ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Ενεργειακή πολιτική στη ρότα των μονοπωλίων

Η ικανοποίηση των αξιώσεων της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία της και το ειδικό της βάρος στην περιοχή, είναι το ζητούμενο και της νέας κυβέρνησης. Οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με την πρόεδρο της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), τους υπεύθυνους των ΕΛΠΕ, αλλά και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, ήταν παραπάνω από σαφείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενόψει της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος), που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρείες», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της ΕΔΕΥ, Σ. Σταματάκη. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, όσον αφορά «στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης», ο υπουργός «ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για το διαγωνισμό που αφορά το Ιόνιο και την Κρήτη, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επανακαθοριστούν, με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται να είναι η αλλαγή «του μοντέλου των διαγωνισμών», όπως ανέφερε.

Οσον αφορά τα ΕΛΠΕ, συναντήθηκε με τους Γ. Παπαθανασίου και Γ. Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αντίστοιχα, και ανέφερε στη συνέχεια: «Το ελληνικό Δημόσιο θα πάρει στα χέρια του το πακέτο των μετοχών που κατέχει στα ΕΛΠΕ και βρίσκονται στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ», και ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου σε δύο δόσεις. «Τα ΕΛΠΕ - πρόσθεσε - είναι ένας βιομηχανικός και ενεργειακός γίγαντας που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας αλλά και για τη μείωση των ενεργειακών τιμών και ειδικά των τιμών του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών». Επισήμανε ότι «στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι και κόμβο στην περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη και γι' αυτό θα ασκήσουμε μια νέα ενεργειακή στρατηγική, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, όσον αφορά τις εξωτερικές ενεργειακές σχέσεις. Η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση θα σταματήσει να είναι ενεργειακός δορυφόρος οποιουδήποτε».

Εποικοδομητική συνάντηση

Η αλλαγή των όρων της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού TAP ήταν το επίκεντρο της συνάντησης του Π. Λαφαζάνη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Οπως σημείωσε ο υπουργός, «είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης από τη χώρα μας όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο στηρίζουμε τον ΤΑΡ και τη διέλευσή του από την Ελλάδα. Αυτό συμφέρει τη χώρα, την περιοχή και θα βοηθήσει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια όλων των χωρών. Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη του TAP όσον αφορά τη χώρα μας». Να σημειωθεί ότι αυτό που πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν να επιβληθούν τέλη διέλευσης.

Από την πλευρά του ο πρέσβης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική σημειώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν - ως παραγωγός και προμηθευτής αερίου - και η «Socar» - ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας - θα κάνουν το καλύτερο για να ενδυναμώσουν τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του φυσικού αερίου.

Καλά κρατεί η προεδρολογία

Με το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου να κυριαρχεί

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων για την πρόταση της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας τα σενάρια καλά κρατούν. Στο πλαίσιό τους κυκλοφόρησε η φήμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προτείνει για το αξίωμα τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος όμως έσπευσε με δήλωσή του να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το έργο που επιτελεί στην Αλβανία.

Ορισμένοι ερμηνεύουν τη διαρροή τέτοιων φημών σαν προσπάθεια να πάψει να μονοπωλεί την προεδρολογία το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου, που θεωρείται ότι έχει κλειδώσει. Η συγκεκριμένη πρόταση συναντά ορισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του, αλλά και από τουλάχιστον δύο βουλευτές του, την Ιωάννα Γαϊτάνη και τον Δ. Κοδέλα, που εκφράστηκαν δημοσίως κατά της σκέψης να προταθεί για ΠτΔ ο Δ. Αβραμόπουλος.

Στο ζήτημα δεν παρέλειψαν να παρέμβουν οι ΑΝΕΛ, με τη βουλευτή τους Σταυρούλα Ξουλίδου να αντιπροτείνει, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», έναν άλλο άνθρωπο της Εκκλησίας. «Θα ήθελα έναν ΠτΔ που δεν θα είναι ανδρείκελο και μαριονέτα (...) ό,τι του πηγαίνει η Βουλή να μην το υπογράφει με κλειστά μάτια (...) Αυτό που γινόταν τον τελευταίο καιρό, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πρέπει να σταματήσει (...) Θα το ήθελα πάρα πολύ (...) να είναι ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο. Αν με ρωτούσαν, θα είχα να το πω κιόλας. Θα πρότεινα τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό. Για το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου δεν έχει γίνει καμία κουβέντα και κατά την άποψή μου, όταν συζητείται ένα πρόσωπο, καίγεται κιόλας», ανέφερε.

Να σημειώσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει την Παρασκευή, 13 Φλεβάρη.

ΠΑΣΟΚ
Βάζει πλάτη για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Στήριξη στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν τα παζάρια με τους πιστωτές και μέσω ενός συμβιβασμού με τους δανειστές να επιστρέψει η «ομαλότητα» στην καπιταλιστική οικονομία, δίνει (και) το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στο «Star» ο Ευ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να είμαστε σοβαροί, οργανωμένοι, συστρατευμένοι και να πάμε τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο, στην ομαλότητα. Δεν θέλω να αποτύχει η κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να υπάρχει εθνική στρατηγική και εθνική συναίνεση». Επέμεινε ότι «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση ιδίως στην διεθνή δραστηριότητά της» και ότι «προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Ωστόσο, εξέφρασε την ένστασή του, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά ένα «παιχνίδι εντυπώσεων» και επαφές περιφερειακού χαρακτήρα. «Ολα αυτά είναι προκαταρκτικά, δεν έχουμε μπει στο κυρίως θέμα», είπε, και σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει επαφή με το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, για την Ελλάδα, ο Βενιζέλος επεσήμανε ότι έχουν ειπωθεί ξανά και εκτίμησε ότι είναι μια δήλωση που στηρίζει ρητορικά και φιλικά τη χώρα, όμως δεν θα έχει επίπτωση στη συμπεριφορά του ΔΝΤ.

Μπρος στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει εάν ο Πρόεδρος θα προέρχεται από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά, και ότι «θα συμφωνήσουμε σε έναν συναινετικό Πρόεδρο που δεν θα είναι όμως προϊόν παρασκηνιακών διεργασιών και δεν θα θέλαμε να υπάρχουν ίχνη τυχοδιωκτισμού». Επέμεινε ότι εάν πρόκειται να προταθεί ενεργό στέλεχος κόμματος, πρέπει να συμφωνεί το κόμμα του και πως «αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναμφισβήτητα έχει τα προσόντα να είναι ΠτΔ, εφόσον συμφωνήσει το κόμμα του».

Τόνισε, τέλος, ότι είναι οριστική η απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο που θα γίνει το Μάη.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λαοί δεν μάτωσαν για ψίχουλα

Παρέμβαση στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας, με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου και αντιπροσωπειών από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη διάρκεια της συζήτησης για την υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, αναδεικνύοντας ότι με οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους, με οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, που υπηρετούν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις της, δεν υπάρχει διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό.

Παρακάτω, παρατίθεται το κείμενο της παρέμβασης: «Μετά τις ελληνικές εκλογές, άναψε η συζήτηση για τις υπερχρεωμένες χώρες. Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, η ναυαρχίδα του ιμπεριαλισμού, οι ΗΠΑ, που ξαφνικά δήθεν αγάπησαν τον ελληνικό λαό, ανταγωνίζονται με τη Γερμανία. Οχι για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά τους όρους πληρωμής ενός χρέους που δεν οφείλει ο λαός αλλά καλείται να το πληρώσει.

Ανάπτυξη εννοείτε δισεκατομμύρια στα μονοπώλια, απ' ό,τι περισσέψει από τη ρύθμιση χρέους μαζί με την "ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι" και τα επενδυτικά πακέτα Γιούνκερ, ενώ μόνο ψίχουλα ελεημοσύνης στην ακραία φτώχεια.

Μπορεί η τρόικα και τα μνημόνια να αλλάξουν όνομα, όχι όμως ουσία. Γιατί όλες οι πλευρές, παρά τους ανταγωνισμούς τους, συμφωνούν στη λέξη - κλειδί: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή:

Μείωση φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, περισσότεροι φόροι για το λαό. Ετσι προκύπτουν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που όλοι συμφωνούν.

Μείωση του λεγόμενου "εργατικού κόστους", γενίκευση της ευέλικτης εργασίας, περαιτέρω χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων, για την ανταγωνιστικότητα.

Αυτά λέει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η στρατηγική "Ευρώπη 2020". Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ είναι εδώ. Η νέα ελληνική κυβέρνηση με βάση αυτά διαπραγματεύεται και τα στηρίζει θερμά.

Οι λαοί όμως δεν μάτωσαν για ψίχουλα. Η ανάκτηση των απωλειών τους σημαίνει σύγκρουση, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ