ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δράση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Περιφερειακές Συνδιασκέψεις στην Κύπρο 6-8 Απρίλη

Από παλιότερη καμπάνια του Παγκόσμιο Συμβουλίου Ειρήνης
Από παλιότερη καμπάνια του Παγκόσμιο Συμβουλίου Ειρήνης
Στη Λάρνακα της Κύπρου συνέρχονται δύο περιφερειακές διασκέψεις (Μέσης Ανατολής και Ευρώπης) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 6-8 Απρίλη, υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Συνολικά 19 οργανώσεις μέλη του ΠΣΕ από τις δυο περιφέρειες θα λάβουν μέρος στις προσυνεδριακού χαρακτήρα συναντήσεις, στην προετοιμασία του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Ιούλη στο Κατμαντού του Νεπάλ. Ηδη έχει προηγηθεί η περιφερειακή συνάντηση της Ασίας στις 19-20 Μάρτη στην Καλκούτα της Ινδίας.

Τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από Παλαιστίνη, Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράν και Ισραήλ (της Μέσης Ανατολής) και τα αντίστοιχα κινήματα από Πορτογαλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο και Κύπρο (από την Ευρώπη) θα συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τα σχέδια του ΝΑΤΟ (με τη σύνοδό του στο Σικάγο το Μάη και την "αντι-πυραυλική ασπίδα"),ενώ θα ανταλλαχθεί και πείρα από τις κινητοποιήσεις των λαών ενάντια στα βάρβαρα μέτρα των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου υπό το φως της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Με την παρουσία του Συμβουλίου Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ, θα συζητηθεί και η προετοιμασία και κινητοποίηση για το Συνέδριο του ΠΣΕ.

Την Κυριακή 8 Απρίλη το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος της Κύπρου θα οργανώσουν εκδηλώσεις μνήμης στους δολοφονημένους (πριν 47 χρόνια) αγωνιστές Κώστα Μισαούλη και Ντερβίς Αλί Καβάτζογλου, στις οποίες θα παραβρεθούν οι καλεσμένες οργανώσεις. Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν στις διασκέψεις ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συνέχεια παζαριών και πιέσεων προς τη Συρία

Τα συριακά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από πόλεις υποστηρίζουν αξιωματούχοι σε Δαμασκό και Μόσχα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υποστήριξή τους στην πλήρη και ολική εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και προβλέπει ολοκλήρωση της κατάπαυσης πυρός εκατέρωθεν και αποχώρηση του συριακού στρατού από τους δρόμους μέχρι τις 10 Απριλίου, με τελευταίο περιθώριο την 13η Απριλίου, αναμένεται να εκφράζει σε εκτενή ανακοίνωσή του που θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, σε μια προσπάθεια να είναι ομόφωνη η ανακοίνωση, γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών και έχει, ήδη, αποφασιστεί ότι δε θα διατυπώνεται κανένα τελεσίγραφο ή απειλή.

Η πιθανότερη διατύπωση φερόταν να είναι μια αποστροφή που θα αναφέρει ότι «το Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση και τη στάση του εφόσον δεν εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν». Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται να ικανοποιούν τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένοντας στην έντονα παρεμβατική, στις εξελίξεις εντός Συρίας, τακτική (στηρίζεται παντοιοτρόπως η αντιπολίτευση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων») κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «έχει επίσης τα χέρια του βαμμένα με αίμα γιατί όσο δεν υιοθετεί ομόφωνα μια σκληρή απόφαση σε βάρος της συριακής ηγεσίας, συνεχίζεται η καταστολή».

Παράλληλα, στη Δαμασκό μεταβαίνει εντός 48ώρου, όπως ανακοινώθηκε από συνεργάτες του Ανάν, ομάδα ειδικών από το Τμήμα Επιχείρησης Διατήρησης της Ειρήνης του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει με τη συριακή ηγεσία τον τρόπο ανάπτυξης παρατηρητών που θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Στη Δαμασκό βρίσκεται, ήδη, από χτες, και ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που έχει επαφές επίσης με Σύρους αξιωματούχους προκειμένου να διασφαλιστεί απρόσκοπτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλες τις κατευθύνσεις και επιμένει στην υιοθέτηση δίωρης κατάπαυσης πυρός, καθημερινά, μέχρις ότου εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο Ανάν για να παράσχεται βοήθεια προς όλους όσους τη χρειάζονται.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ, συριακές κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο πρακτορείο «Ασοσίετεντ Πρες» ότι άρχισαν ν' αποσύρονται τα συριακά στρατεύματα από ορισμένες πόλεις. Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου περιεχομένου ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που, επικαλούμενη τον Ρώσο πρέσβη στη Δαμασκό και τον Σύρο πρέσβη στη Μόσχα, έκανε λόγο για «έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Κόφι Ανάν».

Παρόλα αυτά, πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση μιλούσαν για σφοδρότατες συγκρούσεις ακόμη στο βορρά στην επαρχία Ιντλίμπ, στο νότο στην επαρχία Ντεράα, και στις πόλεις Ραστάν, Ζαμπαντάνι αλλά και στην Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.

ΙΡΑΝ
Θα απαντήσει σε οποιοδήποτε πλήγμα

TEXEΡΑΝΗ.--

Οι ιρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες ν' ανταποδώσουν το οποιοδήποτε πλήγμα δεχτούν από οποιονδήποτε και αν προέρχεται. Αυτό διεμήνυσε, χτες, ανώτερος αξιωματούχος του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης καθιστώντας σαφές ότι η προειδοποίηση αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Ιράν δεν προτίθεται να πλήξει στρατιωτικά πρώτο κανέναν, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ιράν δε θα αφορά μόνο την περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής αλλά και στόχους εντός των ΗΠΑ σε περίπτωση που αυτές εξαπολύσουν επίθεση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση ανάμεσα στην ιρανική ηγεσία και στην ομάδα των «6» -τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία- με αντικείμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις προσπαθώντας ουσιαστικά, εκτός των άλλων κυρώσεων, να πετύχει και δραματική μείωση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου και ο Πρόεδρος Ομπάμα, ασχέτως αν δηλώνει ότι η διπλωματία είναι η καλύτερη δυνατή λύση, έχει προειδοποιήσει ότι ο επικείμενος γύρος συνομιλιών είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του Ιράν να συνεργαστεί.

Οι περισσότερες πληροφορίες θέλουν τη νέα συνάντηση να πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σχετικό αίτημα και της τουρκικής ηγεσίας που στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος στέκεται, σε γενικές γραμμές, στο πλευρό του Ιράν. Εντούτοις, χτες, Ιρανοί βουλευτές φέρονται να ζήτησαν από την ηγεσία τους να μη δεχτεί να γίνει η συνάντηση στην Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Αγκυρα έχει εμπλακεί άμεσα στηρίζοντας απροκάλυπτα την αντιπολίτευση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διακοπή της έρευνας για εγκλήματα του Ισραήλ

ΧΑΓΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Διακόπηκε η έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό στα παλαιστινιακά εδάφη μετά από σχετικό παλαιστινιακό αίτημα, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει περιοχές που δεν εκπροσωπούν κάποιου είδους κρατική οντότητα. Ο γενικός εισαγγελέας της Χάγης, Λούις Μορένο Οκάμπο, δήλωσε ότι για να συνεχίσει την έρευνά του θα πρέπει η Παλαιστίνη ν' αναγνωριστεί έστω ως κράτος παρατηρητής από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τίθενται στη δικαιοδοσία από το υπάρχον καταστατικό λειτουργίας του ΔΠΔ.

Η παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει από το ΔΠΔ να διεξαγάγει εκτενή έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των διαφόρων επιχειρήσεών του στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2002 μέχρι τη στιγμή που η Παλαιστίνη θα γίνει ανεξάρτητη. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, κάτι που δεν έχει πράξει το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι είχαν καταθέσει, το Σεπτέμβρη, επίσημο αίτημα αναγνώρισης μονομερώς ως ανεξάρτητου κράτους, το οποίο «μπλόκαρε» στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της εντονότατης αντίδρασης των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» η διαδικασία παρουσίασής του στη Γενική Συνέλευση, όπου εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε άνετη πλειοψηφία. Πρόσφατα, η Π. Αρχή άφησε να εννοηθεί ότι θα επανέλθει στη διπλωματική της εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκαλεί, για άλλη μια φορά, τασσόμενος απροκάλυπτα στο πλευρό των εποίκων. Ο Νετανιάχου κάλεσε, χτες, τον υπουργό Αμυνας, Μπάρακ, να μην υλοποιήσει «άμεσα» απόφαση της ισραηλινής Δικαιοσύνης που προβλέπει εκδίωξη εποίκων από σπίτι στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας, στη Δ. Οχθη.

ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Επαφές για φλέγοντα διεθνή ζητήματα

O Γραμματέας Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, επικεφαλής ρωσικής αντιπροσωπείας επισκέφτηκε τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με το τον υπουργό εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο και τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για την εθνική ασφάλεια, Τόμας Ντόνιλον. Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti», κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, αλλά και η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράν. «Στις διαβουλεύσεις συζητήθηκε η κατάσταση κι οι προοπτικές των ρώσο-αμερικανικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αντιπυραυλικής άμυνας, της κατάστασης στο Ιράν, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, η πάλη με την "τρομοκρατία" και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η ασφάλεια των πληροφοριών», σχολίασε σχετικά ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν το διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους, με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Πάτρουσεφ επισκέφθηκε την Ακαδημία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, όπου γνωρίστηκε με την εμπειρία της προετοιμασίας των μελλοντικών Αμερικανών αξιωματικών.


Ι.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ