ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Τετράμηνο πρόγραμμα δράσης
  • Στις 25-26 του Φλεβάρη στα Χανιά Διεθνής Συνάντηση Φορέων και Κινημάτων Ειρήνης κατά των βάσεων
  • Στις 18-24 του Μάρτη αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
  • Ακολουθεί το Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε συνεδρίασή της, παίρνοντας υπόψη τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσισε σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων μέχρι το Μάη του 2006, για την παραπέρα ανάπτυξη του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για τη συσπείρωση όλων εκείνων που συνειδητοποιούν την ανάγκη δράσης και αντίστασης στην πολύπλευρη επίθεση και στα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού. Για να ακουστεί η φωνή της ΕΕΔΥΕ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

«Είναι γνωστό, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Ελληνα, ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιζαν πάντοτε εξαιρετικά αντιδραστικό ρόλο με προεξάρχον παράδειγμα αυτό της 7χρονης δικτατορίας 1967-1974 και την τραγωδία της Κύπρου.

Είναι γνωστό ότι οι βάσεις αποτελούν και σήμερα καίριο μοχλό υλοποίησης του δόγματος προληπτικού πολέμου που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το NATO.

Οι στρατιωτικές βάσεις και γενικότερα η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, του NATO αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, κλπ., συνιστούν μέσο στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής επιβολής των συμφερόντων των δυνάμεων αυτών σε βάρος της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και των συμφερόντων των λαών.

Γι' αυτό αποτελεί επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Ετσι, στις 25 και 26 του Φλεβάρη, η ΕΕΔΥΕ, με τη συνεργασία των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης, πραγματοποιεί στα Χανιά Διεθνή Συνάντηση Φορέων και Κινημάτων Ειρήνης κατά των βάσεων.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη του αγώνα για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, με ανάλογες εκδηλώσεις, θα πάρουν οι Επιτροπές Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης.

Εξάλλου, από τις 18 έως τις 24 του Μάρτη η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν αντιπολεμικές εκδηλώσεις με αφορμή τις επετείους των εγκληματικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

Η κορύφωση αυτών των εκδηλώσεων θα είναι η αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που θα οργανώσει η ΕΕΔΥΕ στις 18 του Μάρτη στα Προπύλαια.

Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ θα συνεχιστούν τον Απρίλη και το Μάη σε όλη την Ελλάδα με κορυφαία εκδήλωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα).

Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί κάθε πατριώτη, κάθε δημοκράτη, τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Για να καταγγείλουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά των λαών που αγωνίζονται.

Για να υπερασπίσουμε την ειρήνη, το δικαίωμα στη ζωή, την εθνική ανεξαρτησία και το δικαίωμα κάθε λαού να χαράζει το δρόμο του χωρίς ξένους δυνάστες!».

ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα

Δεν είναι απλώς εικόνες και λέξεις που σε μεταφέρουν στο Νησί της Επανάστασης. Πάνω απ' όλα είναι απόδειξη: Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Με πολλές δυσκολίες, μεγάλο κόστος, θυσίες, αλλά γίνεται. Ο λόγος για την εκδήλωση αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα που διοργάνωσε η Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ και έγινε χτες το βράδυ. Η αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ξεχείλισε από νιάτα που διψούσαν να ακούσουν απ' τον Καμίλο Γκεβάρα, γιο του Τσε, για τον φάρο αντίστασης, την Κούβα. Μαζί και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Κούβας, Λίδια Γκονζάλες. Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή, το ίδιο και οι απαντήσεις. Και η ελπίδα φουντώνει όταν έρχεται η κουβέντα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, «αυτές που τόσα χρόνια οι ΗΠΑ τις έχουν ως πίσω πόρτα για τις ατιμίες τους και που τώρα σηκώνουν κεφάλι».

Και μετά τον Κάστρο τι; «Δεν είναι κινηματογραφική ταινία, ζούμε μια πραγματικότητα, μια επανάσταση που δεν την έχει κάνει ένας άνθρωπος, αλλά ένας λαός που ζει μόλις 90 χιλιόμετρα απ' τις ΗΠΑ».

Συνεστιάσεις

- Η Κομματική Οργάνωση Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Σάββατο, στο κέντρο «Παρασκευάς».

- Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την αναβληθείσα λόγω καιρικών συνθηκών συνεστίασή της το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Ποσειδώνια» στην Κάνηθο.

Περιοδεία στην ΕΑΒ Σχηματαρίου

Κλιμάκιο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ με τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας» (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι, την Τρίτη 7 Φλεβάρη. Στις 8.30 π.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρίας και στις 9.30 π.μ. ο βουλευτής θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στην αίθουσα του εστιατορίου.

Σύσκεψη με μετανάστες

Σύσκεψη - συζήτηση με μετανάστες οργανώνει αύριο, Κυριακή, 5 Φλεβάρη, η Αχτιδική Επιτροπή 5ου-6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Η σύσκεψη έχει θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Οι θέσεις του ΚΚΕ» και θα γίνει στις 11 π.μ., στα γραφεία της οργάνωσης (Πατησίων 280).

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα, Σάββατο, στις 17.30, την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» με την Αννα Μπαλλή. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής θα παρακολουθήσετε μια αναδρομή στις σημαντικότερες διεθνείς ειδήσεις της βδομάδας που πέρασε και στο δεύτερο η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Μιχιέρ Εκτάμι, πρόεδρο της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα και εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη μετά τις πρόσφατες εκλογές.

ΛΑΡΙΣΑ
Στην κρίση του λαού οι εκλεγμένοι

Δήλωση βουλευτών του ΚΚΕ

Δεν παρέστησαν χτες το βράδυ σε εκδήλωση βράβευσης βουλευτών που εκλέχτηκαν στη Λάρισα, από το 1974 μέχρι σήμερα, την οποία διοργάνωσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας και ο Γ. Πατάκης που έχει διατελέσει βουλευτής Ν. Λάρισας. «Εχουμε τη γνώμη - επισημαίνουν σε σχετική επιστολή τους - ότι η αξιολόγηση του έργου και της προσφοράς των βουλευτών, καθώς και όλων των αιρετών που ασχολούνται με τα κοινά δεν είναι θέμα δημόσιας επιβράβευσης, αλλά κρίνεται από το λαό και, βεβαίως, την ιστορία. Με τις σκέψεις αυτές σας ενημερώνουμε ότι δε θα πάρουμε μέρος στην εκδήλωση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ