ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Μάθε να κολυμπάς

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Ηταν κάποτε μια συχνότητα, στους 500 χιλιόκυκλους, που έμενε ανοιχτή όλο το 24ωρο, σ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Πίσω απ' τη συχνότητα πάντα ένας άνθρωπος, ο μαρκόνης. Ο κρίσιμος παράγοντας, που πάνω του στηρίζονταν ζωές. Το «διαίρει και βασίλευε» δούλευε στο φουλ. Οι μηχανικοί (με δεδομένες τις εξαιρέσεις) τους είχαν στην απέξω («ανήκουν στο κατάστρωμα, κι ό,τι δεν ανήκει στη μηχανή που κινεί την προπέλα, δεν είναι προλεταριάτο»), οι καπετάνιοι τους κοίταζαν ύποπτα γιατί διοχέτευαν στο πλήρωμα διάφορες απόρρητες πληροφορίες που έρχονταν από την εταιρία και δεν έπρεπε να τις ξέρει το πόπολο. Οι ναύτες ήταν πάντα τόσο φτωχοί, που σπάνια χρειάζονταν τον μαρκόνη για ένα ακριβοπληρωμένο τηλέφωνο στο σπίτι. Αυτοί στη μέση (ψηλά σε μια καμπίνα που ήταν ταυτόχρονα και χώρος δουλιάς), συνήθως μ' ένα βιβλίο στο χέρι. Οταν γίνονταν απεργία, ένας μαρκόνης στη μέση του Ατλαντικού γεφύρωνε μια συζήτηση με τα πλοία του Ειρηνικού.

Οταν, με πρόσχημα την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι εφοπλιστές κατάργησαν τη θέση, ελάχιστοι υπεράσπισαν τον μαρκόνη ως αναγκαστική φυσική παρουσία στο βαπόρι. Κι ήρθε το ναυάγιο του «Εσθονία» να θυμίσει την έλλειψη. Κι έπειτα κι άλλα, κι άλλα... Χτες, αυτό στην Ερυθρά. Φορτωμένο με Αιγύπτιους εργάτες, που δούλευαν απέναντι στην Τζέντα. Χαμένο μέσα στην άγρια νύχτα το βαπόρι. Πάνω από 1.500 ψυχές ώρες και ώρες στη μανιασμένη θάλασσα, αλλά ούτε ένα σήμα απ' το «αυτόματο» σύστημα, που να δηλώνει «εδώ είμαστε, σώστε τις ψυχές μας» («Save Our Souls», είναι η ρομαντική εκδοχή της προέλευσης του SOS που σηματοδοτείται από τρεις τελείες και τρεις παύλες σε εναλλαγή και συνοδεύεται πάντα από το στίγμα του ναυαγίου). Οταν ξημέρωσε, άρχισαν να μαζεύουν πτώματα.

Κατά τ' άλλα, άμα ξεχνάς τη ματωμένη πραγματικότητα της αδυσώπητης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, απ' όλα έχει ο μπαξές... Θες ανώδυνο αντιαμερικανισμό, τον έχεις. Θες ανώδυνη κατάδειξη του κακού διευθυντή της τάδε εταιρίας, την έχεις. Το δάσος μη δεις κι απ' όλα σου προσφέρουμε.

Ακου ερώτηση: Μπορεί να 'ναι και πράκτορες διάφοροι προβοκάτορες;

Ασχετο 1: Ξεκάρφωμα είναι όταν σε μια λίστα με 100 ονόματα «φύρδην - μίγδην» βάζεις κι ένα της Πρεσβείας, ότι δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση. Το αυτό ισχύει και για άλλες των περιπτώσεων. Ανάλογα με το τι ψάχνεις, κάνεις τους συνειρμούς και βρίσκεις ποιος ξεκαρφώνει (δηλαδή ξελασπώνει) ποιον...

Ασχετο 2: Ευτυχώς που γκρεμίστηκε το τείχος στο ...Βερολίνο και μπορούμε να χτίσουμε τείχη παντού.

Πού και τι έδειχνε το δάχτυλο στο άγαλμα του Λένιν, στην ταινία του Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ ΚΛΩΣΤΗ... ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΗ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ

ΠΟΥ ΓΕΛΑΜΕ; «Ο Καραμανλής ακολούθησε το μόνο δρόμο που ξέρει, έστω και αν αυτός είναι επικίνδυνος: το δρόμο της αλήθειας. Αν τον αντέξει το σκοινί; Θα φανεί στο χειροκρότημα!» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΓΙΑΤΙ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ; «Αν κρίνουμε από τη νευρικότητα που επικρατούσε χτες στην αμερικανική πρεσβεία, η απάντηση της Ουάσιγκτον θα έρθει σύντομα» (το σχόλιο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΟΙΝΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ: «Αν όμως τίποτα δεν ξέρουν και τίποτα δεν έμαθαν, τότε πώς "δείχνουν" υπόπτους;» (η απορία του Ι. Κ. Πρετεντέρη).

ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ: «Είναι νομίζω υποχρέωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να καλέσει την Ενωση (σ.σ. των αστυνομικών) για να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί: εννοεί ότι οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι είναι "ρουφιάνοι" και προβοκάτορες, ότι ρητά ή σιωπηρά τους έχει ανατεθεί κάποιος ρόλος και άρα προστατεύονται άνωθεν;» (η αφελής ερώτηση από τον Α. Καρκαγιάννη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΑΠΛΟ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ: «Εκείνο όμως το στοιχείο που κρίνεται ως εξόφθαλμο είναι η αναφορά τριών αντιεξουσιαστών με έντονη αντικαθεστωτική δράση στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι "ξεχωρίζουν" γιατί βρίσκονται στο μικροσκόπιο της CIA από το Νοέμβριο του 1998. Εκείνη την εποχή επιχειρήθηκε ένα μυστικό σχέδιο με την κωδική ονομασία "Δύτης", το οποίο προέβλεπε τη διάθεση δύο παγιδευμένων με πομπούς πιστολιών, μέσω ενός νεαρού αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί για απαγωγές και δολοφονία ενός ανθοπώλη. Τα δύο πιστόλια της CIA με τους ενσωματωμένους κοριούς, κατέληξαν το ένα στα Εξάρχεια και το δεύτερο σε αναρχικούς στη Θεσσαλονίκη. Εξέπεμπε σήμα από διαμέρισμα στο οποίο διέμενε ένας από τους συμπεριλαμβανόμενους στη λίστα, που είχε καθημερινές επαφές με δύο άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που επίσης είναι καταχωρημένοι στον κατάλογο της ντροπής» (η αναφορά στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαζικές ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ κομμάτων - κυβερνήσεων - κινημάτων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αποκρύπτουν την αλήθεια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλάδα στο έλεος κατασκόπων

Η ΑΥΓΗ: Υποκλοπή εθνικής κυριαρχίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαβίλη - γκέιτ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: vodafone ΓΚΕΪΤ

PRESS time: ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΑΡΧΙΚΟΡΙΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: VΟDΑΦΩΝΗ η Ελλάδα

ΕΘΝΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ψόφιων... κοριών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΓΙΑΤΙ

ΤΑ ΝΕΑ: Κατέστρεψαν τα ίχνη των κοριών!

Η ΧΩΡΑ: Σσσσ... μας ακούνε

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιους κρύβουν οι «σκιές»;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΟΥΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΕ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ» η Ελλάδα

Η ΝΙΚΗ: Εκρυβαν τη USAfone

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
...- - -...

«Η αμερικανική εταιρεία Western Union διέκοψε και τυπικά τη λειτουργία της τηλεγραφικής υπηρεσίας της δίνοντας τέλος σε μια ιστορία 155 ετών (...) Το περίφημο αλφάβητο με τις τελείες και τις παύλες που καθιέρωσε ο Σάμιουελ Μορς το 1844 οδεύει προς το νεκροταφείο των νεκρών γλωσσών. Και ο κλασικός τηλεγραφητής που με περισσή επιδεξιότητα και μαεστρία κτυπούσε το χειριστήριο για να στείλει το μήνυμα στην άλλη άκρη του κόσμου ανήκει στα είδη υπό εξαφάνιση. Από τις συνθέσεις των πληρωμάτων απουσιάζει ο θρυλικός "μαρκόνης", κάποτε ύστατη ελπίδα σωτηρίας προτού βυθιστεί το πλοίο - το σήμα κινδύνου στέλνεται πια με αυτοματοποιημένα συστήματα» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

1.130 χιλιόμετρα το νέο τείχος

«Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, περίπου 2.000 Μεξικανοί έχουν βρει τραγικό θάνατο - κυρίως από δίψα - στις σκληρές ερήμους της νότιας Αριζόνας (...) Ομάδες Αμερικανών πολιτών περιφρουρούν εθελοντικά τα σύνορα. Μια ιδιότυπη οπλισμένη "πολιτοφυλακή", η αποκαλούμενη ως "Minuteman Project", στελεχωμένη από πρώην αστυνομικούς, αγροκτήμονες και συνταξιούχους που παρακολουθούν νυχθημερόν τα σύνορα, εντοπίζουν όσους μετανάστες καταφέρνουν να επιζήσουν και τους παραδίδουν στις αρχές. Οι "αγανακτισμένοι πατριώτες" είναι εκείνοι που συμπορεύονται με έξαλλους συντηρητικούς τηλεοπτικούς αστέρες του καναλιού FOX, προτείνοντας περισσότερη αστυνόμευση και τη δημιουργία ενός τείχους που να θυμίζει το αντίστοιχο του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (...) Τις επόμενες εβδομάδες η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ανέγερση ενός τείχους... 1.130 χιλιομέτρων με στόχο να καλύψει το 1/3 της συνοριακής γραμμής ΗΠΑ - Μεξικού. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι οι "ανεπιθύμητοι" και όσοι Αμερικανοί πολίτες τους βοηθούν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως εγκληματίες. Ποιο τείχος όμως θα σταματήσει τα περίπου 15 εκατομμύρια μετανάστες που αναμένονται τα επόμενα χρόνια στις ΗΠΑ;» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org