ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ορος «ζωής» η αγωνιστική συσπείρωση

Συγκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις απο τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση των ΕΒΕ, που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα
Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση των ΕΒΕ, που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα
Καταγγέλλοντας την τακτική της αδράνειας που ακολουθούν οι ηγεσίες της πλειοψηφίας στις διοικήσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, αλλά και της συμπόρευσης με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, μια σειρά από οργανώσεις και συνδικαλιστές των ΕΒΕ αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή να συσπειρώσουν και να συντονίσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου με επίκεντρο το Ασφαλιστικό. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα έξι ομοσπονδιών εν ενεργεία και συνταξιούχων, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Αθήνα, συγκρότησαν Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, με πρώτο «στόχο» το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005, το οποίο ανατρέπει βάναυσα τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ομοσπονδίες Στεγνοκαθαριστηρίων, ΕΒΕ Λευκάδας, Πρέβεζας, Καρδίτσας, Λέσβου, Χίου, Νίκαιας, Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας, Ξύλου, Ελαφρών Φορτηγών, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΟΒΣΑ, Υδραυλικών, Φωτογράφων, Εμποροραπτών - Ραπτών, Υποδηματοποιών και η Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ, καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων και συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη εκλέχτηκε Γραμματεία, που αποτελείται από τους Π. Γαλανόπουλο, Γ. Σιγάλα, Γ. Χιώνη, Δ. Σβορώνο, Σ. Βουλαμάκη, Γ. Πασαλιμανιώτη, και Π. Μαυρίκη. Τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται και η διαμόρφωση συγκεκριμένου προγράμματος δράσης με εκδηλώσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Η δημιουργία του συντονιστικού οργάνου βασίστηκε στην ανάγκη αγωνιστικής αντιπαράθεσης με τις προωθούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αλλά και στη διαπίστωση ότι υπάρχουν διάσπαρτες ισχυρές αγωνιστικές δυνάμεις που επιθυμούν να μπουν σ' αυτόν τον αγώνα. Εξάλλου οι πρώτες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό έγιναν ήδη, μια μέρα μετά τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - την περασμένη Δευτέρα - σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς και συνδικαλιστική σύσκεψη στη Λάρισα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) για την απόσυρση του ΠΔ 258/05 ήταν μαζική και ιδιαίτερα μαχητική. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος της μικρής εμπορικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας από το Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης. Οι αναφορές, μεταξύ άλλων, στη δραματική πτώση του τζίρου, στην ανεργία και στη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, αλλά και στην υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, έδωσε το «στίγμα» της κινητοποίησης. Στη Λάρισα την ίδια μέρα, σε σύσκεψη που έλαβαν μέρος ΕΒΕ από όλη τη Θεσσαλία, υπογραμμίστηκε το καίριο χτύπημα που δίνεται στο Ασφαλιστικό του κλάδου και η ανάγκη αγωνιστικής ετοιμότητας.


Ρεπορτάζ
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
«Να αντιδράσουμε άμεσα και οργανωμένα»

Οι στόχοι, οι διεκδικήσεις και οι θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής αναπτύσσονται στην ανακοίνωση που προέκυψε από τη σύσκεψη, την πρώτη του νέου συντονιστικού οργάνου, η οποία έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εμποροι, Αυτοκινητιστές και Συνταξιούχοι.

Την 1/1/2007 μπήκε σε εφαρμογή το ΠΔ 258/2005 για την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ και τη δημιουργία του ΟΑΕΕ. Με το νέο κανονισμό επιβάλλονται μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές και επιχειρείται δραστική μείωση των συντάξεων.

Οι διορθώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός δεν αλλάζουν την ουσία των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, κινούνται στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, απλά εξομαλύνουν την εφαρμογή τους με στόχο τον περιορισμό των αντιδράσεων.

Δεν υπάρχει κανένα λάθος, όπως ισχυρίζονται κάποιοι καλοθελητές.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοίμασε και συνέταξε το ΠΔ και η σημερινή της ΝΔ ανέλαβε να το υλοποιήσει. Και οι δυο κυβερνήσεις εφαρμόζουν με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας κατεδαφίζει συστηματικά την κοινωνική ασφάλιση, που με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Γι' αυτό από τα προηγούμενα χρόνια μειώνουν σταθερά την κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία. Απώτερος στόχος είναι να μετατρέψουν τις συντάξεις σε ένα μικρό προνοιακό επίδομα και να παραδώσουν και τον τομέα της ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αφού για δεκαετίες σπατάλησαν τα λεφτά των ταμείων μας, σήμερα προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες των χιλιάδων ΕΒΕ.

Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση βρίσκει δυστυχώς συμμάχους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΕΣΑΕ (των αυτοκινητιστών). Η μεν ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτύρεται για την τιμή των όπλων, αλλά δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για απόκρουση του αντιασφαλιστικού νόμου, η δε ΕΣΕΕ στηρίζει ανοιχτά τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες γνώριζαν πολύ καλά τι σχεδιάζονταν από τις κυβερνήσεις και συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαμόρφωση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Επί μια πενταετία κράτησαν κρυφό το "διάλογο" που γινόταν και επί 8 μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ έκαναν ότι αγνοούσαν την ύπαρξή του. Ακόμα και όταν τελικά βγήκε στο φως, ξεκίνησαν ένα ατέρμονο παζάρι με την κυβέρνηση για να βρεθούν τρόποι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις.

Μπροστά σε μια τέτοια επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε αυτοαπασχολούμενος και ΕΒΕ πρέπει να πάρει την υπόθεση της οργανωμένης αγωνιστικής αντίδρασης στα χέρια του.

Οι Ομοσπονδίες και οι συνδικαλιστές, που συμμετείχαμε στη σύσκεψη στις 28/1/2007 στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση 6 Ομοσπονδιών, εκτιμούμε ότι:

Η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι μέρος της προσπάθειας συρρίκνωσης και αφανισμού των μικρών ΕΒΕ και μεταφοράς του μεριδίου της παραγωγής και του τζίρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα.

Είναι συνέχεια του κύματος αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που ξεκίνησαν με τους νόμους Σιούφα το 1992 και αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της χώρας, των εργαζόμενων, των ΕΒΕ, των αγροτών.

Εντάσσονται στη γενική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατεδάφιση κάθε κατάκτησης των λαϊκών στρωμάτων και την απελευθέρωση της κίνησης του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η λαϊκή υγεία, η δημόσια Παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι μερικά από τα θύματα μιας πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και στόχο έχει την ένταση της εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Συνάδελφοι,

  • Καταδικάζουμε τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα.
  • Καταγγέλλουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, που με την τακτική τους σπέρνουν αυταπάτες.

Συγκροτούμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για το Ασφαλιστικό.

Καλούμε τους μικρούς ΕΒΕ, τους Αυτοκινητιστές, τους συνταξιούχους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του ασφαλιστικού συστήματος στα χέρια τους, να οργανώσουν συσκέψεις και συγκεντρώσεις για την ενημέρωση και κινητοποίηση των συναδέλφων.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής, έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα και οργανωμένα να συντονίσουμε τις σκόρπιες εστίες αντίστασης και να απαιτήσουμε κατάργηση των αντιασφαλιστικών μέτρων, να διεκδικήσουμε δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό καλεί όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις Ομοσπονδίες, Σωματεία, αγωνιστικούς συνδυασμούς να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες σε συντονισμό με τις αγωνιστικές δυνάμεις στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την προβολή και διεκδίκηση του αγωνιστικού πλαισίου για ένα ασφαλιστικό σύστημα που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση, 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι. Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.050 ευρώ.
  • Πλήρης σύνταξη με 9.000 μέρες ή 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ταμείου.
  • Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά να παίρνει την ίδια σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
  • Τετράμηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
  • Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία και ασθένεια για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας.
  • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόληψη.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
  • Αιρετή διοίκηση στο ενιαίο ταμείο με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου.
  • Προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

ΑΘΗΝΑ

28/1/2007»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ