Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα εγκαίνια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα εγκαίνια των χωρίς προσωπικό κτιρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες έκανε χτες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Το ΕΚΕΑ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνη του 2002, αλλά εγκαινιάστηκε χτες, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, ούτε στο ένα τρίτο της δυναμικότητάς του. Μπορεί ο υπουργός Υγείας να δήλωσε χαρούμενος «γιατί ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα», αλλά όπως είπε, το ΕΚΕΑ δεν αναμένεται να έχει αναπτυχθεί στο 100% πριν το 2008. Ακόμα πιο διαφωτιστικός ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Ι. Κοντός, ο οποίος εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι προς το παρόν έχει γίνει μόνον η μετεγκατάσταση του Κέντρου Παραγώγων Αίματος του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας. Πρόκειται για 55 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μόλις δύο γιατροί αιματολόγοι. Για την πλήρη λειτουργία του ΕΚΕΑ απαιτούνται τουλάχιστον 130 άτομα προσωπικό, αλλά το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει το προσωπικό αυτό να είναι συμβασιούχοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προς το παρόν στο υπερσύγχρονο εργαστήριο γίνεται μόνον ο μοριακός έλεγχος του αίματος για Ηπατίτιδα C και σιγά σιγά μπαίνει σε λειτουργία ο ιολογικός έλεγχος του αίματος.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο το ΕΚΕΑ να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο του, δηλαδή, το συντονισμό της συλλογής αίματος, την κατεργασία του, την παρασκευή παραγώγων αίματος και την πειραματική ανάπτυξη μεθόδων αιμοδοσίας.

Οργιο τρομοκρατίας

Ενα όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας διαδραματίζεται τούτες τις μέρες σε διάφορες τράπεζες. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, διευθυντές καταστημάτων και προσωπάρχες καλούν κατά μόνας τους εργαζόμενους για να τους πληροφορήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν! Οτι δημιουργούνται καινούριες καταστάσεις και αν θέλουν να αξιοποιηθούν θα πρέπει να προσαρμοστούν. Κι, ακόμη, ότι από το 2007 δε θα ισχύουν αυτά που ήξεραν, δηλαδή τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η τρομοκρατία συνεχίζεται παραπέρα, αφού τους καλούν να δηλώσουν, αν θα πάρουν μέρος στην απεργία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανή συμμετοχή τους δεν έχει κάλυψη από τα σωματεία και ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις.

Τα κρούσματα αυτά είναι ενδεικτικά τού τι θα επικρατήσει, αν οι εργαζόμενοι αφήσουν τους τραπεζίτες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για κατάργηση των συμβάσεων εργασίας. Μόνη απάντηση είναι ο συλλογικός και ενωμένος ταξικός αγώνας...

Περί ... μεσαζόντων

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εξίσου συνένοχες για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε η «Ολυμπιακή Αεροπορία», καθώς υπηρέτησαν πιστά τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ. Και ενώ οδήγησαν την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στα σημερινά αδιέξοδα, πολλές φορές μέχρι σήμερα ακούσαμε από στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βαφτίζουν «θετικές» τις προοπτικές για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο για ένα κομμάτι ψωμί.

Για «θετικές» βολιδοσκοπήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ προς αρκετούς επενδυτές, για την πώληση της «Ολυμπιακής», μίλησε χτες από το βήμα της Βουλής και ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, που έχει χρεωθεί από την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την εκποίηση της εταιρίας. Και ενώ οι κυβερνώντες έχουν αναθέσει το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» σε ιδιωτική εταιρία σύμβουλο - αντί αδράς αμοιβής - ο υφυπουργός υποστήριξε πως η εκποίηση θα γίνει ...«χωρίς μεσάζοντες»!

«Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει χωρίς μεσάζοντες», υποστήριξε ο υφυπουργός. Στη συνέχεια, όμως, αναιρώντας τον εαυτό του πρόσθεσε πως «οι επενδυτές (σ.σ. δηλαδή οι υποψήφιοι αγοραστές) πρέπει να απευθύνονται απευθείας στο σύμβουλο της "Ολυμπιακής"» (δηλαδή το μεσάζοντα που έχει αναλάβει την εκποίησή της)!

Θαυμάστε τους.

Επιχείρηση συσκότισης

Σίγουρα, οι νέες τεχνολογίες έχουν σημειώσει τεράστια ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους. Εξίσου σίγουρα, όμως, δεν ευθύνονται αυτές και η όποια ανάπτυξή τους για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες ή τα πολύ περισσότερα που γίνονται και δε δημοσιοποιούνται. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που έχουν το πεπόνι, έχουν και το μαχαίρι» σημείωσε εύστοχα προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Με άλλα λόγια, το ζήτημα βρίσκεται στο ποιοι έχουν στα χέρια τους τις νέες τεχνολογίες ή την επιστημονική έρευνα και τα συμφέροντα ποιων εξυπηρετούν οι τεράστιες δυνατότητες που αυτές προσφέρουν, τους κεφαλαιοκράτες ή τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Ας μη σπεύδουν ορισμένοι, επομένως, να ενοχοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις σήμερα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αύριο ή τις όποιες συνέπειες από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μεθαύριο και πάει λέγοντας. Ας μην επιχειρούν, δηλαδή, να συσκοτίσουν την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το ποιος κατέχει την εξουσία.

Η «νόσος» των διοξινών

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όσο υπάρχει το κέρδος τόσο θα υπάρχουν διατροφικά σκάνδαλα. Μικρά και μεγάλα. Σε σταθερή βάση και περιοδικά. Τούτο ισχύει και για την περίπτωση των διοξινών. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, από το 1999 και μετά, οι διοξίνες «πρωταγωνίστησαν» τουλάχιστον τέσσερις φορές κάνοντας τα στομάχια μας κόμπο. Τον Μάη του 1999, τον Γενάρη του 2002, τον Αύγουστο του 2004 και τώρα. Πάντα ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ανεξάρτητα αν έφταιγε, η χρήση καμένων λαδιών μηχανής, ο τρόπος παρασκευής κρεατάλευρων, η επεξεργασία πατάτας ή τα λίπη που έγιναν ζελατίνη και μπήκαν σε ζωοτροφές. Και μάλλον δεν αποτελεί σύμπτωση ότι και τα τέσσερα αυτά κρούσματα εντοπίζονται σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία και σε μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες αυτών των χωρών.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως τα όργανα της ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες σπεύδουν πάντα να καθησυχάσουν τους καταναλωτές εκ των υστέρων και με τρόπο που προσβάλλει τη νοημοσύνη τους. Με τη συμβολή των ΜΜΕ επιδιώκεται να «πνιγεί» το πρόβλημα χωρίς να πάρει διαστάσεις η δημοσιότητά του και να υπάρξει οικονομική ζημιά για τα μονοπώλια... Οπως συνήθως, έτσι και στην περίπτωση των διοξινών, το πρόβλημα εντοπίζεται και ανακοινώνεται με καθυστέρηση πάντα, είτε αφορά κοτόπουλα, είτε πατάτες, είτε χοιρινά και κοτόπουλα. Και οι καταναλωτές έτρωγαν και τρώνε «δηλητήρια» εν αγνοία τους, είτε πρόκειται για διοξίνες είτε όχι. Για παρηγοριά... ή αλλιώς στα πλαίσια της μόνιμης κοροϊδίας των καταναλωτών, η ΕΕ ανακοίνωσε πάλι κάποια μέτρα κατόπιν εορτής. Δηλαδή, αποκλεισμούς κτηνοτροφικών μονάδων από την αγορά και ελέγχους στις ζωοτροφές...

Ανεξάρτητα από τι ανακοινώνεται και τι όχι, το νέο σκάνδαλο διοξινών δε φαίνεται να είναι καθόλου μικρό. Γιατί εκτός των άλλων, αρχικά μπήκαν σε καραντίνα 400 κτηνοτροφικές μονάδες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία και μέσα σε λίγες μέρες ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 650, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν εισάγονται τέτοιες ζωοτροφές, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες κρέατος και υποπροϊόντων του από τις συγκεκριμένες χώρες. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίστηκε με μια ακόμα ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ότι το ελληνικό πρόγραμμα ελέγχου διοξινών δεν έδειξε τίποτα σχετικά... Δηλαδή, εγγυάται ο ΕΦΕΤ ότι τους δύο τελευταίους μήνες δεν μπήκαν και δεν καταναλώθηκαν στην Ελλάδα «διοξινούχα» κρέατα, αλλαντικά και ζαμπόν από τις τρεις αυτές χώρες;... Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε και με εγκληματική κοροϊδία!

Γίνεται ολοφάνερο ότι το κέρδος βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις διοξίνες. Τι να πει κανείς για τα μεταλλαγμένα, τις ορμόνες, τα αντιβιοτικά, τα φυτοφάρμακα και ό,τι άλλο βρωμερό και επικίνδυνο επιβάλλουν τα μονοπώλια. Εδώ απαιτείται η ένταση του αγώνα του ελληνικού λαού για υγιεινή διατροφή, για έγκαιρους και ουσιαστικούς ελέγχους. Κι ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν ενταχθεί στην πάλη για γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, που θα καταργούν το κέρδος ως κριτήριο παραγωγής των τροφίμων...


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα ... μυστικο-κινητά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ βαρύγδουπες δηλώσεις κάνουν, είναι φανερό ότι τόσο περισσότερο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Για την υπόθεση των υποκλοπών μιλάμε, φυσικά, και τις υποσχέσεις για έρευνα, έλεγχο και διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ποιος να ελέγξει ποιον; Αυτοί που νομοθέτησαν την ασυδοσία των ιδιωτικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας και την παρασιτική τους ανάπτυξη, πρόκειται να ελέγξουν τώρα αυτές τις εταιρίες; Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί.

Οσο για τη δράση μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δεν είναι καν να το συζητάμε. Εκεί, όχι απλώς έλεγχο δεν πρόκειται να κάνει κανένας, αλλά, αντιθέτως, θα φανεί ακόμη περισσότερο πόσο ξέφραγο αμπέλι είναι η χώρα.

Αλλωστε, είναι πρόσφατη η υπόθεση με τις «συλλήψεις» - απαγωγές των Πακιστανών μεταναστών. Και όλοι γνωρίζουν ποια ήταν η μέχρι σήμερα στάση των κυβερνώντων έναντι της ασύδοτης δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Πιστεύετε ότι όταν κάποιοι συμπεριφέρονται δουλοπρεπώς, μπορούν στη συνέχεια να ασκήσουν ελέγχους;

Πάντως, οι προσπάθειες να κρυφτεί, για μία ακόμη φορά, η ουσία της υπόθεσης έχουν ήδη ξεκινήσει από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Στόχος είναι να μετατραπεί η όλη ιστορία σε αστυνομικό - κατασκοπικό μυθιστόρημα και να χαθεί η πολιτική της διάσταση.

Το ποιοι έχουν μετατρέψει (και) τη χώρα μας σε ένα τεράστιο «δωμάτιο» παρακολούθησης και γιατί, είναι το μόνο ερώτημα που δεν πρέπει να απαντηθεί.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ έτσι η κ. Ξενογιαννακοπούλου; Φρίττει το ΠΑΣΟΚ και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις στις Τράπεζες, αντί για κλαδική συλλογική σύμβαση; Τόσο πολύ έχουν σε εκτίμηση τη σύμβαση;

Μακάρι να ήταν έτσι. Πλην όμως, το κόμμα που θεσμοθέτησε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, δηλαδή τον «νούμερο ένα» θεσμό υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων, είναι λιγάκι δύσκολο να πιστέψουμε ότι άλλαξε τόσο πολύ θέση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, αν ήταν έτσι τα πράγματα, δε θα επέμενε ακόμη στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων που εισήγαγε και ψήφισε η κυβέρνηση Σημίτη, δε νομίζετε;

Τότε αμφισβητούσαν...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν, εδώ και χρόνια, το ΚΚΕ προειδοποιούσε τους εργαζόμενους ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα ενταθεί, με στόχο την αφαίρεση όλων των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους, ήταν πολλοί που καταλόγιζαν στους κομμουνιστές εμμονή στην υπερβολή και τάση προς την κινδυνολογία. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, ούτε στους κάθε λογής συνεπίκουρους της αντεργατικής κι αντιλαϊκής πολιτικής - αυτοί, ευλόγως, επιχειρούσαν κι επιχειρούν να κρύψουν τις άγριες διαθέσεις της πλουτοκρατίας, γιατί αυτή υπηρετούν - όσο σε κείνους που εμφανίζονταν να «κόπτονται» για τους εργαζόμενους, αλλά δήλωναν πως δε συμμερίζονται τις ανησυχίες κι αμφισβητούν τις προβλέψεις του κόμματος της εργατικής τάξης.

Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν υπερβάλλει, δεν κινδυνολογεί, ούτε κάνει τον προφήτη. Απλώς, εξετάζοντας τις εξελίξεις υπό το πρίσμα της μαρξιστικής ανάλυσης και της συλλογικής σκέψης, είναι σε θέση να προβλέπει κι έχει χρέος να προειδοποιεί. Και δε μένει μόνο στις προβλέψεις και στις προειδοποιήσεις, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης. Ταυτόχρονα, καλεί το λαό να συμβάλει, με τον αγώνα και την ψήφο του, στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και στην ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα είναι σε θέση να σταματήσει την επίθεση της πλουτοκρατίας και «να την βάλει στη θέση της».

... Τώρα τι θα κάνουν;

Τώρα, λοιπόν, που οι προβλέψεις του ΚΚΕ για τους στόχους και τους σκοπούς της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και για τ' αποτελέσματα της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεών του επιβεβαιώνονται, καθημερινά και εν τω συνόλω τους - τώρα που οι βιομήχανοι «τα παίρνουν όλα» και οι τραπεζίτες καταργούν ακόμα και τις συλλογικές συμβάσεις - τι έχουν να πουν οι «άπιστοι Θωμάδες»; Θα παραδεχτούν ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο και οι ίδιοι είχαν άγνοια των κινδύνων κι ήταν αφελείς, αν όχι προκατειλημμένοι και κακόπιστοι, ή θα το παίζουν «έκπληκτοι» και «ξαφνιασμένοι», συνεχίζοντας στο δρόμο της αφελούς και ανώφελης αμφισβήτησης της αλήθειας των κομμουνιστών; Θ' αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κλίμα εφησυχασμού και αδράνειας που καλλιεργήθηκε στους εργαζόμενους, ή θα συνεχίσουν στον ίδιο «ντορό», που οδηγεί στην παραίτηση, τη μοιρολατρία και την υποταγή;

Πάντως, το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα είναι εδώ και περιμένουν όλους όσοι, πραγματικά, «έχουν βάλει μυαλό», αντιλαμβανόμενοι ότι «οι καιροί ου μενετοί», πειθόμενοι πως είναι η ώρα ο καθένας κι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συγκρουστούν με την πολιτική του κεφαλαίου για να την ανατρέψουν και συνειδητοποιώντας ότι αν δεν παραμεριστούν τα κόμματα που διαχειρίζονται και υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο...

Κεραίες σε κλινική

Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών, σχετικά με τις υποκλοπές, παρουσιάστηκαν και τα σημεία της Αθήνας, όπου βρίσκονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες έπαιρναν τα υποκλεπτόμενα σήματα τα 14 ή 16 καρτοκινητά - «σκιές». Οπως ειπώθηκε, λοιπόν, ένα από τα σημεία αυτά είναι η κλινική «Λευκός Σταυρός», επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Με άλλα λόγια, υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε μια κλινική.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί, απ' όσα γνωρίζουμε, η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα αστικά κέντρα υπόκειται σε ορισμένους κανόνες, που διασφαλίζουν - υποτίθεται - την προστασία των κατοίκων από την εκπομπή των σημάτων. Για παράδειγμα, υπάρχει μια πρόνοια για την περίπτωση σχολείων. Αραγε, τα νοσοκομεία και οι κλινικές δε συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή;

Διπλή πρόκληση...

Η τελευταία απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης του Δήμου Αθηναίων να εντάξει τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση Λεωφ. Αλεξάνδρας - Βοτανικού» στο Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ αποτελεί ...«διπλή πρόκληση». Πρώτον, διότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εκτός του ότι αποκτά τσάμπα γήπεδο, δε βάζει ούτε ένα ευρώ για τη δημιουργία των έργων υποδομής. Δεύτερον (και κυριότερο), διότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η διοίκηση του δήμου δείχνουν ιδιαίτερη ευελιξία και ταχύτητα όταν πρόκειται να γίνουν έργα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι - για παράδειγμα - στις αιτήσεις της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», π.χ. για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, η διοίκηση του δήμου απαντά με το μονότονο επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια». Οταν όμως πρόκειται για ένα έργο που ενδιαφέρει τους κεφαλαιοκράτες -ακόμη και με πολύ μεγαλύτερο κόστος - τότε βρίσκονται τα χρήματα. Το γεγονός, πάντως, δε θα πρέπει να προξενεί έκπληξη. Απλά, αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των Ανωνύμων Εταιρίων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σχολική έκθεση ... απειλεί τον Μπους!

Ηρθε και «έδεσε» με την ελληνική επικαιρότητα των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μελών της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων, το χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ που μας πληροφορεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έθεσαν υπό παρακολούθηση έναν μαθητή γυμνασίου (!) επειδή υπέπεσε στο ατόπημα (!) και συνέγραψε σχολική έκθεση ...απειλητική για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και μεγάλες αμερικανικές εταιρίες!!!

Η είδηση θα μπορούσε να είναι κωμική, για γέλια, αν δεν αποτελούσε συνέπεια του πλέγματος που έχει στηθεί για την παγίδευση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο υπερβάλλων ζήλος των αμερικανικών διωκτικών αρχών θα μπορούσε να θεωρηθεί γελοίος αν δεν αποδείκνυε πως σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής αποχαλίνωσης ελέγχεται ακόμα και η σκέψη, ένα βήμα δηλαδή πριν αρχίσει να διώκεται κιόλας. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν μόνο οι μυστικές υπηρεσίες που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο. Το ίδιο έκανε και ο δάσκαλος (!!!) και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής (!!!), οι οποίοι έσπευσαν να ειδοποιήσουν την τοπική αστυνομία κι αυτή με τη σειρά της τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες η «απειλή κατά του Προέδρου των ΗΠΑ» θεωρείται κακούργημα, κατά συνέπεια η υπόθεση ...ερευνάται! Η αντιτρομοκρατική υστερία, το αναμάσημα κάθε τρεις και λίγο από την ηγεσία των ΗΠΑ των δήθεν απειλών και κινδύνων που διατρέχει το αμερικανικό έθνος έχουν ως αποτέλεσμα να θεωρείται ο χαφιεδισμός ύψιστη υπηρεσία προς την πατρίδα και να σημειώνονται κωμικοτραγικά περιστατικά, όπως το παραπάνω.

Το γεγονός προκάλεσε, και δικαίως, την αντίδραση της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών, που επισήμανε πως «ίσως να ήταν απαραίτητο ο δάσκαλος να δείξει το κείμενο στους κοινωνικούς λειτουργούς του σχολείου αλλά η απόφαση να εμπλακούν η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες παραβιάζει τα δικαιώματα του μικρού μαθητή». Ανάλογες αντιδράσεις είχαν προκληθεί πριν λίγο καιρό όταν γνωστοποιήθηκε πως οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ ελέγχουν την αλληλογραφία Αμερικανών πολιτών εάν τους φανεί ύποπτη η χώρα προέλευσης ή αποστολής.

Τέτοιου είδους γεγονότα είναι η κορυφή ενός παγόβουνου συστηματικών παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά και κινήσεων και δράσεων τόσο μεμονωμένων ανθρώπων όσο, κυρίως, κινημάτων και κομμάτων που αρθρώνουν φωνή εναντίωσης στο σύστημα. Πολλές εκ των οποίων έχουν νομιμοποιηθεί από διακρατικές συμφωνίες και νόμους. Οσοι σήμερα στη χώρα μας τρίβουν τα μάτια τους δήθεν έκπληκτοι από την υπόθεση των υποκλοπών προφανώς ζούσαν στον ...Αρη όλα τα προηγούμενα χρόνια που πέρναγαν το ένα μετά το άλλο μέτρα ωμής παραβίασης δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, όταν καταγγέλλονταν περιστατικά παρακολούθησης με την παρουσία, π.χ., ασφαλιτών σε εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και σε λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η απάντηση σ' αυτή την επικίνδυνη κατηφόρα δεν είναι η ενίσχυση των θεσμών ελέγχου, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός του συστήματος που γεννά και αναπαράγει τα φαινόμενα αυτά, που η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι προϋποθέσεις για τη μακροημέρευσή του. Η απάντηση είναι συσπείρωση και πάλη λαϊκή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που πλήττονται, μέτωπο λαϊκό για την ανατροπή του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org