδικά και είναι έτοιμο να συμβάλλει σε κυβέρνηση συνασπισμού, προκειμένου να στηριχτούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών στην χώρα.

ΜΑΛΙ
Ισλαμικός νόμος και μεγάλες ελλείψεις αγαθών

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Ισλαμικό νόμο στο μαλινέζικο βορρά και δη στις μεγάλες πόλεις Τιμπουκτού και Γκάο, επέβαλαν ήδη οι ισλαμιστές που πολεμούν κοντά στους αντάρτες Τουαρέγκ (της οργάνωσης NLMA), απαγορεύοντας χτες την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών στους δρόμους παρά μόνο για να προμηθευτούν νερό και υπό τον όρο πως θα φορούν μουσουλμανική μαντίλα και όχι παντελόνια...

Το ίδιο 24ωρο στην πρωτεύουσα Μπαμάκο επικρατεί πανικός όχι μόνον για τυχόν συνέχιση της επέλασης των ανταρτών Τουαρέγκ και σε κεντρικές περιοχές της χώρας (όπως η πόλη Μόπτι) αλλά και εξαιτίας των επιπτώσεων από τις βαριές οικονομικές και άλλες κυρώσεις που επέβαλε προχτές η Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα «ECOWAS». Τεράστιες ήταν οι ουρές έξω από βενζινάδικα, καθώς πολλοί φοβούνται πως μέσα στις επόμενες μέρες θα σημειωθούν ελλείψεις σε καύσιμα αλλά και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, μιας που το Μάλι εισάγει όλα του τα καύσιμα από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της μαλινέζικης χούντας του λοχαγού Σανόγκο μετέβη χτες στη Νιγηρία για επαφές με την κυβέρνηση του προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν σε μία πιθανή προσπάθεια μεσολάβησής του στην κρίση με τους αντάρτες Τουαρέγκ που κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο πάνω από το 50% του Μάλι. Στο Παρίσι πάντως εκπρόσωπος του «Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος Αζαουάντ» (NMLA) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επαφές με τη στρατιωτική κυβέρνηση του Σανόγκο σημειώνοντας ότι ο τελευταίος «δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από εμάς»...

Η Γαλλία ασκούσε χτες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση ανακοίνωσης που θα επικρίνει τη χούντα Σανόγκο και θα επικροτεί τις κυρώσεις της ECOWAS κατά του Μάλι.

Πάντως, μόνο τυχαία δεν είναι τα όσα συμβαίνουν στο Μάλι αυτό το διάστημα. Πρόκειται για την τρίτη σε παραγωγή χρυσού χώρα της Αφρικής. Ωστόσο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σημαντικό μέρος του μαλινέζικου λαού των 12.000.000 υποφέρει από υποσιτισμό, ξηρασία και φτώχεια, αφού μία μικρή ελίτ ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών απολαμβάνει τα οφέλη από το φυσικό πλούτο της χώρας...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΗΣΙΑ ΜΑΛΒΙΝΑΣ
30 χρόνια διεκδικεί την κυριαρχία τους

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ακριβώς 30 χρόνια πριν, στις 2 Απριλίου, ο στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι, επικεφαλής του χουντικού καθεστώτος στην Αργεντινή, διέταξε την κατάληψη των νησιών Μαλβίνας, Φόκλαντς κατά τους Βρετανούς, των νησιών στη νότια άκρη αυτή του Ατλαντικού που αποτελούν μέχρι σήμερα πεδίο διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής.

Η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, απέστειλε μία πολεμική νηοπομπή 127 σκαφών, μεταξύ αυτών και των δύο αεροπλανοφόρων «Invincible» και «Hermes». Ο πόλεμος αστραπή έληξε 74 ημέρες μετά, με ήττα της Αργεντινής και ένα σύμφωνο, μία αργεντίνικη εκδοχή της «συνθήκης Βερσαλιών» που είχε μακροχρόνιες συνέπειες: παραδίδοντας το δημόσιο τομέα και πλουτοπαραγωγικές πηγές στο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο, ουσιαστικά έστρωσε το δρόμο για το ΔΝΤ, που οδήγησε μετά στην χρεοκοπία και το λαό στη φτώχεια.

Τρεις ακριβώς δεκαετίες μετά, το θερμόμετρο της διπλωματικής έντασης βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο» κυρίως εξαιτίας της θέσης της Αργεντινής να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών. Θέση που έχει την απόλυτη στήριξη και όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η Βρετανία αντέδρασε και πάλι άμεσα στρατιωτικοποιώντας τη διαμάχη με την αποστολή στρατιωτικών, καταδρομικών κ.ά. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανήμερα της 30ής επετείου, χαιρέτησε «τον ηρωισμό των βρετανικών δυνάμεων που απελευθέρωσαν τα νησιά» μετά την «επιθετική ενέργεια της Αργεντινής» που είχε ως στόχο «να κλέψει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής» των κατοίκων των Φόκλαντς. Επανέλαβε δε προκλητικά την απόλυτη δέσμευση της Βρετανίας ...«για την κυριαρχία των νησιών», που θεωρεί δικά της όντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Γηραιά Αλβιόνα.

Στην Αργεντινή, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενώ η Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες προετοιμάζεται να καταφύγει ενάντια σε τέσσερις πετρελαϊκές εταιρείες βρετανικών συμφερόντων οι οποίες παραβιάζουν διεθνείς νομοθεσίες και την κυριαρχία της Αργεντινής καθώς προχωρούν σε έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο ευρύτερα της περιοχής των νησιών.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέα τραγωδία με πρόσφυγες

ΡΩΜΗ.--

Δέκα πρόσφυγες - έξι Σομαλοί και τέσσερις απο την Ερυθραία - έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν με ένα ξύλινο πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στη Σικελία για να γλιτώσουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και την ανέχεια που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην μαύρη ήπειρο. Οι άτυχοι πρόσφυγες γλίστρησαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μεγάλης θαλασσοταραχής λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους. Αλλοι 48 πρόσγυφες -ανάμεσά τους 12 γυναίκες τρεις εκ των οποίες έγκυες- περισυνελέγησαν από πλοιάριο της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων νότια της νήσου Λαμπεντούζα και μεταφέρθηκαν στην Σικελία.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Νικητής η αντιπολίτευση

ΡΑΝΓΚΟΥΝ - ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Νικητής αναδείχθηκε στις συμπληρωματικές εκλογές της Μιανμάρ, το κόμμα Εθνικός Σύνδεσμος του οποίου ηγείται η Αούγκ Σούου Κίι, κερδίζοντας 43 από τις 44 έδρες οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία, την Κυριακή. Το κόμμα της Α. Σούου Κίι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δέχθηκε τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ, δεδομένων και των στενών σχέσεων της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης με την Ουάσιγκτον. Την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ μετά την εκλογή της Α. Σούου Κίι ζήτησαν οι ηγέτες της Ενωσης Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) που συνεδριάζουν στην Καμπότζη. «Ιδιαίτερα επιτυχημένες» χαρακτηρίστηκαν οι εκλογές και από τον Πρόεδρο της Μιανμάρ Τέιν Σέιν.

ΡΩΣΙΑ
Φονική πυρκαγιά

ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 17 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το πρωί σε αποθήκη υπαίθριας αγοράς στη Μόσχα. Οι νεκροί είναι μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίοι διέμεναν σε αυτοσχέδιο μεταλλικό κατάλυμα σε άθλιες συνθήκες. Είχαν εγκλωβιστεί μέσα σ' αυτό καθώς οι φλόγες είχαν επεκταθεί στην πόρτα ενώ τα όποια παράθυρα υπήρχαν είχαν προηγούμενα κλειστεί με μεταλλικές μπάρες. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βλάβη σε θερμαντικό σώμα. Αρκετά εκατομμύρια μετανάστες από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν έχουν καταφύγει στη Μόσχα αναζητώντας δουλειά, κυρίως στο χώρο των κατασκευών αλλά και σε αγορές, η πλειοψηφία των οποίων δε διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες εργασίας. Με πενιχρούς μισθούς είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται σε πρόχειρα καταλύματα σε άθλιες συνθήκες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, λίγες ώρες αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

ΗΠΑ
Μακελειό σε κολέγιο

ΟΚΛΑΝΤ.--

Ενα ακόμη μακελειό συγκλονίζει τις ΗΠΑ καθώς ένας Κορεάτης, ο Ονε Γκο, σκότωσε επτά άτομα και τραυμάτισε άλλα τρία μέσα στο Χριστιανικό κολέγιο Οίκος του Οκλαντ, στην Καλιφόρνια. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, είχε διατάξει τα θύματά του να στηθούν σε ένα τοίχο και τα εκτέλεσε εν ψυχρώ, το ένα μετά το άλλο.

Οι έξι δολοφονηθέντες φοιτητές, ηλικίας 21-40 ετών, κατάγονταν από τη Νιγηρία, το Νεπάλ και την Κορέα, ενώ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού ABC ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο 43χρονος Γκο ήταν οργισμένος με τη στάση των φοιτητών και της διοίκησης του κολεγίου, θεωρώντας ότι του είχαν φερθεί «άδικα» όταν φοιτούσε εκεί καθώς τον κορόιδευαν για την προφορά του και δεν τον σέβονταν. Είναι προφανές ότι ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα, όπως και η πλειοψηφία των δραστών σε ανάλογα μαζικά μακελειά στις ΗΠΑ. Μακελειά που όμως είναι συχνό φαινόμενο και απόρροια της εξαχρείωσης και της απαξίας της ζωής στη μητρόπολη του καπιταλισμού καθώς και του «παραδείγματος» άσκησης πολιτικής της χώρας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με ... «φωτιά και σίδερο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ